Отговори
# 645
...Моля за съвет от момичетата от ЛЛЛ
Мартина е много лакома, за максимум 10 минути вече се е наяла, преяла и дави се и повръща. Коремът и е вече раздут, баткото беше така и направи рефлукс, повръща до 6-ия месец, докато го захраних с твърда храна. Получих различни съвети и не знам какво точно да правя.
Да я храня на час и половина - два, за да поема по-малко храна или на три часа и повече, за да може да си почива коремчето. Като я храня по-начесто, пак е лакома и пак повръща. Сега виждам, че като я оставя да спи може да направи пауза и до 4-ри часа, но се чудя не е ли много за бебе на 7 дена. newsm78
За тези 10 минути ядене правя почивка, за да се оригне и после продължаваме пак, защото се сърди. Трябва лида я ограничавам ако суче повече от 10-15 минути, след като още на първите пет вероятно се е нагълтала с голямо количество. Матрака ни е повдигнат за наклон.
Гърдите ми се препълват, зачервяват и втвърдяват, имам много кърма. Цедя, но заради препълването остават болезнени места в гърдите. Страхувам се, че цедейки правя още повече кърма, въпреки че не изцеждам до край.
Малко хаотично обяснявам, но се надявам да ме разберете. Основния ми въпрос е как да си храня лакомата щерка и мога ли да избегна рефлукса, за да не се повтори историята с баткото?

Emsy, честита ти принцеса Мартина! Здрава и спокойна да ти расте!
Разбирам загрижеността ти и притеснението да не преминете с бебка през същото, което е се е случило при баткото. Повръщането е често срещано при бебетата. Повечето новородени понякога повръщат, тъй като тяхната храносмилателна система е незряла и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода. Рефлуксът не може да си го направи бебето като суче лакомо, а се дължи на недоразвита му храносмилателна система, и ако е налице при конкретното бебе тази недобре затваряща се клапа, тогава - както и да се храни - то ще повръща. Всяко бебче е различно и при Мартина е възможно нещата да не се развият така, както при баткото или това, че е лакома, да и причини рефлукс.

Бебетата често повръщат, когато поемат прекалено много мляко прекалено бързо. Това би могло да се получи, когато бебето е хранено много бързо, когато поглъща повече въздух, или гърдите на майката са препълнени.
Ти имаш опит с братчето и и реагираш съвсем адекватно, като я изчакваш да се оригне и си повдигнала матрачето под наклон. Още няколко мерки също вероятно биха повлияли положително.
Колебаеш се дали да и даваш по-често да суче, или да я оставяш да прави по-дълга пауза. При подобни ситуации е препоръчително по-често кърмене - всеки път, когато бебето загатва, че иска да яде. Тези малки, но по-чести хранения биха улеснили смилането на храната. Може да и предлагаш гърдата не само, когато е гладна, а и за успокоение, тъй като това сучене вероятно  намалява раздразнението и ускорява стомашното изпразване.
Би могла да я изчакаш да си завърши храненето от едната гърда (докато я пусне, или заспи), преди да и предложиш другата. Прекъсването на активното сукане, за да се сменят гърдите, както и скорото и често сменяне на гърдите също могат да предизвикат повръщане.
Промяна на позата на кърмене също би могла да има ефект – Мартина да е „нагоре” по отношение на гърдите ти, така че гравитацията да работи срещу потока на млякото (главичката и гърлото на бебка да са над нивото на зърното ти, а не под него или  водоравно - иначе казано, главичката и да се пада  върху гърдата ти). Би могла да опиташ т.нар. „безгрижно/полегнало кърмене” – облягаш се назад и оставяш бебка удобно да се нагласи отгоре ти и да суче, ето така - .
След като Мартина засуче, ако усещаш кога потича силната струя (или ако тя ти дава сигнал кога се случва това), можеш да я откачиш внимателно от гърдата, да опиташ да се изцедиш леко или да оставиш струйката да се изтече в някакво съдче или върху хавлия и след като отслабне струята, тогава да я върнеш отново на гърдата.
Може да опиташ и да я кърмиш, когато е по-сънена и отпусната (възможно е тогава да не е така лакома). За да намалиш евентуалното поглъщане на повече въздух, е желателно да внимаваш тя добре да обхваща и засуква гърдата.
Според някои специалисти, прекомерната употреба на кофеин има негативно въздействие по отношение на повръщането – би могла да опиташ да го намалиш от менюто си, в случай, че приемаш по-големи количества.
Ако бебка не повръща на фонтан или твърде големи количества, качва добре на тегло и е доволна през повечето време – то тогава по-скоро това повръщане е обичайно за нейната възраст, а не толкова медицински въпрос.

По отношение на гърдите ти – лактацията ти все още се регулира и е възможно да имаш препълване и втвърдяване. Може преди кърмене да си вземеш топъл душ, нежно да масажираш гърдата  в посока от основата към зърното и леко да изцедиш – но само колкото да облекчиш, за да не предизвикаш свръхпроизводство. При нужда, може да си направиш топъл компрес (с хавлия или с памперс – доста майки споделят, че той задържа по-дълго топлината). След кърмене облекчаващо може да ти подейства студен компрес или такъв от зелево листо (махаш твърдите жили, надупчваш го с вилица или намачкваш с точилка или бутилка и обгръщаш гърдата, без зърното и ареолата – със зелевото листо не бива да се прекалява, тъй като действа подтискащо на лактацията).
Обичайно, лактацията се регулира около 6-8 седмици след раждането.

Справяте се чудесно, нужно е малко време да свикнете една с друга, постепенно нещата да се нормализират и да успеете да се нагодите във ваш си ритъм . Ще се радвам да споделяш как се развиват нещата при вас, не се колебай да пишеш, ако има нужда.
Grinning

# 646
  • Стара Загора
Добро утро Hug

Честито на новите мами! Да се възстановяват бързо и да се радват много на бебоците си! Така като гледам, от пишещите останахме само 3 неродили - Женичка, Сисито и аз. Ако решите да се преместите без нас в "родени", аз лично няма да се разсърдя. Ще ви настигнем, живот и здраве!
  Аз днес бях на преглед- доктора каза, че няма никакви индикации за раждане. Статуса ми бил като на бременна в средата на 9 месец - никакво разкритие, никакво изглаждане на шийката. Беба е добре, има си вода, плацентата е ок, забавлява се вътре Simple Smile Категорично не преносвам. Просто това не е моя термин и това си е. Няма да си кривя душата, искам вече да раждам, и на мен ми писна да чакам всяка секунда да усетя нещо по-различно, но не би. Около мен всички са толкова изнервени- не знам защо, таткото най-вече, сина ми отказа да прави планове за ваканцията докато не се роди бебето... Общо взето това девойче вътре върти ситуацията на малкото си пръстче, шапка й свалям  Grinning
Освен да се шегувам, друго не ми остава. Хайде хубава вечер от мен!
Аз също нямам нищо против да се преместим в родени,така или иначе докато се изпише новата темичка би трябвало и ние да сме се отчели(напоследък не сме толкова активни,а и скоро ще започнат големите разходки...)И заглавието,което води до момента си е най-актуално за там  Wink
Ние ще ви догоним,и да видим коя от трите ще закрие мартенския бебевалеж  Joy
Пипиллота,и нашата дама от сега се опитва да владее положението,и както виждам много и се отдава Whistling Аз всяка вечер като си легна и започват едни зверски изгарящи болки в стомаха.На два пъти повръщах и само така успявах да заспя.Моя мъж заключи,че и растяла косичка,а аз му казвам"тя само да излезе,ще и кажа аз на нея"И той:Ти ли,пък аз колко съм и насъбрал дето ме мотае толкова време и ще ми закрият риболова" После се чудим защо не ще да излиза това малкото-ми то си седи на сигурно в шкембака на мама и никой нищо не може да и направи.Кой знае как се стрхува да се срещне с родителите си,дето само и се канят  Joy
Лек ден на всички  Hug  bouquet

# 647
Amorevole благодаря за съветите и насърчението!
Кофеин не приемам изобщо и внимавам с храните да не предизвикам допълнително дразнене и евентуално колики.
Ще пробвам всичко останало, дано скоро се нормализираме! Praynig

# 648

vikiimm, пишеш, че само се кърмите, а после, че вместо вода понякога си давала глюкоза. Значи освен кърма, приема и вода, така ли? Колко вода приема детето за денонощие? Колко е жълта урината? Наситено жълто, като на възрастен човек ли?

Не съм се изразила явно правилно.Не недавам вода,а я замествам с 5% глюкоза, но това се е случвало 3-4 пъти до сега, той по принцип неиска да пие , пък и от всякакви биберони се дърпа. Simple Smile
Урината беше жълта,като на възрастен да,но днес като сменях памперса ме напишка и си беше бистричка като вода. Явно е било нещо моментно,от храна,която съм яла - незнам.

Честита дъщеричка на Миш !!!

# 649
Здравейте, мами!

Честито на мамите, които са родили! Да са им живи и здрави дечицата!   bouquet

Момичета, аз все повече се изнервям, защотото тези пъпчици не минават.  #Cussing out Док каза, че не било страшно и до 2-3 седмици щели да минат. Е да, ама имам чувството, че се увеличават и на моменти както е пъпчицата има и червено петънце под нея.  Cry
Чудя се дали да не я заведем на дерматолог?  newsm78 Някой може ли да препоръча?

Maiski 3, и аз си мислех за теб, защото и ти беше споменала, че имате проблем с оченцето. На нас очната ни каза, че за момента не можело да се каже, че е запушен сълзен канал. Натисна я до оченцето, за да види дали няма да пусне секрет. Каза да й давам Floxal 0,3%, които ставали и за бебета. Аз обаче до момента още не съм й слагала. Вероятно днес ще трябва обаче да го направя, че продължава да секрети леко.

А да питам.....погачата точно на 40-ти ден ли трябва да се направи, защото на нас ни се пада през седмицата?!

# 650
А забравих да питам от една седмица нямам лохии ще се появят ли пак или да чакам вече цикала си и колко време след лохиите ще ми дойде.БЛАГОДАРЯ предварително.;

И аз съм така,даже аз имах лохии само първите 6-7 дни,от тогава насам няма нищо!
Аз искам да попитам,кога може да се прави секс вече - след като са спрели лохиите, или след като матката се свие напълно (към 30-40 дни след раждането)???  newsm78

# 651
Ех колко е хубаво тук сред вас момичета, откакто са ни изписали толкова бързо минава времето, нямам време дори да хвърля един поглед. А така ми се спииии.....

Честито на всички мами с наскоро родени бебоци. Да са им живи и здрави и мн усмивки  Hug

Гледам, че пишете за сълзене на оченцата, на моя мъник също доста му сълзи едното оченце, чистя го почти след всяко хранене, че тогава ми е по-спокоен. Нормално ли е това? Чак му се слепва едното оченце от гурелчета...

А да питам.....погачата точно на 40-ти ден ли трябва да се направи, защото на нас ни се пада през седмицата?!

Това и мен ме интересува, макар че ни е още много рано?

Връщам се да ви поизчета малко, сигурна съм че съм пропуснала мн интересни неща

# 652
добро утро и от мен:)
аз съм в голяма чуденка дали да не започна да давам повече АМ на Ванеса...Сега и давам по 75 мл. ама вече започна да се буди на по-малко от 3 часа и да търси да папа...имам чувството,че не и стигат...ама пък 90 мл. много ми се виждат... аа и един напредък да отбележа  Laughing до вчера я храних с ето това мляко : http://www.shopmania.bg/shopping~online-khranienie~buy-adaptiran … pa~p-1515448.html   но от вчера сутринта и давам от ето това : http://www.shopmania.bg/shopping~online-khranienie~buy-adaptiran … pa~p-1515449.html  и до сега не е повърнала нито веднъж  Heart Eyes (бях споменала в предни постове че много ми повръща след хранене) .... така хубаво си го изцоква,не го плюе... води се против колики...дано помогне.. Днес я теглих дундата,защото с педито като бях на 23-ти при нея се разбрахме да и званна днес да и кажа дали наддава и колко... станала е 3200  Grinning за седмица 250 грама ми е качило котето...дано кантара не се окаже грешен  Mr. Green

# 653
  • Там където е семейството ми
Честито на всички нови мами на които съм пропуснала да честитя.
Да са живи и здрави и те и техните дечица.

Момичета да ви питам:Някоя от вас дава ли капки за колики КОЛИЙФ и ако давате от тях има ли ефект? ooooh!
Аз засега давам Инфакол,но нещо хич не ни помагат.Бебчо продължава да вие от болки вечер,направо ми се къса сърцето, като го гледам как се превива. Sad

# 654
Имам предвид че когато се преобуваме, много обича да пишка на фонтан,
аааа  Mr. Green аз реших, че се отнася до мен и не схванах първоначално, голяма съм блейка  hahaha  hahaha

Честито на Миш още веднъж!!!! Леле,миличката, май много се е намъчила и тя!!! Дано бързичко се оправи!!!  Hug  Praynig
стефанова, аз мажа с непреварен зехтин  Peace лятото ще мина на нещо по-леко все пак.
Пипиллота, и ние бяхме в къщи така, според мен също терминът ми беше неправилно изчислен. Спокойствие само, тя ще си реши малката, не й давайте зор!  Hug
emsy, честита малка Мартина!!!   bouquet и чудесно, че раждането ти е минало така добре!! Бързо възстановяване ти желая!!!

# 655
ИВКА,

Колийф е сигурно едно от малкото,които помагат....

# 656
Bub555, lilyrose Погачата се прави задължително в неделя - обикновено последната неделя преди 40ти ден, но може и по-рано.

# 657
  • София
Bub555 , благодаря ти , че си ми отговорила  bouquet
Сега ще видя в петък какво ще каже докторката,но съм в чуденка колко да е запушен този слъзен канал. newsm78
Интересното е,че е само на едното оче другото му няма нищо.
Понякога е много малко секрета, но като плаче и се образува повече
Ако е конюктивит, момчетата са имали той се пренася и на двете очи, отделно се подуват и зачервяват за това лично аз го изключвам.
lilyrose , ти в Шейново ли ражда?Мисля си пък да нее някоя вътрешноболнична инфекция която се е предала на бебетата Rolling EyesОх, човек си мисли какво ли не, ще видим в крайна сметка.
За погачата-може да я направиш и преди 40 ден и след това.Както е удобно,че през седмицата найстина нее най удачният вариант за гостите.Моята кума я прави когато малката беше на близо 2 месеца,че се роди седмаче и нямаше как да я направят по-рано.Беше ходила да пита и попа в църквата-нямало проблем.

# 658
Здравейте, мамчета  Hug
Не съм влизала от доста време, но съм луднала с нашата беба. Ще се опитам да наваксам Simple Smile Предварително извинете за дългия пост, но не знам кога пак ще вляза.

Честито на всички мами, които гушкат малките си душички. На не родилите МАЛКО ОСТАНА.

veset0 ние сме със същия проблем за събуждането. В началото пробвах на поискване. Така до момента, в който я храня в 23:30, заспиваме двете, таткото се прибира от нощна в 6:00 сутринта и аз се стряскам и събуждам, а беба си спи. Будя я да яде, след това заспива и до 12:00 на обяд може да откара без да се събуди да яде  #Crazy #Crazy #Crazy Направо е като възрастен по 5 хранения, ако я оставя. Сега сме на два часа и половина и сме добре. Може някой да ме обвини, че кърмя и не трябва да е под час, но тя просто не се събужда.

еmsy ние също ядем по максимум 15 мин. най често м/у 5 и 10. Като прочетох тук за някакви 20-25 мин и то само от едната гърда, а те мамите дават и двете  Shocked и направо се отчаях. Беба си хапва супер лакомо и след това си заспива. Пробвах като заспи да й сменям памперса, а не преди хранене: ами да яде повече и после повърна. Всеки път когато успее да яде по 15 минути после повръща. Вече не се опитвам да я карам да яде по толкова. Оригвам я, сложила съм й една мини възглавничка за повдигане на матрака и пак-когато яде повече от обикновено повръща  Cry

Моля, ако ЛЛЛ имат решение на моите проблеми или успокоение, че сме си ок, щом имаме пълни памперси (и поне според мен и таткото наддаващо бебе) да се включат. За наддаването след 10 дни ще имам инфо. Но ако ме посъветвате - още сега ще отида да я измерят

1. Вие използвате ли подплънки за кърмачки? И ако - да какви? да , Tommee tipppee
2. Усещате ли спонтанно изтичане на кърма? - да, когато я храня винаги едната тече. Тече - не капе. Иначе поне по 3-4 пъти на ден усещам напрежение като в началото, когато кърмата слезе, но за 2-3 секунди и след това.... текват и двете.
3. Как кърмите? Аз предлагам едната гърда. Обикновено за 5-10 мин суче и заспива. Следващият път предлагам другата и така.
4. Забелязвате ли, че вечер кърмата намалява? Какво може да се направи за това? - не.
5. Какво значи ако детето се нервира на гърдата накрая? Дали намалява кърмата? - според мен са колики или силна струя в началото. При нас са и двете.

Commelina за играчките, ние сме с арка с играчки. Знам, че е хубаво да има такова нещо така уж по-бързо им се развивало зрението. За следенето- не е задължително да стане. Децата предпочитат лица, а не предмети. Дори и с вече чудесно зрение не е сигурно, че ще следи с поглед.
Виж това: http://mama.btv.bg/index.php?p=23&l=1

vioila за прането, нашата пералня има програма "Baby"+ "Antyallergic" която е на 95 градуса с допълнително плакнене. Ами не я ползвам, защото не ми се мисли какви ще ги изкара дрешките- за Barbie сигурно. Пера на 60.

vikiimm ние имаме набъбване. Докторката ни предупреди да НЕ правим нищо и ще си отмине.
За урината-нашата е бистра, безцветна.
За коликите- почнаха ни на 12 ден. Понякога мрънка, друг път крещи и свива ръце и крачета

Anduli
1. Какво значи, когато бебето се стряска насън и се буди от това? Според мен сънува. Нашата не сърди, смее и стряска на сън.
2. Ползвате ли биберон -залъгалка? - да. Не мога да й дам да ме ползва мен с тази цел, защото от това в началото ми се бяха разранили страшно много зърната. Не мисля, че е проблем за сега.
3 Кърмите ли бебчетата, когато сте навън? - Най-много сме откарвали 2 часа-м/у двете хранения. Не мисля, че ще мога да го правя.

стефанова аз съм твърдо за млякото. Ние сме с Weleda.

Bub555 погачата се прави неделята преди 40тия ден.

Накрая и аз като jozyy да кажа, че си търся компания: Дървеница-Ст.град...да бутаме колички заедно.

# 659
  • Пловдив
Момичетна от Пловдив, Вигантол намирали ли сте ?
Ние също добре наддаваме. Днес на консултацията стана ясно, че сме качили за 1 месец 1300 и сме пораснали с 4 см. Само на кърма сме. newsm44 Обаче не ни сложиха ваксина за хепатит, защото нямало.На моето джи пи и дали само 20 % от количеството, което тя е заявила, та за нас не останали. И сега другият месец чак. Така ще вървим с месец назад с всички ваксини. Каза, че не е проблем.
Коммелина, дано се оправи бързо Тошето Hug. От къде пък тези сополки?
ena4 , браво на сладурката  Hug Добре папкате явно Simple Smile

А сополките на Тошко май са инфекция още от раждането. Докато бяхме в болницата доста сумтеше и му беше запушено нослето, слагаха му капки, но нищо не ни изписаха за вкъщи и не ни обясниха. Бързаха да ни изписват, защото имаше супер много раждания,чак не им стигаха леглата. В деня на изписването още не си бях събрала багажа и не бях тръгнала от стаята и доведоха друго момиче, току-що родило, защото нямаше къде да го настанят  Crazy
Вероятно е болнична инфекция или аз съм му предала някакви бактерийки с раждането. Уж ми бяха чисти микробиологиите, но нищо чудно да са били объркани изследванията. Все пак са пускани в Писанец, знаеш ги каква слава им се носи  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт