Изкачване на стълби

• 18 766
  • 45
  •   1
Отговори
# 45
Аз лично не бих препоръчала спринтове на никой с наднормено тегло или начинаещ. Simple Smile Вече над 2 години се занимавам активно с бягане и опитът ми е показал, че интервалните тренировки и спринтовете могат да доведат до доста контузии, когато се правят от човек, чиято мускулатура не е натренирана достатъчно, че да понесе рязкото натоварване. Лично аз бягам сравнително бързо, бягала съм маратони (42 км) и всеки месец ходя на поне едно състезание по планинско бягане, но все още след някои спринтови тренировки имам болки в ставите и в някои мускули.

За стълбите, ще го кажа така: За да може един вид спорт/действие да ти донесе дълготрайни резултати, той трябва да ти доставя удоволствие и да искаш да го правиш много пъти. Постоянството е най-важно. Да излизаш с мерак, който идва от самото движение/преживяване, а не единствено с цел сваляне на килограми. Иначе на човек му писва бързо или пък упорито прави нещата без истински кеф от това. От тази гледна точка да тичаш сред природата или поне на слънчице в някой парк, заобиколен от бягащи хора ще ти донесе много повече ползи от катеренето няколко пъти до 8мия етаж. Първо, стълбите са рязко натоварване, да, но ще ги извъртиш няколко пъти, после ще се умориш и ще се прибереш, и край. Колко дълга тренировка е това? Дали има дори 10-15 мин.? Докато бягаш, се разсейваш, слушаш музика, наблюдаваш света, натоварваш се една идея по-постепенно и издържаш много повече. После се прибираш вкъщи зареден и освежен, и ти си излиза пак. И така ще ти се излиза още месеци наред, а защо не и години? И в един момент ще се окаже, че движението и то активното такова е станало ежедневие, приятно преживяване и хем килограмите са се стопили, хем вече отиваш да бягаш заради бягането, а не защото имаш излишни килограми.

Общи условия

Активация на акаунт