Любители на котки - тема 49

• 47 096
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Хеййй, пробвай в http://kotkite.com, там много често съм виждала такива 'обяви' Simple Smile

Сега като го споменах: колко от вас, момичета, пишат и там?  Laughing Чат-пат виждам познати муцунки/потребителки  Flutter

# 346
Благодаря ви, ще чета Hug

# 347
  • Варна
Аз прописах съвсем отскоро Grinning

# 348
Добро утро.Добре дошли на новите попълнения   bouquetМесечинке съжалявам за кучето,много са красиви Кетя и Ленчето,трябва да се вгледаш да ги различиш.Хубава и спокойна седмица.

# 349
  • На небето
MissNellie много са пораснали твоите. Такива красавци са станали. Иде ми да ги нагушкам.

# 350
  • София
Пепика, сладка малка шушка  Heart Eyes Същият е като моя Лео преди три месеца- беше точно  на 2 месеца като го взех

а сега е на 5 и половина
Аз винаги следя да има храна в купичката, рядко му давам гранули, храня го с паучове и консерви за kitten до 1 годинка и малко му готвя. Той си хапва колкото му трябва, само два - три пъти е преяждал и връщал храна.
Така ми казаха и хората, от които го взех. Първия месец  нали вече беше сам пред купата с папането, та си удвои теглото.  Сега сменя зъбките и яде по-малко

# 351
  • София
Искам да попитам забелязвали ли сте котетата ви нарочно да пръцкат или да изпускат миризма по някакъв друг начин, за да ви отблъснат когато ги мачкате  newsm78. Много сложно го попитах, ама моят котак точно така прави, когато реши, че  му досаждам - пуска една миризма, че се не трае  Joy И не знам пръцка ли или ...

# 352
  • Варна
Хахахах, това сигурно е някаква форма на биологично оръжие Joy

# 353
  • на морето
Здравейте писета и мацуранки ! Hug Hug Hug

Аз съм готова с писанията си , ама то май доста ме лепна логореята . Чак се уплаших от себе си -дано вас не ви уплаша.
Ще го пускам в последователни постове .
savinaci, пръцкат писетата  .... Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 14:28 от asha

# 354
  • на морето
Ражданията при моите котета

Какво ще е поведението на котето  по време на раждане и колко и каква да бъде човешката намеса си зависи от  някои обективни и субективни фактори . Значи , на първо място характера и поведението на самото коте – дали е по –самостоятелна  или постоянно търси човешкото присъствие . Дали е по дребничка  или по –едра , дали й е първо раждане  и т.н . Поне най- общо според  мен са тези .
По принцип котето си има инстинктите какво и как да прави за да се справи – да си търси , къде да се скрие , да е на спокойно и закътано местенце …Да се усамоти , …да ги роди тихо , мирно и кротко през нощтта и на сутринта да сварите , примерно ,на дивана , в гардероба , рафта с вестниците или  в леглото си щастливата мама с няколко слепи пухкавелника .  Е, това е идеалния вариант . Дори и да не усетите кога и как ще роди .
При мене имаше всякакви вариации на тази тема ,според характера на майките . Едни до последно хойкаха навън и се връщаха едва ли не в последния момент да ми ги „сервират „на дивана или на леглото .  Други, последните дни се кротваха и по това разбирах , че времето наближава . Трети държаха на постоянна компания  – особенно при самото раждане . Буквално са ми държали ръката и ако мръдна или стана са скачали след  мене с пронизително мяукане  . Дори и с наполовина излязло коте …. Ако ме е нямало - сестра ми или майка ми са „ асистирали „ . Или мацата ме е чакала да се върна от работа …, че да почне да ги вади.

/следва /

# 355
  • на морето
/продължение /
Но да почна по реда  на процеса .
Последните няколко дни  котето започва да хапва повече , цицките й набъбват доста и започват да пускат мляко .Коремчето й някак си се спуска надолу , като ,че „хлътва „  и започват да си личат ямките на тазобедрените стави . Кандидат- мамчето може или да е още по –поспалива или пък да стане малко неспокойна – да търси къде да се мушне . Тя си има вече любими места за криене в къщи  , но може внезапно да „уважи „ и други тихи и закътани  ъгълчета – някой скрин  за дрехи , гардероб , кухненски шкаф или  по –голямо чекмедже, коша /панера за мръсни дрехи  ; под завивките на нечие легло / често на най –любимия си от хората в къщи ./ Това е сигурен знак , че времето наближава ….. Кога ще настъпи Момента , и аз не мога да кажа със сигурност .
Ако след всички тези признаци , видите внезапно дупенцето или козинката около него/ опашката  мокра или пък откриете някъде не на място /т.е. на място ,където котето е обичало да си поляга / мокро петно ,което може да е и леко червеникаво или с кървави жилчици  и не мирише на чишкано , значи , че родовата дейност вече е факт и са й изтекли  водите .
Е  това може и да не се види , а да се усети / събуждали са ме посред нощ такива внезапни намокряния  в леглото / .
Пак ,в зависимост от характера на котето  , то или вече се е намушило на избраното си предварително място , или вече мърка и се гуши някъде до вас . А може още преди това да е тръгнала да си разнася някоя любима играчка с козина ,тип мишка ,примерно …..Да я гушка , да я плиже  и да й мърка . Този вид мъркане е малко по –различен от общо познатия .Непременно ще го различите –тихично ,нежно , едва доловимо , постоянно като звук и честота . / При мене , например, когато този момент наближеше , кандидат –майката почваше да „краде „ котенцата на  родила  преди нея .Или направо последните часове се намъкваше при бебетата заедно с майка им .След раждането така ги омешваха , че ги гледаха двете заедно .А-при такъв случай едната котка помагаше на другата при раждането / .

/следва/

# 356
  • Варна
Снощи се прибрахме от почивката. Такова посрещане беше-Грей ни целува и близа и разбира се поизследва багажите.  Laughing
Направи ми впечатление, че вкъщи яко мирише на кот-май вече е време за кастриране.
На почивката снимахме различни маци. Като се прибрахме, баба пита щерката къде какво видяла от природните красоти. И тя като почна-еди си къде имаше чернобяла котка, на друго място-рошава трицветна, пред еди си коя пещера-слабичък сладък кот.  Laughing Пълен отчет.  Joy

# 357
  • на морето
/продължение /

Тук е момента да коригирате местото , ако знаете вече къде е и  не е най –удачния за вас избор.  За „родилно  „ винаги съм ползвала по –големи кашони , застлани с вестници и отгоре чисти парцали . И не се шашкайте – не се омазва толкова много , дори и да не е на подходящо място / Не една и две са ми раждали посред нощ  под завивките , в леглото /. Кръв има чак ,когато вече се се появят котенцата и се скъса пъпната връв – околоплодните води са прозрачни и леко бежаво –жълтеникави . Може и да има кървави жилчици , но няма такова нещо –да се лее кръв с кофи …. Даже ако постелката е по –тъмна и шарена като изсъхне дори не си и личи . Самото петно  е ясно като е мокро , после може да поизчезне .
Та… , вземате котето и нежно го поставате в кашона .Ако има възможност , може така приготвения кашон да го мушнете на избраното от котето място . Тя ,вероятно няма да е очарована от преместването , така ,че ще се наложи да понастоявате . Обикновено накрая се съгласява да остане в кашона . Вариант на ситуацията е , кандидат –майчето да се гушка при мене  / в леглото / и да не иска да влиза в кашона .Тогава или слагах кашона до леглото за да има постоянен контакт с мен ,като съм си пуснала ръката при нея , или прежалвам чаршафите , слагам няколко ката големи парцали и раждането продължава при мене ….
По това време горе –долу започват да се усещат и първите контракции .  Как се усещат – като едно внезапно стягане на коремчето .То за момент става като каменно топче .Отначало е по- на рядко и не се усеща , после започва да става по- очевидно и по на често . Аз за това дори и в кутията  да лежи котаранката  си държах ръката на коремчето . През това време тя вече мърка ностоянно с онова , по- специфично мъркане . Лежи странично , почиства се на често , върти се ту на едно , ту на друга страно бутче  .Но определно  заема „ родилна поза „ , т.е. на една страна .
Когато стигнем до тази фаза , вече мамчето няма нищо против да има постоянна компания до нея .Даже , както по –горе писах , някои дори държаха на присъствието ми .  Със зачестяването на контракциите  котето може да започне да диша и по тежко и учестено . Особенно през лятото , на летните жеги , направо си дишаха с изплезени езичета и широко отворени устички   .  Като уморени от тичане кучета . При контракция  може да има и примяквания  , като напъване .
При моите котета  обикновено им масажирах много леко коремчето , като движението  беше по посока на контракцията и с нейния ритъм .

/следва/

# 358
  • на морето
/продължение /
Появат ли се напъванията при контракция , стане ли тя по –честа и по –силна , то значи първото коте е на път да „поздрави света , мама и вас !„  .През това време котката вероятно вече си е почистила дупенцето поне 100 пъти , преместила се  е поне няколко пъти по всички ъгли на кутията , възможно е и да е разровила постелките в кутията . Че котето е в изходна позиция може вероятно вече и да се види от разширения родилен отвор , от който при напън вече може и да се показва първия околоплоден мехур.  Би било чудесно той да си остане цял и заедо с него да се „плъзне „ навън и котенцето , но в над 99.9% при мене още като тръгне  да се показва ,мамчето при следващото си почистване го скъсва и околоплодните води изтичат.  Хич , не се и пробвайте да предотвратите това …Само може да се сецне процеса и да се забавят нещата … В края на краищата сме стигнали по чти на финала .Първия финал …. 
При първото котенце още не са разширени до край родовите пътища , но щом се подаде и спука мехурчето , то първото бебунче  е вече почти навън. Остава и да излезе .
Сега вече , контракциите са чести и напъна е силен . Следете какво ще се подаде  от „ скришното място „ . Най-оптималното е да ви се усмихне една мъничка муцунка . Тогава плода е правилно разположен и с няколко напъвания ще излети навън като „коркова тапа „ . Ако ви помаха някое задно краче или крайче на опашле , което е много по –вероятно  нещата са малко по –сложни . Дори и при този случай майчето може да се справи сама ; ще се мъчи повече , ще спира , ще се поизтощи , може да си почине …. Все пак още не е разширена максимално …
Сега , какво съм правила при такива случаи . Започвам малко по –енергичен масаж на коремчето и следя до къде излиза крачето /опашлето при контракция . Когато  започва де се показва и,съответно прибира една по голяма част , се опитвам да задържа излязлото при контракция и после при следващата да придърпам още малко навън Това, разбира се,  много леко , нежно , плавно и бавно го  правех. Проблемът остава до излизането на цялата задница . В повечето случая , майчето разбираше  явно целта ми  и ускоряваше и засилваше напъните . . И резултатът беше на лице много скоро след това .   
Има различни варианти .Само опашлето се подава , едното краче , или едното краче и опашлето .
 Обикновенно крачетата и опашлетата е едни  тънички , мокри и синкави , че направо те е страх да ги хванеш , пък камо ли да ги стиснеш и дърпаш … Дали ще помагате по този начин ,сами ще си решите , а и зависи дали котката ще позволи . От много помощ веднъж ми беше надран гърба , защото майчето реши да се набира  на мене като се напъваше …..И обратното . Друга мама държеше да си ги ражда седнала , все едно ползва тоалетната ….И естествено , при такава поза е малко трудно да „бръкна отдолу „ …
Един , единствен случай съм имала , когато главичката на котето беше извъртяна на страни . Е, там нещата не се получиха и котето не оцеля , но то си беше и с малформации , така , че …просто не му е било писано .

/следва/

# 359
  • на морето
/продължение /

Сега , приемаме , че до тук всичко е било нормално и нашето първо бебе –коте е вече на бял свят . Това е една мокра , малка мишонка  с голяма глава;изпъкнали затворени очета ,и ясно очертани мъжки атрибути , ако съответно е момченце . После , като изсъхне , козинката го покрие , издуе коремчето от папкане , трудно може да се различи пола им , докато не пораснат няколко месеца , но като новородени веднага  се определя . Мама на момента се обръща и почва да  си чисти рожбата .
Тук има отново един тънък момент . Излизайки , бебчо повлича след себе си , т.е.  с пъпната връв , и индивидуалната си плацента .Но може и да излезе скъсвайки пъпната си връв .Тогава плацентата остава в родовите пътища и евентуално със следващите контракции би трябвало да излезе . Обикновено , при такава ситуация навън се подава част от скъсаната пъпна връв и аз лееекинко я издърпвах ….  Майчето обикновено я изяжда , но може и да я зареже на една страна , след като прегризи пъпната връв . Основното внимание е върху котенцето .Тя го почиства ,гушва го и замалко си почива . Бебока , ако всичко е на ред с него , още след излизане се опитва да си освободи дробчетата .От ноздричките излизат малко мехурче, почва първо да зяпа с устичка като риба на сухо , после му идва силата и се чува онова характерно „Мяф,мяф, мяф …”  Има и някои много гласовити . Още са напълно неориентирани , залитат , търкалят се като пълзят . Не очаквайте на секундата да се впие като вендузка  в цицките на мама . Ще полази  по корема й , ще си вре муцунката на една –на друга страна ; може да подмине някое зърно  и да се муши на един пръст от него .Може да се опита даже да се връща обратно на топло в корема на мама ….. E, само образно казано , де .
Може и малкия бебок да е синьо лилав , отпуснат ,безжизнен …Може и да е мъртво роден, задушен , може хернийка да има около пъпчето , може и други аномалии да има – незатворена гръдна или коремна кухина , неправилно оформена или по- мека главичка , т.е. частите на черепа да не са се съединили ….абе , всичко , което може да се сетите ….Може дори всичко да си му е наред , само уче е в пъти по –дребно  от останалите  в котилото . /Обикновено това може да е някое от последните котета / .Дори и да са живи при раждане , такива котета не оцеляват .

/следва/

Общи условия

Активация на акаунт