Как да се устроим в чужбина?

• 30 570
  • 374
  •   1
Отговори
# 75
Татяна спомням си от друга тема, в която разказваше как на първото ти работно място заплатата ти е била много ниска, но си се хванала въпреки това. За това ми е непонятно как изведнъж твърдиш нещо друго.
Ще изровя темата, ако те интересува.

Цитат
Щом на теб ти предлагат толкова малко, помисли как можеш да се продадеш по-добре  Peace
Аз не съм абсолвентка, вече имам достатъчно опит. А и големите фирми са заплащат според тарифата на ИГ Метал, така че ми е непонятно за какво продаване намекваш.  Mr. Green
Проблемът е, че за един абсолвент е почти невъзможно да започне в голяма фирма, защото повечето изискват три години опит.

# 76
Тинкърбел, гроzдето zелено ли е?  Thinking Татяна е права, преди всичко zависи как ще се продаде човек. Ако си zнаеш цената, имаш покритие и можеш да го представиш това подходящо в раzговора, ще получиш и повече отколкото съм писала аz. Съжалявам, ако не ти се вярва. Ако сама не вярваш, че го zаслужаваш, как да повярват теzи, които ти определят zаплатата?  Confused

Сега сменям работата и сигурно ако кажа колко поисках (и не са ми каzали "не", реагираха нормално) след няма и две години от официалното zавършване, ще ме обявиш zа пословична лъжкиня  Mr. Green Щом zнаеш тарифите на ИГ Метал, говорим zа ЕГ15 или ЕГ16 с Лайстунгскомпоненте. Колко точно ще предложат, в коя тарифа и на кое ниво, се определя по много критерии.

За абсолвентите, както писах, става дума zа 45 до 48 хиляди zа хора от престижен университет. Определено е обръщано внимание на това, че дипломата е от ТУ Мюнхен. Ако е от ФХ Пфорzхайм, сигурно ще повлияе малко. При Веркщудентентетихкейтите също има раzлика какво си правила, колко дълго и в кой бранш. Раzбира се, че ще предпочитат някой, работил 3 години в една и съща фирма, пък било то и като студент.

За абсолвентите беz опит също не е вярно, Тинкърбел. Всяка голяма фирма си има Трейни програма, която е предимно zа абсолвенти. В Даймлер в таzи Трейни програма дават 45 до 48 хиляди при 35часова работна седмица. Друга примерна zаплата, от друг университет, преди 4 години - абсолвент, в Бош (не е Бератунг и не трейни!), работил като Веркщудент в автомобилния бранш, 46.000.

Иzобщо, много фактори влияят, но трябва човек да седне и да прочете доста по темата. И сам да си определи цената! В бератерската фирма имаше един българин, който zапочна на 35.000 беz бонусите.  Shocked Но той и стоя дълго беz проекти, zащото явно и при клиентите не може да се представи добре.  Sad

Приятен уикенд, няма да ме има 4 дни.

# 77
Татяна спомням си от друга тема, в която разказваше как на първото ти работно място заплатата ти е била много ниска, но си се хванала въпреки това. За това ми е непонятно как изведнъж твърдиш нещо друго.
Ще изровя темата, ако те интересува.

Помня. Тогава взимах чисто 1700-1800евро някъде. 3.200 ми беше месечната брутна заплата - плюс коледна премия, урлаубсгелд, за бонуси да не говорим.

Иначе има и достатъчно фирми които не плащат по тарифи  Wink

# 78
И тук не плащат много на току що завършили. Специално за адвокати и счетовордители първите 2 години след завършването докато си карат съответния стаж заплатите са ниски, освен ако не работиш в някоя от най големите кантори или одиторски фирми.
1800 евро начална заплати си е направо много в моите очи. Блазе ти Татяна.
А това да се продадеш за по висока заплата не знам точно как става. Тук определено те питат колко получаваш в момента, тъй че ще е малко трудно ако в момента ти плащат да речем 1000 евро да поискаш 2000 или 3000 евро. заплата. Поне на мен така ми се струва.
А и без вътрершни референции и препоръки също става трудно. Направи ми впечатление преди няколко седмици попълвах апликация за работа в една от банките и една от задължителните графи беше да напишеш името на служител в банката, който те препоръчва.

# 79
и какво като те питат колко получаваш сега? Този въпрос е недопустим и никой не може да те накара да си показваш фиша от заплатата. Ти можеш да отговориш каквото поискаш. Най-големите скокове в заплащането стават именно при смяна на фирмата

# 80
Да така е, никой не може да те пренуди да им покажеш фиш от заплатата, но по принцип не ми харесва този въпрос на интервю, малко е грубо директно да кажеш не е ваша работа.
Преди време ми се обадиха за интервю за една позиция и тъй като работа беше далеч от там където живея ги попитах горе долу за каква заплата става съпрос в смисъл ако не ме устройва да не си губим взаимно времето. Отговрориха ми, че заплата щяло да се определи взависмост от квалификациите и експириънса на подходящия кандидат. Абе по голяма глупост не бях чувала преди.

# 81
Венус, много ми е интересно какъв стаж имаш? Защото за теб може да са глупости някои неща, за други да не са. Същото се отнася и за референциите. В БГ без добри референции си заникъде. И щото през ръцете ми за тези години на интервюта какво ли не е минало, с същите 2 ръце съм за въвеждане обучение в среден курс как се пише CV, мотивационно писмо и колко референции са необходими на един служител. Трябва човек да бъде обучен как да се продаде на пазара най-добре...Не е необходимо да си показваш фиша от заплатата, има си други начини и Piny е права в случая.
Тук се сблъсках с такива персони, дето са от години емигранти и гореизброените неща на английски не знаеха как да оформят. Завършили все пак роден университет, с претенции до небето...Жалка картинка.

# 82
И на мен ми е интересно ти какъв стаж и опит имаш всъщност, зашото като те чете човек има чувството че ти плащат милиони.

# 83
Аз пиша мотивационните писма на моите приятелки австрийки  Grinning
Писането на мотивационно писмо и после самото интервю си е цяла наука- как да продадеш труда си възможно най-добре.
Кой колко взема е без значение, важното е ние как оценяваме труда си. Затова Венус, не е прието ти да питаш за каква заплата става дума, прието е, те да те питат ти какво и3искваш, тоест, ти как оценяваш себе си!

# 84
Не знам Пини при вас може и да не е прието, но тук специално е задължителна графа в самата молба за работа. Да не говорим, че в някои агенции за персонал дори са ми искали копие от фиш за заплата.

Не исках да кажа, че годините стаж не са важни. Тук в повечето обяви за работа ти искат поне 5 години стаж и то по конкретнатата ти специалност. Не ги интересува, ако например докато си учил си работил като келнерка да речем. Затова и бях писала преди, че такъв вид работа поне тук си е загуба на време поне по отношение на кариерата ти.

Дори за младша длъжност ти искат минимум 3 години стаж, като естествено и разликата в заплащането е голяма.

# 85
Може би при теб е различно, тук например е недопустимо да те питат за религия или пък например дали си бременна в момента или дали плануваш да имаш още деца. Ако те попитат такова нещо с чиcта съвест може да ги излъжеш ( това най-законно)

# 86
И тук е така. Но в повечето обяви изрично е посочено, че искат така наречените Employment equite candidates, което ще рече черни, индийци и смесени. Имат си и квоти за назначаване, както и за прием в университетите. Някой ми беше казал че тази година определени университети не приемали бели студенти за медицина, защото трябвало да си попълнят квотата с черни.

# 87
Венус, ти сега работиш ли или си в процес на търсене на работа?

# 88
Отговрориха ми, че заплата щяло да се определи взависмост от квалификациите и експириънса на подходящия кандидат. Абе по голяма глупост не бях чувала преди.
newsm78 А според теб какво определя размерът на заплатата?

# 89
Отговрориха ми, че заплата щяло да се определи взависмост от квалификациите и експириънса на подходящия кандидат. Абе по голяма глупост не бях чувала преди.
newsm78 А според теб какво определя размерът на заплатата?

И аз питам същото. Т.к. примери бол как за една и съща работа бюро до бюро заплатите могат да се различават много.
Венус, имам 14 г стаж в трудовата си книжка. Само с една и съща професия. Не взимам милиони, споко.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт