Как да се устроим в чужбина?

• 30 565
  • 374
  •   1
Отговори
# 45
Baby*, права си. Най-добре е да имате познати, на които и да се разчита.
Но четейки, оставам с впечатлението, че чужбината е някакво страхотно място, абстрактно и непонятно, не добре познато....Аз бих емигрирала само в 2-3 страни и вече живея в една от тях. Не бих живяла примерно в немско, но ето - има хора, които се напъват да ходят там.
Затова е добре да се потропа до там и да се види. Око да види, ръка да пипне! Wink

# 46
Имате ли стабилни професии емиграцията е лесна и адаптацията бърза. Но за избор на страна си е необходимо хубаво проучване според целите ви. ........ Съветът ми е първо да отидете на екскурзия и да видите дали ви харесва там, където мислите да се устроите.
Peace Само екскурзия не е достатъчно по някога. Да не се учудите, че по време на екскурзия нещата изглеждат ок, пък после олеле-мале. Рискове си има при всяко емигриране където и да било то, та ако ще даже от 1 в др. съседна държава да е, град или щат.
Щях да пиша, че има хора които и на екскурзия ходиха предварително и пак не им хареса след това.

# 47
  • загубено
Zа да няма неприятни изненади се прави проучване преди това.
До колкото е възможно да е подготвен човек.

# 48
  • На остров

За да няма неприятни изненади се прави проучване преди това.
До колкото е възможно да е подготвен човек.

Да... а аз оставам с впечатлението, че авторката иска някой друг да се подготви вместо нея..иначе съвети много, но всяка ситуация е различна ..всеки преценява за себе си до къде му стигат финансовите и психически възможности.

# 49
Аз не разбрах само, авторката с деца ли е или не - защото това е един много съществен момент

# 50
Аз не разбрах само, авторката с деца ли е или не - защото това е един много съществен момент
Аз пък разбрах, че авторката ни пуска на пързалката. Не може човек да е живял в чужбина и да пуска тема как да се устроя пак.

# 51
  • загубено
Е ми ,попързаляхме се дружно.

# 52
мило коте,

ще споделиш ли, защо не би искала да живееш в немско?
От любопитство питам,
няколко мои познати имаха същото изказване съвсем скоро.
Аз лично съм член в клуба на немските инж.-ри
и там имаше доста голяма статия, че Германия в последните 10 години е станала
НЕатрактива дестинация за емиграция за високо образовани кадри,
поради няколко причини ...
1) неатрактивно заплащане сравнено с други страни, т.е. заплатите на IT Кадрите са сравително ниски. Ще дам пример, тази година вече около 10 мои познати завършиха и
започнаха работа, нямат опит, започват със стартова заплата между 30 000 до 35000 евро на година бруто, в прав текст това са около 1500 евро на месец чисто, което е крайно малко,
въпреки че тарифната заплата е 40 000 - 42 000 евро на година.
2) трудност при интергация
3) расизъм, макар че всеки настоява, че няма нищо против чужденци.
Вече сменям няколко фирми и виждам, че винаги чужденци се приемат с резерви, за тях се мисли,
че са по-глупави. Под чужденци имам в предвид, такива които са емигрирали като възрастни, имат акцент и никога няма да приказват безгрешен немски.

# 53
Пеперудка, не знам за Германия, но в Австрия не е така.
Много мразя да коментирам заплатата си, но ще ти кажа, че получавам много над средното за този вид дейност и поне с 50% повече от колегите ми австрийци, които вършат същата работа, но нямат същото образование като мен

# 54
Пеперудка, ти сама си го изкоментирала. Всичко написано от теб е вярно. Нямам какво да допълня. Имам много приятели ИТ специалисти, които дори след десетилетие работа в Германия вече емигрираха.

# 55
според мен Пeперудка просто е попаднала в кофти фирма.
В Германия има достатъчно други филрми, където способностите и да бъдат хонорирани

# 56
Не е баш така, Piny. Сестра ми също живее в Германия вече 10 г, женена е за немец. Самият той коментира. И като сметнеш за една и съща заплата бруто всички застраховки/осигуровки/данъци в Германия и Ирландия нето ще получаваш в Ирландия повече. Wink

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 11:29 от мило коте

# 57
Коте, според мен е и до човека. Ако поведението на един човек вдъхва респект, той го получава- независимо от националността си. По отношението на работа и заплащане е същото. Обикновено на интервюто те питат колко искаш да получаваш - тоест ти как оценяваш труда си

# 58
И като сметнеш за една и съща заплата бруто всички застраховки/осигуровки/данъци в Германия и Ирландия нето ще получаваш в Ирландия повече. Wink

Защото в Ирландия имаше и все още има въпреки увеличените данъци най ниските данъчни ставки в ЕС. Тук и здравната застраховка е  съвсем различна в сравнение с немската.
По отношение на здравното осигуряване аз лично предпочитам немската здравна система. И аз имам сестра в Германия и тя за разлика от мен не ходи на здравен туризъм в БГ.

Иначе отношението на немците към чужденците е много студено. Разбира се е много крайно да се слагат всички под един знаменател.Но това , което видях не ми хареса.Много недоверчиви са, не допускат лесно чужденци до себе си. Това което аз видях в Германия малко ме шокира. Може би заради големите групи емигранти, незнам. Но турците си живеят в тяхното малко общество, поляците също. Немците съвсем изолирани.

# 59
Има и свестни хора, но са рядкост.
Живяла съм и в Швейцария и Австрия и съм забелязала, че там хората са досат по-отворени.
Аз също имам няколко приятелки германки, от които едната ми е много близка,
но ми е било много трудно да завържа приятелства.
Факт е, че на работното място в техническите професии жените са дискриминирани,
пишат го редовно по вестниците, че жените получавали 20 до 30 процента по-малко от мъжете,
когато са с еднакви професии.
Особенно ми е трудно в моята професия, защото сме много малко жени.
Според мен жените с техническа специалност и чуждестранно потекло е изтеглила
особенно трудна карта. Мнението ми е базирано не на само на мой опит, а и на такъв от мои колежки от университета, с които поддържам контакт.

Общи условия

Активация на акаунт