Как да се устроим в чужбина?

• 30 464
  • 374
  •   1
Отговори
# 210
Може ОК да е на 21 място, но нека да погледнем къде е България в този лист  Peace
На 65-то.

В България има фиксирани лихви , мисля макс. за 5 години. Лихвените проценти са малко по високи, както  по кредити, така и по депозити ( резонно, имайки предвид какъв ни е рейтинга като страна, между другото скоро го повишиха с една степен). Затова е най изгодно да се тегли кредит в по богата държава от ЕС с по ниски лихви, а да се държат пари на депозит вБг на високи.
Има сайтове като моите пари, а и на всички банки, където могат да се видят лихвените проценти.

За конкретния казус не мога да коментирам, а и съм забелязала огромно незнание при цитиране на финансови параметри, та ми се струва че няма и смисъл да гадая.

# 211
  • The QC to be!!!
Рокси, а ти смяташ ли, че е сигурно в Бг. да си държи човек парите?  Thinking Те си правят законите и политиките както искат и утре ако фалира банката или пък се реши, че не можеш да си изтеглиш и закриеш сметката, какви са гаранциите, кой ги дава? Преди време имаше някакви гаранции от Българската държавна банка, а сега?  newsm78 Иначе си права за лихвите по депозити и кредити. Но все пак, да има фикс лихвен % само за 5 години, мисля, че това е достатъчен показател за сигурността на банковата ни система, не мислиш ли?  newsm78

# 212
Че пет години малко ли са? Това си е време за една циклична криза и излизане от нея с все съпътстващото повишение и намалени на лихвите.
Не се занимавам с кредитиране,хеле пък за граждани, и нямам представа какви са сроковете с фиксирани лихви в други страни, мога да проверя. По принцип това е американска практика, а всички знаете за случилото се там  Mr. Green .
Законодателството ни не мисля, че се променя чак толкова, с това отношение смятам сме си Ок. Малко хвърляте  едни обвинения като факти, та се чудя как по дяволите да отговоря?
Има закон за гарантиране на влоговете, съобразен с европейските директиви, има си фонд,в който се правят отчисления.

# 213
  • The QC to be!!!
Да, права си, че това е Американска практика да има фикс лихв. % за 30-35 години, а в някой държави има и за повече. Факта, че в Бг. няма за повече от 5 год. е добър показател за сигурността на финансовата система, не мислиш ли?  Thinking Случилото се там, никак не е кой знае колко по зле от случилото се и все още случващо се в мн. държави.  Peace

# 214
Сега Аз да ти отговоря

Има закон за депозитите и са гарантирани само до 10 хиляди лева-ай честито-провери го ако не вярваш,и освен това резерва повярвай ми отдавна е изяден,та колко ще се гарантира.Тоест,гарантира се докато стигне резерва дето са изяли.Те национализираха на хората частната пенсия,представи си . След като взеха парите и ги осудиха,че това е противозаконно,казаха че няма да върнат парите,ама на хората така им било изгодно.

А аз с % не се занимавам също,просто цитирах последният кредит който теглих.А и от лихва до Годишен % Разхди има голям разлика.Та аз ги смятам така-взимам да кажем 1000 лева за 2 години,и питам колко ми е вноската(фиксирана) на месец ми не е трудно да умножиш вноската по 24  bowuu а иначе какво ти разправят банките мани ги  Money

Аз ще тегля 15 хиляди догодина за емиграцията и искренно се надявам да паднат под минимума на държавния резерв(те вече са паднали ама го крият със стъкмистика) .По този начин както се сещаш пада и валутния борд и мойте 15 хиляди кредит ще се превърнат в  стотинки  Money

Зная го по принцип това с изпита по език-учим го кораво с мацката  bowuu  благодаря все пак   bouquet

# 215
  • The QC to be!!!
Има закон за депозитите и са гарантирани само до 10 хиляди лева
#Crazy това сериозно ли? Само толкова. Ужас!

# 216
Абе как ви се иска да ходите в Норвегия  в този студ.

# 217
Глупости  Mr. Green Гарантирани са до 100 хил. евро.
Напишете в Гугъл 'гарантирани влогове' и вижте. След това се ужасявайте:)
Тре поста по назад писах за заблудите, които се пишат тук, и ето го на, бързо бързо доказателство.

# 218
  • The QC to be!!!
Глупости  Mr. Green Гарантирани са до 100 хил. евро.
Напишете в Гугъл 'гарантирани влогове' и вижте. След това се ужасявайте:)
Тре поста по назад писах за заблудите, които се пишат тук, и ето го на, бързо бързо доказателство.
Ми хубаво де, не ми се търсеше... но ето какво намерих с търсене: http://www.pravovadurzhava.com/resources.php?page=laws&lawid=7&type=print

И да цитирам:
Цитат
Размер на гаранцията
(загл. изм.,ДВ,бр.109 от 2001 г.)
Чл.4. (1) (изм.,ДВ,бр.109 от 2001 г., бр.118 от 2002 г., бр.31 от 2005 г., бр.64 от 2006 г.) Фондът гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 40 000 лв.
(2) (изм.,ДВ,бр.109 от 2001 г.) В посочената сума се включват и начислените лихви към датата на решението на Българската народна банка по чл.23, ал.1.
(3) Разпоредбата на ал.1 не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога след вземане на решението на Българската народна банка по чл.23, ал.1.

Moже и да е стар закона, но нали пък не се менят толкова бързо, та ще предположим, че не е. Та явно сумата не нито 10хил лв, нито 100хил евро. Или бъркам а?  newsm78 И двамата, моля дайте ликновете си да сравним инфото. На който му се чете, да прочете Изключенията, че са 1 тон.

# 219
ФГВБ гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 100 000 лв. (чл. 4, ал. 1 ЗГВБ).

# 220
http://www.dif.bg/bg/files/law/3zgvb.pdf
чл.4, ал.1- 196 000 лв

не знам с какви думи си търсила, не че има значение  Rolling Eyes , но наистина никой не е длъжен да знае тези неща, поне да не пишем неистини.

# 221
  • The QC to be!!!
Мда, моят линк е само с 4 години по стар ... от 2006, а този на Tatjana е от 2008 (та явно всеки 2 години си меним законите, само да ги следи човек). Рокси мерси за новият. И да права си, не сме длъжни, но давайки вярна и невярна информация е важно да се цитира, за да се види източника и да се установи кой е по достоверен, верен и т.н. Иначе, да се сочим с пръст кой крив кой прав, полза няма.  Peace Тази сума е само за влогове с непривилигировани лихвени проценти, иначе ако са такива, няма никакви гаранции. "л.5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;"

# 222
Това са индивидуално договорени лихвени проценти. Ако аз например имам един милион  Party и частният ми банкер ми договори специални условия- тогава не ми ги гарантират ( не знам подробности, дали само лихвата или и главницата, не съм се интересувала по обясними , уви, причини). Иначе ако има примерно един процент по висока лихва за всички открити през януари- това не е индив.договорен и се гарантира.
Доколкото помня и гарантираният размер е на банка, т..е. можеш да разхвърляш по сто хиляди в 5-6 банки и всичките са гарантирани.
Но теоретизирам в момента, а и предполагам, че ако някой има подобни терзания ще се обърне към специалист, а не към нас във форума:)

# 223
Абе как ви се иска да ходите в Норвегия  в този студ.

28 градуса е навън в момента ... аз не го наричам студено  Mr. Green Не са умряли от студ хората през зимата, значи не е толкова студено. Тук казват "Няма лошо време, само неподходящи дрехи".
Даже много добре се е ориентирал Фитилчо, защото на фона на южните европейски държави, скандинавските са направо рай за живеене. А напоследък летата са направо горещи.

# 224

А напоследък летата са направо горещи.

Твойто напоследък, май не е от много отдавна, защото според мойто "напоследък", летата са студени. Особено последните 3-4 години. Направо ги няма.

Общи условия

Активация на акаунт