Как да се устроим в чужбина?

• 30 524
  • 374
  •   1
Отговори
# 90
Знам, че заплатата се определя от квалификациите и опита. Просто в конкретния случай исках да знам каква заплата горе долу се предлага за работа сходна с тази, която върша в момента.  Тъй като конкретната работа беше в Претория, а аз живея в Йоханесбург и ми беше прекалено далече, за да кандидатствам, исках да знам ориентировъчно каква заплата предлагат за моите квалификации и години стаж. Надявам се, че съм се изразила правилно.

# 91
Тук на всяко интервю ще те питат каква заплата очакваш и каква си взимал. Много е гадно, защото трябва да блъфираш, но пък си има и начини да знаеш до къде можеш да стигнеш.
Има информация за средното заплащане в дадената сфера, както и таван някакъв.
Просто съпоставяш своите плюсове със средното и се оценяваш сам.
Работодателите не искат непременно да наемат най-евтиния, по-скоро търсят човек, който да ги устройва като квалификация и желание за работа в съответната фирма.
Ако квалификацията е много по-висока от необходимата, вероятността да не ви наемат е голяма, защото ще си мислят, че ще напуснете скоро, обратното също - ниска квалификация, големи изисквания. В процеса на подбор се търси баланс, а при частните работодатели договарянето на заплатата е задължително.
Преди да отидете на интервю е желателно да сте се информирали за заплащането в сферата и - за всека длъжност варират в много широки граници - и да се поставите някъде.
Самия факт, че сте допуснати до интервю означава, че "надцакването" започва.
За съжаление българите не сме научени на време да кандидатстваме за работа и в чужбина ни е трудно.

# 92
Gugy  го е казала като по учебник!
Точно така е

# 93

Имам близка приятелка, която работи в голяма агенция за подбор на персонал.
Гаджето ми е на мениджърска позиция и също постоянно провежда интервюта за работа.
И двамата казват-Аман от тия предварителни, като по учебник, подготовки за интервю,
надцаквания и прочие уж тънкости от типа - Как да се явим на интервю.
Тези хора са виждали и чували какво ли не.
И всъщност нещото, което ще ги заинтригува е да си откровен,
да говориш за себе си, както е и както го мислиш.
А не с разни заучени фрази, защото те веднага се хващат.

Не че горните са меродавни, но изобщо не виждам защо трябва да блъфираш
по въпроса за очаквана заплата. Какъв е смисълът на това?
Казвам колко и най-вече-защо-очаквам исканото възнаграждение.
И после се водят нормални преговори. Чак пък надцакване...

В УК си има графа за възнагражденията, вземани на предишни позиции.
Не е хубаво да оставяш не попълнени графи.
Ако се получат много документи, тези, с липсите, са първите към шредъра.
Другото. Повечето компании, когато после изискват рефернеции,
също питат за заплата, която е давана на служителя.

И последно, колко не сме разбирали българите...
Твърде генерализирано и не съм съгласна.
Виждам твърде много англичани около себе си,
за които подготовката на документи и интервю е същия кошмар.

# 94
Позволете да се намеся с един по-конкретен въпрос. Как точно се доказва колко трудов стаж по специалността имаш - някакъв документ от НОИ ли се взима, трудовата книжка ли се превежда, или по друг начин?

# 95
А, какъв ти НОИ из чужбина.

Зависи.
Има фирми, които приемат на доверие това, което казваш.
Има такива, които се свързват с посочените от теб работодатели и изискват препоръка.
Има и трети, които си имат отдел или наемат фирма, която си се занимава с това,
да ти провери житие-битието до началното училище.

# 96
златничке толубичке, Hug ами то това е майсторлъкът бе душко- да говориш открито, естествено и да звучи незаучено.
Едни и същи факти, могат да бъдат представени по различни начини.
Ето например някой счита източно европейският си произход за недостатък, аз пък отивам със самочуствието, че не само владея два източно европейски езика, но и познавам манталитета и бизнес културата в Бг и Русия.
Образованието  също - зависи как ще го представиш- дали ще кажеш "завършила съм икономика в Бг", или ще кажеш - "завършила съм икономика в най-реномираният университет в бг, където  2000 кандидат студенти се борят за 125 места  примерно)" разликата е от земята до небето

# 97
А-хааа... Съгласна тогава  Blush

# 98
  • в колонките
златничке толубичке, Hug ами то това е майсторлъкът бе душко- да говориш открито, естествено и да звучи незаучено.
Едни и същи факти, могат да бъдат представени по различни начини.
Ето например някой счита източно европейският си произход за недостатък, аз пък отивам със самочуствието, че не само владея два източно европейски езика, но и познавам манталитета и бизнес културата в Бг и Русия.
Образованието  също - зависи как ще го представиш- дали ще кажеш "завършила съм икономика в Бг", или ще кажеш - "завършила съм икономика в най-реномираният университет в бг, където  2000 кандидат студенти се борят за 125 места  примерно)" разликата е от земята до небето
Piny,мила,тези приказки не вървят в Гърция. Laughing.Руският не е на почит,най-много да станеш касиер някъде да 800евро/месец.  bouquet[/size]

# 99
то и в Австрия езикът не ми е притрябвал ако трябва да съм честна, но познанията относно бизнес етикета - определено.
Иначе и българите и руснаците, които правят бизнес с Европа говорят и англиыски и немски.
Въпросът обаче е друг - ако ти си убедена, че тези два езика са ти предимство, можеш да продадеш труда си на по-висока цена  Wink

# 100
Това, че в Гърция, владеенето на руски не се уважава, говори зле за самите гърци.
Идеята не е, че на кандидатът за работа му трябва точно този или онзи език,
а че въпросният, в някакъв етап от животът си, е полагал усилия да го научи.
И това говори за определени положителни качества, които има.
Не случайно, на интервю за работа те питат за интереси и постижения извън професионалните.
И се гледа положително на спортни такива, благотворителност и т.нат.
Защото това показва лични качества и характер, които биха били от полза на работодателя.

# 101
  • в колонките
zlatnata tolumba, нямам абсолютно никакво желание за спор.Когато в Гърция кандидатстваш за някоя работа условията ги поставя работодателя.Може и 10 чужди езици да знаеш. Даже може и да не се стигне до въпроса колко чужди езици знаеш.Обезателно отличен гръцки и английски /понякога и италиански/,но зависи и за каква работа се кандидатства.А евентуално руски се търси /но не и диплом/ през летния сезон по островите за хотелите.Но това е друга категория труд-сезонен.  bouquet

# 102
Даже може и да не се стигне до въпроса колко чужди езици знаеш.
Разговорът се върти натам, накъдето ти го завъртиш. Умението да даваш посока на разговора, не е за подценяване

# 103
  • в колонките
Piny,мила,когато търся служители или работници условията поставям аз.Имам подчинени и тук и в Бг.А "хитрите" не се допускат-аут са.Или ще бъдат съвестни или ще дойдат други.Защото пари се дават за извършена работа,а за акъл - има от кой.Много моля да бъда разбрана правилно-не желая заяждания и обиди.Но в никакъв случай не бих разрешила на подчинен да ме насочва.На всички момичета желая успех в чужбина и да си намерят работа,която ги удовлетворява.  bouquet  bouquet  bouquet

# 104
zlatnata tolumba, нямам абсолютно никакво желание за спор.

Аз също  Peace
Просто си обменяме мисли и впечатления.

Общи условия

Активация на акаунт