Отговори
# 165
   За Макаренко просто е станало нарицателно, макар и да не отговаря съвсем на истината. Иначе смисъла е ясен, и за съжаление  в детските градини още от наше време си прилагат крилатата мисъл:

"Ако не знаеш - ще те научим! Ако не можеш - ще ти покажем! Ако не искаш - ще те принудим!"

На която именно дължи лошата си, макар и доста преувеличена слава другаря Макаренко.

# 166
ТВУ-тата едно време са се хвалили, че възпитават по Макаренко, ама доста са се били излъгали. Те и концлагерите уж са твърдяли, че възпитават чрез труд, ама .... Та с две думи Макаренко няма вина в случая, завалията. Той е разчитал на принудата на колектива, на дълга, на отговорността и то във възпитанието на малолетни крадци, убийци и изнасилвачи. Оттам - ако не искаш, ще те принудим. Те и в много английски елитни училища действат по сходни образци.
Ама тук говорим за нашите дечица малки.

# 167
Макаренко никъде не радее буквално за принуждение, бой и унижение. В никакъв случай. Дори горната фраза, която му се приписва, трудно може да бъде срещната в оригинал на руски. Поне аз досега не съм я срещала. Ако някой ми посочи изданието, ще съм благодарна, щото явно съм го пропуснала. Вярно, че човечецът е силно политизиран и комунизиран, но това изобщо не е грях, а плод на времето, в което е живял. Той поставя семейството над всичко, плюс взаимното уважение, плюс отговорността на родителите за действията на децата. Говори за дисциплина и семейно единство, постигано на база доверие, личен пример и обич. Няма вина, че разни психопати след него са имали нужда от удобен пристан за изродщините си и са започнали безогледно да вадят от контекст думи и фрази.

# 168
  • София
Невежа история е туй, българинът. Чул-недочул, чел-недочел, но мнение има и го вее устремено. В гроба би се въртял като дервиш горкият Макаренко, ако знаеше как се интерпретира идеологията му от всяка втора нашенска пеньоарена лелка. Дори наполовина по макаренковски да се гледаха българските деца, цена нямаше да имат...

Абсолютно  Peace

# 169
  Да... доста несправедливо се е превърнал в нарицателно име... но това е малко извън нашата тема.

# 170
Защо бягате, когато никой не ви гони  Mr. Green

# 171
Защо бягате, когато никой не ви гони  Mr. Green
newsm78
Кой бяга? Лошо ли е да се знае, че "възпитаване по Макаренко", не означава бой и унижения /както смятат повечето хора/, а нещо малко по-различно? Ей тъй информативно...

# 172
А аз къде съм го написала, та се получи този наплив от обясняващи?
Изобщо споменала ли съм 'бой' и 'унижение' в едно изречение с 'Макаренко'?

# 173
Ок, не си!  Peace  Важното е, че боят и униженията се срещат при възпитанието на децата ни в детските градини....
Свекърва ми отсега ме залива с информация за какви ли не издевателства с тайната идея ТЯ да ми гледа детето след като тръгна на работа след година...  Confused

# 174
А аз къде съм го написала, та се получи този наплив от обясняващи?

Даваш го като пример за потъпкване правата на децата и заявяваш с негативен оттенък, че методиката му все още lives on. По-назад съм те цитирала. И никой не обяснява персонално на теб - просто внасям коректност в темата, подчертавайки неверните твърдения.

Общи условия

Активация на акаунт