Отговори
# 465
  • София
skrech, аз раждах в Тина Киркова, във Вип зала и присъствието на таткото,  който отряза пъпната връв на беба. И нямаше никакъв проблем да поставя бебето на гърдата още на 5-та минута.

Много ти благодаря за мнението и съветите. Вече от два дни сме и на нощно кърмене, да видим какъв ще е резултатът. Освен това вчера реших да приложа кърмене кожа върху кожа, т.е. аз гола до кръста и бебка гола по памперс и резултатът беше кърмене на всяка гърда по 20 минути и след това от приготвена добавка 70 мл, беба изсука едва 30, като си заспа доста спокойна. Според мен не е лош резултатът, и смятам днес пак да пробвам.

Съветът да пробвам да намаля добавката все още ми се вижда леко рисков, но съм решила в рамките на седмица да давам само по 70 мл, т.е. да не увеличавам с по 10 до 10 ден. Искам да накарам беба да суче повече от гърдите.

Определено големия ми проблем е, че тя доста се успива на гърдата. Пробвах някак инстинктивно нещо като компресия, но сега ще погледна по-задълбочено как точно се прави.

Ако можеш да ми изпратиш малко повече инструкции как точно да цедя на ръка, защото изпитвам затруднения с това и още за алтернативните начини за хранене с шише (беба суче доста активно от спринцовка) ще съм ти много благодарна.
Бишкота, вече жънеш успех  Simple Smile .
 Кърменето кожа до кожа и изобщо гушкането на голо помага не само за моментен резултат, но има положително влияние изобщо за развитието на детето.
 Дали някои от идеите за поддържане на бебето по-будно успяват да сработят при вас? (освен голото гушкане,  което си приложила и забелязваш добри резултати) ?

За цеденето често помагат топлите компреси преди това. Например хавлия или памперс напоени с топла вода (майките споделят, че памперса е по-ефикасен, защото задържа топлината). След компреса може да си направиш нежен масаж(като погалване) в посока от основата на гърдата към зърното.
 За самото цедене – зад зърното(под ареолата) мечникте канали имат разширения, които образуват нещо като резервоарчета. При ръчното цедене целта е млякото от тези резервоарчета да бъде избутано навън. На около 2-3 см. зад зърното поставяш палеца отгоре, а показалеца и средния пръст отдолу на гърдата(при някои жени това е края на ареолата, но  други са с по-големи ареоли и за това тя не може да служи са ориентир). С пръстите си натискаш леко към гръдния кош, след това притискаш гърдата между пръстите си и плъзгаш към зърното, за да избуташ млякото. Пръстите НЕ се пързалят по кожата. Или се търкалят така, все едно се опитваш да оставиш отпечатък или пръстите се плъзват заедно с кожата напред към зърното.  След това пръстите отпускат гърдата(без да ги махаш от нея) и заемат начална позиция за следваш цикъл. Тук има анимация, на която се вижда как пръстите не трябва да са точно зад зърното, а на известно разстояние от него, за да се захване задната част на „резервоарите” http://users.iptelecom.net.ua/~vylkas/expressanim.html .  Когато спре да излиза мляко, преместваш  пръстите така, че пак да са един срещу друг, но да работят върху други канали. После може да пробваш на същата гърда с другата ръка.

За храненето – лъжичката да е малка и мека. Спринцовката може да е от тези, които се използват за сиропите за температура. Те са меки и без удължението за игла. Пипетата може да е от тези, които са за капките за колики(не е препоръчително да се ползва пипета от лекарства, защото може да има остатъци от лекарство, които не могат да се отстранят).
  Бебето се държи гушнато в  по-изправена позиция.  С лъжичката/спринцовката/пипетата се погалва по устните, за да отвори бебето само уста. Може да се капне капка мляко на устните, като сигнал. Когато бебето отвори устичка, млякото внимателно се дозира към бузката. Ако се изсипе твърде близо до гърлото, бебето може да се задави. Ако е твърде близо до устните, може да избута  млякото. За това се дозира към бузката.  Позволете на бебето да диктува темпото. Може да се справя малко по-бавно с гълтането.
 Чашката не е подходящ вариант, когато бебето е сънливо.
 Системата за дохранване на гърда не се продава като продукт на българския пазар, но може да се направи. Идеята й е детето да суче на гърда, но да получава мляко и отвън, ако се налага. Представлява сонда за хранене на бебе(обичайно номер Sunglasses, която е потопена от единия край в бутилка с мляко през прерязан биберон. Другия край се прикрепя на, като влиза в устата на бебето през ъгъла на устните му. Така бебето суче едновременно от гърда и приема допълнително мляко. Ето видео http://s795.photobucket.com/albums/yy240/nbci/?action=view&c … lactation_aid.mp4 . Но сондите за хранене на бебе също не се намират лесно, така, че с такава може да се снабдиш евентуално от болница или познат лекар.

# 466
  • Ямбол
Тук съм - 2в1
Никакви признаци за нищо  newsm53
Излизах вчера , използвах хубавото време и не ми остана за писане.
Аааа бях на консултация също, водите са ми ок, плацентата също, тоновете перфектни 140...изобщо не му се излиза на детето Simple Smile)
catwalk четито, оттърва се тя. Simple Smile) Да са живи и здрави. И да разказват новите мами

# 467
catwalk честито ти бебче
Много здраве и късмет

Били и ние сме на АП и също съм си купила контейнер за АМ. Има четири дозички. Като използваш едната преместваш чашката най - отдолу. Купила съм си и термосче за водата за да стои затоплена. Ето такова е нашето контейнерче http://www.bebemarket.bg/bg/item/%D0%97%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0 … abymoov-3507.html

# 468
  • Стара Загора
Добро утро  Hug
Една закусчица за всички съботни ранобудки  Flutter

Цяла вечер си бях с леки контракцийки-нищо общо с вчерашната парализираща болка.Тази сутрин си продължават и съм решила следобяд да отиваме на една дълга разходка до зоологическата градина,дано това да раздвижи малко нещата.Вчера се обаждах на АГ-то да си запазвам час за понеделник(ако до тогава няма никакво развитие),че трябва да ми пуска документи за преносване Tired Много ми е чудно какво беше това чудо вчера-дали съм получила някакво разкритие и затова болката беше толкова силна newsm78
Миш,както няма нищо и изведнъж ще те изненада  Wink Hug От нас само търпение се иска Whistling

# 469
Здравейте сладурки!
  Как сте с апетита, на мен нещо не ми се яде  newsm78, сигурно е от умора вчера ядох чак в 17:30ч. и след това взех че се притесних да не се отрази на кърмата  newsm78  Party А тази сутрин, моя сладур е много крив  ooooh! и аз не можах да се наспя   Tired Надявам се вие да сте си поспали  Hug

lilincho Мен след първата бременност не ме боляха въобще, ама то не ме и боляха по време на бременността за разлика от сега.  ooooh! Но все си мислех че до сега трябваше да ми е минало  newsm78

sisito87 в крайна сметка решението е твое, но не виждам защо трябва да се прави каквото и да било точно на датата.  newsm78 Тук има момичета дето преносват и никой не ги пришпорва  Hug

janica25  Hug

Catwalk Честито ти сладурче, много, много късмет!   bouquet

Били Да така е наистина не може да се приготвя предварително млякото  Peace но има начини, аз в една кутийка си слагах дозата мляко а в шишето необходимото количество вода и когато дойде времето ги смесвах. А за да ми е топла водата си бях взела термочантичка, за шишета  Peace И така нямаш никакви проблеми  Peace Може да ползваш и термос  Peace
Е виждам че и другите мами вече са ти писали  Hug

Стиснати палчета на всички които са още 2 в 1. Спокойно мами няма начин да останат вътре бебетата, ще излязат  Mr. Green Но със сигурност вече ви е много тежко  Hug

# 470
Здравейте, нахлувам в темичката ви с хубава новина
НА 24.03  megi4ka_bl  стана мама на момиченце Елица с перфектните мерки 49см 3,400 .Раждането е било нормално и двете са добре
Хубав ден на всички Hug

# 471
megi4ka_bl   Честита принцеса Елица. Бързо възстановяване и прибиране в къщи.  newsm07

Женичка Благодаря за закуската   bouquet

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 12:20 от mama_vessy

# 472
Здравейте, момичета!
Ммм много вкусна закуска и кафенце! Мерси на mama_vessy и женичка!   bouquet

Честити нови бебчета, а на мамите им пожелавам бързо да се възстановяват!

Момичета, да ви се оплача....много съм изнервена! Чакам с нетърпение прегледа при педиатъра, за да видим как сме с теглото и дали всичко е наред с Божидара, защото й излязоха едни ситни червени пъпчици, като гнойни по личицето, а пък и едното й оченце й сълзи и пуска бял секрет от време на време. Педи ни каза, че не е страшно и да го изчистваме с марля и преварена вода, но ако почне да не може да си го отваря, тогава да я заведем. Ние към края на другата седмица сме на преглед, така че се надявам да отшуми дотогава!  Praynig И всички тези неща много ме изнервят! Отделно вчера не ми хареса как сука....само като че ли си дъвчеше зърното. Само в началото, когато явно тече по-лесно млякото, тогава суче.
Искам да питам залъгалката може ли да повлияе на сукането на бебето?  newsm78

# 473
  • където и да е,само да не съм сама
Женичка, мама Веси, благодаря за закусчиците!
Ама то вече обяд станало..............
Мама Веси, и мен тази бременност ме боля какво ли не и тазобедрените стави даже.Док каза, че се разширявам, ама след 2 бременности накъде повече........Явно всеки път си е различно.

ЧЕСТИТО НА CATWALKMEGI4KA_BL И TONESTO!ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ И ПОСЛУШНИ БЕБЧЕТА ДА ИМАТЕ, А НА ВАС ПОВЕЧЕ СПОКОЙНИ НОЩИ И БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ!

Аз пак си крепя дивана в къщи, а децата с тати са в парка.Времето е наистина страхотно, но аз трудно правя и 2 крачки без да ме заболи долу.Чувствам главичката на бебо точно на "Изхода".Все пак се кандилкам всеки ден с колата по паветата до у-ще и после детската.Сигурно голям шофьор ще стане като порасне:)Simple SmileSimple Smile
Няколко нощи спя по-спокойно без мн контракции.Утре съм на запис на тонове при док и ще ме гледа и за разкритие.
Пустото като искам да се роди на 29-ти и нещо не мога да се отпусна да раждам още.........

Миш,Женичка,малко ни остана.То пътя за бебето е ясен, просто трябва да мине леко Praynig Praynig Praynig

# 474
Bub555 , и ние имаме ситни червени пъпчици по лицето. Докторката каза,че сме го прегряли и сега взимам мерки да не го обличам толкова много. Иначе го топкам с р-р от смрадлика и тук в града имаме хубава минерална сярна вода, също използвам. Пъпчиците взеха да завехват.

За залъгалката нека по-компетентните кажат, но при нас с Дани по никакъв начин не повлия на сукането. Използвам я главно, когато го преобличам да не плаче (ако е гладен) или при заспиване понякога, за да не го люшкам. И вече сам си заспива.

# 475
Здравейте момичета,ние от вчера сме си в къщи!
Честити бебчета на всички нови мамчета, а на момичетата 2в1 - успех и не се притеснявайте,още малко остава  Simple Smile
Аз имам въпрос към консултантите от ЛЛЛ :
Ние още от първия ден се кърмим,но от 3 дни(бебето сега е на 6дни) усещам болка в гърдите,тежест и на места се образуват и бучки. Предлагах на детето на хранене и двете гърди за по 8-10 мин., сега педиатърката ми каза на ядене да предлагам едната гърда само,а другата да цедя - на следващото хранене обратното.Незнам как да продължа с храненето и как да процедирам с цеденето(кога и по колко от коя гърда да доизцеждам , за да махна бучките и болките в гърдите). Иначе кърмата ми е много дори сама си тръгва да тече.А между другото и нося сутиен възможно ли е образуването на бучките да е от него,ако е по-стегнат? newsm78
Съжалявам,ако вече повтарям въпроса, но за сега нямам време да ви изчета,затова ако се повтарям , за да не става досадно на другите, моля отговорете ми на лични!!!  Praynig Praynig Praynig

# 476
                                 Запис и от нас!
Благодаря на всички мами за хубавите пожелания  bouquet
Виждам, че сте писали много, но това е съвсем нормално, след като почти не останаха мами 2 в 1 Wink
Търпение, момичета! Скоро и вие ще гушкате малките си рожби.
vikiimm, и аз като теб имах същия проблем, въпреки, че при мен кърмата слезе по- късно, но много и преливах.До като бях в РД, не можах да се организирам и да направя кой знае какво. Аз процедирах така- държа Елица възможно най- продължително на гърдата, която е с "бучките", за да може да се отпушат каналите. Първоначално изцеждах с помпата светлата и рядка кърма, за да може беба да засуче добре, и така я оставях, до като тя не се пусне окончателно. Успоредно с това изцеждах другата гърда, за да не се препълни, и да стане болезнена. Също много ми помогнаха хладки компреси и цедене. Най- удобно е под душа с хладка до приятно топла вода. Но тъй като не мойех да мокря операцията, аз поставях компреси. Най удобно е цеденето на ръка, ако можеш, или има кой да ти покаже, или цеди. Така ще избегнеш може би хиперлактацията. Но най- важното е да не се оставяш така. Също НЕ бива да натискаш, или масажираш силно отеклото и болезнено място. Носенето на стегнат сутиен или бельо не е желателно! Може докато цедиш гърдата да поглаждаш с пръси в посока от подмишницата към зърното, но много лека- да ти е приятно, а не да имаш болка. В никакъв случай да не се стиска гърдата над ареолата. Това е което аз се сещам и правих, но най- компетентно да се изкажат и майките от ЛЛЛ Успех
 А аз имам едно въпросче към онези, които имат инфо за справяне свъзпалена ( подута ) бартолинова жлеза, че сега това е, което ме мъчи. Вече 4-ти ден съм с оток и болка, а не ми се иска да цепят, или нещо друго Praynig

# 477
Влизам само за да ви кажа че се прибрахме.
Двамата с Крум се чувстваме добре.
Благодаря на всички които споделиха радоста ми.
Обещавам като си пооправим режима с циците (то къв ли ще е режим) да ви изчета и да ви пиша за раждането и престоя ни в болницата.

# 478
Bub555 и ние имаме такива пъпчици, на нас ни казаха че се изчиствал  Grinning т.е. било хормонално , запушване на порите  А не от претопляне  Mr. Green но явно всички бебета получават такива пъпчици или почти всички  Crazy , не знам дали е от чистене или от прегряване. Но с колкото по малко неща се маже май по добре, аз спрях да го мажа и със зехтин и започнаха да изчезват  Peace
Това с оченцето вече го коментирахме, не го пренебрегвай  Peace може да е инфекция или запушено слъзно каналче. Някои мами казаха че е добре да се капе кърма, може да пробваш.  Peace
Нещо много си се вгледала в това тегло, успокой се и кърма ще имаш и Божидара ще е по спокойна. недей да го мислиш толкова много  Peace Peace Peace

Ina78 И аз така до последно с колата  Mr. Green ама нямах никакъв избор, никак не  ми е удобно без нея. Ще ги видим какви ще са като пораснат хубавците  hahaha  А за тазобедрените болки, не знам дали се разширявам, ама бебето въпреки контракциите които имах, нямах никакво разкритие и не беше слязло на долу, нито шийката се беше скъсила. Както и първия път, и какво тогава се е разширявало и къде  newsm78

vikiimm само не разбрах защо трябва да цедиш 2-рата гърда  newsm78 вместо да я даваш на бебо да суче  newsm78 той е най голямата помпа. Може да изцеждаш малко от млякото и тогава да даваш на бебо, за да може да отпуши каналите и там където се е събрала кърмата да изтече.  Но момичетата от ЛЛЛ са по компетентни и ще кажат.  Hug Успех  Peace

# 479

vikiimm само не разбрах защо трябва да цедиш 2-рата гърда  newsm78 вместо да я даваш на бебо да суче  newsm78 той е най голямата помпа. Може да изцеждаш малко от млякото и тогава да даваш на бебо, за да може да отпуши каналите и там където се е събрала кърмата да изтече.  Но момичетата от ЛЛЛ са по компетентни и ще кажат.  Hug Успех  Peace
Защото и двете преливат,дори сега бебо спи вече 4-тири часа и като не го събудих да суче в момента и двете ми гърди текат.  ooooh!
Жени , благодаря за съвета сега ще пробвам!

Общи условия

Активация на акаунт