Помогнете да изберем име на моето бебче.

• 6 729
  • 101
  •   1
Отговори
# 60
Към Стамат и Григор няма начин да си преразгледам отношението!  Naughty  За Иларион и Божура писах. Мария е ясно - стандартно име.

# 61
Страхотно име е Божура!

# 62
В 21 век живеем , все пак Naughty не в 19...... какви са тия имена? Според мен мъжа ти може да иска много неща, но ти нямаш ли думата? Не мога да си представя съвременна майка да кръсти детето си така (изключвам Мария, то пък е доста често срещано) Аз като исках да кръстя дъщеря ми на моята майка, Спасийка ли трябваше да бъде или Сиана (както се и казва дъщеря ми). Помислете малко повече, защото името е нещо много важно и е тъпо цял живот да се срамуваш от него Sad
ПП.Сега прочетох цялата тема и разбрах, че нямаш думата за нищо. Свиквай отсега, че за всичко оттук нататък ще е така ....Как може нещо толкова важно като името на собственото ти дете да не е по-важно от това ''да няма разправии''? Какво? С кол ли ще те убият свекърите ти или пък няма да те вземат от родилния? Или няма да припишат апартамента или къщата? ooooh! ooooh! ooooh! #Cussing out

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 15:16 от Anne Shirley

# 63
Stop пълна дисекция на брачните взаимоотношения на жената. Много се пооливате  ooooh!  Имена като имена  Tired

# 64
Проблемът не е толкова в имената, за едни хубави, за други са лоши. Проблемът е в липсата на уважение на мнението на авторката от нейните роднини. Поне аз с това впечатление оставам.

# 65
  • Бургас
Човек ако прочете само мненията от тази тема, ще реши, че имената са от типа "Петранка" или "Тодоран".  ooooh! Вие разказа от сборника "Староплнаниски легенди" на Йовков - "Божура", чели ли сте? Спомнете си каква е героинята, не усещате ли красотата на това име на цвете? Добих впечатление, че някои дори не знаят, че това е име на цвете.  Confused Аз много пъти бих предпочела Божура пред тривиалното Мария.
От мъжките залагам на Стамат - може да е остаряло, но не е измислено и насила пречупено през "съвременните", модерни тенденции. Името е от гръцки произход, означава "спирам, прекратявам" - пожелателно детето да има контрол над себе си и да знае кога да спре.
Останалите имена не са лоши, но чисто фонетично не ми допадат.

# 66
Демек българския вариант на Стамат е Запрян, ама не е идеята детето да знае кога да спре, а да спрат да се раждат деца в семейството. Тъпо е  Thinking
За Божура написах, че го харесвам и наистина го предпочитам пред Мария.
Споделих на мъжа ми драмата от тази тема, като изредих мъжките имена, а той взе, че ги намери за норамлни  Laughing Ужас, добре, че ми се чува думата, щото с тия негови вкусове... Всъщност Иларион все повече го харесвам, но за трети път пиша, че за Стамат и Григор нямам милост - от кофти по- кофти! Мисля, че бих могла да ги ползвам като единица мярка за грозно име.

# 67
  • София
Божура е прекрасно име, а и ми напомня за Йовков  Heart Eyes Красота! От момчешките - Иларион, от така зададените, но някой напред предложи Стамен вместо Стамат - ето това също е хубаво! Виж, Григор и Стамат не ми харесват, Григор ми звучи като Киркор, а Стамат - като домат...

# 68
anita_h  Hug, ориентира ли се нанякъде? Някакво развитие в семейната дискусия?

# 69
  • София
Не искам да обиждам никой, тези хора са ви близки, но имената им наистина са странни.
Една позната имаше подобен случай - дядо Херовим настояващ да кръстят детето на него. Жената разбира се не се съгласи.. казваше "Ама как, да му викат хероин в училище.." Дядото остана малко недоволен, но това не е неговорешение все пак. Бащата има право да избере името, но то трябва да се харесва и от двамата родители. Когато избираме името на нато дете с таткото ще го направим заедно, детето е и на двамат и името трябва да харесва и на двамата. Немога да си представя, че няма да харесвам името на детето си.. камоли да е толкова странно...

Мария е красиво име, Божура.. ми стои като циганско име отвсякъде и ми е неприятно (не мразя циганите, но начина им на живот ми е неприятен и така и асоциацията ми е неприятна)
Като посвикнах с мисълта ...Стамат от мъжките най ми седи, доста необичайно, но ми звучи добре (по-добре от другите две).. и все пак не бих кръстила детето си така... Иларион е без коментар.... Григор се казваше кучето ни като бях малка.... затова може би не си го представям за човек.

Според мен трябва да поговориш с мъжа си и да му обясниш, че това дете е и твое и мнението ти е от значение. Много е важно да можете дапостигате компромис в подобни ситуации.. Иначе казваш, че неискаш да става разправия.. Еми аз бих избрала разправията в този случай... и не само в този, а във всеки, в който мъжът ми би се опитал да ме потъпче по подобен начин! Било то и за по-маловажно нещо...
Сори за дългия пост.. увлякох се...

# 70

Сигурно ли е, че името е с "О"?
Защото се пише Херувим, и ако името е дублет, то трябва да е с "У".

# 71
  • Бургас
Аз на Херувим не направих асоциация с "хероин". Но от децата в училище всичко може да се очаква наистина. А подигравателни обръщения намират и за най-обикновени имена, така че...

# 72
  • София

Сигурно ли е, че името е с "О"?
Защото се пише Херувим, и ако името е дублет, то трябва да е с "У".

Вероятно сте права, това име по принцип не ми е познато, чувала съм го от въпросната жена, възможно е да го бъркам.

Идеята ми беше, че не трябва да се налага на майката как да кръсти детето си. И мисля, че кръщаването на детето на някой е жест изразяващ уважение към този човек, но когато е под натиск този смисъл се губи... Мое мнение.

# 73
То не е име. Някакъв вид ангел е.

# 74
Щом има Серафим и  Ангел, явно някой е решил да използва и Херувим. Може и Амур да има. Wink

Общи условия

Активация на акаунт