Re: Бременни майки в чужбина - 35 тема

• 27 150
  • 716
  •   1
Отговори
# 705
Хирсен ние си записахме дъщеря ми с фамилията както е в БГ, независимо че мойта фамилия е различна по принцип от тази на мъжа ми(аз не я сменях но пак си завършва с -ва) та детето си го писахме примерно презиме Иванова и фамилия Петкова(имената за примерни не нейни Wink) като презимето на татко и и на татко и фамилията, с -ва окончания, така после в БГ акт за раждане всичко си беше наред и нямаши обърквания Peace

# 706
  • на Дъждовен остров
До 6 м. от раждането институциите са задължени да препратят документацията до твоята община.
Предварително се извинявам сигурно за глупавите въпроси, но ще ме простите.
Коя община визираш?  Моята тук в Англия или в България? 

но за издаването на международен паспорт си трябват и двама и при подаването и при получаването и детето също трябва да е там.
За какво ще му е международен, български паспорт на бабето след като ще си има английски? Аз мисля да го регистрираме в общината ми по месторождение за да вземе ЕГН.  За паспорт няма да се бутам.

Майчинството си ми го плащаха докато беше плането - до края на втората година. Първия път си раждах в София
Значи аз по закон тук ще си взимам майчински 9 месеца.  Въпросът ми е след като си регистрирам детето в БГ за ЕГН от там ще ми отпускат ли някакви майчински след като не съм раждала в БГ или много ми се иска?

# 707
  • Cyprus, Пловдив
Hirsen    мерси,че питаш...ами добре сме,кърмим се-той тогава е най-щастлив  Laughing следобед прави една пауза,в която будува,но после спи добре и става така,че винаги го къпем посред нощите  Wink относно лентичката,може да ми се посмеете,ама какво ли не правих и не мога да я сменя  Embarassed

# 708
ЗдравеЍте, Момичета!  bouquet

Аз продължавам да ви чета все така редовно.
Видях, че Ели е изчезнала. Стискаме палци , Ели, и чакаме прекрасни новини.  bouquet
Галче, внимателно. Как върви търсенето на квартира.И на нас може да ни се наложи да се местим, но маЍ всичко в последния момент ще се разбере.Така че и нищо няма да купувам до тогава.
Калалили, дано си малко по-спокоЍна.Мисли си за бебчо.Сега тоЍ има нужда от теб.

Видях, че си говорите за ЕГН-та и паспорти.С таткото  нямаме сключен брак, в такъв случаЍ задължително ли е бебчо да се регистрира в града по местоживеене на маиката в БГ или е възможно в града по местоживеене на бащата в БГ ( тъЍ като повечето време в БГ го прекарваме там, а и моя град е на другия краЍ на БГ).Не че е някакъв проблем, просто неудобство.

Пожелавам прекрасен ден на всички!!!!!!  bouquet

# 709
  • на Дъждовен остров
...

Видях, че си говорите за ЕГН-та и паспорти.С таткото  нямаме сключен брак, в такъв случаЍ задължително ли е бебчо да се регистрира в града по местоживеене на маиката в БГ или е възможно в града по местоживеене на бащата в БГ ( тъЍ като повечето време в БГ го прекарваме там, а и моя град е на другия краЍ на БГ).Не че е някакъв проблем, просто неудобство.
...
В БГ изискванията им са след сключване на брак регистрацията се прави в общината на  мъжа, за новородено в общината на жената.  Във вашия случай най добре да попиташ съответните органи, ама те и без да ги питаш като отидеш на място ще ти се сопнат с изречение от сорта "АМа как така няма да знаИш, интелигентно момиче пък нИзнай"  Laughing

# 710
Свети, стискайте палци днес да подпишем новия договор за наем. Искат да ни одерат кожите, защото нито аз нито таткото е на трудов договор и понеже и гарант не можем да си намерим, остава само парична гаранция. Но да сме живи и здрави, ще се оправим. Бебчо ще се задоволи само с най-необходимото. Сигурна съм, че няма много да протестира hahaha

А сега да ви почерпя за рождения ден на моята половинка с дъх на лято Heart Eyes.

# 711
Коя община визираш?  Моята тук в Англия или в България? 
В България, разбира се. Така ни обясниха, че такъв е законовия срок по европейските директиви.

За какво ще му е международен, български паспорт на бабето след като ще си има английски? Аз мисля да го регистрираме в общината ми по месторождение за да вземе ЕГН.  За паспорт няма да се бутам.
Тогава нямаш проблем, предполагам - това беше в случай, че искаш и български паспорт, което за нас е задължително, защото сме само български граждани и двамата с мъжа ми.

Майчинството си ми го плащаха докато беше плането - до края на втората година. Първия път си раждах в София
Значи аз по закон тук ще си взимам майчински 9 месеца.  Въпросът ми е след като си регистрирам детето в БГ за ЕГН от там ще ми отпускат ли някакви майчински след като не съм раждала в БГ или много ми се иска?
Щом ще получаваш майчинство в Англия, мисля, че не можеш да получаваш майчинство в България. И двате страни са в ЕС и може да направят справки, ако решиш да подадеш документи и на двете места. Аз тук не получавам никакви пари за майчинство - получавам обаче детски, които ми ги отказаха в България, това е различно. Затова и работодателят ми ми задейства документите за получаване на майчинството в България, нищо че временно не живея на територията на страната, аз съм все още служител там и се надявам в бъдеще да бъда пак.

Галче, имаш стиснати палци от мен - дано всичко стане както го желаете. Hug

Цвети, регистрацията на бебето се прави само в общината на жената по постоянен адрес. Мъж ми по постоянен адрес е в друга община, не в моята - само по настоящ адрес е регистриран там, а Рая я регистрирахме в моята община. Сега на Нико документите и те ще отидат в моята община и от там би трябвало да му издадат акт за раждане на български език.

# 712
  • на Дъждовен остров
Tony_st, благодаря за отговорите. 

Галче, честито ви празник и мерсим за почерпката. 
А за квартирата не се притеснявай.  Бебетата си идват с късмета. На нас също ни се наложи да сменяме квартира преди 2 месеца най неочаквано, но всичко се уреди.  За дрането на кожа на всякъде е така, дано поне да има резултат. Успех и чакаме добри новини.

# 713
  • далечно
За какво ще му е международен, български паспорт на бабето след като ще си има английски? Аз мисля да го регистрираме в общината ми по месторождение за да вземе ЕГН.  За паспорт няма да се бутам.

И аз така реших с баткото, още не съм му извадила бг паспорт, но доколкото знам могат да ме глобят, защото бг гражданите трябва да се представят пред бг институциите с бг си документи (дори да имат други, т.е. да са двойни граждани, какъвто е случаят с нашия батко)  newsm78 От друга страна бебтата в бг нямат лични документи (нали още е така?), така че Мартин никъде не се легитимира...освен пред Гранична полиция на летището.

А малката като е родена в Швейцария се чудя дали швейцарците (като не са в ЕС, но пък са в Шенген и има някой двустранни споразумения между Швейцария и ЕС) ще изпратят нещо до моята БГ община  newsm78  Някой с подобен казус?

Ирка, аз не разбрах какъв е бил случаят на твоята приятелка и защо искаш веднага бг паспорти за бебоците?

# 714
  • на Дъждовен остров
... но доколкото знам могат да ме глобят, защото бг гражданите трябва да се представят пред бг институциите с бг си документи (дори да имат други, т.е. да са двойни граждани, какъвто е случаят с нашия батко)  ...
Ами няма начин да не намерят точка в закона по която да ни глобят  LaughingТе са уникални в това.  Аз съм се замислила дали искам да си регистрирам моя паспорт в БГ, защото не искам да ме следят кога влизам, кога излизам и къде ходя по света. 

# 715
ТЕА, представих си българския служител как ми отговаря с тази реплика, и ми стана смешно, но не знам да се смееш ли, да плачеш ли.... Joy

Галче, стискам палци за квартирата.Нещата ще се наредят, но не може от раз ( поне при мен е така Joy).Нали първо трябва да научим урока, коЍто живота ни поставя.

Тони, благодаря много за информацията.  bouquet

Аз току що се върнах от преглед, коЍто трая точно 3 минути.Но те всички до сега са били такива.Оплаквания-не.Кръвното е добре.Изследванията да погледна.Добре.Тоновете-нормално.До следващия път.Но не се оплаквам.Важно е всичко да е наред.Чувствам се добре.

Приятна вечер, момичета!!!!

# 716

Общи условия

Активация на акаунт