Кандидатстване в СМГ

• 14 719
  • 144
  •   1
Отговори
# 75
И на мен ми се иска да вярвам, че това не е конкурс за Мис, най-малко поради факта, че ако влезеш по втория начин, ще трябва и да излезеш пак така, т.е. от 5-ти до 12-ти клас все с връзки ли ще ти пишат оценки, ако не се справяш с математиката. Нещо не е ясна целта - има и други хубави училища, включително частни, които са с добра репутация.

# 76
  • у дома
Не ми се иска да измествам темата, но ме интересува вашето мнение - какви алтернативи на СМГ обмисляте?
Алтернативите на СМГ са 125-то,107, ПЧМГ (Първа частна математическа гимназия) и не съм сигурна за119-то,мисля,че и те имат математическа паралелка,но не се лъжете,нито едно от тях не е на нивото на СМГ.
125-то имат добра школа,доста от децата са им напред в класиранията,в 107-мо идват преподаватели от НПМГ, а в ПЧМГ преподават учители от СМГ,за 119-то нищо не знам,просто някъде съм фиксирала факта,че май и там има математическа паралелка,но не съм съвсем сигурна.

pstoychev , не съм длъжна да Ви давам обяснения дали имам дете ,кандидатстващо в СМГ, форумите са за това-всеки да изразява свободно мнение по която иска тема и ако има желание да бъде полезен на другите...

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 12:32 от svetlaem

# 77
  • у дома
И на мен ми се иска да вярвам, че това не е конкурс за Мис, най-малко поради факта, че ако влезеш по втория начин, ще трябва и да излезеш пак така, т.е. от 5-ти до 12-ти клас все с връзки ли ще ти пишат оценки, ако не се справяш с математиката. Нещо не е ясна целта - има и други хубави училища, включително частни, които са с добра репутация.
След 7-ми клас се кандидатства пак,нищо че детето е било прието от 5-ти,даже доста от децата отиват в други училища,а на тяхно място влизат нови деца.

# 78
Така е, след 7-ми клас отново, а в същото време в 4-ти клас не си много в състояние да прецениш с какво искаш да се занимаваш цял живот. Математиката не е всичко. Тревожи ме факта, че ние трябва да изберем вместо детето, дали ще избера това, което и той ще харесва никой не знае. Аз учих това, което моите родители искаха, не това, което исках аз.

# 79
 Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 15:09 от peppia

# 80
Така е, след 7-ми клас отново, а в същото време в 4-ти клас не си много в състояние да прецениш с какво искаш да се занимаваш цял живот. Математиката не е всичко. Тревожи ме факта, че ние трябва да изберем вместо детето, дали ще избера това, което и той ще харесва никой не знае. Аз учих това, което моите родители искаха, не това, което исках аз.
От моите съученици от СМГ няма(доколкото знам) професионални математици. Има програмисти,
финансови анализатори, зъболекарка, правистка и какво ли още не. И въпреки това за повечето от нас СМГ е от най-стойностните обучения които сме получили. Надявам се и сега 20 години по-късно  Laughing да е така.

# 81
Вашата оценка за образованието Ви двучи много добре! Както казвате, дано и нашите деца да мислят така, след като завършат.

# 82
Не ми се иска да измествам темата, но ме интересува вашето мнение - какви алтернативи на СМГ обмисляте?

Алтернативата на СМГ май е 107-мо училище. Ясно ми е, че моето дете не е роден математик, но все пак за момента се справя с изискванията. Изхождам, първо, от средата, второ, от подготовката за кандидатстване след 7-ми клас в езикова гимназия. Иначе проблеми с общуването моят няма, оправя се сам чудесно във всякакви среди.

# 83

И какво се случи? Родителите на няколко деца около чертата се впуснаха в атака. Може да е имало машинации, може да е било грешка - нищо не се доказа. Доказа се само, че СМГ са организационни леваци. Но хората са Ви посъветвали много правилно - който си може, си може и най-добрите не ги ловят никакви машинации. Съгласна съм, че ако има машинации те са в най-долната част на класирането. Но защо тогава толкова се дразните от първенците???

Знаете ли какъв ви е проблемът? Че вече я няма Людмила Живкова да ви направи едно училище за най-надарените деца. Специално отворих тази тема, защото в СМГ приемът е за 112 деца и на мен ми се струва нормално и 112-те да влязат без манипулации, организации, протекции и далавери. Няма значение дали сме около чертата, по-напред или по-назад. И не е вярно, че най-добрите не ги ловят никакви уроки. На юнското състезание на някой от най-добрите може да се успи мамата и таткото и то да се окаже извън чертата. Това касае регламента. Аз искам той да бъде променен, но вашата тактика е "едно си баба знае, едно си баба бае!" Най-добрите ще влязат. Еми тогава да махнат СМГ и да направят една паралелка за най-добрите. Може и в Чирпан.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 18:38 от pstoychev

# 84
И не е вярно, че най-добрите не ги ловят никакви уроки. На юнското състезание на някой от най-добрите може да се успи мамата и таткото и то да се окаже извън чертата. Това касае регламента.

Така е. Но същото важи и за:
- Американски колеж;
- Немска, Френска, Английска и пр. гимназии
- Университетите, за които се държи изпит;
- Интервюта за работа и пр.

За съжаление светът не е честен, че да искаме същото от училището Grinning

Освен това, ако не се лъжа, и аз и още неколцина тук дадохме своя глас за някои разумни промени в регламента. Но ни идва малко в повече Вашият хъс и оплюване на всичко останало.

# 85
Една възможност е няколко състезания и право да използваш един резултат - най-добрия, след това класиране за всички, според резултата, който са избрали. Така е в някои ВУЗ-ове в момента. Избягва се възможността да не си във форма и не е страшно, ако пропуснеш явяване. 

# 86

За съжаление светът не е честен, че да искаме същото от училището Grinning

Освен това, ако не се лъжа, и аз и още неколцина тук дадохме своя глас за някои разумни промени в регламента. Но ни идва малко в повече Вашият хъс и оплюване на всичко останало.

Светът си е честен, хората не са честни, а светът, защото е честен, винаги намира начин да компенсира. Някъде дава, другаде взима. Огледайте се, може и да го забележите. Що се отнася до това, което ви идва в повече, може и да е само заради онова, което го имате в по-малко.

# 87
Една възможност е няколко състезания и право да използваш един резултат - най-добрия, след това класиране за всички, според резултата, който са избрали. Така е в някои ВУЗ-ове в момента. Избягва се възможността да не си във форма и не е страшно, ако пропуснеш явяване. 

В тази връзка не случайно дадох за пример математическата гимназия във Варна. Там важат два избрани резултата от четири състезания като те са изравнени със съответните коефициенти. Много просто беше СМГ да се поучи от подобен опит, но май си държи всичко отново да се реши от само едно състезание.

# 88
Елитните гимназии не са вече това, което бяха по наше време-говоря преди двайсетина година и то не защото днешните деца са по различни, а ги няма емблематичните личности учители както беше преди години, тук там има по някой бяла лястовица сред тях, но те не могат да огреят във всички класове.
А относно регламента за прием каквото и да се направи винаги ще има недоволни родители. Имат голям наплив и командват парада и не ги интересува особено кой какво си мисли.
Сега просто ще си правят нещата по-скрито след големия миналогодишен скандал.
Винаги ще има начин за парашусти и те в повечето случаи пристигат след официалното класиране, поне такива са моите наблюдения-не визирам конкретно СМГ, а всички елитни гимназии.
Ще ви дам пример:Миналата година дъщеря ми кандидатства и бе приета там където иска.При записването ми стана странно, че при обявен прием 28 деца в паралелка в тяхната са класирани 27, но в крайна сметка много не се замислих нали ние бяхме приети каквото искахме.
На 15 септември децата бяха 28. До първата родителска среща вече бяха 30.
На въпросите на родителите защо това се е получило при положение че има одобрен прием и се приемат определени бройки, класната се замота  иказа че не зависело от нея така били наредили, който иска да се оплаква, така , че изводът за мен е, че такова нещо като прозрачен прием няма.
А най-неочаквано за мен беше, че децата не приеха и до ден днешен новите деца. Големи са вече, всяко от тях е учило борило се е и е влязло със знания, а тези които дойдоха впоследствие така и не ги приемат, седят като някакви аутсайдери в класа.
Винаги ще има родители готови на всичко да вкарат децата си в конкретно училище и способни да намират пътя, но доколко това е добър избор за самите деца е отделен въпрос и също може доста да се поспори-доколко едно такова нещо е в интерес на детето.

# 89
Елитните гимназии не са вече това, което бяха по наше време-говоря преди двайсетина година и то не защото днешните деца са по различни, а ги няма емблематичните личности учители както беше преди години, тук там има по някой бяла лястовица сред тях, но те не могат да огреят във всички класове.
А относно регламента за прием каквото и да се направи винаги ще има недоволни родители. Имат голям наплив и командват парада и не ги интересува особено кой какво си мисли.
Сега просто ще си правят нещата по-скрито след големия миналогодишен скандал.
Винаги ще има начин за парашусти и те в повечето случаи пристигат след официалното класиране, поне такива са моите наблюдения-не визирам конкретно СМГ, а всички елитни гимназии.

В тази посока са и моите разсъждения с едно изключение. Има по-добра система за прием и настоящата, с всичките й недостатъци, е също по-добра от предишната. Благодарение на нея вече е ясно кое от децата има качества за СМГ, кое ще се справи с изискванията там.

Вижте какво се получава на практика. Колко поколения родители покрай децата си са минали през това училище и с какво те са допринесли да рационализират системата за прием. С НИЩО. Става някакъв скандал и в резултат на това нещо се променя. А без скандал дали може да се постигне нещо разумно? И защо е това така? Защото всеки си гледа в собствената копаня. Ако детето му влезе, всичко е ОК, ако го изпреварят като миналата година, може и да разбуни духовете. И така. Навсякъде.

Гонят като империалисти децата си да се състезават из цялата страна, да ги правят състезатели по математика, обаче ни си мърдат пръста да направят самите те нещо дето не ги касае. И вижте само какво мислене! Нямало да ме подкрепят в това да бъде изкаран официален рейтинг на децата преди юнското състезание и да бъде рационализиран регламента за прием?!? Че това да не ме облагодетелства мен по някакъв начин? Аз лично какво печеля от това? Нищо, само дето ще трябва да пиша петиции до СМГ, а те, според тях, ще свършат по-важното - да ме подкрепят. Слабоумие някакво. Ами да го напишат те, аз лично при всяко положение ще подкрепя смисленото, без значение кой родител, от коя паланка на скъпоценното ни отечество вчера ме е баннал някъде. Единственото ми притеснение е, че и такова просто нещо няма да успеят да го съчинят както трябва.

Извинявам се за лиричното отклонение, но тук нещата придобиха подобна форма. Аз дразня някого. Да, дразня неспособността им, апатията им, нежеланието им, пасивността им, интелекта им да подобряват средата, в която волно или неволно са се оказали. Поздрави.

Общи условия

Активация на акаунт