Re: Бременни майки в чужбина - 35 тема

• 27 142
  • 716
  •   1
Отговори
# 90
Галче, и аь не знам защо го махнах, бях в настроение да се надсмея над себе си Simple Smile ще го върна днес или ще сложа нов, по-голям и респектиращ корем  hahaha че малко време остана, ще ми липсва после...

Нелинка, всичко ще си дойде на мястото  Hug

# 91
Честито бебче Ния на мама Madlene. Да са добре и двете - мама бързо да се възтанови и да ни пише, а беба да е здрава, да папа и расте.  bouquet Много е висока!

dru4ka разказа ти ме развълнува.  Hug А снимката е направо като от списание. Много ти е сладък,особенно с тази шапчица.

Това за дъртите родители ми е много странно, ние с мъжът ми сме в тази категория, но нито ни личи, нито се чувстваме така. И на двамата родителите ни са ни родили доста късничко, а чесно казано никога не съм мислила за моите родители като "дърти", може би защото никога не им е личало и винаги са били силни и активни.  Heart Eyes

Nelinka20 спокойно си говори на бебето на български и за него това ще е вашият език. Аз съм от смесен брак и имам два майчини езика, които знам на едно и също ниво. Ние в сегашното ми семейството се замисляме за още по-голяма бъркотия - аз на един (български ще научи като идваме до Бг), мъжът ми на друг, а общо се замислияме да вмъкнем и английския. Wink Съжалявам, че няма как вмъкна и българския (всеки възрастен трябва да говори един език на бебо) и особенно, че не мога да го уча и на гръцки (бях за дисертацията си в Гр и доста добре говоря).
А за Гр знам отношението им към българките там - сблъсквала съм се с това. Като разберат от къде съм следващие въпрос беше - и в кое заведение работиш. Моето удоволствие беше да им кажа, че уча вуниверситета и даже пиша дисертация. Това беше достатъчно да им падне ченето. Simple Smile Така, че се научих да не се притеснявам от къде съм, важно е коя съм, а в много отношения сме по-добри от тях. Със сигурност пишем по-грамотно на гръцки от 90% от гърците.   Wink

# 92
А, здрасти и от нас! Heart Eyes

Nelinka20, ние говорим на Рая на български. Но се сблъскахме с друг проблем - дойдохме в Белгия, когато тя беше на 11 месеца и вече говореше някои срички и думички - та каза "тата" на 7 месеца още и много бързо наваксваше до към година и няколко месеца. След това явно започна да се заслушва повече - тук всички говорят на фламански, а ние не го говорим. Общуваме предимно на английски и тя започна да се обърква от толкова и различни езици, които слуша. Имаше период от 4-5 месеца когато просто отказваше да говори - използваше само до тогава научените думички и това е. Едва от 2 месеца започна да използва нови думи и да прави изречения. Та, мисълта ми е, че се повлияват от средата така, или иначе. Вярно, че тя не е тук от новородено и може би при нея това е оказало влияние също. Сега обаче нещата започват да се нареждат и надявам се съвсем скоро да проговори истински с голееееми изречения.

На мен не ми е било неудобно да ѝ говоря на вън на български... Е, обикновено се налага да обяснявам какво ѝ казвам, за да ме разбират хората, но не мисля, че това е проблем. А тя иначе е много контактна и многа хора я закачат - дори така по улиците.

Леле, madlene, тази Ния ще е красива манекенка май...с тези прекрасни мерки - да ви е жива и здрава.  bouquet

# 93
Диди Hug

Тони, и при нас го има този проблем с проговарянето, хем дойдохме, когато Диди беше на 2г и 3мес. Надявам се до една година да има забележителен напредък, ако не ще ходим при логопед Peace

# 94
Здравейте момичета .Аз да ви кажа ,снощи големи контракции голяма чудо,през 10-8 мин,та до 6.30.Болки в кръста ,много силни не можех да мръдна.Правя 2 крачки и бебо като шавне застивам в някаква странна поза.
Днес в девет на консултация и тоновете на бебо са супер,водата е идеална,имам си и разкритие от тази нощ но само 1 см Crying or Very sad.Та като попитах кога ще е голямата радост ми казаха ,че може и довечера,може и да е до 1 седмица ShockedИначе бебо е голям Сега е 4.200-4.300.
И на мен тук консултациите са ми много по-различни от БГ,но се свиква.Ще видим раждането как ще е!
За говоренето на български език аз съм с две ръце за!Все пак това е майчиния език!
И още нещо добавете ме към първа страничка! newsm17

# 95
totoven, ще се справиш - стискам палци всичко да мине с хубавото, щом бебо е добре, вярвам че всичко ще е наред. Hug

Галче, аз тотално се бях ошашкала с този застой при Рая, още повече че имаме познати дечица на нейната възраст, които са от смесени бракове и проговарят около 2-те годинки без проблем, като разбират и двата езика и дори използват думи от двата езика. Та доста изчетох по въпроса и се оказа, че до 4 годишна възраст е нормално децата да говорат по отделни думички и да правят прости изречения. След това обаче вече си трябва намеса на специалист. В този смисъл добре си се ориентирала към логопед. Ние най-вероятно ще се върнем в България за известно време точно когато Рая ще е на около 4 и ще видим до тогава как ще се развият нещата. За сега тя опитва и нови думи и свързва по 2-3 думи в прости изречения, но е далеч от истинското проговаряне. Дано се справи сама...ще видим. Thinking

# 96
щъркелова вест от Totoven:"Тази нощ в 5:00 се роди Мартин(3850гр,50см) по нармален път за 2ч!Пожелавам на всички толкова бързо раждане и такова щастие!".Да и е живо и здраво голямото синче! копирах го от фейса.Неви да сте живи и здрави и много да помагат каката и баткото.

# 97
Честито на щастливите родители и на цялото семейство!Да е жив и здрав Мартин,да расте усмихнато и щастливо дете,да е поспалив и да папка добре!На мама Тотовен пожелавам бързо възстановяване и много прекрасни моменти за цялата фамилия! smile3525 smile3525 smile3525

# 98
Честито на Тотовен и добре дошъл на Мартин, да е жив и здрав!   bouquet

Поради липса на време ще си копирам поста от априлската тема!

Ние сме добре с Макс. Имах притеснения за кърменето, но сега нещата се наредиха, кърмата дойде та прелива. Ходя с подплънки на сутиена, което много ме дразни Sad Аз не обичам да нося сутиен и сега и с подплънки и подобни се чувствам като в затвор!
Не се цедя и храня на повикване на 2-3 часа, понякога на час и половина - два. Зърната още ме болят леко, но се подобряват сега когато се специализирахме малко повече с позициите Grinning Мисля, че се храни добре, поне ако се има в предвид мокрите памперси и че заспива доволно след това. Изкушавам се да го премеря на кухненският ми кантар да видя колко е наддал   Grinning, но ще изчакам другата седмица като дойде акушерката Simple Smile
Излизаме на разходки вече, а през останалото време го държа навън в градината. Е, когато има слънце и е топло разбира се Simple Smile
Това от нас!

Тони, а и други мами с опит в кърменето! Моля за съвет. Как мислите добре ли правя - първо кърмя от едната гърда около 20 мин, след това другата пак около 20, понякога малко повече, но общо взето се събира около 45-50 мин на кърмене. Проблемът, или поне аз го виждам малко като такъв е че Макс заспива бързо на гърдата. Слагам го гладен като вълк, захапва като главният герой от Челюсти и след 10 мин е заспал! Будя го или го слагам в леглото където той се буди сам защото все още е гладен, след което пак го слагам на гърдата и случката се повтаря. Накрая пак правим около 45 мин хранене, но с паузи, което е малко дразнещо за мен особено нощем Sad Та...съвет? Simple Smile   bouquet Или това е нормално.

Аз ще изчистя днес докато Макс все още спи, после сме на разходка Simple Smile

# 99
Жив и здрав малкия Мартин! Бързо възстановяване на мама тотовен  bouquet

meleean, не знам дали е нормално, но и ние с Диди бяхме така в началото. Единствената разлика е, че на мен кърмата никога не ми е преливала. Между другото бях пробвала всякакви методи за събуждане, докато е на гърдата, но безуспешно. И съм я щипвала по бузката и съм я вдигала да се оригва, единствено като реша да я сложа в леглото се събуждаше и пак всичко отначало.

Тони, ще навакса детенцето, не се притеснявай. И мен ми е неприятно да си водя предимно монолози, но не съм много разтревожена, защото иначе се развива добре за възрастта си Peace

Диди, новият ти аватар е по-хубав и от предишния Flutter

# 100
Ех, че хубаво! Снощи я мислих аз totoven и виж за хубаво било! Честит и малък и сладък мъж Мартин - жив и здрав да е и много щастливи да направи родителите си!

Галче, тя и Рая се развива добре за сега и много бърбори само дето е на бебешки. Е, вече и доста думички използва, връзва и прости изречения, та се надявам и аз да навакса макар и с леко закъснение. Peace Пък да видим. Thinking

meleean, много се радвам, че нещата се нареждат при вас така добре. За болящите зърна, освен промяната на позите и правилното слагане на бебето да суче, може да има и благоприятен ефект, ако след кърмене оставяш по 1-2 капки кърма за засъхне по тях на въздух - много майки споделят, че бързо отшумява болката от тези въздушни бани. Прекрасно е, че следваш нуждите на бебето и се кърмите на поискване. При много бебета на тази възраст това поведение е напълно нормално - все пак стомахчето на бебето е много мъничко и то бързо се напълва и засища, затова и огладнява на по-малки интервали - просто кърмата се усвоява по-бързо, предвид количеството. Пишеш, че Макс огладнява като вълк, може да опиташ да го слагаш да суче още при първите признаци на глад, преди да е огладнял толкова: обикновено бебето започва да показва неспокойствие, въртене на главата, примляскване, сукателни движения, поставяне на ръчичките в устата и т.н. Ето тук са описани подробно http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73982.0 тези признаци. Може да опитваш като се поуспи да го разбуждаш като леко го пощипваш по раменцето, или да го галиш по ушето - тя и Галчето го е споменала. Peace Друг подобен подход е да го галиш по устните със зърното, да усети миризмата на кърма. Ако решиш, че е добра идея, може да опиташ и кампресия на гърдата. Ето тук може да го видиш практически как се прави - http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA  Понякога бебета се лъжат и поемат повечко количество кърма.
А за нощем има много лесен вариант за хранене - просто да го слагаш да суче и поспива до теб. Така хем ти няма да ставаш на 3 мин. докато се насуче, хем той ще те усеща до себе си и ще си суче когато е гладен. Ако мислиш, че това е приемлив вариант за вас би могла да опиташ. Ако се притеснявяш да не го затиснеш в съня си, може просто да го оставяш по-нависоко до теб - например до главата ти.
Много добре ви се случва всичко до момента, а си мисля, че би била по-спокойна, ако следиш Макс и неговите желания и оставиш часовника на страна. Wink Пък и хубавото при мъничките бебенца е това, че бързичко порастват и след време нещата се нормализират, като поотрасне и позаякне малкия мъж.  Hug Simple Smile

# 101
  • Plovdiv - Thessaloniki
Здравейте! Честит син на мама Totoven - да расте здраво момчето, да папка и да слуша много мама!!!
Момичета, благодаря ви относно коментарите за езика. И аз съм чела, че децата от смесени бракове проговарят по късно, но за сметка на това разбират и могат да говорят в последствие и на двата езика. А и аз така си мисля за българския, то и сега си му говоря на бг на бебо, че трябва да научи моя език, че българската му баба ще има да го глези, а тя ще иска и да и се отговаря в замяна  Heart Eyes
IrinaB. -браво, че знаеш гръцки език, а и за десертацията. Това е доста труден език, аз го уча и практикувам от 2 години, разговорно съм добре, но още имам мноого да уча, то и културата им е толкова богата, че трудно се наваксва, но иначе си права за правописа им Wink
meleean - звучи ми добре, не се притеснявай толкова с кърменето, то и аз не мога още да коментрам, как ли ще се шашкам за всяко нещо  newsm78
Иначе при мен е спокойно, всеки ден се разхождам, но освен болки в краката, резултат няма, бебче е още горе и си вири краката  Laughing ааа, как да го накарам да излиза вече, че тук статистиката е, че на Великден (когато ми е термина) - най-големият християнски и гръцки празник 90 процента се случват секцио - лекарите бързат и те да похапнат агне  Laughing и може и нас да ни минат по бързата процедура, и язък, че толкова се надявах на естествено раждане Sad Но ще ви държа в течение  Hug

# 102
Благодаря ви за хубавите думи, момичета  Hug  Hug Hug  Радвам се, че разказчето ми ви е било интересно. Както Loreley беше казала преди време - заслужила съм си и аз място сред майките-героини, нищо че бях секцио  Joy

Първо да поздравя новите мамчета и техните бебенца  Heart Eyes

meleean, добре дошъл на бебе Максим   bigdance2

Madlene, честита малка манекенка Ния newsm18

totoven, браво за бързото раждане и добре дошъл на Мартин  Tada

На всички бебчета желая да са здрави, добрички, да спинкат и папкат, и да ги пропуснат коликите  Mr. Green А на майчетата им - бързо възстановяване и успешно кърмене   bouquet Страхотно сте се справили  Peace Благодаря за разказчетата!

IrinaB., много се радвам, че ще имате момиченце и момченце, страхотно е това  Hug Не се притеснявай за мерките, сигурна съм, че ще наваксат, пък и всичко е толкова относително... те не се раждат по калъп бебетата  Peace

LadyDiDi, браво на принцесата че се е размотала  Peace Сега остава и да изчака татко си. Хайде, мъничко остана и при вас  Hug

Nelinka20, не го мисли че бил великан бебчо - пак да кажа, че тези мерки са толкова относителни и неточни, че не знам защо ги правят изобщо  Peace

Loreley - мерси за поздрава, чак си представих красотите!  Crazy
 И аз така  Laughing Тук при нас е топло, но много мрачно и вали... Нямам търпение да дойде истинската пролет и да се разхождаме и ние.

Цвети/Miss Fine, не си само ти, не сиии  Mr. Green Спомням си аз, че имаше големи мъки с мастита ти... Върнах се назад да прочета пак. Това, че още сте със силиконки не е много обнадеждаващо  Confused но важното е, че се кърмите. Аз като те чета, че се кърмите и навън, си мислех, че вече сте директно на гърда. Трудно ми е да си представя как става това със силиконките навън - при нас процедурата започва с помпата, за да излезе малко зърното, след това слагам силиконката... а ако малката реши да ръкомаха и развакумира силиконката, всичко се повтаря  Confused

Миналата седмица млечницата ми беше почти отшумяла, но в един момент се влоши и ме повтори  Sick Все още пия лекарства и се мажа... Оказа се, че и бебка има по езичето в крайна сметка, нищо че и давах кърма от шише, за да я предпазя... Та сега и нея лекуваме. Реших, че като така и така и двете сме с гъби, е крайно време да пробваме езичето след манипулацията. И при първия опит за кърмене директно от гърда, тя засука  #Crazy Heart Eyes Аз бях на седмото небе... Рязането на юздичката е помогнало и сега Кими може да суче, стига да иска. Тук обаче идва проблемът... При последващите опити за кърмене се дърпаше само като усети гърдата... Явно е свикнала с биберона/силиконката... Първия път беше сънена и явно затова е засукала - пробвах пак в полузаспало състояние, но пък тогава ако захапе не иска да смуче, а продължава да си дреме, въпреки масажчетата, побутването, обтриването с мокра кърпа и т.н.  Сложих силиконките и с тях нямаше проблем - не ги отказа и си сука. Явно ще сме с тях за известно време, пък ще пробваме пак и директно на гърда - дано се премисли.

Леле, dru4ka, направо 10см разкритие Shocked браво на вас   bouquet Добре, че не си видяла Давид преди да изплаче. Важното е, че сега всичко е наред и сте щастливи заедно  Hug Страхотно бонбонче е бебчо  Heart Eyes

winy, не го мисли толкова много - всичко ще е наред  Hug И аз се чудех за плацентата, понеже уж преносвах, но никой не ме е занимавал с такива неща - явно не е било нужно  Peace

Нашата принцеска май преминава през втората криза на растежа тези дни и е много неспокойна, яде през час по малко... дремва за по 20 минутки... и аз вече съм доста изтощена... Но ще се оправим   Peace ...тези дне ще е  Mr. Green

Поздрави от нас на всички ви  Hug Hug Hug

# 103
честито бебче на totoven  Hug много радост и щастие да внесе в семейството ти и да расте здраво и силно момченце   bouquet
мами да се похваля, че аз днес ще се обабя  Laughing зааа неизвестен период от време  Joy майка пристига с еднопосочен билет и ще седи докато почна да се справям сама, което си мислех да месец след раждането ама сега като прочетох Zoie  #Crazy май грешно съм си направила сметката  Laughing
почвам да се плаша с това кърмене да си призная  Confused и много се надявам още в болницата да се научим и двете, че иначе ще стане страшно  Praynig
Nelinka20 дано не се случи раждането ти на Великден  Hug няма да го мислиш от сега

аз момичета питах в английската тема, но там не получих отговор  newsm78 та за това ще досадя и на вас  Embarassed как става номера бебето да няма бащино име в чужбина, а в Бг да има  newsm78
аз започнах да си мажа гърдите с кремчето на Avent,че зърната ми са толкова сухи и напукани..дано не правя нещо грешно newsm78 не ги разтривам, само ги мацвам с пръстче  Confused
 Hug и много слънце ви изпращам на всички

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 22:39 от winy

# 104
winy май този вариант не може.  Laughing Може тук да го запишете само с име евентуално и второ и фамилия и при изваждане на бг акт за раждане да го впишете по същият начин. Няма да е проблем. При нас е така Борис е с две лични имена и фамилия без бащино в бг акта за раждане.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт