Как да се устроим в чужбина?

• 30 491
  • 374
  •   1
Отговори
# 240
4000 евро в германия бруто , нето .. ?

# 241
 Flutter  3800 нето  Crazy

# 242
  • The QC to be!!!
Какво се разбира под ineligble job categories? Че не наемат чужденци ли? На българи трябва ли им работна виза за Ирландия? Нямат ли изискване при издаване на работните визи да няма възможен местен кандидат преди да имат право да наемат чужденец?
ineligble job categories - има категории/вид професии за които не може да се наемат такива на които им трябват разрешителни за работа, или по скоро за този вид професии не се издават разрешителни. Да, на Българи им трябва разрешително за работа само за 1 година, но,  Naughty това не важи за наемането на служители в определени лицензирани институции за научни изследвания, вкл. и за работници от 3ти страни пак такива институции (специално са лицензирани и само те имат право да наемат работници под хостинг агриимънтс). Точно по този ?с преди време някой ме обяви за луда и ми каза, че си нямам на идея за какво говоря, а аз така работих повече от година в Ирл.  Wink Та както казва Рокси, невярна информация има навсякъде. Да имат изисквания, но въпреки това за някой места не могат да намерят желаещи, и тогава наемат даже от 3ти страни, не само от ЕС, и все още е така. Не, не във всяка сфера е така. Аз имам поглед само върху медицината им и в научно изследователски лаборатории. Заплатата на току що завършил PhD в нашата лаборатория почваше от 46К евро/година. Ако имаш няколко год. опит и в зависимост от специалността си можеш спокойно да започнеш с към 50+, а в някой случай и без PhD можеш да започнеш с над 50К евро/година. Сега обаче, към днешна дата, знам, че там паднаха заплатите ~ 9% от споменатите по горе цифри, и тази ми информация е от преди 8 месеца. Пак да повторя това го знам лично, не чула, не дочула от този или онзи.  Peace Таксите в Ирл. за семейни на тези заплати са към 25%-30% макс, това вкл и пенсионни ви, но не и частна здр. застраховка, която не е кой знае колко - към 100-ина евро/месец за семейство. Айде вадете калкулаторите.  Mr. Green

Цитат
За мен е трудно да си представя, че ще разчитам на социални помощи където и да било и за това не смятам да окуражавам никой да го прави.
Даже не мога да си го представя как се живее на социални помощи  ooooh! Горко им на такива хора, но и те знаят от какво бягат. Да не дава Господ на никого да стига до там, и на никого да тръгне по този път. Аз се моля за такива хора и се надявам, че някой ден и те ще открият по хубави времена.  Praynig Ако мога, бих им дала информация, но не бих съдила никого, никога, не се знае кой от къде идва и през какъв огън е минал.

Не знам как стоят нещата в европейските държави, но близко до моята логика е че за по- престижните работи ще се наемат местни специалисти, освен ако не става въпрос за сфери, в които такива недостигат. Не мога да се убедия че за едни и същи квалификации например ще предпочитат чужденец пред местния или че в тези държави имат недостиг на квалифицирани кадри.
Зависи от сферата, зависи от опита ти, от образованието ти, от държавата, от наемащата компания, от самият наемащ шеф. Бившият ми шеф в Ирл. заяви открито, че Ирландец за мойта работа няма да наеме  Crazy Е чака го няколко месеца моят заместник. А сега де, то не, че имаше наплив на местни, но въпреки това беше абсолютно категоричен. Той лично може да си го позволи и търси само чужденци за неговата си лаборатория. Иначе е 100% Ирландец, но живял по голямата си част от живота му между Австралия и щатите.

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 20:44 от Baby*

# 243
Аз тогава съм в грешка нещо. На съпругът ми му пратиха от бюрото по труда в Германия
един линк в който се смята нето от бруто и на 4000 евро бруто, нетото беше около 2500 до 3000,
според това коя класа данък плащаш, женени бяха май класа 4, а неженени класа 1,
14 процента долу горе беше здравната застраховка, която е задължителна,
после безработна застраховка, пенсионно и другото не помня.

# 244
Това май ще рече 5% данък общ доход.

Не знам какво да кажа, блазе им на гермаците или блажени вярващите!

# 245
Някой да е казал че от 4000 бруто остават 3800 нето? Не четете  Stop

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 11:38 от Tatjana

# 246
Ако приложа тукашните данъчни ставки към 4000 евро брутна заплата само данъкът общ доход ще ти е към 1000 евро.
Като се добави към това 12 процента удръжки за пенсионен фонд плюс здравни застраховки надали ще вземеш чисто повече от 2000 евро освен ако работодателят не плаща тези вноски, но тогава вноските от работодателя ще ти се включат в общия доход и респективно ще се плаща и повече данък.

# 247
Това май ще рече 5% данък общ доход.

Не знам какво да кажа, блазе им на гермаците или блажени вярващите!
в една друга тема бях споменала: в Германия никой не споделя колко точно получава- дори деца на родителите си не казват...
та ми е малко чудно как фитилчо знае негов познат колко точно нето взема  Whistling

към 4000€ бруто заплата е нормална за по-търсените специалности.

Имам познати с предполагам към 4000-5000€ нето (т.е. 8000+ бруто), но за тея пари бачкат като луди, 8h-ов работен ден си е направо почивен, в повечето случаи висят в офиса и по нощите. мерси за такъв живот Peace

# 248
Ако приложа тукашните данъчни ставки към 4000 евро брутна заплата само данъкът общ доход ще ти е към 1000 евро.
Като се добави към това 12 процента удръжки за пенсионен фонд плюс здравни застраховки надали ще вземеш чисто повече от 2000 евро освен ако работодателят не плаща тези вноски, но тогава вноските от работодателя ще ти се включат в общия доход и респективно ще се плаща и повече данък.
тук от 4000 бруто колко нето ще ти останат зависи от това дали си семеен или не( ако си семеен- пак зависи кой данъчен клас имаш),  дали си държавно или частно застрахован...  та двама души с 4000 бруто не винаги вземат еднакви пари нето  Wink

# 249
Azalee, айде айде....не споделяли. Всичко знаем. Не бой се.
Само като знам каква немска медицинска застраховка плаща сестра ми всеки месец и лошо ми става. Twisted Evil После що не искам в немско.......ми как да искам?! Mr. Green

# 250
Тук пък няма така наречения "ергенски данък" в смисъл нежененени хора с деца да плащат повече. Нито пък разрешават deductions за училищни такси поради простата причина че черните, които са 30 милиона от населението се множат като мухи, тъй че данъчни облекчения от този род не съществуват вече Sad
Иначе мъжът ми има приятел монтьор, по сферата на Фитилчо. Та човекът работи за себе си, беше към 5 години в Англия и се върна, защото му било много студено там в workshopa. Та той дори и банкова сметка не си е  отворил тук, взима пари само в брой, не знам къде си ги държи под дюшека или някъде другаде ама твърди че изкарвал към 10 000 евро на месец и данъци не плащал. Не знам колко е вярно но може и приятелят на Фитилчо да действа по този начин.

# 251
за нищо на света не бих тръгнала да коментирам заплатата си ( освен с мъжа ми). Тук наистина не е прието да се прави. Който се интересува - има статистики, които се публикуват всяка година

# 252
Едното не пречи на другото. Има си калкулатори онлайн.
Мен заплатата не ме интересува, а данъците. Те са много по-важни.
Полезна информация за тези, които желаят да емигрират. Wink
Данъци, данъци, данъци.......

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 12:22 от немирница

# 253
Като стана въпрос за това че не е прието да се обсъжда кой колко получава и се сетих че миналата година един от шефовете ми, той човекът е на възраст миналата година стана на 70 години, по погрешка ми беше пратил емейл с извлечение от банковата сметка на фирмата с нетните заплати на всички служители.
Иначе на моята работа е лесно човек да предположи кой колко получава тъй като всеки има достъп до информация относно почасовите тарифи и естествено заплатата е пряко свързана с това каква ти е тарифата на час.

# 254
Момичета, мерите някакви суми, които са извадени от личното ви състояние, условия и местопребиваване.
В различните държави има различни данъци, ставки на заплащане, социални плащания и пр.
Ако трябва да сме искрени България е данъчен рай за изкарващите по-висок доход.
В Австралия данъците над определен минимум са убийствени, а и няма кой знае какви придобивки. В този смисъл, аз ако изкарвам 200 000 долара годишно, може и да не съм по-добре от някой в Европа, взимащ 1700 евро на месец.
Икономическите показатели, обикновено включват покупателна способност, разходи за отопление, ток и пр., разход за храна и възможност за спестяване.
При мен не съм усетила нито за миг, че не съм местна. В работата ми ме третират наравно с всички останали и понеже ми се радват на акцента –бил им секси – аз се майтапя, че ще ги съдя.
Някой пожела да си споделим професиите - аз работя като контракт мениджър. Работата ми е едно към едно с тази в България, разликата е, че тук нямам никакъв натиск от никъде.
Определено ми плащат по-добре, за по-малко натоварване, а и възможностите за развитие са по-големи.
Ако някой реши да се устройва в Западна Австралия, поемам ангажимент да му предоставя актуална информация.

А и някой беше се смял за колата, като необходимост за оцеляване - е тук наистина е необходимост - просто няма градски транспорт бе хора - не всичко е като при вас.

Общи условия

Активация на акаунт