Отбиване?

• 65 506
  • 835
  •   1
Отговори
# 90
BAN,
Браво! Вдъхваш ми кураж  Grinning
Ние сме без дневни сукания от няколко дни. Остават 2 - нощем и рано сутрин. Но няма да бързам.

# 91
Моята госпожица я отбих преди няколко месеца, обяснявах и че "сучето "  Laughing е болничко сега и за това не може да суче, когато оздравее тогава ще суче, и така лека полека все по рядко искаше да цока. Но дъщеря ми е на 2години и 9 месеца.

# 92
Знаех си аз, че не трябваше да се хваля толкова рано... Последните дни пак започна да се буди по няколко пъти и започва един неистов рев и викове "мамааа" и "тута" (суча, суче), снощи близо час рева и не издържах накрая... Поне сме намалили двойно нощните кърмения, явно ще я караме по-бавно, отколкото ми се искаше. Просто не мога дълго да изтърпя толкова жално да плаче с крокодилски сълзи и протегнати ръчички Sad

# 93
И аз май избързах да се похваля, но не за нощното кърмене, а за буденето.  Rolling Eyes Вече 3 нощи се буди по няколко пъти на нощ, като тази даже будува близо час и половина.  Confused Но не плаче и не иска да суче - просто се буди и е неспокоен. Предполагам, че е от зъбите, но каквото и да е не връщам кърмене.  Crossing Arms Даже съм решила скоро да махам и вечерното за приспиване - и без това вече почти нямам кърма.

# 94
Здравейте, дами Simple Smile

Тъкмо обмислях есенно отбиване, когато се връщам на работа, но микки ме накара да се замисля за по-скорошно отбиване.
Нямам желание да кърмя след годинка, но искам постепенно и леко, без стрес за детето да го отбия.

Чета ви и размишлявам, и наблюдавам детето.

Ще започна с дневните и после нощните, а най-накрая - преди сън и сутрешното.

# 95
  • Карлово
Какви са тези по-драматични прояви?
Признаци за стрес при отбиванетоПонякога детето проявява неспокойство, притеснение, тревожност без видима причина. Възможна е промяна и в други области на поведение, напр. връщане назад в отказването от памперса, увеличаване на броя на нощните събуждания или неоправдана агресия към други деца. Детето може да започне да се държи нетипично –  капризничи повече, проявява несговорчивост, показва страх от отделяне от майката. Други признаци, че отбиването е стресиращо за детето са, ако то започне да хапе, привърже се към някакъв предмет, играчка например, стомашни болки, запек, заекване, увеличаване смученето на други неща (пръсти, играчки, биберон-залъгалка)
Причини за стрес при отбиването:
  • отбиването се случва твърде бързо
    детето се чувства несигурно и разтревожено
    твърде много промени наведнъж (отбиване и тръгване на ясла по едно и също време, напр.)
    детето не е готово за отбиване все още

Всъщност, ето и цялата ми статия по въпроса: Отбиване и още нещо

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 11:05 от микки

# 96
МИККИ,    bouquet

# 97
Здравейте и от мен,
Синчето е на 1 годинка, твърдо съм решила да премахна нощните кърмения. Отказваме ги сравнително постепенно от около 1 седмица, като вече му давам само след 5 часа сутринта, в никакъв случай преди това. Струва ми се има известен напредък, вече се успокоява бързо само с гушкане, някоя приспивна песничка и люшкане. Не ми се иска да имам напразни надежди, но тази нощ дори не се буди толкова на често /може и просто да е бил по-изморен/.
Сега в момента кърмя сутин и вечер и чат пат за 4 часа следобяд. Кърма имам, но отвреме навреме се замислям и за пълно отбиване. Объркана съм доста. Надявам се тук да получа съвет:)!
Хем искам да си го кърмя до 2-годишен, още повече, че ще тръгва на ясла от есента и ми се струва важно е на кърма за повишаване на имунитета, а и от психилогическа гледна точка да усеща близостта с мама поне вечер. От друга страна ме плаши това пристрастяване у кърмачетата. Аз от няколко месеца виждам как се получава тази зависимост, преди това не беше така. Не искам да го кърмя до 4-годишен и не искам като порасне да има спомени от това, 2 години ми се струва "преклонна" възраст Laughing.
Ще ме посъветвате ли нещо или да споделите сходен опит?Simple Smile

# 98
  • Карлово
oceanide, това "пристрастяване при кърмачета" всъщност е поведението на всички деца на тази възраст от 1 до 2 години. Независимо дали е кърмено детето, в един момент започва да изпитва по-силна привързаност към родителите. Почти винаги децата минават през етап, в който плачат за всеки близък или роднина, който си тръгва от тях, в смисъл отива до магазина, в другата стая или на работа. А какво те притеснява факта, че би си спомнял, че е кърмен? Интересувам се чисто "професионално" за гледните точки и разбиранията на майките  Hug

# 99
микки, притесняват ме спомените от кърмаческия период, защото ми се струва странно да има такива. Не знам какво точно биха представлявали тези спомени, защото спомените от детството са малко разкъсани и доста прашни:). Със сигурност кърменето дори и на 4 годишно дете няма сексуален аспект. Ама споменът на 30-годишен мъж-хммм струва ми се неестествено. И как ще каже на жена си- спомням си веднъж както си сучех най-спокойно от мама, се случи еди какво си, хаха.
И аз на свой ред да попитам - с какво дългото кърмене е полено за кърмачето от психологическа гледна точка. Защо то да значи повече от просто успокояващо гушкане в мама:)?

# 100
  • Карлово
И аз на свой ред да попитам - с какво дългото кърмене е полено за кърмачето от психологическа гледна точка. Защо то да значи повече от просто успокояващо гушкане в мама:)?
Специалистите по развитие на детето описват майката едновременно като опорна, сигурна база, от която детето се осмелява да предприема нови неща, както и като гостоприемен бряг, към който то да се завърне, след като е имало приключения. Кърменето автоматично изпълнява и двете роли.
Детето среща нови хора, които може да го плащат, изпитва нови емоции, често се наранява, а кърменето носи успокоение, сигурност, увереност.
Предстои още зъбоникнене (избиване на кътниците) и кърменето е като болкоуспокояващо.
Кърменето спомага за нормалното развитие на челюстта и разширяването на небцето. При по-големите деца, приемът на мляко е или от чаша, или от шише с биберон. А при кърменето се „тренират” много лицево-челюстни мускули.
Мозъкът на детето преминава през период на много бърз растеж, който е устроен така, че се осъществява с много стимулация на осезанията и емоциите, както и с хранителен режим, който включва много кърма (кърмата стимулира развитието на мозъка). Чрез кърменето естествено се докосвате един друг повече и си взаимодействате (общувате) помежду си, а другите напитки не стимулират развитието на мозъка.
Въпреки че общото количество кърма, което приема детето, може да намалява, нивата на антитела и имунни фактори в нея нараства (което е много важно с оглед на това, че детето започва да пипа и лапа всичко и да е изложено на риск от зараза от животни или от другите деца, с които контактува); Доказано е, че при естествено отбиване кърмата променя състава си с близък до коластрата, която знаем е имунологична „бомба”, като целта е да се „зареди” организма на детето с антитела, за да бъде то предпазено и няколко месеца след отбиването.
Храносмилателната система все още не е доузряла, кърменето я предпазва, докато детето се запознава с твърдите храни.
Кърменето би могло да поддържа детето добре нахранено и хидратирано, ако е болно.
Кърменето обичайно прави приспиването по-лесно.

# 101
 Да се включа и аз в темата за да споделя моя опит по отбиването на голямата ми дъщеря и въпросите , които ме мъчат по отбиването на малката.
  Първо да кажа ,че с интерес прочетох материалите ,които Микки е споделиа с нас и съм съгласна ,че дете след 2 годинки се отбива по-лесно , а за възрастта м/у 1 и две е по-трудно . Пак си е индивидуално разбира се , зависи от детето. Но след втората годинка на детео по-лено се обяснява ,то започва доста неща да разбира, вниманието му е заето от други по-интересни неща.
 Голямата ми дъщеря отбих на 2 г и 1 месец. Дотогава постепенно намалявах дневните кърмения , като предлагах постепенно вода, айрян и твърда храна, разсейвах я вкъщи с интерсни занимания , а навън не се сещаше заради многото други интересни забавления. Бяха останали само кърменията за приспиавне на обяд и вечер и 1-2 нощни сукания. Един ден като легнахме да я приспивам на обяд й казох ,че тя вече е голяма , не е бебе, бебетата сучат защото нямат зъбки да ядат друга храна, а тя си има доастатъчно зъбчета и мама я боли вече като суче. Тя обаче не ми повярва и си поиска , а аз й предложих , но казах само едно " ох " и тя взе че повярва и почвече не пожела да суче. Приспах я с приказка , следващите 2-3 дни положението беше най-критично , но я приспивах легнала до нея , с песничка , а вечер като се събуди пак така. На 4 тата нощ вече спа непробудно. Така я отбих.
  Но сега малката ми дъщеря ме затруднява. Смятах да я кърмя и нея поне до 2 годинки , не ми тежи , не се буди много нощем. НО тя де много малки количества твърда храна за дете на 1 год и 10 месеца. Майка ми и други ми казват че тя разчита на кърменето, че ако я отбия ще прояде повече. Чудя се какво да правя. Като килограми е доста слабичка , но пък суперповжизнена , не се спира , здрава и весела е. Но яде като едно мишленце и докога така . След отбиването вашите дечица проядоха ли повече?Дали то ще помогне да хапва повече?

# 102
микки  Hug,
полезно ми беше да те прочета. Въпреки че мен ме интересува психилогическия момент в кърменето, за полезните качества на кърмата не се съмнявам.
Прочетох и другата ти тема за естественото отбиване, ми дай боже всекиму Simple Smile, чудесно се е получило при вас, вдъхва кураж на все още "действащите" кърмачки, хах. И все пак в мен си остава резервираност към прекалено дългото кърмене. Страх ме е да не се пристрасти съвсем, да ме дърпа по улиците и да ме съблича /имаше подобни случаи, описани в другата тема/, страх ме е, че има кърмачета които и на 4 год не са готови да бъдат отбити. Моите племеннички са на 3,5 и 4 и хммм, те са си големи момичета. Не мога да си преставя да сучеха още. От близките си също не мога да очаквам подкрепа, дори от мъжа ми, макар че това по-слабо ме притеснява.
Ако пък го отбия скоро, едно че ме е страх от болести и второ- не искам това да навреди на самостоятелността и самочувствието му.
Според теб дали е удачно да кърмя само сутрин и вечер или само вечер, докато стане на 2, пък после да му мисля. Реално така не би могъл да получи необходимото успоконие на душата, когато го потърси, от др страна няма да спре да се сеща и да забрави за това "успокоително", както би забравило едно напълно отбито кърмаче Simple Smile

# 103
Аз искам  да попитам консултантите : Има ли нещо като след кърмаческа депресия? Вече трети ден не кърмя и съм на ръба на нервен срив #2gunfire. Направо се побърквам. На малката нищо и няма , но всяко нейно действие или бездействие ме изнервя адски много. #Cussing out И не само тя, ами всички покрай мен. Crossing Arms
Тялото ми уж е добре. Гърдите ми са наред. Не съм проверявала ,но сигурно има останали 2-3 капки мляко. Но психически съм направо развалина... Направих всичко възможно отбиването да е плавно. Дъщеря ми  е на година и почти два месеца и някак неусетно за нея мина всичко. Планувах го много преди да навърши година и всичко мина добре, обаче ...
Някой друг да се е чувствал така?

# 104
Здравейте и от мен!
Искам да отбия силно пристрастеното ми дете, но без успех. Пробвах какво ли не , прочела съм почти всички теми и коментари.
Малкия е на 1г. и вече ми дърпа блузата, когато види гърдите ми изпада  в екстаз и се хили като "тиква".
До скоро кърмих 3 бебета и се чувствам максимално изцедена  и имам чувствотот че гърдите ми се стопяват. Някой с такъв проблем?

Общи условия

Активация на акаунт