Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени! - тема1

• 34 707
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
Отново се добрах Simple Smile Здравейте, бебета и мамчета  Hug
Темата стои отворена, чета ви, но все не мога да пиша. Малката ми виси по ръцете непрекъснато  Sad
Благодаря на микки за отговора. Наистина имах нужда точно от това. Отново БЛАГОДАРЯ   Hug !!!
Да се включа към анкетките:

1. Как почиствате дупетата на бебетата при смяна на памперса - с течаща вода, мокри кърпички или нещо друго? - до преди два дни с мокри кърпички, вече с вода когато сме наакани. Беше ми трудно да свикна да я държа с една ръка. Даже по-скоро се страхувах да не я изпусна, но вече свикнах.
2. Какви пелени и кърпички ползвате? Pampers new baby 2 размер-пелени ; Pampers sensitive- кърпички.
3. На всяка смяна на пелените ли мажете с крем против подсичане? Къде точно мажете - цялата кожа, която е под памперса, или на определени места? - не. Педиатърката ми ми каза, че кремовете за подсичане са за вече подсечени дупета и особено с тези с цинк не е необходимо да се маже непрекъснато. Мажа я с млякото на Weleda и до сега не се е подсичала. Мажа всичко след всеки памперс.
5. Ще ходите ли на контролен гинекологичен преглед в края на пьрвия месец? - да, задължително.
6. Какьв цвят са очите на децата ви в момента ? - сини. Таткото е с такива и МНОГО се моля да си останат такива. Имам фетиш към сини очи  Joy
7. С какви коси се родиха децата ви на цвят?- тъмно кестенява. Отгоре има перчем , отзад опашка  hahaha иначе е доста редичка.
8. Виждат ли се веждите на вашите бебета? - дам
9. Имате ли вече омалели дрешки?- да две бодита и едни ританки.
10. Забелвате ли пишката вече ?- нямаме си  Laughing, но ако имахме нямаше да го правя.
11. Кога ще започнете с гимнастиката? А с масажа?- няма да правим нито гимнастика, нито масаж.

1.Виждат ли ви бебчовците?- да.
2.Въртят ли си сами главичката вашите бебета? - да, от раждането
3.Хълцат ли след всяко ядене?Как се справяте с това? - хълца по веднъж на ден задължително. Повече не  Naughty  hahaha
4.Какъв витамин Д давате?-още не давам. Педи ми каза, че дозата трябва да е 400 единици, а в Деавит била 1000. В чужбина витамин Д3 бил в по-малки...количества и препоръча да пробване да намерим. Ако не да даваме по 1 капка Деавит три пъти седмично.

за конците- моите си паднаха сами ( в Окръжна болница "св. Анна" родих )
за лохиите - отиват си бавно и славно, а аз вече нямам търпение
за ортопед - д-р Венелин Алексиев Горна баня
за болката в зърната - ние сме със силиконови от третия ден. Без тях- умирам. И Лансинох разбира се. След като малката и ги разрани в началото- това ме спаси. За ден и половина имаше огромна разлика.

1. Кой ви помага с детето и в къщи?- за сега живеем при моите родители. Майка ми помага с домакинската работа. За беба- сме аз и мъжа ми. Да го похваля- МНОГО ми помага. Понякога аз лягам да спя, а той я носи - до времето за ядене. После ме буди- кърмя я и пак заспивам.
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат?- Всичко прави. Памперси сменя, помагаше в къпането. Сега вече сама се справям. На разходка си ходим двамата.Глади, чисти  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes златен ми е.
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи?- ние сме кърмещи на режим, та не мога да помогна.
Anduli ще се само-цитирам: В началото пробвах на поискване. Така до момента, в който я храня в 23:30, заспиваме двете, таткото се прибира от нощна в 6:00 сутринта и аз се стряскам и събуждам, а беба си спи. Будя я да яде, след това заспива и до 12:00 на обяд може да откара без да се събуди да яде   Shocked Shocked   Направо е като възрастен по 5 хранения, ако я оставя. Сега сме на режим на два часа и половина и сме добре. Може някой да ме обвини, че кърмя и не трябва да е под час, но тя просто не се събужда.
Не давам вода, чай и тн. Режима ни е добре, за сега. На три часа ми се стори малко като брой хранения. имаме нощна пауза от четири часа. Общо 10 хранения. Ако случайно поиска да яде след два часа, а не след два и 1/2 се гушкаме десетина минути и след това й давам да яде. Не мисля, че е нужно да цепим секундата. но от написаното по-горе е ясно, че рядко ни се случва.

за приспиването - ето линк с клипчета с бели шумове. На нас утробата много ни харесва. Дано помогнат : http://www.zdravobebe.com/search/label/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81% … D0%B5%D0%B1%D0%B5

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 23:50 от Magica_de_Spell

# 271
Bub555 А така ли ти казаха, че не трябва да си лапа ръчичките след като си е пипала лицето  newsm78
Мерси за отговора за ортопедите   Hug
За крема не мога да ти помогна  newsm78

redreny2000 Виенето на свят може да е от ниския хемоглобин, както и умората. Аз бях така по време на бременността. А правилно ли приемаш желязото?
Консумацията на кафе и чай едновременно с месо, може значително да намали усвояването на желязото. Чаят може да намали усвояването на желязото с 60%, а кафето с 50%. Танините, които се съдържат и в двете, оказват са причина за неблагоприятното им влияние върху усвояването на желязото. Фитатите в някои зърнени храни, фосфатите в някои газирани напитки (кока-кола) и може би някои влакнини могат да пречат на усвояването на желязото.

Anduli
1. Кой ви помага с детето и в къщи? майка ми беше за 2 седмици при мен след като излезнах от болницата  Peace и после сама с двете деца  hahaha  Crazy
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? Помага  Peace Аз не съм шесторъката шива  hahaha
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи? ами излизам и ако се окаже че му е време за ядене, намирам си место или в колата най често и се кърмим  Peace въобще не се притеснявам. Спокойна съм че мамбото си е с мен не се притеснявам за шишета и т.н.
Единият е да държа бебето 30 мин във водата вечер за да прави по 6 часа сън. Няма да го направя, но все пак да се допитам и до вас. Аз не мога да си представя да го държа 30 мин. във водата, защото той няма да издържи и ще писне  Crazy поне все още.  Peace
Моя колежка кърмила детето си на 3 часа както с АМ. Възможно ли е това?  newsm78 е не знам как точно го е постигнала, понякога Вики издържа 3 часа, но не винаги. Как го е залъгвала ако е поискал по рано да яде  newsm78 Може би ако няма колики .....  newsm78 и спи през другото време  newsm78  
КАк така не давам вода? и аз не давам  hahaha и за сега не мисля да давам макар да имам готово шише с преварена вода  Peace до сега съм му я предлагала имам няма 3-4 пъти.

bsisi За коликите  Peace При нас се получават по 2 пъти на ден 1-вия път са рано сутрин а втория късния следобед. Понякога продължава няколко часа  Crazy и единствения начин за успокоение е на ръце  Mr. Green е това най много ме уморява.
За болезнените зърна и аз съм без сутиен, само с едно потниче късо  Peace

Magica_de_Spell Явно при вас се налага да се будите и да си правите режим  Peace , при нас е по скоро проблем че не иска да спи и се чудим как да се приспим  Crazy Но важното е да са добре бебоците  Hug

За вит.Д и на нас ни изписаха Деавит, но четох че всъщност състава му е вит. Д2 а не Д3 който всъщност е необходим за бебо + вит. А който пък не бива да се предозира при бебетата и за това реших за момента да не давам нищо. След като така или иначе няма да давам това което трябва, ще изчакам да видим дали ще се появи този който ни трябва  Peace

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 23:58 от mama_vessy

# 272
Ние си имахме малко проблеми с баткото и в следствие на това ми секна кърмата. От миналия понеделник малката Ивет започна много да нервничи и да иска да и давам да суче на час и половина най-много два. Първия ден още не се усетих, че може да имам проблем с кърмата и реших, че пак е някакъв бум на ръстежа както го казват и й давах, когато поиска. В последствие като ме побърка с ядене на 1.30 мин. в сряда реших да видя колка кърма имам и да се изцадя. От двете гърди изцадих общо 50 мл и се усетих, какво е станало. Явно от притеснение ми е секнала кърмата. И от тогава съм в омагьосан кръг. Започнах да се цадя по 1 час и повече, за да мога да събера кърма за едно хранене. Не исках да дохранвам с изкуствено мляко, защото знаех че така няма да мога да възстановя кърмата. 3 дни изкарах по този начин с постоянно цадене и пиене на лактогонни чайове, ядки и всичко кой каквото каже. Постепенно успях и увеличих количеството на кърмата, но след това излезна следващия проблем. Сега не иска да суче от гърдата и като започне суче 5-6 мин. докато и пуска повече и после започва, постоянно да пуска гърдата и да нервничи. Няма търпение пак да слезне по-силна струя млеко, явно в следствие на храненето през тези 3 дни с шише.
Моля ЛЛЛ ако може да ми дадете съвет какво да правя. От вчера се опитвам да я върна на гърдата, но се оказва проблем. Суче в началото и после не иска. Пробвах да доизцеждам и давам с шише, защото не иска да продължи да суче и само реве. Вчера единия път като я храних така, сука 4-5 мин. и после като не искаше изцадих колкото пусна гърдата, а то беше около 70 мл и дадох с шише. Не искаше да изяде всичко останаха около 10-20 мл и започна да повръща след това. Повърна общо 5 пъти и то доста. Не знам какво да я правя вече. Забелязах преди, че ако е съсена е склонна повече време да суче от гърдата, но тази нощ не се получи и това. Суче по 5 мин. и се отказва. Като през това време си върти постоянно главичката и да хваща и пуска зърното. Като и пуска повече го пуска, защото се дави, а като намалее започва постоянно да върти главата и да опъва зърното. Направо ще ме побърка това дете. Моля ви дайте ми съвет как да я върна да си суче спокойно от гърдата, че вече не знам как да постъпя.

Radostani, съжалявам за неприятностите, които сте имали с баткото. Надявам се проблемите вече да са отшумели и ти да си успяла да се поуспокоиш.
Не е необичайно, че Ивет те е търсила да суче толкова често – за нея гърдата ти осигурява не само храна, но задоволява и жаждата и, успокоява я от някакъв дискомфорт, дава и топлина, утеха. Възможно е да е преминавала през скок на растежа (в повечето случаи при скок в растежа, бебетата правят именно същото и сучат на час-час и малко), а също така не е изключено да е усещала твоята тревожност покарй баткото и да е търсила повече близостта ти.
Майчиният инстинкт не те е подвел да се опиташ да стимулираш повече лактацията си, за да осигуриш на Ивет повече мляко. Това, че си успяла да изцедиш 50мл, е по-скоро сигнал, че имаш кърма, а не е „секнала”, а и споделяш, че си успяла за няколко дни да изцеждаш по-големи количества. Обикновено количеството мляко, което се изцежда, е по-малко от това, което би изсукало бебето – и най-добрата помпа не е така ефективна като едно добре сучещо бебе. Чудесно е, че си успяла да запазиш и дори да увеличиш лактацията си! Това, че първо и предлагаш гърда, а след това додаваш изцедената кърма, също е съвсем уместно.
Разбирам притеснението ти, че покрай цеденето и храненето с шише Ивет сега отказва да суче добре от гърдата. Тя е все още малка, а и все пак суче и от гърда, не само от шише, така че с малко повече упорство и търпение не е невъзможно да преодолеете и този проблем. Ти сама си забелязала, че тя е по-склонна да засуче, когато е по-сънена. Можеш да се възползваш от това и да и предлагаш гърда всеки път, когато имаш възможност, докато е сънена; да я кърмиш в по-затъмнена стая, и колкото може повече да я гушкаш кожа-до-кожа. Щом усещаш, че се дави от силната струя, може да се изцедиш малко преди кърмене (колкото да се отслаби струята) и да капнеш няколко капки кърма на устничките и, както и по зърната си – аромата на мляко да я води към гърдата. За да не се дърпа, когато кърмата започне да намалява, може да приложиш компресия, за да улесниш досптъпа и до следващата „порция” мляко и да я задържиш по-дълго на гърдата, ето и клипче.
Ако тя продължава да ти отказва и е неспокойна, може да не е склонна да засуче, затова пробвай да я успокоиш и тогава да продължиш. Би могла да опиташ следното - след като е нахранена, да я разсъблечеш и да я оставиш върху теб - да полежите заедно, голички до кръста, без да и предлагаш да суче – просто да си лежи между гърдите ти, да си поспите дори така (наметнати със завивка или облечени над двете с широка дреха). Когато започне да се разбужда, тя би могла евентуално сама да се насочи и да засуче гърдата (може на разбуждане при нея по-лесно да се стимулират инстинктите на засукването). Изобщо - да се гушкате много и да имате повече контакт кожа-до-кожа – дори и да не предлагаш постоянно гърдите си, те да са леснодостъпни за нея, да има тя контрол, така че да реши дали и кога да суче и кога да спре. Колкото по-често усеща голата ти кожа, толкова по-голям е шансът да опознае гърдите ти и отново да ги приеме, а това да оказва благотворно влияние на твоята лактация. Ако имаш възможност, би могла да опиташ за 48 часа да зарежеш домакинската работа и основно да се гушкате, да я кърмиш, да я храниш, и да си почивате. Обикновено при повечето жени това дава добър резултат и плавно нещата започват да се нормализират.

Както сама си забелязала, възможно е храненето с шише да е повлияло на това Ивет сега да не е склонна да суче от гърдата (биберонът пуска по-лесно от гърдата, техниката за сукане е различна, и доста бебета се объркват от това). Затова, би могла да опиташ да и даваш изцедената кърма вместо с шише, по някой друг, алтернативен на биберона метод на хранене – с лъжичка, пипета, спринцовка или чашка. Ако пробваш с лъжичка, то тя да е малка и мека. Спринцовката може да е от тези, които се използват за сиропите за температура. Те са меки и без удължението за игла. Пипетата може да е от тези, които са за капките за колики (не е препоръчително да се дава с използвана пипета от лекарства, защото може да има остатъци от лекарство, които не могат да се отстранят). Бебето се държи гушнато в  по-изправена позиция. С лъжичката/спринцовката/пипетата се погалва по устните, за да отвори бебето само уста (понякога може да стиска устичка – по този начин природата се е погрижила то да не нагълта нещо друго, различно от гърда). Може да се капне капка мляко на устните, като сигнал. Когато бебето отвори устичка, млякото внимателно се дозира към бузката. Ако се изсипе твърде близо до гърлото, бебето може да се задави. Ако е твърде близо до устните, може да избута  млякото, затова се дозирш към бузката, откъм ъгълчето на устничките. Може да опиташ и с чашка, като и позволиш тя да диктува темпото. Бебето може да се справя малко по-бавно с гълтането и храненето по някой от споменатите начини да отнеме повече време, но в името на крайната цел може би си заслужава да се опита. Ако даваш залъгалка, би могла да я спреш, докато засукването се нормализира, тъй като има риск тя също да влияе на негативно на засукването и (подобно на храненето с шише).

Някои новородени бебета понякога повръщат, тъй като тяхната храносмилателна система е незряла и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода. За да и помогнеш, може да и повдигнеш матрачето откъм главата (не с възглавници, а да подложиш нещо под матрачето), да я оригваш по-често, да я храниш в по-изправена поза. Ако тя качва тегло добре, повръща без дискомфорт и е доволна през повечето време – то в такъв случай повръщането по-скоро не е притеснително, но ако все пак нещо тревожи, би могла да се консултираш и с педиатъра.

Наистина се справяш чудесно, с малко повече спокойствие, търпение и упорство, постепенно можете да постигнете голям напредък. Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас, а ако имаш още въпроси – не се притеснявай да пишеш.
 Hug

Другият е и към ЛЛЛ - Моя колежка кърмила детето си на 3 часа както с АМ. Възможно ли е това? И още - аз все още не се ориентирам кога от глад и кога за утеха ме търси... През нощта правим 2,5 часа паузи, пълни пампите и мисля, че се справяме. Да се доизцеждам ли?  Пия БГ лактогонен чай и не давам други течности.,

Третият- КАк така не давам вода? Трябвало да се дава. Ама каква ... Аз бих пробвала да предложа чистра преварена виодица, без захар и тем подобни. Може ли да се замени водата с чайче? Колики нямаме за сега слава Богу.

Anduli, през първите седмици след раждането е оптимално бебето да играе по-водеща роля в кърмаческия тандем с майката и да се кърми „на поискване” – така то по естествен начин регулира лактацията. Изключение е, ако бебето е недоносено, или с жътленица, или по други причини спи повече – тогава е препоръчително да се буди, за да суче по-често. Рядко има новородени бебета, които сами определят промеждутък от 3 часа, тъй като стомахчетата им могат да поемат по малко количество кърма и я обработват доста бързо и обичайно имат нужда да се хранят по-често. По-вероятно е да правят подобна като споменатата пауза, когато станат по-големи. Щом Теди суче по-често и пълни памперсите, а ти самата мислиш, че се справяте, най-вероятно действително е така. Би могла да се опиташ да се водиш по своето бебе, без да се притесняваш за това какво са правили другите майки – всяко бебе е различно и уникално и това, което е подходящо при други, може да не е удачно за твоето, и обратно.
Не се тревожи, че не можеш да се ориентираш за какво точно те търси Теди – просто би могла да отвърнеш на неговата потребност да го сложиш на гърдата си, а там той да намери това, от което се нуждае – храна, утеха, топлина, уют, сигурност. Постепенно ще усетиш, че можеш да разпознаваш сигналите му и майчиният ти инстинкт да те води как да им отговаряш.
Ако не усещаш напрежение в гърдите си или не мислиш да замразяваш кърма, а Теди суче добре, поне по 8 пъти на денонощие, тогава по-скоро може да няма нужда да се изцеждаш.
На изключително кърмени бебета не се препоръчва да се дават други течности, различни от кърма (като вода, чай, сок и т.н.), освен ако не се налага по медицински причини. Бебето може да получи цялото количество течности, от което се нуждае, от майчината кърма – нейното съдържание е над 80% вода. В тази статия, ако желаеш, можеш да прочетеш повече за това. Въз основа на информацията, която имаш и като се довериш на майчиния си инстинкт, би могла да прецениш дали да даваш на Теди вода или чай.
Ако имаш още въпроси, с радост ще се включим.
Peace

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 00:24 от Amorevole

# 273
  • до моите любими хора
Много благодаря на ЛЛЛ и специално на Amorevole за бързия отговор! Добре, че сте вие и винаги когато имаме нужда ни помагате! Ще следвам съветите и искам да питам само нещо друго за едно хомеопатично лекарство за увеличаване на кърмата Ricinus communis 5CH мислите ли, че то има ефект? Знам, че лекарствата не се пият без консултация с лекар и не трябва да си ги назначаваме сами, но ако имате наблюдения и впечатления моля споделете. За сега през ноща се справихме и сука спокойно, но вчера вечерта 2 последни хранения бяха кошмарни с ревове и дърпане и не мога да я успокоя и върна на гърдата да се нахрани. Знам, че вечерта кърмата намалява и явно трябва повече време от обикновенно да се нахрани, но тя няма никакво търпение да изчака да слезне пак по-силна струя.

Да се похваля вчера бяхме на консултация и сме наддали 1 кг. и пораснали с 3 см. Това малко ме успокои. Бяхме и на ортопед за ставите и останах много доволна. Много подробно обяснява и каза, че за момиченцата било задължително да се отиде като навърши месец, защото при тях по-често има луксация. Ние сме на границата и за това трябва да се държим винаги разкрачени с лице към носещия и да правим упражнения.

Да се включа към анкетките:

1. Как почиствате дупетата на бебетата при смяна на памперса - с течаща вода, мокри кърпички или нещо друго? - през повечето време с мокри кърпи и само ако е много наакана с вода, че чешмата ми е по ниска в банята и не ми е много удобно, а с душа сама ми е трудно.
2. Какви пелени и кърпички ползвате? Pampers са ни памперсите ; Pampers sensitive- кърпички.
3. На всяка смяна на пелените ли мажете с крем против подсичане? Къде точно мажете - цялата кожа, която е под памперса, или на определени места? - до вчера мажех на всеки памперс и то почети цялата част, но като ми остана малко време да ви почета започнах да пропускам мазания и смятам ако не се подсича така да продължа, че не знам колко е полезно това мазане всеки път.
5. Ще ходите ли на контролен гинекологичен преглед в края на пьрвия месец? - не съм ходила, но трябва да отида но сигурно ще е малко по-нататък. Бях само в болницата където раждах, че още не са ми паднали конците, но те само погледнаха без да ми ги махнат (и то по мое настояване) или да ми направят друг преглед.
6. Какьв цвят са очите на децата ви в момента ? - кафеви
7. С какви коси се родиха децата ви на цвят?- кестенява. Многото киселини си оказаха ефект имаме си доста косичка особенно отзад е доста гъста и дълга още малко и ще връзваме плитки  Grinning
8. Виждат ли се веждите на вашите бебета? - да
9. Имате ли вече омалели дрешки?- все още не
10. Забелвате ли пишката вече ?- нямаме си, но с баткото забелвахме и така и не успяхме до край. На 1г и половина една събота и неделя му се наду пилето и като отидохме на личната тя му го отвори с дърпане  Crazy беше голям кошмар. 3-4 дни плачеше постоянно, така че не знам кое е правилното. Мисля, че по-добре сега да не правите нищо и ако не се отвори от само себе си, да заведете детето на хирург да го отвори но не по-късно от 2 годинки, защото и това си е травма за детето.
11. Кога ще започнете с гимнастиката? А с масажа?- започнахме вече

1.Виждат ли ви бебчовците?- да
2.Въртят ли си сами главичката вашите бебета? -  да, от раждането
3.Хълцат ли след всяко ядене?Как се справяте с това? - хълца доста често и тъй като не давам вода продължава много време по 15-20 мин.
4.Какъв витамин Д давате?- Диавит по 2 капки, не исках точно него, но докато не излезне Вигантола нямам избор.

за конците- още ми се мъдри един и не е паднал
за лохиите - бяха спрели за 1-2 дни и пак започнаха по-малко
за ортопед - Д-р Хазбун
за болката в зърната - Лансинох , но пак си болят

1. Кой ви помага с детето и в къщи?- мъжа ми
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат?- МНОГО златен ми е той
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи?- на всякъде си ходим с малката, няма кой да я гледа и се кърмим обикновенно в колата.

# 274
Здравейте,
не съм писала отдавна,тъй като чак сега ме хвана сериозно следродилната депресия - докато бяхме в Ловеч освен че по цяла нощ не съм спала заради коликите,ами и през деня поработвах в склада или пък тичах по разни институции и така не можах да си почина,което много ми се отрази.Спях по общо 3 часа на денонощие.Прибрахме се в София и се почна тичането на лекции,контролни,курсови,таткото пък нямаше как да отсъства от работа,тъй като от 4ма колеги останаха 2ма и така се налагаше да я оставям,което също много допринесе за състоянието ми.Всеки път като се върна от някъде и я погледна се чувствам ужасно виновна.

Забравих вече на какво съм отговаряла така че:
Какъв витамин Д давате?- На 11ти април мой приятел лети за Германия и съм поръчала Вигантолетен за няколко приятелки,който иска друг да пише ... (ще си дойде на 13ти )

за конците- външните ми ги махнаха в болницата
за лохиите - тече ми колкото за беля - няколко капки,но без превръзка не става
за ортопед - не съм решила още,но може би ще се доверя пак на тези в Токуда
за памперсите - вече сме на 3-6,тъй като последните 2 дни тези от 2-5 й стягаха на бутчетата

1. Кой ви помага с детето и в къщи?- живеем далеко от роднините,така че мъжа ми,когато си е вкъщи обаче,тъй като последните 2седмици се налага да е всеки ден на работа,а смените му са по 12ч
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат?- пере,чисти,сменя памперси,храни я -стига да си е вкъщи всичко прави
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи? - стигнахме до болната ми тема,пиша ви следващите неща с огромно разочарование от себе си и болка - ние спряхме кърменето и храненето с кърма,е все още успявам да изцедя за едно хранене през деня,което сигурно скоро ще приключи.Ако ме питате защо не мога да ви отговоря,но със цялото това тичане насам натам кърменето и цеденето ми тежеше (държа да подчертай,че ми е ужасно криво от това) ревеше ми се всеки път когато идваше време да се изцедя или да пробвам да я кърмя. Не са ме боляли зърната,дори аз не мога да си обясни защо се чувствах така,въпреки че съм си осигурила доста удобства. И така от седмица и нещо сме почти само на АМ.

За колики - имаме ужасно много и една приятелка аптекарка ме научи да взема Еспумизан,БиоГая и Колийф и да ги редувам на всяко хранене,т.е. през деня давам редувани еспумизана и Колийф,а вечер когато е най-тежко на две хранения по 5 капки БиоГая. Може да ви се струва много,но тя така се пъчи,черви,пищи и всички "екстри" че се бях видяла в чудо.

# 275
Забравих да напиша за коликите,че опитахме всички "немедикаментозни" процедури - топло копреси,масаж,лягане на мен,не помага и не помага...аз също много мразя пиенето на лекарства,но когато си безсилен и виждаш че съкровището ти се мъчи няма как да не прибегна до това.

# 276
1. Кой ви помага с детето и в къщи? - Тъй като живеем с родителите на мъжа ми,свекърва ми ми помага..Гледа я винаги когато я помоля,за да изляза навън...я за разходка,я до магазин,аптека и т.н. Тя готчи,чисти,пере,глади дрешките на беба...Аз общо взето само с Ванеса се занимавам:) Мъжът ми също много ми помага когато си е тук...Къпим я заедно,приспива я...давам му да я храни,ама трябва да съм там,че го е страх да не се задави Mr. Green Общо взето каквото го помоля го прави,но гледам да не го натоварвам,че и работата му не е лека...
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - Помага,помага:)

# 277
Здравейте мами  Hug Много анкети , много чудо.
Аз нямам много време за форума, защото излизаме много на вън,но днес е гадно времето.

Ето моите отговори:

1. Как почиствате дупетата на бебетата при смяна на памперса - с течаща вода, мокри кърпички или нещо друго? -

Когато се е напикал само го чистя с кърпички, но когато е наакан го мия с вода.
2. Какви пелени и кърпички ползвате?

Еви Бейби - пелени, кърпички на Карина.

3. На всяка смяна на пелените ли мажете с крем против подсичане? Къде точно мажете - цялата кожа, която е под памперса, или на определени места?

Мажа с крем на Себа Мед, в началото го мажех на всяка смяна, сега не се налага. Мажа го , ако нещо е зачервен. Обикновенно на дупето, под топчетата и гънките.

5. Ще ходите ли на контролен гинекологичен преглед в края на пьрвия месец?

Не ходих  Mr. Green

6. Какьв цвят са очите на децата ви в момента ? -
Още са сиви.

7. С какви коси се родиха децата ви на цвят?-
Беше тъмно кестенява, сега изсветля.

8. Виждат ли се веждите на вашите бебета? -
Не, руси са.

9. Имате ли вече омалели дрешки?-
О, да  Mr. Green

10. Забелвате ли пишката вече ?-
Още не, нещо ме е страх. Преди да родя си мислех, че ще го забеля аз , но направо сърце не ми дава да му причинявам болка. Ще го водя на лекар след някой месец да му го забелят

11. Кога ще започнете с гимнастиката? А с масажа?-
Не знам , честно казано.

1.Виждат ли ви бебчовците?- Определено да
2.Въртят ли си сами главичката вашите бебета? -  Да
3.Хълцат ли след всяко ядене?Как се справяте с това? - Да, хълца винаги след като уригне. Еми няма как да се справя. Не му минава от нищо. Не давам вода, продължава около 15 мин
4.Какъв витамин Д давате?- Вигантол , от Македония ми го донесоха.

за конците- махнаха ми ги отдавна
за лохиите -спряха на 30-тия ден някъде
за ортопед -Др Алексиев от Горна Баня
за болката в зърната - имах болка първия месец и използвах Лансинох и силиконови зърна, след като ги махнах, нещата се нормализираха и сега не ме болят.

1. Кой ви помага с детето и в къщи?- почти съм си сама. Майка ми идва след работа за 2-3 часа.
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат?- Не ми помага въобще. С нищо не се занимава относно бебето. Даже не е спал досега при нас.
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи?-Не излизам за повече от 3 часа, ако се наложи, оставям го на майка и тя го храни с АМ ако е огладнял. Случи се само 1 път досега.

# 278
  • Пловдив
Radostani, при д-р Хазбун с направление ли ходихте или на частно. Бях се настроила да си платим, но  личната изяви желание да даде направление, като станем на 1 месец, та няма да ни е излишно да спестим 30-40 лв. А д-р Хазбун ни го препоръчаха и други хора Simple Smile

Останалите мами от Пловдив, при кой ортопед ходихте? Впечатления?

# 279
  • София
Добро утро мамчета,

Като чета как някои от вас са постоянно на ръце с бебоците, се поуспокоявам. Ние вчера бяхме на ръце от 7 до 10 (пропуснахме спането между храненията) и от 4 до към 5:30 през нощта. За щастие таткото ни помага с носенето и успокояването. Не знам обаче, като тръгне на работа другата седмица, дали ще има сили да ни помага през нощта.
Тази сутрин ми е малко глезен, но като отида при него и му дам да ме хване се успокоява (поне засега).

Вики също така ми връща на фонтан вече почти всеки ден по един път - най-често вечер след банята. Чудя се дали не му идва много млякото, но пък си го яде с ухота. Освен това яде по 90 мл, а вече трябваше да сме ги качили на 120, ако следим схемата. При другите хранения ядем с една почивка, в която сменяме памперса. Може и това да е причината. Вчера се зачудих даже дали не му пристяга памперса и от това да връща Thinking Сменихме от Pampers Premium Care на Pampers New Baby.

redreny2000 Виенето на свят може да е от ниския хемоглобин, както и умората. Аз бях така по време на бременността. А правилно ли приемаш желязото?
Консумацията на кафе и чай едновременно с месо, може значително да намали усвояването на желязото. Чаят може да намали усвояването на желязото с 60%, а кафето с 50%. Танините, които се съдържат и в двете, оказват са причина за неблагоприятното им влияние върху усвояването на желязото. Фитатите в някои зърнени храни, фосфатите в някои газирани напитки (кока-кола) и може би някои влакнини могат да пречат на усвояването на желязото.

mama_vessy, пия по едно кафенце сутрин, иначе не знам как ще издържа, а и кръвното ми е нисичко. Желязото го приемам с храна. Най-вероятно причината е и в храната, която приемам. Засега се храним с каквото намерим или си поръчваме. Нямам сили да готвя, а на мъжа ми готвенето не му е страст. Специалист е на спагетите:) Ще пробвам и с витамини. А днес и с това мрачно време, съвсем ще ме хване умората...

конците, аз имах две "ушета" в краищата на операцията. На седмия ден ми ги махнаха тях. Не са ми махали други - те ще си се разградят сами. Даже и тези две "ушета" можело да не се махат.
лохиите днес стават точно 2 седмици от раждането и си ги имам, но са значително намалели
за болката в зърната в началото, като правехме опити за сучене, ме заболяха доста. Мажех с Авент и някои от кърменията правех със силиконови зърна

1. Кой ви помага с детето и в къщи?
- Мъжът ми е в 14 дневен отспукс по бащинство. Помага ми с каквото може и тича по задачки - постоянно изкача нещо
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - да, помага с каквото може

за хълцането жалко, че никой не сподели някакъв лек. При нас се случва всеки ден и то по няколко пъти. Направо се чудя какво да го правя. И понякога така ме доядява, защото тъкмо се е унесъл и с това хълцане се разсънва.

за храненето Ние, въпреки че сме на АМ, се старая да спазваме някакъв режим, но не цепя секундата на две. Дори има случаи, в които закъсняваме или подраняваме с половин час. Преценявам според ситуацията. А вечер като заспи го оставям на собствен ход до сутринта - когато се събуди тогава. Последните вечери, като заспи към 23 часа, се събужда към 4 часа и след това към 9 часа.

за водата аз давам чайче Бебезан между храненията, ако е буден или като се разхълца, въпреки че тогава не го иска много, а и не помага. Ако трябва да го наливам и с вода, не знам кога ще стане това. Единствено се опитвам да му изплакна устичката след ядене, но не всеки път.

Витамин Д нан нас педиатърката ни каза, че ще ни изпише, като отидем на консултация първия месец.

# 280
Здравейте   bouquet
днес времето е лошо и имам време за писане, въпреки, че довечера ще имаме гости и трябва да започвам подготовка.
 Ето и моите отговори:
1. Дупето почиствам по-често с мокри кърпички, иначе всяка вечер го къпя и сутрин ако е наакан му измивам само дупето
2. Използвам пелени на Памперс и мокри кърпички на същата марка, но смятам по-нататък да изпробвам и други марки
3. Не мажа с крем на всяка смяна, само когато е наложително. Използвам Судокрем /много прилича на крем Здраве/
4. На контролен преглед ходих към 20 ден и преди това като ми сваляха конците
5. Очите му са все още сини, но не са толкова мътни като в началото
6. Косичката му беше светло кестенява
7. Веждите му са руси
8. И ние имаме вече малки дрехи  Wink
9. За пишката - вечер след баня се опитвам но май нищо не правя. Вчере ходих при личния лекар и тя ми каза да не дарпам много, само колкото мога и да почиствам беличкото ако има, пък по-нататък сме щели да я оправяме
10. Гимнастика правим всяка вечер след баня, но масажа незнам как става. Някой ако може да пусне линк с информация.
11. Ами сигурна съм, че вижда, защото много добре ме следи с очи
12. Да върти главичка и двоста я задържа
13. Оф хълцането е голям проблем  Cry почети след всяко - нищо не давам, педиатъра препоръча топъл чай или вода, но той като хълца нищо не поема
14. Вигантол от Румъния
15. Конците - външните ми ги махнаха на седмия ден а вътрешните още не са паднали и най - интересното е че ги виждам  #Crazy знаете ли кога трябва да паднат че вече се притеснявам
16. за лохиите - честно казано аз незнам точно какво са лохиите, имам някакво течение - от прозроачно към жълтаво, иначе към шестия ден ми спря кървенето. Кога трябва да очаквам менструация ?
17. За ортопед - на мен личния лекар нищо не ми е споменавал  newsm78
18. Вкъщи помага свекърва ми Помага когато иска  Laughing
  Имам един въпрос - може би към ЛЛЛ - спрях си кърмата - една седмица се стягах, а две седмици пих хапчета. от няколко дни не пия нищо и снощи имах болка под едната мишница и от едната гърда имаше кърма - това нормално ли е или да се консултирам с лекар и какъв да е той? newsm78

# 281
Magica_de_Spell, Валари

за ортопед - д-р Венелин Алексиев Горна баня
Той дали е с направление в Горна баня, понеже в кабинета му е без?
А за Драганов знаете ли дали работи още с направление?

Ето и моите отговори:
1. Дупето мия само с топла вода, започна да ни се оправя вече, но д-р Попова, 29 п-ка, много мила и добра, каза, че не понасяме памперсите, смених ги с Либеро, но ще слагаме памучна пеленка за да няма пряк контакт едно известно време.
2. Използвам пелени на Памперс и сега на Либеро и мокри кърпички на същата марка, но смятам по-нататък да изпробвам и други марки-
3. Не мажа с крем на всяка смяна, само когато е наложително. Използвам Судокрем /много прилича на крем Здраве/
4. На контролен преглед ходих, не са ми сваляли конци, не се налага при мен.
5. Очите му са все още сини, тъмни, да видим дали с нея ще имаме късммет да е взела синьото око на някой дядо или баба Praynig
6. Косичката и е кестенява, отзад има повече
7. Веждите потъмняват и се виждат
8. И ние имаме вече малки дрехи  
9. За пишката - мисля че е рано да се забелва, не помня как беше със синът ми, но определено е рано.
10. Гимнастика и масаж започваме, имаме вече 4 кг.
11. Ами сигурна съм, че вижда, защото много добре ме следи с очи
12. Да върти главичка и доста я задържа
13. Оф хълцането е голям проблем   почети след всяко хранене, та даже и между тях, така беше и в корема ми, така беше и синът ми  Flutter
14. чист вит. Д , D3 / 400 закупен отук по 1 капка
15. Конци не се налага да се махат
16. за лохиите - имах ги само 2 седмици обилно, после малко съвсем слабо, и това беше.
17. За ортопед -чакам да кажете кой работи с касата
18. Помагат ми всички но аз сама си я гледам.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 14:57 от mama bobo

# 282
Magica de spell, за вит.Д3 - на нас педиатърката ни изписа Sunny vit. по една таблетка дневно. Питах я не е ли по-добре Деавит да му давам на капки и тя ми каза, че Sunny vit съдържа точната дневна доза от 400мг вит.Д3, докато в Деавит има 1100мг + вит.А Peace. Затова реших да му взема Съни вит. Утре сме на консултация и ваксина и сигурно ще го почваме.

За конците - моите не съм ги усетила кога са паднали.
Лохиите - имам, колкото да ми зацапат бельото и не мога без превръзка.
Ортопед - моята лекарка дето ме изражда ми препоръча д-р Димитров от Горна баня. При него ходихме вече два пъти досега за крачето и ни взима по 30лв. На 20-ти ни вика пак, но за ехограф на тазобедрените стави. Незнам дали работи със здравната каса Rolling Eyes

По въпросите:
1. Кой ви помага с детето и в къщи? - Свекърва ми беше за две седмици, после майка ми за една и вече сме си сами. Мъжа ми кара и взима баткото от ясла, иначе е все на работа и се прибира късно и се оправям сама с двамата юнаци, но няма начин Rolling Eyes
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - Пазарува, помага като си е вкъщи и като го накарам. По-скоро той се занимава с децата, а аз си свършвам работата
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи? - Докато имах помощници излизах между кърменията до някой мол да обиколя някой друг магазин, но то докато стигна и трябваше да се връщам Laughing Но пак ми действаше освежаващо.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 15:03 от matza83

# 283
Е днес времето е ужасно, а пък то започва да влияе и на настроението ми!  Confused

mama_vessy, говорих с док и тя ми каза, че няма проблем...след като попие, а то наистина попива, но мен си ме гони параноята и съм се вкарала в едни игри - направо не мога да обясня даже!  Shocked

КЪМ ЛЛЛ: от известно време като сложа Дари на гърдата и започва да суче, но в един момент започва да се нерви...да дърпа зърното. Мислех, че не поема достатъчно мляко така, но пък си пълнеше памперсите Wink Това какво би трябвало да означава?  newsm78
А пък днес.....направо от нерви ли от какво не знам....но не може да нацели зърното и като го захапе...суче суче и пуска Sad и пак така. Вдигам я, за да я успокоя, но тя се разплаква и пак я слагам и пак същото. Не знам колики ли я хващат?! Не е в настроение ли?! Помислих си, дали пък не ми е намаляла кърмата, но като пробвам с ръка...излиза мляко.

# 284
Забравих да отговоря на новите въпроси Wink
1. Кой ви помага с детето и в къщи? - мъжът ми Wink от време на време идва и майка ми, но главно мъжа  Heart Eyes
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - както си личи от първия въпрос, МНОГО ми помага и с всичко се справя!  Hug
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи? - ние сме на нещо като режим и винаги гледам да се прибера до 3 часа, ако се е наложило да изляза.

За вит.Д и на нас ни изписаха Деавит, но четох че всъщност състава му е вит. Д2 а не Д3 който всъщност е необходим за бебо + вит. А който пък не бива да се предозира при бебетата и за това реших за момента да не давам нищо. След като така или иначе няма да давам това което трябва, ще изчакам да видим дали ще се появи този който ни трябва  Peace

Това и аз го бях чула от доста места и затова реших да не го взимаме. Спряхме се на Вигантолетен. Аз не знам защо докторите продължават да предписват Вигантол, след като знаят, че го няма в момента на пазара?!  newsm78[/b]

Общи условия

Активация на акаунт