Как да се устроим в чужбина?

• 30 487
  • 374
  •   1
Отговори
# 165
  • ENGLAND
безплатнa информация, но подвеждаща - всичко видяно през твоята призма  Wink
Докажи ми, което от това, което съм писала за Англия не е вярно. Ако не, дължиш ми извинение.  Naughty

# 166
  • в света на илюзиите
Doret, по-спокойно го давай gydi Не само ти ИМАШ ПРАВО на мнение. 'Айде да убием всеки мислещ по-иначе от нас, недей така.

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 15:39 от *Jane*

# 167
понякога имам чувство, че българите, стъпили в чужбина, всякакви се опитват да откажат тези, които тепърва мислят за емиграция!
Като че ли новопристигналите ще им вземат хляба от ръцете!

Не, напротив...Просто тези, вече заминалите, виждат в бъдещите емигранти себе си от преди заминаването, спомнят си горчивината, разочарованието, изненадата, когато са пристигнали и са установили, че не всичко е баш като по филмите, и се опитват да го обяснят това и да спестят разочарованието на новите емигранти. Но за жалост обикновено всичко негативно, написано за мечтаната страна, се посреща на нож. Пини, явно обичаш да правиш разбор на мотивацията, защо според теб?  Защо опитите да се помогне се отписват като злословене за тази ми ти перфектна страна?

В темата за Зелената лотария са пуснали блога на някакво момче, което пише за емиграцията си - от началото, до сега, когато вече се устройва. И пише той - ау, ами няма евтини детски градини, все едно до 5г детето не съществува, пълен абсурд. Ау, ама със здравните застраховки е много зле, на жената й взели $700 за хапче за алергия в болницата, как може така??? Но когато някой вземе да ги обяснява тези неща в емигрантските теми, се скача насреща, ааа вие тука, плюете само по страната, защото вашия опит е лош, защото не искате да ви вземем работата.

Че всичко, което се изписва в този форум е пречупено през собствената призма, това мисля и на децата е ясно, освен когато се цитират закони и постановления. Но има някой  факти, които каквото е да е личното мнение на човека, предаващ ги, са си факти - като процент на безработица например.

# 168
Точно щях да пиша, че това с вземането на хляба е смешно. Както в страна с 300 млн население например, така и в конкретния случай, тъй като съпругът очевидно не заминава с бохча на рамо да си търси късмета, а отива с осигурена работа, разрешително и все формалностите, които са спестени при такъв тип преместване.
Да не говорим, че най вероятно всички тук са с претенции и образование и трудно може учител да вземе хляба на лекаря или обратното.
Какъв ли е шансът в милионна Великобритания съфорумката Х да вземе хляба на съфорумката У?

Изключително интересно явление между другото:)
В един и същи подфорум едни и същи потребители обръщат палачинката непрекъснато и на черното казват бяло Wink

# 169
  • ENGLAND
http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/unemployment-rate - те това е положението с безработицата, проста и ясна картинка за тези дето не искат да четат.
И още http://www.bbc.co.uk/news/10604117
А това за вземането на хляба не за пръв път го чувам, но звучи нелепо от устата на човек живеещ в чужбина. Но няма значение, ако някой иска реално инфо ще му пиша на лични. А вие тук си живейте с илюзиите, че в чужбина всичко е перфектно.

# 170

Хляб на друг няма как да се вземе, но това, че знаеш 'английски и компютър' гарантирано няма да ти намери работа, това към човека който се гласи за Норвегия. Просто всички го знаят и всички го могат това. Виж, ако не владееш книжовен норвежки , работа само с ръце, с глава едва ли.
Все пак там има 2 големи града, преценете си реално. Въпреки, че то не е речено всеки да седне зад бюро като отиде в чужбина, за да се вълнува баба му пред съседките колко е успял Simple Smile Щом търсите нормален и спокоен живот в среда с нормална ценностна система, може да се постигне не само с 'компютър и английски".

# 171
на мен пък ми звучи тъпо, хора, устроили се в чужбина да твърдят колко зле било положението  и да дават пряко или непряко съвети на желаещите емигранти да си стоят в Бг.
Сякаш само те имат способностите да се справят, а всички останали, които тепърва имат намерение да емигрират ще спят под мостовете!
Хайде моля ви!
Не е тайна, че устроилите се в чужбина не обичат новите емигранти, нито пък им помагат.
Какво е статистическата стойност на безработицата в Англия е без значение, ако хората идват с осигурена работа.
Това не е помощ, това е ситуацията в страната, видяна през призмата на определен човек.

# 172
Това се нарича автодискриминация и е по-характерна за големите емигрантски групи.
Иначе на когото съм обяснила, че спокойният живот си има своите сиви облаци, а градинките и полянките са чисти, защото за това плащаме солени такси, всички са ме разбрали принципно, не знам какви са тези хора, които ще кажат "ааа, не лъжеш, защото не искаш и аз да дойда"  Mr. Green Наши приятели оглеждаха имоти тук, защото явно у нас битува едно вярване, че в чужбина имотите, храната и т.н са по-евтини, ориентираха се за района, сметнаха 2 и 2 пък се прибраха в София на скъпото и Италия им е само за разходка вече:-)

# 173
Пини, предполагам правиШ разлика между това да си омъжена за местен или да дойдеШ като студент и това семейство с деца да емигрира, заЩото не им се слуШало 4алга.
Ина4е тук добре се живее, ако имаШ жилиЩе, уредени документи, работа, знаеШ перфектно местния език плЮс английски и си адаптивен ( а да, и имаШ помоЩ за деца и домакинство).

# 174
  • ENGLAND
Piny , новичка си тук, та ако не знаеш да ти кажа, щото другите знаят. И в България и тук си живея добре, без зор. Не ми се е налагало нито да спя под мостове, нито да си броя пенсовете, нито да се устройвам. Не съм направила и крачка по този път, който описваш, дойдох наготово при съпруг местен. Но това не ми пречи да виждам каква е реалността тук, особено сега, и да пиша за това. Правя го съвсем добронамерено. Който иска да вярва, да вярва. На никого никъде не съм казала "не идвай". Възрастни хора са, сами ще решат. Дотук не съм срещнала ти пък да кажеш нещо по-различно от хвалебствия и призиви да идват в чужбина. Това пък не е никаква помощ, а мечешка услуга.
Нека да спрем до тук, омръзна ми да се обяснявам за всяка моя дума. Stop

# 175
Колкото повече чета този форум, толкова повече се убеждавам, че човешката неблагодарност е повсеместна. Ти му казваш недостатъците, то те обвинява, че му подливаш вода  ooooh! Убеждавам се и че за мнозина в България в чужбина все още е само цветя и рози  Laughing  Ами не е, независимо дали си дошъл сам, при местен, със семейство, с деца, без деца или каквото и да е. Има си и плюсове, и минуси. Да, по-лесно е някой да те чака и да ти помага, по-трудно е да заминеш сам и да се блъскаш сам за всичко. Положението се влошава, икономически и всякак, това е. Който гледа на чужбина само през розови очила от България, е в голяма грешка. Но като един Тома Неверни - сами да видят и да се убедят, пък после на свой ред да отварят чуждите очи  Wink

# 176
  • The QC to be!!!
Ина4е тук добре се живее, ако имаШ жилиЩе, уредени документи, работа, знаеШ перфектно местния език плЮс английски и си адаптивен ( а да, и имаШ помоЩ за деца и домакинство).
Ам'че те хората това си го имат в Бг. Що ли тогава искат да ходят в кошмарна Англия  newsm78

Doret мн. интересна теза имаш - не си правила и крачка по този път, но виж знаеш всичките му дупки, кривки, буренчета и т.н. Което мн. ме навежда на мисълта, че реално за теб Англия е ужасно място да се имигрира, освен ако не си там на готово  newsm78

Teresa of the Faint Smile пък напълно разби теорията на Дорет и то стана едно...
... Ами не е, независимо дали си дошъл сам, при местен, със семейство, с деца, без деца или каквото и да е. Има си и плюсове, и минуси.

Мда, то на всякъде си има плюсове и минуси, и като наклони везната пвоече към едното и готово. За всеки везната е различна.

# 177
Щом търсите нормален и спокоен живот в среда с нормална ценностна система, може да се постигне не само с 'компютър и английски".

Това ми напомня за мой познат който работи не друго, ами овчар в Испания. Дали са му къщичка в китно селце някъде из провинцията, хората са го приели топло, колко му плащат, не знам, но той казва, че му стига и е доволен от живота си. Успеха има различни измерения...

Та, другите да не споделят, защото било пречупено през собствената им призма, но е ок да се обобщава с лека ръка и да се слагат всички емигранти под общ знаменател, непомагащи?  Интересни двойни стандарти...

Мда, то на всякъде си има плюсове и минуси, и като наклони везната пвоече към едното и готово. За всеки везната е различна.

Точно за това става въпрос. Всеки сам си преценява дали го устройва ситуацията. Но за да прецени реално, е нужно да се запознае със всички страни на въпроса.

# 178
Вярно е, че съм нова във форума, но в чужбина съм от дълго време и съм видяла доста неща.( аз също съм омъжена за местен)
Българите, които познавам в Австрия оценяват положението си тук като по-добро от това в България. И те не са дошли върху постлания червен килим, нито са набрали парите от дърветата, но факт е, че не съжаляват за решението си и не обмислят връщане в Бг.
Аз не вярвам, човек с образование и професия да тръгне да емигрира без да си е подсигурил работа, а за тези, които нямат специални умения и просто искат да избягат от нищетата в Бг, пак тук имат по-големи шансове да си стъпят на краката

# 179
Baby*, как точно разбих теорията на Дорет?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт