Отговори
# 105
# 106
  • В тъмната гора.
Моменти от 11 епизод с превод. Скоро може и да има превод на 11 епизод, ще видим.
http://vbox7.com/play:d5bbbde9

# 107
От втория линк снимките са на Сюлеймание, наистина. Приличат си, но са и доста различни. Сюлеймание няма минарета от 4-те си страни, а и 4-те минарета са от едната й страна. Освен, че и такава градинка няма пред нея, както пред Синята джамия.

Не знам защо пише, че Тронната зала е забранена - влизала съм в тронната зала, категорично! Кабинета на Ататюрк, както и спалнята, в която е починал също съм ги виждала. Харема не е забранен за посещение, плаща се отделно билет за него. Целия се обикаля.

# 108
Може ли линк за вчерашният епизод

http://www.muhtesem-yuzyil-dizisi-izle.com/muhtesem-yuzyil-12-bolum-full-hd-izle/

http://www.dizizle.org/muhtesem-yuzyil-12-bolum.html

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 14:01 от Sveltesse

# 109
От втория линк снимките са на Сюлеймание, наистина. Приличат си, но са и доста различни. Сюлеймание няма минарета от 4-те си страни, а и 4-те минарета са от едната й страна. Освен, че и такава градинка няма пред нея, както пред Синята джамия.

Не знам защо пише, че Тронната зала е забранена - влизала съм в тронната зала, категорично! Кабинета на Ататюрк, както и спалнята, в която е починал също съм ги виждала. Харема не е забранен за посещение, плаща се отделно билет за него. Целия се обикаля.

Благодаря за уточнението  Hug ...остава да светнем и туроператорите, за да не заблуждават туристите  Wink

# 110
Моменти от 11 епизод с превод. Скоро може и да има превод на 11 епизод, ще видим.
http://vbox7.com/play:d5bbbde9

Hug  newsm10  newsm51

# 111
Само да добавя към написаното от pina, че Синята джамия не само се различава доста от Сюлеймание, но тя е и доста различна от останалите джамии. Има 6 минарета, две от които кадърът в пост 106 очевидно не е хванал, а това е първото харакерното за нея, което я отличава от всички останали. От което ми се струва, че това са любителски снимки, а ако са действително от туроператори, снимките, както и инфото, тогава трябва още много хляб да изядат, за да могат да се нарекат "туроператори".
Минаретата на Сюлеймание са само от едната страна. Това е всъщност комплекс, включващ медресе, баня, библиотека, кервансарай, гробище. Самата джамия е опит за копиране на Св.София. Колоните са византийски, най-вероятно взети от Хиподрума. Освен, че там са тюрбетата на СС и Хюрем, там е и гробът на Синан (архитекта).
Но повечето от пищещите в тази тема най-вероятно познават тези места...  Simple Smile

# 112
Sveltesse  интересни материали си постнала,само има малко неточности в имената но това ще го приемем като грешка в преводите,да не съм голословен ,- Мохамед Завоевателя,предполагам е Фатих Мехмет,както Абдулмесит,предполагам е Абдулмеджит и т.н. но това са малки кахъри.Относно хамама,разбира се ,че е важно,чистотата при мюсюлманите ,а турците и тогава и сега са такива,се повелява от Курана.И султан да е ,преди и след халвет,задължително хамам(днешному душ или баня,кой както иска така да го нарича.).Хамама който си описала в поста си по скоро е арабския хамам.В съвремена Турция,хамама освен една от туристическите атракции,е място за споделяне,за раздумка,за харесване на мома за сина ит.н.Например дори и днес ,преди да се иска момата за сина,първо се кани в хамам.Там се оглежда бъдещата булка,физически дали няма кусури,дали е услужлива и т.н.За мъжете хамама е едно от местата ,да се поговори ,така да се каже по мъжки.Много от важните бизнес решения са взети именно на такива места.Аз лично не съм голям привърженик на хамама,но винаги ми е правило удоволствие да посетя,хамама построен от Валиде Султан в Маниса,по една или друга причина имам връзка сГрада на Шехзадетата,прекрасно място.
Гавина,ясно е че на всички ни се иска да видим една по разтропана Хатидже,но няма как.Пак казвам не е достатъчно да се знае историята,трябва да се познава и народопсихологията.Колко турски семейства познаваш,ако не познаваш,предполагам поне от турските сериали знаеш,колко момичета могат да кажат на родителите си кое момче обичат.И Хатидже не може.
И пак казвам ,какви източници очакваш да има относно йерархията в харема,то това си е ясно по презумция,не е необходимо да се напише с отделен документ...Не може сестрата на султана да е по долу в йерархията от джариетата.

# 113
  • В тъмната гора.
Имам една молба, нямам регистрация в турски торент, пробвах в един но не се получи, нали имейла ми е от абв. Защо вече не се пускат тук епизодите без превод? Не мога да си намеря 12 епизод с хубаво качество. Ако някой си го е изтеглил да ми пусне епизода на транзит или по друг начин, по който мога да го дръпна.

# 114
Пина , Sveltesse  сигурно е имала предвид ,че харема е бил забранен за посещение в ония времена,сега ,няма логика да е забранен ,вътре няма джариета Blush

# 115
и аз благодаря за превода 'в ефир'   bouquet Grinning

и честито на позналите  newsm10
Аз по стечение на обстоятелствата изгледах 11 серия в компанията на баща ми с пълен превод в ефир и останах с впечатлението, че Сюлейман не разбра до кого е любовното писмо на Ибрахим. А последната сцена и трейлърът са кьорфишек – ще го направи велик везир, няма да го убива. Прави си според мен някаква дебелашка султанска шега.
ДЖЕЙН   smile3501 newsm51

много ми хареса Хатидже, най-после показа, че може да говори, не само да мяучи  thumbsup
Султанът си е за окайване   Tired  Валиде (и форумът  Mr. Green) му уредиха халвета - няма не искам  Naughty Crazy
но за съжаление (или може би за щастие  newsm78) не можем да променим историята  Peace

Мишел  smile3525  благодаря ти  Hug много красиви моменти  Heart Eyes
ако позволиш да ползваме превода ти  Praynig много ще ни помогне да довършим 11 епизод  Hug

и Махидевран, и Хюррем са любящи майки, но ме ужасява начина, по който гледат 'конкуренцията'  Sick
наистина ужасни, жестоки времена  Sick Sick Sick

hiacint Hug  bouquet  за темата

# 116
Мишел,  Hug Hug Hug

Страхотен Сюлейман! Толкова нежно депларирана любов към любимата хатун!

Гавина,ясно е че на всички ни се иска да видим една по разтропана Хатидже,но няма как.Пак казвам не е достатъчно да се знае историята,трябва да се познава и народопсихологията.Колко турски семейства познаваш,ако не познаваш,предполагам поне от турските сериали знаеш,колко момичета могат да кажат на родителите си кое момче обичат.И Хатидже не може.
И пак казвам ,какви източници очакваш да има относно йерархията в харема,то това си е ясно по презумция,не е необходимо да се напише с отделен документ...Не може сестрата на султана да е по долу в йерархията от джариетата.

Ибрахим, никакви чисто турски семейства не познавам. Аз съм от туристите, а то не е същото. Вярно, че ходиме често и самоорганизирано за да видим това, което на нас ни се гледа, но като незнаеш езика допира е малко през ръка. Опитвам се да си реконструирам периода по книги и проучвания.Всичко е различно в ислямската култура и затова не приемам нищо по презумция - просто моята презумция е различна и е приложима в християнската култура. От друга страна се оказа, че неусетно през годините съм събрала доста литература за "височайшите" жени през вековете и в различни крайща на Европа. Презумцията я изключих съвсем защото само "разменната монета" е еднаква. Затова не очаквах Хатидже да иде и да си каже, но очаквах да отговори честно като я питат.

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 15:39 от Gawina

# 117
Всичко е различно в ислямската култура и затова не приемам нищо по презумция - просто моята презумция е различна и е приложима в християнската култура. От друга страна се оказа, че неусетно през годините съм събрала доста литература за "височайшите" жени през вековете и в различни крайща на Европа. Презумцията я изключих съвсем защото само "разменната монета" е еднаква. Затова не очаквах Хатидже да иде и да си каже, но очаквах да отговори честно като я питат.
Gawina съгласен съм с написаното от теб,но...докато в Западния свят ,принцесите са били разменна монета,за скрепване на съюзи,спиране на войни,присъединяване на земи и т.н.Принцесите в Османската империя,никога не са се използвали с такава цел.

# 118
СТРАХОТЕН РЕЙТИНГ

МИШЕЛ  newsm51

# 119

Общи условия

Активация на акаунт