Как да се устроим в чужбина?

• 30 572
  • 374
  •   1
Отговори
# 60
[quote author=Guilty link=topic=573082.msg18307895# Иначе отношението на немците към чужденците е много студено. Разбира се е много крайно да се слагат всички под един знаменател.Но това , което видях не ми хареса.Много недоверчиви са, не допускат лесно чужденци до себе си. Това което аз видях в Германия малко ме шокира. Може би заради големите групи емигранти, незнам. Но турците си живеят в тяхното малко общество, поляците също. Немците съвсем изолирани.
[/quote]
Тоест немците да отидат при турците и поляците за да не са изолирани newsm78?Някои вече трето  поколение не говорят немски и на мачове м/у Турция и Германия развяват турски знамена.Как няма да са изолирани немците?

# 61
Въобще не съм имала предвид немците да отидат при турците.
Но турците си живеят в тяхното малко общество, поляците също. Немците съвсем изолирани.

Виж какво съм написала. Турците не се асоциират с никого. Не говорят езика, предимно пазаруват от техните си магазини. Поляците също.
Тук не е така. Най голямата емигрантска група е полската, но тя не е така изолирана.

# 62
Тьй де, ама не немците са изолирани.Турците  и поляците по-скоро са се самоизолирали.Не мисля, че за всичко немцте са виновни.Все пак кое по ред поколение родено в Германия да не знае/или да не иска да знае/немски и да се прави на жертва на расизьм не го разбирам.Още по малко оправдавам.

# 63
  • In my tropical dream
Здравейте и извинявайте, че отговарям със закъснение на въпросите. Бях писала, че в Дания, Испания и Гърция може да се работи без разрешително, така бях чела във вестниците преди време и сега изрових някакво инфо.
http://www.darikfinance.bg/novini/12136/%C8%F1%EF%E0%ED%E8%FF,+% … EE%F2%ED%E8%F6%E8
Цитат от в-к Монитор: "Българите могат да се трудят без разрешение за работа в Гърция, Дания, Естония, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Чехия и Швеция. В Италия са отворени само 7 сфери, във всички останали страни все още действат ограничения. "  Цялата статия http://www.monitor.bg/article?id=240747
Дори и аз за малко да замина за Дания, обаче ме достраша и сега съжалявам, че не се пробвах. Сега имам нова дестинация и ако утъпча някоя пътека, ще обяснявам кое как.
Може би съм в грешка, че в тези страни имаме право на престой, по-дълъг от 3 месеца, но така или иначе едва ли много хора - потенциални емигранти могат да си позволят лукса да останат в страна като Дания повече от 3 месеца без да работят. Все пак за интересуващите се Teresa of the Faint Smile е обяснила как престоят може да се увеличи на 6м, а и винаги можеш да излезеш и пак да влезеш в страната.

# 64
1) неатрактивно заплащане сравнено с други страни, т.е. заплатите на IT Кадрите са сравително ниски. Ще дам пример, тази година вече около 10 мои познати завършиха и
започнаха работа, нямат опит, започват със стартова заплата между 30 000 до 35000 евро на година бруто, в прав текст това са около 1500 евро на месец чисто, което е крайно малко,
въпреки че тарифната заплата е 40 000 - 42 000 евро на година.
В кой университет са zавършили и в кой град са си търсили работа? Трудно ми е да повярвам на теzи цифри zа информатици.  newsm78
Доста мои приятели също zапочнаха предната година, но на 45.000 до 48.000 Евро годишно. Всички имат опит като Веркщуденти.

Цитат
2) трудност при интергация
3) расизъм, макар че всеки настоява, че няма нищо против чужденци.
Вече сменям няколко фирми и виждам, че винаги чужденци се приемат с резерви, за тях се мисли,
че са по-глупави. Под чужденци имам в предвид, такива които са емигрирали като възрастни, имат акцент и никога няма да приказват безгрешен немски.
И това се раzличава коренно от моя опит в ДЕ. Да не би ти да си твърде чувствителна на таzи тема и да интерпретираш нещата така? И като студентка, и сега като консултантка, съм била в над 10 фирми и отдела. Да, случва се да ме питат дали ще мога да се справя с корекцията на някой документ например, но това zа мен е напълно нормално. Все пак ние сме чужденци и сме раzлични от родените и отрасналите тук. Не може да си zатваряме очите zа теzи раzлики. Просто към раzличието трябва да се подхожда с респект.

# 65
  • Германия
Има и свестни хора, но са рядкост.
Живяла съм и в Швейцария и Австрия и съм забелязала, че там хората са досат по-отворени.
Аз също имам няколко приятелки германки, от които едната ми е много близка,
но ми е било много трудно да завържа приятелства.
Факт е, че на работното място в техническите професии жените са дискриминирани,
пишат го редовно по вестниците, че жените получавали 20 до 30 процента по-малко от мъжете,
когато са с еднакви професии.
Особенно ми е трудно в моята професия, защото сме много малко жени.
Според мен жените с техническа специалност и чуждестранно потекло е изтеглила
особенно трудна карта. Мнението ми е базирано не на само на мой опит, а и на такъв от мои колежки от университета, с които поддържам контакт.
Напълно подкрепям.  Hug
В Германия чудесно се чувстват домакините,
но жените решили да работят се блъскат ежедневно в стъклен таван.

# 66
Здравейте!Искам да попитам някой знае ли сайтове,в които има работа за двойка-мъж и жена.Например за поддържане на къща,чистене на хотели или сайтове само за камериерки,в които може да се кандидатства?  newsm78

# 67

Напълно подкрепям.  Hug
В Германия чудесно се чувстват домакините,
но жените решили да работят се блъскат ежедневно в стъклен таван.
[/quote]
Същото се отнася и за ЮАР. Човек би си помислил че в една все пак развиваща се държава с недостиг на квалифицирани кадри по- лесно би могло да се пробие, ама то не било точно така. По принцип дискриминация към белите чужденци не се чувства, може би защото хората са прекалено учтиви да го демонстрират, а и тук си имат други проблеми по- скоро от расов характер отколкото от националностен. Ако се омъжиш за богат мъж и не ти се налага да докарваш голям доход в семйния бюджет си добре. Но ако наистина искаш да получаваш по-сериозни пари и да си на по- отговорна работа и нямаш съответните връзки дискриминацията е голяма . Не мога вече да си го обясня по друг начин освен с факта, че си чужденка.

# 68
Уф, Венус и си права и не. Всичко е въпрос на късмет и е много различно за всеки. Аз без никакви познати и връзки си намерих работа по специалността за две седмици, признаха ми дипломата за висше образование и съм с пълни права на местен. на мъжът ми нищо не му признаха, но да ти кажа той си е виновен.
Работя си и до ден днешен никой не ми е поискал приравнената диплома, но пък я имам, за да я пиша в СВ-то.
А по темата за устройването - важното е да ти е кеф, да знаеш, че можеш и да ти харесва държавата.
Аз лично не мога да приема компромиса да живея на място, което не ми допада.
Не мога да падна под стандарта, който съм имала, не мога да си позволя да си оставя детето и пр..
За други хора, други неща са валидни.

# 69
1) неатрактивно заплащане сравнено с други страни, т.е. заплатите на IT Кадрите са сравително ниски. Ще дам пример, тази година вече около 10 мои познати завършиха и
започнаха работа, нямат опит, започват със стартова заплата между 30 000 до 35000 евро на година бруто, в прав текст това са около 1500 евро на месец чисто, което е крайно малко,
В кой университет са zавършили и в кой град са си търсили работа? Трудно ми е да повярвам на теzи цифри zа информатици.  newsm78
Доста мои приятели също zапочнаха предната година, но на 45.000 до 48.000 Евро годишно. Всички имат опит като Веркщуденти.
Стиге бе човек, не се ли умори да преувеличаваш, и аз работя в подобна сфера и мога да дам подобни цифри като Пеперудка. Ама и вие пишете на изуст, поне не заблуждавайте хората тук.
 #Cussing out

http://www.migazin.de/2010/11/17/deutschland-ist-unattraktiv-fur … ochqualifizierte/

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 01:11 от Tinkerbell-che

# 70
В кой университет са zавършили и в кой град са си търсили работа? Трудно ми е да повярвам на теzи цифри zа информатици.  newsm78
Стиге бе човек, не се ли умори да преувеличаваш, и аз работя в подобна сфера и мога да дам подобни цифри като Пеперудка. Ама и вие пишете на изуст, поне не заблуждавайте хората тук.
 #Cussing out

http://www.migazin.de/2010/11/17/deutschland-ist-unattraktiv-fur … ochqualifizierte/

Изобщо не заблуждава. В консултантската ИТ-сфера цитираните от Мис Лутър заплати са съвсем нормални. Но в крайна сметка зависи и кандидата как се представя, с какви дипломи и най-вече опит е.  Wink

# 71
Tatjana, цифрите са зададени за абсолвенти  Crazy , а не за хора с опит. Правиш ли разликата?

Twisted Evil

# 72
Tatjana, цифрите са зададени за абсолвенти  Crazy , а не за хора с опит. Правиш ли разликата?

Twisted Evil

Разбира се, че правя. Но абсолвенти също могат да имат вече опит. Лично аз по като следвах, прекарах един семестер в чужбина на стаж. Други работят по време на следването в сферата, хем да си финанцират следването, хем да трупат опит.

# 73
Werkstudenttätigkeit за съжаление не се признава като опит от повечето фирми,
защото тогава не си бил завършил информатик или инж. и т.н.,
не че този опит не се зачита, но и не се признава като Berufserfahrung.

Татяна и ти ли започна с 48 000 евро стартова заплата след завършване?  Mr. Green

# 74
Werkstudenttätigkeit за съжаление не се признава като опит от повечето фирми,
защото тогава не си бил завършил информатик или инж. и т.н.,
не че този опит не се зачита, но и не се признава като Berufserfahrung.

Татяна и ти ли започна с 48 000 евро стартова заплата след завършване?  Mr. Green

Ами, не се признавало - признава се, разбира се, ако не формално, то поне ти вдига шансовете за назначаване и често и ти осигурява по-висока заплата. Особено в момента, когато има повече свободни работни места отколкото абсолвенти и фирмите едва ли не се избиват за тях.

Аз не съм в ИТ, икономист съм и завърших ФХ, а стартовата ми заплата преди 9 години (!) беше 40.000 евро - като абсолвент на ФХ.

Мъжът ми е партньор в ИТ-консултантска фирма и назначава хора. Има един колега във фирмата, първа година е там, абсолвент е, като добавим годишния бонус взима почти 50.000евро.

Щом на теб ти предлагат толкова малко, помисли как можеш да се продадеш по-добре  Peace

Общи условия

Активация на акаунт