Отговори
# 120
  • Mediterraneo
А, че така или иначе ние сме си в Биг брадъра- снимат ни навсякъде, следят телефони, четат мейли.

# 121
  • София
Самият факт, че персонала знае, че е сниман през цялото време ще бъде своего рода превенция. Освен в случаи на тежки психични заболявания повечето от хората, които си позволяват неприемливо поведение спрямо деца го правят, защото знаят, че няма да има последствия. Четох тук във форума, например, за една учителка в столична  ДГ, която от години бие децата, пускани са жалби в инспекторати, МОН и прочее, но тя си стои там и продължава да бие, защото няма последствия.

Milla Elaine Ако човек държи да не го снимат е най- добре въобще да не навлиза в центъра на София, например, тъй като повечето улици са под постоянно видеонаблюдение и това е указано със съответните табели.

# 122
  • Mediterraneo
Самият факт, че персонала знае, че е сниман през цялото време ще бъде своего рода превенция.

Peace

# 123
 Нали и сега има видеонаблюдение на дворовете, входовете и коридорите на училищата и детските градини. Какво толкова, че ще го има и по стаите. А както са казали и момичетата, като знаят че ги снимат ще си опичат акъла.

# 124
В нашето у-ще има камери и в класните стаи.
Нищо-два пъти водя детето си в спешния център и двата пъти инцидентите се случват по време на час.
Един път той се издъни ( изплашил една госпожа ) и веднага прегледаха записите, и естествено го наказаха. Питах директорката защо, когато той пострада нямаше наказани, тя отговори, че не знаела за инцидентите и ме помоли да я осведомявам.
Значи за тях веднага се докладва, а когато става въпрос за дете на никого не му пука.
Откраднаха му обувки ( 100 лв. ) на две седмици бяха. Помолих ги да прегледат записите, защото са изчезнали от стаята докато са имали физическо. Нищо.

# 125
  • София
Така е, има, но те са по-скоро свързани със сигурността на служителите.

напротив! в една банка или магазин - свързани са със сигурността на операциите, не на служителите.

# 126
Твърдо съм "ЗА" камерите въпреки,че мястото, което държим е наблюдавано с 2 камери и микрофон,отново крадяха. Следяхме персонала около 2 седмици,за да видим дали ще се повтори,а то кво да се повтори,потрети се и още няколко пъти.  ooooh! Те знаеха за камерите,но нищо не ги спираше, докато не се развихрихме ,единия го уволнихме и докарахме полиция. Сега се кротна работата,но камерите не ги спря да тарашат пред очите ни... ooooh! Но все пак,в случая ни свърши работа. Ще свърши и в ДГ.
И масова практика е да не се дава вода на децата...  Shocked
Боже,все си мислех,че преувеличават моите познати,но все едно те пишат в тая тема. Не е истина каква масова практика е в голяма част от градините.
Нямам познати приятелки,които мятат крачоли по кафета през деня,а децата им са на ясла или ДГ-всички работят,защото нямат пари,биха си гледали детето,но финансовата част ги спира.
От тях,аз съм изключение,че мъжа ми ни издържа и можем да си позволим да си я гледам вкъщи...

# 127
Камери, та камери. Те биха имали смисъл, само ако зад тях седи някой и наблюдава неотлъчно. Инак как точно ще стане - идва детето и казва, че леля Х го е плеснала по главата, ама кога, къде, не се знае. Може и преди месец да е било, малките често възпроизвеждат спомени с доста задна дата. И после? Кой ще изгледа осторожно 400-500 последователни часа, чакайки конкретния удар върху конкретното дете? Кой ще гарантира, че инцидентът деликатно няма да бъде изтрит/отрязан/повреден?

Камери-некамери, дрън-дрън. Всичко започва от съвестта на учителя и родителя първо и чак после отива до предохранителни и прочее мерки. Значи не може една майка да хленчи и да се оправдава с пари, мизерия, работа, кариера, офис и т.н., само и само да не остане вкъщи за малко с болното си или пък ежедневно малтретирано дете, и после същата тази майка да чака доброта и съпричастие у градинската лелка. Ами просто няма как да стане. Лелката знае, че е незаменима за тая майка; че каквото и да прави, тя ще продължи да й поверява ежедневно детето си. Хората, включително прословутата каста "лелки", се държат с нас така, както им се позволи. Позволи ли им се да мислят, че всеки ден синина от нахапано или пък дръпнато ухо са в реда на нещата, те ще нехаят за хапещите и хапаните, и ще дърпат уши, колкото им душа сака. Туй то. И изобщо не е вярно, че родителите не знаели за малтретирането на децата си, та затова не предприемали нищо. Само във форума мога да намеря сто теми с разкази от първо лице, потвърждаващи обратното - гротескно поведение на персонал спрямо деца, които обаче не спират да ходят ли, ходят там. Щото с градините било трудно, пък парите, недоимъка, нали...

# 128
Tova
Камери, та камери. Те биха имали смисъл, само ако зад тях седи някой и наблюдава неотлъчно. Инак как точно ще стане - идва детето и казва, че леля Х го е плеснала по главата, ама кога, къде, не се знае. Може и преди месец да е било, малките често възпроизвеждат спомени с доста задна дата. И после? Кой ще изгледа осторожно 400-500 последователни часа, чакайки конкретния удар върху конкретното дете? Кой ще гарантира, че инцидентът деликатно няма да бъде изтрит/отрязан/повреден?

Камери-некамери, дрън-дрън. Всичко започва от съвестта на учителя и родителя първо и чак после отива до предохранителни и прочее мерки. Значи не може една майка да хленчи и да се оправдава с пари, мизерия, работа, кариера, офис и т.н., само и само да не остане вкъщи за малко с болното си или пък ежедневно малтретирано дете, и после същата тази майка да чака доброта и съпричастие у градинската лелка. Ами просто няма как да стане. Лелката знае, че е незаменима за тая майка; че каквото и да прави, тя ще продължи да й поверява ежедневно детето си. Хората, включително прословутата каста "лелки", се държат с нас така, както им се позволи. Позволи ли им се да мислят, че всеки ден синина от нахапано или пък дръпнато ухо са в реда на нещата, те ще нехаят за хапещите и хапаните, и ще дърпат уши, колкото им душа сака. Туй то. И изобщо не е вярно, че родителите не знаели за малтретирането на децата си, та затова не предприемали нищо. Само във форума мога да намеря сто теми с разкази от първо лице, потвърждаващи обратното - гротескно поведение на персонал спрямо деца, които обаче не спират да ходят ли, ходят там. Щото с градините било трудно, пък парите, недоимъка, нали...

Даааа, а без камери това как щеше да се докаже? Случая е същия от линка на 10 цента http://www.youtube.com/watch?v=w8NjiUN6iFw&feature=related
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Кадрите са по-притеснителни.

# 129
  • София
crazy chick Наистина, онези, които искат нещо да се борят, да докажат са с вързани ръце и нищо не биха могли да докажат и да искат. Но признавам, че и с теб съм съгласна. Не бих обобщавала, но и без одобрението на родителите много неща нямаше да са каквито са. И не само по отношение на насилието, но тук навлизаме в друга тема вече. Не съм сигурна дали искам да я започвам, защото и тя нищо няма да промени.

# 130
Тези линкове, докъдето ми стигна душевна воля да гледам, показват родителска инициатива, нали така? В смисъл, родителите записват умишлено бавачките си и после самостоятелно и ежедневно преглеждат записите. Виждат нещо нередно и на мига изхвърлят набедената гледчка, пък после сигурно и други мерки вземат. Съгласна съм, че камерите са безценно средство да установиш неща, които инак няма как да бъдат установени. Но по отношение на наблюдението в детските градини бих допуснала действителен КПД, само ако родителите на доброволни начала се редуват и проверяват записите, и после заедно /това условие е особено важно/ настояват за мигновени мерки. Понеже няма как една майка да плаче заради набитото си дете, а друга майка от същата група да се фръцка и да вика: "Ааааа, не знам, с моето леля Х си се държи даже много добре, то онова сигурно е зло и лошо, та си заслужава". Щото и това четох тук нейде.

P.S. Извинявам се, наистина не изгледах докрая видеото. Това към Китана.

# 131
Последният линк е от детско заведение.

# 132
  • София
Цитат
Лелката знае, че е незаменима за тая майка; че каквото и да прави, тя ще продължи да й поверява ежедневно детето си. Хората, включително прословутата каста "лелки", се държат с нас така, както им се позволи.

лелката знае, че е незаменима за ръководството на детското заведение, защото за такава ниска заплата не се намират кадри и няма да я уволнят. това е истината.

а родителката, като не си заведе детето на градина в знак на протест срещу лелката, ще й накриви шапката. лелката заплатата ще си я взима пак, а таман работата ще е по-малко.

чела съм в тези форуми няколко покъртителни случая на дълга и упорита борба на родители пред всички инстанции в случаи на доказани системни и продължителни малтретирания на деца от страна на помощния персонал, които се точат с месеци, докато накрая в единия от случаите родителите успяха да постигнат уволнение на персоната. следях този случай, защото ме интересуваше конкретното ОДЗ.

# 133
Цитат
Лелката знае, че е незаменима за тая майка; че каквото и да прави, тя ще продължи да й поверява ежедневно детето си. Хората, включително прословутата каста "лелки", се държат с нас така, както им се позволи.

лелката знае, че е незаменима за ръководството на детското заведение, защото за такава ниска заплата не се намират кадри и няма да я уволнят. това е истината.

чела съм в тези форуми няколко покъртителни случая на дълга и упорита борба на родители пред всички инстанции в случаи на доказани системни и продължителни малтретирания на деца от страна на помощния персонал, които се точат с месеци, докато накрая в единия от случаите родителите успяха да постигнат уволнение на персоната. следях този случай, защото ме интересуваше конкретното ОДЗ.

Тук ли е била тази тема? Любопитна съм да я видя.

# 134
Обикновено такива случаи се разкриват след съмнения, от страна на родителите, които отиват в полицията и полицията ги поставя тези камери. Досега няма постоянни камери, но аз съм 'за'. Не мисля, че сигурността в една детска градина е по-маловажна от тази на спирка на метрото, или гише на Софийска вода, например.

Въпросът е, че ако има постоянно видео-наблюдение може би персоналът ще бъде по-стрестнат. Не че някой ще стои да гледа нон стоп, така или иначе при съмнения се сяда и се гледат камерите, или се слушат тонове подслушани разговори и т.н. И се стига до момента на насилие, злоупотреба и т.н.
Не е ненормално разследващи да слушат и гледат много часове записи, предполагам, че това е дори ежедневие при тях. ( точно днес гледах един епизод на the good wife, в тяхната кантора дори имаше стаичка за тази цел, сяда младшия адвокат и слуша ли слуша, ли слуша докато чуе, но все пак може би реално да не е точно така, все пак е филм).

Общи условия

Активация на акаунт