Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени! - тема1

• 34 684
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
Миш до като се включат момичетата мога да ти отговоря.
Това че усещаш гърдите си твърди и болезнени нека да не те притеснява със времето ще се оправи.
Това че цедиш преди да кърмиш, много точно си го усетила как трябва, първо ще облекчиш гърдите, второ ще предотвратиш повръщането на малката, щото една от причините за повръщането е много голяма струя която тече от гърдата ти, а с изцеждането ще намалиш налягането така да го кажем и малката ще яде по спокойно и няма да се дави и повръща.
А за треперенето не мога да отговоря от къде е, и ние го имаме ама не ме притеснява.

# 421
За кафенцето... От три дена пия сутрин по едно бързо, чисто и горещо (както го обичам и винаги съм пила) след кърмене. За сега няма отражение върху беба! Peace
С баткото бях спряла кафето още като разбрах че съм бременна, после още девет месеца докато кърмих. А той беше супер нервен, неспокоен, с много колики, неспящ и мнооого ревящ.
С беба сега пиех и по време на бременноста и се надявам и сега като кърмя това сутрин да не и пречи...

# 422
За гукането - не гукаме все още ,но затова пък издава много смешни звуци.Ръмжи,мърка,мънка си,като я слушаме с баща й ни става смешно.
За усмивките - усмихва се доста често и на сън и когато е будна.
За спането - когато не я мъчат колики или газове може да спи и по3 ч.И тъпан да й биеш ,спи.Има моменти спи само 1 ч.

# 423
Благословена съм с добри деца и имам време да ви чета , но в писането ме няма.
Аз имам въпросче  към всички кърмещи майчета- съхранявате ли кърма ако да как-в контейнер или плик -предпочитания за марката?Искам да започна съхраняване , че баткото като се отби му наваксвах млечното хранене с АМ Embarassed ,защото нямаше кой да ме светне да го правя.
И малко да ви изплаша с ранното захранване- моят син получи раздразнено стомахче, заради захранването в 3 месец и после една година проблеми ,лекарства ,обезводняване ,разтройства ,пневмонии ooooh! докато се "запознах" с пробиотиците и оправихме чревната флора - затова майчета не бързайте  Naughty рано пиле рано пее , но и рано го колят  Rolling Eyes
Хайде ,че ме чака cook  и clean приятен следобяд

# 424
  • гр.София
 Simple Smile
ето нещо за захранването

http://papa-bebe.com/zahranvane2.html

# 425
  • София
Бих искала да добавя един въпрос към анкетката
Слагате ли нещо във водата при къпане ( например тетра или нещо подобно)

Моите роднини направо ме изяждат затова че не слагам нищо, чак вече имам чувството че започвам да се чувствам виновна

Нищо не слагам във водата. Той така се кефи, че се забавляваме и това е. Забавлявайте се и вие и не го мисли!  Peace

За гукането- гука, когато е в настроение и е много сладко. Казва едно звучно Аууу или Аъъъ Simple Smile

За спането - Трудничък е на спане и приспиване. През нощта не прави паузи по-големи от 2 часа. Надявам се да се регулира и да поспиваме и ние  Simple Smile

# 426
Здравейте момичета  Hug
Благодаря на skrech и mama Barba за отговорите. Справих се, болката е вече в миналото.

за кафето- пия, когато ми се пие по едно на ден. По 3-4 на седмица.

г-жа Стихийно бедствие - ние сме с боди с къс ръкав и гащеризонче с дълъг на максимум 22 градуса.
Страхотна цел си си поставила  Sunglasses ...пожелавам ти време за да я достигнеш. Аз също имам подобна. Сложих си я на desktop-а - и аз доволна, че все ми е пред очите, и мъжа ми и той  hahaha

за гукането - още не сме я чули  Sad

за усмивките - на нас с баща й само на сън. На баба си обаче какви усмивки хвърля  Heart Eyes

за осоляването http://dnes.dir.bg/news.php?id=3696206
Прочетете и тогава рискувайте здравето и живота на децата си заради отживелици и суеверия !!! Нищо лично към никой. Извинявам се ако съм рязка, целта ми не е да обидя някого.

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 18:44 от Magica_de_Spell

# 427
За гукането - още няма изгледи за жалост Sad
За усмивките - усмихва се, когато се нахрани добре, още докато държи гърдата  Grinning и когато спи, осъзнато все още не, или поне не съм забелязала
За спането - вечер спи по 6-7 часа, през деня по 2-3 между храненията
За къпането и водата - абсолютно нищо не слагам
За кафето - по време на бременността пиех постоянно, сега по-рядко, задължително след кърмене

Вие как сте с апетита? На мен ми се хапва повече, отколкото като бях бременна, това кърмене буквално ме изцежда, надявам се да не ми се отрази на фигурата, че и без това имам още килограми за сваляне  Embarassed Praynig

# 428
Момичета,много ми е трудно днес - малкото ми съкровище много се мъчи - след всяко хранене почва свиване на краченца, ръчички, зачервяване,пъне се и следва повръщане на фонтани и то големи,така 3-4 пъти.Аз не я оставям през това време,но след като я сложа да легне,продължават мъките още 20мин и успява да заспи и то пак не е спокойно.В съня си се мръщи и почти заревава. Не знам какво да правя вече, не стига че не яде по много,ами и това обилно повръщане  Cry
Айде ако го нямаше повръщането приемам че вероятно са колики,въпреки че досега не е била толкова неспокойна през деня - само вечер и нощем. Утре сме на контролен преглед в Токуда и се надявам да ми кажат какво е,защото идеята на педиатърката че е алергия към млякото явно се опровергава при положение че и след смяната му продължава да повръща.

за гукането - още няма изгледи за жалост
За усмивките - усмивки също няма,тъй като милото въобще не спи спокойно
За спането - не повече от 2-3 часа и денем и нощем
За къпането и водата- абсолютно нищо не слагам

# 429
С апетита съм ок, но много сладко ми се яде.Там е проблема, защото не мога да смъкна и кило.Имам още 7, а не мърдат. smile3511Но след кърмене направо треперя за сладко. Shocked
Във водата нищо не слагам, да не говорим за сол.  #Shocked
За треперенето на долната устничка: и при нас го има, явно е нормално. Според мен се изморяват да държат устата си в положение за кърмене толкова дълго и като поотпуснат мускулатурата, се получава това. Поне аз така си го обяснявам, но изобщо не ме притеснява. Peace
Днес имахме гости /пити правихме/ и Ева се държа супер-почти през цялото време спа, за разлика от вчера, когато не беше мигнала повече от час и половина за целия ден. ooooh!Имаме много сладки подаръчета. Heart Eyes
Сетих се да питам нещо Скреч: помня, че скоро беше с висока температура. Може ли да се кърми бебето ,когато си в такова състояние? Питам за всеки случай да си знам, не дай си боже , ако изпадна в подобна ситуация. С баткото помня, че бях вдигнала 38.5 и ми казаха, че не бива да го кърмя, когато съм с Т.

# 430
Здравейте сладурки   bouquet

Много сте изписали  Hug

мама Барба ами това е единствения начин за заспиване   Mr. Green  иначе мрънка ли мрънка особено следобед и вечер  ooooh! и аз какво да правя бутам с крак или ръка количката  Joy

Скреч надявам се че нивата на билирубина да не са прекалено високи и да не се налага да правим нещо  Praynig

За яденето не особено, но от време на време ми се преяжда и на мен много сладко  Crazy

За водата  нищо не слагам  Peace

За гукането от време на време
за усмивките особено когато го закачам най много сутрин  Mr. Green понякога и с глас много е сладък  Hug
За спането ами.... трудна работа   Tired

# 431
Здравейте,момичета!
Аз пак да се включа с едно въпросче:
Вашите бебенца имат ли някаква реакция от БЦЖ ваксината в рамото (някакво зачервяване,нещо като пъпчица или др.)?
За водата за къпане - нищо не слагам! Naughty
за кафето - позволявам си само по едно безкофеиново кафе
за Вигантола - и на нас докторката ни каза по 2 капки сутрин - от утре ще го почвам, а вие как го давате с малко кърма или чист?
за яденето - и аз имам по-голям апетит сега,отколкото когато бях бременна  Embarassed

# 432
И едно въпросче към ЛЛЛ
В началото кърменето за мен беше много болезнено и дори зърната ми леко се разраниха и още в болницата на 3ия-4-ия ден използвах силиконови зърна. Като се прибрах в къщи продължих с тях, тъй като ми беше трудно. Да, обаче Марти явно свикна с тях и сега отказва да суче директно от гърдата? Дали с времето той ще пожелае да суче без силиконовите зърна? Има ли някаква техника, която мога да приложа, за да свикне без тях? Не че ми пречи да кърмя с тях, но разбира се предпочитам естествения поцес на нещата.

Lilyrose, може да опиташ да накърмиш Марти без силиконовите зърна, когато е в полу-сънено състояние – тогава бебетата обичайно са по-склонни да съдействат. Друг вариант е да полежите голички до кръста, наметнати с топла завивка или с някаква широка дреха, облечена върху двама ви; целта е да имате възможно най-голям контакт кожа до кожа – да го оставиш гушнат върху теб и да му дадеш възможност да „опознае” голата ти гръд и той сам да поиска да засуче от нея. При вас може да помогне и да се изцеждаш леко преди кърмене - да капнеш няколко капки кърма на устничките му (и по зърната ти също да има капчици мляко за допълнителен аромат, който да събужда интереса и към гърдата), а и на бебето вероятно ще му е по-лесно и приятно да суче от гърда, от която лесно тече и има много мляко. Счита се за подходящо да се предложи гърдата още при ранни признаци на глад (неспокойно въртене, ръмжащи звуци, поднасяне на ръцете към устата, „търсене” с отворена уста, плезене на езичето с въртене на главата и др.); плачът е късен признак за глад и е възможно бебето да е вече изнервено, а това би затруднило сукането. Друго, което може да опиташ, е първо да му дадеш да суче с изуственото зърно, и след няколко суквания (но още в началото, преди да се е заситил и докато струята е все още силна), за махнеш изкуственото зърно и да му предложиш „на голо”. Ако е изнервен и не е склонен да суче от гърдата ти, може да е по-удачно да го успокоиш, да го нахраниш с изкуственото зърно, и да опитате пак на следващото хранене, когато е по-спокоен.
Ако му даваш биберон или залъгалка, може да опиташ да ги спреш, поне докато не успеете да се върнете на кърмене без изкуствени зърна.
Марти е малък още, с повече търпение и упорство от твоя страна, и съдействие от негова, не е невъзможно да следвате естествения процес на нещата. Успех, ще се радвам да споделяш как се справяте!
Peace

Аз също имам въпрос към ЛЛЛ:Трябва ли да се притеснявам, че от няколко дни не усещам спонтанно изтичане на кърма?Преди го виждах и усещах по няколко пъти в денонощието, а сега-нищо. Гърдите ми са меки, сякаш празни, но беба си пълни по 5-6 напишкани памперса и по толкова наакани. Пия лактогенен чай на Хип, но защо така вече не ми се пълнят гърдите? newsm78Режимът на Ева е на час, час и половина, когато е будна, но прави нощни паузи от по 5-6 часа. Събират ни се 9-10 кърмения общо. Не давам нищо друго освен кърма.
И още нещо ми е интересно, макар че има време за това:Когато детето е захранено с твърда храна по колко пъти се кърми?Само сутрин и вечер ли, или пак на поискване?И, ако е изяло една купичка с каша, примерно, няма ли да се прехрани, ако си поиска и да посуче после? Благодаря предварително за отговорите! Hug

ena4, няма нужда да се притесняваш – това, което описваш, е съвсем обичайно. Според професор Хартман, 50% от майките са усещали винаги потичането на млякото, 39% са го усещали понякога, а 11% - никога. Доста майки споделят, че първите няколко седмици (или месеци) са го усещали, а по-късно – вече не. Лактацията ти постепенно се нормализира в отговор на потребностите на бебето, няма препълване като в началото и макар и да имаш чувставш, че гърдите ти са меки и не усещаш потичането, всъщност по-скоро имаш съвсем достатъчно мляко – пълните памперси, 1300гр. и 4см. за един месец само на кърма го доказват.  Wink
Когато дойде време за захранване, често майките откриват, че са планирали едно, но се налага да правят промени, съобразени с потребностите, апетита и темперамента на бебето. Grinning Важно е детето да приема достатъчно количество мляко - до около годинката предлагането на твърдата храна е по-скоро за запознаване с нови вкусове и текстури, отколкото за наяждане. Захранването започва с предлагане на малки количества от новата храна – 1-2 лъжички и постепенно увеличаване. Тъй като млякото съставя около 75-85% от менюто на бебето през първата година, повечето майки избират да не заместват ценните за него млечни хранения, а вместо това просто допълват менюто му с разнообразна храна. Много майки откриват, че при тях най-добре работи да накърмят бебето, а след 30-40 минути, когато то може вече леко да е огладняло, да му предложат да опита пюрето или кашата. След първата годинка, когато млякото съставлява по-малка част от менюто на бебето, някои майки „обръщат режима” – първо предлагат твърдата храна, а след това кърмят бебето.

Здравейте, имам въпрос към ЛЛЛ
Кърмя малката на поискване, тя си го иска на 2.5 - 3 часа. Сама си го изгради този режим. На всяко хранене давам различна гърда. Но, гърдите ми са много малки и се препълват за около час и половина-два. И стават твърди като камък. А докато тя си поиска яденето вече започват и да ме болят. Как да процедирам? Понякога не издържам до кърменето и изцеждам малко колкото да олекне гърдата. Но знам, че е по добре да изцеждам след кърменето.
Другото което вчера и днес ми повърна като фонтан два пъти всичко коетое изяла, точно след кърменето. В момента в който я вдигам да се уригне. До сега не беше се случвало.
Когато я кърмя понякога й се разтреперва долната устна, това дали е нормално?
Имам проблем и с уригването, много трудно ни се получава. На 10 пъти два се уригва.
Памперсите ни са пълни винаги. Нямаме засега проблеми с изхождането. Жълто е и многооооо миризливо.  Wink
Благодаря ви предварително

Миш, честита ти дъщеричка с красивото име Изабел! Да ти расте здрава, спокойна и усмихната!
Г-жа Стихийно Бедствие вече ти е отговорила съвсем акуратно, аз само ще допълня мъничко.
Препълването и напрежението на гърдите са често срещани в първите седмици след раждането. Обичайно, около шестата седмица постепенно лактацията се урегулира и организмът на майката се нагажда да произвежда мляко според нуждите на бебето. Не е необходимо да изчакваш  до следващото хранене, за да се изцеждаш след него – ти си усетила какво ти помага – изцеждане, когато усетиш напрежение, но леко, само колкото да се облекчиш. Ако прецениш, че ще замразяваш кърма, тази статия може да ти е полезна. Би могла да опиташ да предлагаш и двете гърди при едно кърмене – така няма да се получава твърде дълъг интервал, в който от едната гърда да не е сукано, също така е благоприятно и за твоята лактация, поради честото и качествено изпразване. Може да изчакаш Изабел да приключи с едната гърда, да я повдигнеш да се оригне, или да и смениш памперса, и тогава и предлагаш втората – ако е заситена, вероятно ще ти откаже, но е вариант и това да пробваш.
Ако гърдите ти са много твърди, може да е благоприятно да си вземеш топъл душ преди кърмене, като съвсем нежно ги масажираш в посока от основата към зърното, или да си направиш топъл мокър компрес (с хавлия или с памперс, примерно). След кърмене облекчаващо може да ти подейства хладен компрес (изстудено зелево листо, на което предварително са махнати дебелите жили, надупчено е с вилица или намачкано с точилка/бутилка – с него се обгръща гърдата, без зърното и ареолата – с него не бива да се прекалява, защото може да действа понижаващо за лактацията).
Повръщането е често срещано при бебетата. Повечето новородени понякога повръщат, тъй като тяхната храносмилателна система е незряла и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода. Това би могло да се получи, когато бебето е суче бързо и лакомо, когато поглъща повече въздух, или гърдите на майката са препълнени. При подобни ситуации, би могло да е благоприятно по-често кърмене - всеки път, когато бебето загатва, че иска да яде (или да бъде будено, ако прави твърде големи паузи за сън). Тези малки, но по-чести хранения биха улеснили смилането на храната. Може да и предлагаш гърдата не само, когато е гладна, а и за успокоение, тъй като това сучене вероятно  намалява раздразнението и ускорява стомашното изпразване. Друго, което би помогнало, е да и повдигнеш матрачето (не да подлагаш възглавничка под главата и, а да сложиш нещо под самото матраче), както и да я кърмиш в по-изправена поза или в такава, в която гравитацията да работи срещу потока на млякото, като тази. Лекото изцеждане преди кърмене, освен че би облекчило гърдите ти, ще отслаби и струята и също би повлияло на това Изабел да не се дави или повръща. Хубаво е да следиш и начинът, по който тя поема и обхваща гърдата, за да ограничиш максимално поемането на въздух.
Ако това повръщане на фонтан, за което споделяш, е инцидентно, а не практика, това не е индикация за проблем и с някои минимални корекции вероятно ще се преодолее, а ако продължи, може да е подходящо да се консултираш с педиатъра.
Разтреперването на долната устничка би могло да се дължи на незрялата все още нервна система на бебето (при някои бебета е от нетърпение да сучат, пак поради незрялата нервна система) и постепенно с времето да утихне.
Миризливото ако е възможно да се дължи на храна, която ти си консумирала, на колики на бебето или на престояване/окисиляване.
Голям процент кърмени бебета нямат нужда да се оригват, ако не са поели много въздух, докато сучат и по-скоро не е притеснително, че не успяваш всеки път да я оригнеш.
Чудесно се справяш, ако имаш още въпроси – насреща сме. 
Hug

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 20:57 от Amorevole

# 433
  • София
Здравейте момичета,

marinels, когато се храните, дали оставяш малката да изяде толкова, колкото тя иска или я мъчиш да изяде определено количество. При нас почти винаги, когато настоявам да изяде определено количество, връща на фонтан. Затова вече го оставям да яде, колкото иска. Не е лаком и нямаме проблеми. Имай само едно нещо впредвид, лекарите не винаги изписват най-доброто за детето ти. Напротив обикновено изписват това, за което им е плаща. Аз имам доста приятели представители и съм чувала доста неща. Проучи въпроса за млякото NAN Sensitive - то е точно за чувствителни стомахчета. Освен това в него има пробиотици и няма нужда да даваш отделно Биогая. Ние сме с него и съм много доволна. Каквото и да решиш, дамо помогне на малката, за да се успокоите и двете Hug

За яденето последните два дни нещо ме избива на повече хапване, но аз го обяснявам със следродилната депресия и може би с факта, че не можахме да излезем, а така се бях настроила за първи разходки. Аз не кърмя, но заради ниския хемоглобин и виенето на свят, не мога да си позволя диети. А и да можех, винаги ми е било много трудно да пазя диети, почти невъзможно даже, а имам да смъквам 7 кила поне...
За водата  нищо не слагаме
За гукането май още ни е рано, но о очаквам с нетърпение
за усмивките засега само неосъзнато
За спането по принцип спи. Последните дни прави по едно бодуване между храненията, а днес е изключителен глезльо, иска да спи само в мен:)

# 434
  • София
Здравейте момичета Laughing
Аз малко съм притеснена понеже почти 2 дена бебо не е акал.Втези два дена  е на кърмене на поскиване без нищо друго,но в петък на два пъти го дохранвах с АМ общо около 120 един път в 4 часа и един в 8,след което към 12.30 същата вечер се изака доста обилно и оттогава нищо.Иначе имаме около 6-8 доста пълни с пишкано,повече пикае отпреди.
mama_vessy стискам палци за утре ,дано всичко е наред  Hug
Д се отчета с анкетата докато спи щото с това кърменена поискване  днес от 11.30 до 18 ми е все по гърдите и колики имаме,пръцкаме изобщо сме Grinning
За яденето и аз имам да свалям още 10 кг но не мърдам и много ми се яде сладко Embarassed на моменти,но си мшсля живот и здраве като почнем да стоим навън да се пооправят нещата.
За водата и ние нищо не слагаме
За гукането още не
За усмивките-още несъзнателни но на моменти доста се удмихва и то широко,много е сладък Hug
за спането различно през деня някой път спи, понякога доста будува,а нощно време пак различно но имаме спане от около 4-5 часа,но накога заспива в 2,друг път в 4
А и за кефето и аз не съм пила от много време,около 2-3 месец като бях бременна го спрях и досега не съм пила,мога и да не пия,е на моменти ми се допива ама то като съм сама няма да ми е сладко и така.

Общи условия

Активация на акаунт