Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени! - тема1

• 34 716
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Пак въпрос към ЛЛЛ.
Днес следобед ми се появи бучица в дясната гърда. Мисля, че е запушен канал. Не ме боли все още, нямам температура, явно е все още ранна фаза. Боли само при натиск. Като посуче бебето не минава, намалява като обем, но пак си го има.
Порових се в нета и видях, че трябва да правя топли компреси и да слагам бебето да суче по-често. Четох и за лецитин някакъв 1200 мг по 4 таблетки. Пратих мъжа ми на аптеката, но там е нямало такъв, а са му дали някакъв български, който е 250 мг - състав лецитин 100 мг и соево масло до 250 мг. Мога ли да пия от него и по колко? Трябва ли да пия 4 пъти на ден по 10-12 таблетки  newsm78

# 211
  • гр.София
 Simple Smile

Здравейте мамчета,
и ние сме от бебчета които се приспиват на ръце  Laughing гърба ме боли от носене  Cry

За операцията - както се казва - движение му е майката, от време на време ме придърпва, коремчето ми е изтръпнало, но се чувствам по добре в сравнение с предишното ми раждане.

Въпрос съм мамите, които писаха че са правили питка за 40-те дни - на самия ден ли се канят жените    или може преди или след деня (понеже нашия се пада във вторник)?

За капките за рахит - давам Деавит, сутрин по 1 капка.

За коликите - чай от копър на Хип от 1 седмица (още от изписването), вода отделно недавам  Naughty и от време на време капки Еспумизан - по 5-6 капки преди хранене.

# 212
  • Ямбол
Момичета бихте ли споделили как вървят нещата при вас с лохиите. и с болките в корема?
А боли ли като се свалят конците от епиозотомията? Имам 4 външни и искам д аотида да ги махнат че ми опъват, но вече имам стрес от болки Simple Smile)))))

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 22:36 от Миш

# 213
Въпрос към ЛЛЛ
Amorevole, благодаря за съветите. За жалост май няма да я бъде при нас с кърмата.
Искам да се консултирам за нещо. Всъщност не знам дали ще може да ми помогнете. Сменихме АМ от NAN HA на NAN Sensitive, в следствие на което акото на Виктор стана с по-твърда консистенция. Знам, че е нормално при смяната на млякото да има и промяна в акото. Това не ме притеснява. Снощи обаче изкарахме доста тежка нощ - малкият почти не спа от колики. Дали е възможно също сега да му е по трудно да се изходи и това да му създава дисконфорт и да плача и да е нервен от това?

Благодаря предварително за съдействието и се извинявам, ако съм насочила въпроса си към вас погрешно.

redreny2000, съжалявам, че бебко е изпитвал дискомфорт и е плакал много. Сигурно си доста изтощена и изнервена от тежката нощ, която сте имали.
Действително е възможно смяната на АМ да предизвиква както промяна в акото, така и да усилва дискомфорта в стомахчето му. За това, обаче, е препоръчително да се консултираш с педиатъра на Вики (по въпроси, свързани с АМ не бих могла да ти бъда полезна).
Междувременно, ако желаеш, би могла да споделиш кое те притеснява и те навежда на мисълта, че няма да се справите с кърменето, и да се опитаме заедно да намерим някакво решение. Въпреки че е за предпочитане бебето да е само на кърма, понякога, когато няма друг избор, и малкото майчино мляко има своето голямо значение. Дори и няколко капки, продължават да носят на бебето известна имунна защита и други полезности.

Пожелавам ви тази нощ да е по-спокойна и да успеете да намерите лек за дискомфорта.
Hug

И поредния въпрос към ЛЛЛ. Засипахме ви с въпроси, сигурно едва смогвате  Hug
Та въпросът ми е следният. Кърмя на поискване. Не давам залъгалка, чай, вода. Засега, да чукна на дърво, коликите не са страшни и се оправяме с гушкане, разнасяне и на гърда. Ако станат по-зле и реша да давам чай от копър, има ли опасност да му запълва коремчето и да объркаме кърменето? Има ли някаква схема как се дават чайове на изключително кърмени деца?
И още нещо, купила съм семена от копър, правя чай и го пия аз. Дали стига и до него нещо чрез кърмата или да не се заблуждавам, че му помага?

Commelina, майчиният инстинкт ти е подсказал някои от най-ефективните начини за справяне с неразположението на бебето, наречено „колики”, а именно - гушкане, носене, кърмене. Heart Eyes Някои майки споделят, че да танцуват, гушнати с бебетата, да ги люшкат и да им говорят, да затоплят с нещо коремчето (например, затоплена възглавничка, пълна с черешови костилки), също помага. Контактът „кожа-до-кожа”, за който пишем толкова често, също върши чудесна работа за облекчаване на коликите. Друго, което би могло да има доста положителен ефект, е масажът. Тук може да прочетеш как се прави. В тази статия има и много хубава снимка, която илюстрира позата „тигър на клон” – доста бебета се успокояват и се чувстват комфортно, носени така, (а бонусът е, че някой друг може да прави това, докато мама си почива Mr. Green).
Някои момичета вече писаха за методите на Д-р Карп (наричани още „петте правила”). Тези пет техники целят да имитират условията в майчината утроба - липсата на пространство, шумът от работата на органите на майката, люлеенето в амниотичната течност и смукането на палеца:
- сукане;
- повиване (не бабешкото повиване за изправяне на крачетата, а прибиране на ръчичките плътно до тялото на детенцето и ограничаване на неговите движения);
- носене на ръце в странично положение или по корем;
- силен бял шум. Това е всякакъв еднообразен шум - от прахосмукачка, сешоар, аспиратор (при тях е препоръчително винаги да се помисли и за мерки за безопасност); „шшшш” на ушенцето на бебето; или да пуснете запис на такъв шум – може да намерите в Интернет туктук и тук;
- нежно люшкане.
В това клипче самият Д-р Карп демонстрира как прилага тези успокояващи техники (е, без една много важна - не накърми бебето Mr. Green ).

Що се отнася до чая – инстинктът отново не те подвежда – да, твърде възможно е той да запълва бебешкото стомахче (а на този етап най-важното е то да е пълно с нещо хранително, за да може да наддава, нали така?) и по-скоро даването му да няма желания ефект, дори напротив. Понякога, в старанието си да облекчат коликите на своето дете, ако то е неспокойно, майките започват да увеличават количеството на чая, той създава лъжливо чувсто за ситост и дори би могъл да причини още повече дискомфорт – т.е.съществува вероятност да се образува един вид порочен кръг.
Ти самата би могла да опиташ да пиеш чай от копър – не е сигурно дали ще повлияе, но все пак можеш да наблюдаваш дали ще има някакъв ефект върху бебко (за теб лично по-вероятно ще има положително влияние, отколкото с нещо да ти навреди).
Само за информация, която може да бъде полезна за някого – пушенето или приемът на голямо количесто прясно мляко от кърмещата майка има вероятност да повлияят негативно на коликите на бебето (чаша прясно мляко на ден по-скоро не би била проблем – става дума за количества от порядъка на литър на ден).

Пожелавам ти бебко да няма силни колики, а ти да успееш да откриеш най-подходящият за него начин да се справяте с тях.

Пак въпрос към ЛЛЛ.
Днес следобед ми се появи бучица в дясната гърда. Мисля, че е запушен канал. Не ме боли все още, нямам температура, явно е все още ранна фаза. Боли само при натиск. Като посуче бебето не минава, намалява като обем, но пак си го има.
Порових се в нета и видях, че трябва да правя топли компреси и да слагам бебето да суче по-често. Четох и за лецитин някакъв 1200 мг по 4 таблетки. Пратих мъжа ми на аптеката, но там е нямало такъв, а са му дали някакъв български, който е 250 мг - състав лецитин 100 мг и соево масло до 250 мг. Мога ли да пия от него и по колко? Трябва ли да пия 4 пъти на ден по 10-12 таблетки  newsm78

Изчела си доста как се реагира в такъв случай. Ще добавя само няколко неща, които също биха могли да ти помогнат – може да слагаш бебко да суче, с брадичка към бучката; преди кърмене да взимаш топъл душ и да правиш лек, нежен масаж, в посока от основата към зърното. Топлият компрес може да е с хавлия или пък с топъл мокър памперс (задържа по-дълго топлината). След кърмене, може да те облекчи и компрес от зелево листо (махат се дебелите жили, надупчва се с вилица или се намачква с точилка/бутилка и се обвива гърдата – без зърното и ареолата; не е желателно да се прекалява с него, защото може да понижи лактацията). Също така, би могла да опиташ за момента да изключиш от менюто си транс мазнините.
Понякога е възможно запушване на каналчетата да се провокира и от удар на гърдата (дори и бебешко ритниче може да предизвика това), или от притискане (стегнат сутиен с банели, стегнати дрехи, дръжка на чанта, колан на кола, спане нощем върху нея и т.н.)
Относно Лецитина – той е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета) и се среща в много храни, които консумираме. Правилно се се ориентирала, че когато таблетките са от по-малко милиграми, би следвало да се взимат по повече. Би могла да опиташ с другите мерки, и ако все още усещаш бучката, да се консултираш с лекаря си за приема на Лецитин. За дозировката може да ти е полезна тази статия.

Пожелавам ти бързо да се пребориш с този проблем!
  Hug

# 214
  • Карлово
Момичета бихте ли споделили как вървят нещата при вас с лохиите. и с болките в корема?

при мен вече спряха но съм с превръзка за всеки случай да не изтече нещо  Confused утре обаче вече я свалям че ми омръзна вече
Миш аз имах болки в корема от самото начало  Sad гадна работа си беше после като се прибрах намаляха и след няколко дни спряха болките обаче малкият като ме дръпне (малко по дълго като ми се застои на гърдата) и течеше направо по краката ми  ooooh!

# 215
извинявам се ако съм пропуснала отговора на въпроса който искам да питам.няколко пъти вече прочетох за тези пъпчици нашата кукла от както се е родила има едни малки ситни пъпчици със бяло връхче в някой дни почти ги няма в някой се появявят има по лицето по грабчето и тук там по тялото не са много но ги има.на какво се дължат тези пъпки някой знае.пак се извинявам ако вече сте отговорили на този въпрос

# 216
Amorelove благодаря за помощта. Димитър като хапне последно в 00ч. е приблизително толкова де до към 1-1,30ч. най-късно е заспал. През нощта не давам да яде, когато се събуди му давам само водичка и той се усполоява и пак заспива. Тази нощ се събуди в 4,00ч и не успяхме да се залъжем с водата (може и памперса да е бил причината- беше си пълен) и започнахме да се храним към 5,10ч. но после като си е заспинкал се събуди чак в 9 без 10 отново с пълен памперс. Давам само вода- друго не засега. А за изцеждането- така ни казаха от болницата да се цедим след кърмене , но аз не прекалявам- малко колкото наистина да почувствам гърдите ненапрегнати.

Привет, Sabrina1!
Явно Димитър предишната нощ е решил да ви държи по-дълго будни и не се е съгласил да го залъжете само с вода. Grinning Дали ако опиташ да го кърмиш през нощта, вместо да му даваш водичка, няма да се успокоява и да си заспива по-лесно? Кърмата се усвоява почти изцяло от бебешкия организъм, при това доста бързо (за по-малко от час и половина), така че е напълно възможно той да се буди от глад, а не поради друга причина. За Димитър на този епап е важно да се храни и да наддава добре, а водичката само заема място в и без това мъничкото му стомахче, без да му дава никакви калории (кърмата съдържа над 80% вода, така че изключително кърменото бебе си набавя необходимото му количество вода от кърмата). Щом бебето започне да суче, то първо изсуква т.нар.”предно мляко”, което е с по-ниско съдържание на мазнини и едва след него достига до по-мазното и по-калорично ”задно мляко”. Затова е препоръчително бебето да изсуква добре едната гърда, преди да му се предложи втората – за да може да достигне и до „задното мляко”. Ако то се е насукало добре от първата гърда, може и да откаже втората, и на следващото хранене да се предложи първо тя.
Също така, нощното кърмене е много добър стимулатор за лактацията, тъй като нивото на хормона пролактин (отговорен за производството на млякото) е с най-високо ниво именно нощем.
Ако прецениш, би могла да опиташ да го къмиш през нощта, и да видиш как ще се чувствате двамата с тази малка промяна.  Hug

Спокойна нощ ви пожелавам и не се колебай да пишеш, ако имаш и други въпроси.

# 217
  • София
Здравейте!

Аз ви чета малко набързо, че имам нет за кратко. Разбрах в общи линии кой, какво, що  Grinning . И Никола ака така, все едно, че е мнооого е трудно, но вече се справя с все по-малко шум около действието  Whistling . Колики или няма или има, но са за кратко и са сутрин. Понеже съм легнала в леглото, много добре му действа биологичната поза за кърмене, особено пък ако сме голи и двамата. Само си подпирам ръката на възглавница, за да не ми отпадне и откарвам още 2 часа в сън  Sunglasses . Ако се случи да мрънкоти през деня, премятам всички видове носене, които се сетя. Най-харесва да го гуша изправен с гръб към мен ,за да наблюдава или пък в поза "тигър на дърво"(но аз го хващам наопаки - главата му е към лакътя ми). С чавето не сме фенове на капки и чаеве, но сигурно мисля така, защото положението е по-леко  Mr. Green (като ми ревна това ми ти дете веднъж, да видиш как търчи баща му в аптеката за капки)
 И както повечето от вашите бебета, та и моето привечер започва един кърмачески маратон, по-неспокоен е, но като зареди добре и като заспи, после е рахат.

Аз в момента съм в къща с двор. Пускам баткото да играе с комшийското дете, изкарвам Никола на въздух и по цял ден се припичам на слънце. Само липсата на интернет трудно се преживява.

Имам нещо като екзема на устата, дето 4 години не мога да го преборя, пущината и накрая реших да пробвам и с кърма. Може да не се оправи, ама да пробвам. Хората рак лекуват с кърма, па тая екзема дано не е толкова упорита.

Лохии вече нямам, сексът е на лице. Не беше баш върховно изживяване, но съм с надежди за по-светло бъдеще.

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 11:30 от skrech

# 218
Момичета, привет!

Днес ходихме на дерматолог за тези гадни пъпчици.....рових се в нета за някакъв специалист и видях много добри отзиви за Албена Ангелова, та отидохме при нея. Там беше някаква лудница - страшно много хора!
Оказа се, че имаме 2 вида обриви.....единия май беше себореен дерматит, другото не си спомням, но тя каза, че няма нищо страшно.....доколкото разбрах можело от само себе си да мине, но щяло да отнеме доста време, защото като я гледах тия дни, то тя не се подобряваше, а напротив. Тъпото е, че ни даде 4 мазила, 2 от които се правят - за различните участъци Sad . Та това ни се оказа проблем и аз затова питах за повиването на д-р Крап ( за което благодаря на lilincho и redreny2000, че ми дадоха нужното инфо!   bouquet ), тъй като се притеснявам да не се пипне с ръчичките по лицето и после в устата. Забравих да питам самата докторка как да процедирам в този случай, но то е ясно, че не трябва да го допускам и не се сещам за какъв друг метод да измисля. Някои казват, че като попие не е страшно, но аз съм паника и ме е страх Sad
Ох надявам се да минат бързо, че направо е ад с това мазане!  #Crazy

Сега се връщам да ви изчета какво сте писали, че така набързо реших да споделя с вас какво се случва Wink

# 219
за вдигането след секцио-тук изрично казват 6 седмици след операцията да не вдигаш нищо по-тежко от новороденото-това е голям проблем и за мен,защото каката иска да я нося,но мьжьт ми се занимава повече с нея;

# 220
  • до моите любими хора
Момичета от много време не съм успяла да ви чета, за което се извинявам и се надявам в скоро време да успея и това да направя.
Честито на всички мами, които са се сдобили с рожби !!! Да ви са живи и здрави !!!
Ние си имахме малко проблеми с баткото и в следствие на това ми секна кърмата. От миналия понеделник малката Ивет започна много да нервничи и да иска да и давам да суче на час и половина най-много два. Първия ден още не се усетих, че може да имам проблем с кърмата и реших, че пак е някакъв бум на ръстежа както го казват и й давах, когато поиска. В последствие като ме побърка с ядене на 1.30 мин. в сряда реших да видя колка кърма имам и да се изцадя. От двете гърди изцадих общо 50 мл и се усетих, какво е станало. Явно от притеснение ми е секнала кърмата. И от тогава съм в омагьосан кръг. Започнах да се цадя по 1 час и повече, за да мога да събера кърма за едно хранене. Не исках да дохранвам с изкуствено мляко, защото знаех че така няма да мога да възстановя кърмата. 3 дни изкарах по този начин с постоянно цадене и пиене на лактогонни чайове, ядки и всичко кой каквото каже. Постепенно успях и увеличих количеството на кърмата, но след това излезна следващия проблем. Сега не иска да суче от гърдата и като започне суче 5-6 мин. докато и пуска повече и после започва, постоянно да пуска гърдата и да нервничи. Няма търпение пак да слезне по-силна струя млеко, явно в следствие на храненето през тези 3 дни с шише.
Моля ЛЛЛ ако може да ми дадете съвет какво да правя. От вчера се опитвам да я върна на гърдата, но се оказва проблем. Суче в началото и после не иска. Пробвах да доизцеждам и давам с шише, защото не иска да продължи да суче и само реве. Вчера единия път като я храних така, сука 4-5 мин. и после като не искаше изцадих колкото пусна гърдата, а то беше около 70 мл и дадох с шише. Не искаше да изяде всичко останаха около 10-20 мл и започна да повръща след това. Повърна общо 5 пъти и то доста. Не знам какво да я правя вече. Забелязах преди, че ако е съсена е склонна повече време да суче от гърдата, но тази нощ не се получи и това. Суче по 5 мин. и се отказва. Като през това време си върти постоянно главичката и да хваща и пуска зърното. Като и пуска повече го пуска, защото се дави, а като намалее започва постоянно да върти главата и да опъва зърното. Направо ще ме побърка това дете. Моля ви дайте ми съвет как да я върна да си суче спокойно от гърдата, че вече не знам как да постъпя.

# 221
  • Пловдив
Amorevole, благодаря ти за бързите отговори за коликите и за запушването  Hug
За радост вчера май успях да се справя със запушеното каналче. След като го забелязах следобеда слагах малкия да суче до вечерта 4-5 пъти , отделно цедих с помпата и слагах топъл компрес. При поредното кърмене бебчо заспа на гърдата, дръпна се и забелязах, че продължава да тече мляко на струйка и то само една, а не както обикновено при цедене по няколко. Поизцедих още малко и подутината изчезна. Сега гърдата е мека и спокойна.

# 222
Commelina, и мен ме интересува въпроса за спортуването Simple Smile Имам вкъщи велоергометър и искам вече да се мятам на него да го карам. Но ме притеснява едно - от прекалено натоварване (аз карам по 1 час без спиране на 1-ва скорост, т.е. на най-бързата), може ли да ми намалее кърмата Rolling Eyes ЛЛЛ, знаете ли нещо по въпроса, благодаря предварително Hug А също и още един въпрос - мазането с антицелулитен лосион може ли да навреди на кърмата и бебето?

# 223
  • София
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на pepelyashka и всички мами, които ми отговорихте на въпросите !!! Hug Heart Eyes bouquet Hug След като прочетох, че не сме само ние в това положение с честото кърмене и колики, съм по-спокойна, че всичко си е в реда на нещата. Grinning Много полезна ми беше и статията от Пепеляшка Hug ,ще пробвам и нови пози при кърмене (за сега се кърмим само в поза люлка и обикновено сутрин легнали, гушнати. Simple Smile

Въпросче: има ли мами, които дават капки Био Гая и има ефект? След колко време подействаха? АЗ давам Био Гая от 5-6 дни, като в последните 2 дни давам 2 пъти по 5-6 капки, но още не виждам промяна. Чудя се дали да пробвам с Колиеф Rolling Eyes

А боли ли като се свалят конците от епиозотомията? Имам 4 външни и искам д аотида да ги махнат че ми опъват, но вече имам стрес от болки Simple Smile)))))
Моите лохии са вече доста намаляли, дори не при всяко ходене до тоалетна избърсвам нещо, но съм си още за превръзка. Peace Болки усещам в матката понякога докато кърмя, иначе не.
Миш, защо ще ти махат конците от епизиотомията? newsm78 На мен ми казаха, че сами ще си паднат. (за справка - раждах в Шейново).

# 224
Здравейте майчета  Hug
Бихте ли ми обяснила каква е процедурата с питката за 40 ден на бебчето  newsm78. извинявам се ако по назад се обсъждали тая тема.
Някой питаше дали боли при махането на конците -по скоро страха е голям не чак толкова болката мен лично ме боля за секунди само махането на единия(а ааз бях общо с 3)но се търпи,такаче важна е настройката,най-важното е че доста ще ти олекне след това  Peace Peace Peace

Общи условия

Активация на акаунт