Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 094
  • 512
  •   1
Отговори
# 480
И в немската тема беше пуснат link с публикация от вестник за българи глобени, че карат с бг номера.

ако имаш бг шоф. книжка може и да се измъкнеш, че си на гости или екскурзия, ама ако имаш местна книжка си е опасно. Peace

Не знам доколко могат да ми конфискуват колата на баща ми или да ме глобят за това Че не е регистрина тука, ако не могат да докажат Че колата е била тук повеЧе от 3 месеца. 3 месеца имаш право да я държиш с Чужд номер. А пък да докажат Че е била повеЧе от 3 месеца тука, не е толкова лесно. Затова няма много слуЧаи в които да се налагат такива санкции. Аз познавам лиЧно 1 такъв Човек, но той много тъпо си е казал на полицията Че това е неговата кола и с голяма гордост им обяснил Че живее в Австрия от 20 години (той е немец) и естествено Че са го накарали да си пререгистрира колата. Е, поне му се размина да плаща австрийския данък.  Laughing

По въпроса с данъците, никак не се Чувствам зле ако някъде успея да си ги спестя, проблемът е Че много рядко имам тази възможност.  Mr. Green

10 c's, моят мъж е изЧислил, Че от обикаляне по разлиЧни магазини и гонене на оферти и акциони не може да се спести (за храна става въпрос). Даже е решил да ми спира рекламите в името на природата и екваториалните гори.  Tired Аз обиЧам да ги разглеждам, не Че имам време да обиколя 5 магазина и не Че се възползвам от тях наистина, но избирам 1 магазин за седмиЧния пазар в който уж е най- на далавера. Но трябва да му призная Че за да стане шпарен от тия акциони, трябва да имаш много свободно време, всиЧките магазини да са ти под носа, или да пътуваш с градски транспорт и да си страшно дисциплиниран. Момента в който бензина ми е повеЧе от спестените 20 цента за кашкавал, няма смисъл от упражнението. Освен това аз влизам с идеята да купя 2 неща на оферта и излизам със сметка за 40€. И като влезна в 3 супера по тоя наЧин, ми излиза по-евтино да влезна в 1 без толкова много оферти и да оставя там накуп 100€.

# 481
Много интересна тема- дали тревата наистина е по-зелена от другата страна:).

Цените на колите и тук варират от щат до щат, ако смениш щата се регистрира наново колата, в някои сумата за година е $30 в други $300(за нова кола е повече), сменят се номерата и също книжката(не се държи изпит). Има глоби за всяко едно от тези нарушения, които пак са според щат.

Преди няколко страници четох за цени на лекари и зъболекари, миналата седмица правиха изледвания на урината на сина ми и вчера дойде сметката за $1600. Здравната застраховка ще покрие всичко, с изключение на $16, които плащаме +$30 копей, такса при всяко посещение на лекар.

Оферти не следя вече, повечето неща, които редовно ядем са рядко на разпродажба, а и при нас почти всеки хранителен магазин предлага безплатен мембършип и дават карти с баркод, които се скенират на касата и автоматично променя цената на намалените продукти.

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 19:38 от benson10

# 482
В Австрия колата трябва да е регистрирана там където, собственикът и има HAUPTWOHNSITZ. Ние се преместихме на 5 км и попаднахме в нов район - сега трябва да сменяме регистрациите на колите - и това в срок от 14 дни. Иначе глобите са зверски.

# 483
Оферти за храната не следя,
но за дрехи и техника редовно.
Обожавам разпродажби!

# 484
Вяра, зависи.
Аз купувам горе долу едни и същи неща седмично, и знам кое къде е на сметка. Седмично 'обикалям' 2-3 магазина в квартала, като знам за какво отивам. Сферти ревностно следя предимно за препарати, купувам по-големи разфасовки за миялна, препарат за пране и т.н. Иначе познавам района, магазините и не ми е трудно и да отсея.  Както казах, аз съм си сметнала разходите преди, когато пазарувах само от 1 магазин тип Пикадили,  и тези сега, знам с кое мога да направя компромис, с кое не и успях  да намаля разходите ни за храна.  отдалечавам се  само за месо, там е  по-специален случай, получаваме оферта за месеца  от местна фабрика директно, изпращат ми цените,  правя поръчка по имейл и някой ( мъжът ми:))) отива да го вземе.

# 485
Ние пък ядем почти 90% каквото има на разпродажба.Готвя според продуктите к са били на читава цена този уикенд.Само мляко прясно и банани пазаря без оглед на цена.От магазин до магазин разлики значителни тук,според личния ми експеримент до 250$/месец може да се спесят/похарчат само за храни и дом.потреби в зависимост от магазина/как се пазарува.

# 486
Извинявам се за тъпия въпрос, но в USA има ли някакви детски надбавки или нещо подобно както тук в БГ - големите 35 лв?

# 487
Извинявам се за тъпия въпрос, но в USA има ли някакви детски надбавки или нещо подобно както тук в БГ - големите 35 лв?

Не, в САЩ няма детски, еднократни помощи за раждане, 3 години майчинство, детски кухни, субсидирани целодневни градини и т.н. Раждаш си го, дават ти неплатена отпуска и след това се оправяш сам. Няма ги и протекциите за майки с деца.

Има помощи за бедни, включително за бедни жени и децата им, както и за болни деца. От щат до щат тези неща варират, като някои щати са по-щедри. Напоследък обаче е криза и режат бюджетите отвсякъде. Друго, което можеш да получиш, е безплатни или намалени социални услуги от рода на рехабилитация, терапия, извънкласни занимания, логопед и т.н., но това е според какво има или няма в твоя район.

# 488
В Австралия има нещо подобно на бг детските надбавки.
Когато ние дойдохме, бяхме подписали, че няма да ползваме социални помощи двегодини- това е условие за придобиване на статут на постоянно пребиваващ, когато кандидатстваш по програмата за скил мигрантс.
Адски много се учудих, когато започнаха да ни превеждат някакви пари за детето. Проверих в социалните и те казаха, че помощите за деца са отделно от социалните и се полагат на всички деца от семейства, които са под някакъв доход.
Ние току що бяхме пристигнали и съответно нямахме натрупан доход.
При нас майчинството е 2 месеца след раждането и ти пазят мястото до година, в зависимост от договора ти.
Целодневна грижа за деца до 4 години е ужасно скъпа. След тази възраст вече е ок.

# 489
# 490
Тук сигурно никой няма да иска да емигрира, ама и аз да се включа  hahaha

Наем - нормално жилище на хубаво място с тъй нареченият ЕВРОремонт - не по малко от 800$, възможно е да се намери едностайно добре обзаведено, и тристайно със сбирщайн мебели на една цена.
Гадно комунистическо жилище в миризлив вход - от 300 до 500$.

Сметки - ток, вода, телефон, интернет, локално парно +топла вода, кабелна - аз плащах по 100-120$ януари... (за сметка на наема).

Градски транспорт - стотинки.

Цените на продуктите в магазините - като в България.

Средните работни заплати, аз мисля, че са по-ниски от България, но по официални статистики ги вадят същите.

Пенсии - като в България.

Ресторанти - като в Европа, свалят кожа и дават миниатюрни порции...Обедно меню за 7-8лв е на сметка.

Дрехи и обувки на редовни цени - ужасно скъпи. АдиБаса се различава със стотинки от Адидаса общо взето  Joy

# 491
 Не съм прочела цялата тема , но да се включа и аз с информация за София .
 Синът ми е бакалавър и в момента учи магистратура .Започна работа в чужда фирма (австрийска)със заплата 800лв .Чисти взима около 630лв .След 6 месеца му я вдиграха със 100лв , от които около 25 отиват за данъци .Така сега чисто взима около 700лв .Плаща 250лв квартира(стая) .Тези пари за София са чиста мизерия .
 Съквартиранта му взима 900лв (не знам да ли са чисти ), но много често го бавят със заплатата по 2-3 месеца .
 Дъщерята на една приятелка работеше в частна фирма , нещо като секретарка .За 4 години стигна до 1200лв .Реши да се маха и шефа и предложи 2000лв .Момичето отиде да работи за 1500лв в Хюлед Пакард , защото иска да се развива .
 Приятел на синът ми е програмист и взима 2500лв .
 Случеи различни , но като общо даже и в София се намира трудно работа .Изискванията са високи , искат стаж на подобна позиция от 3 до 5 гд , 2-3 езика...За едно място кандидатстват 300-400души.
 В провинцията нещата са още по-зле.

# 492
  • The QC to be!!!
nninka много важен фактор пропускаш за България - работодателите дискриминират на база възраст, ако си над 50, шансовете ти да те наемта, са почти никакви.

# 493
 Писала съм за млади хора под 30 гд .За над 50 гд си е ясно .
 Между другото и в Испания е същото .Преди 2 месеца съкратиха шефката ми .Беше Шеф Маркетинг .Гледах на един лист ,че е взимала по 5700ев бруто .Тя сега се чуди да ли да не става учителка в държавно училище , защото там взимат по-малко пари , но ги държат до пенсия .Само ,че трябва да чете 2 гд и да се яви на изпит .След това влизаш в някаква листа за държавни учители .
 Тук в Испания и по-точно в Мадрид наемите са от 600ев до 800 ев за апартамент .Масова практика е българските емигранти да си поделят един апартамент , като това варира от 5 до 10 души .Даже хора , които са си взели апартамент с ипотека си пускат наематели .
 Храната е на същите цени като в Бг ,картата за транспорт е около 65 ев , вадене на зъб 50 ев , пломба без лекуване -90 ев , почистване на зъбен камък 60 ев (това вече е екстра ).Една стая в апартамент за двама е 300ев (отделно консумативи ).Цигари около 4 ев кутия .
 Една домашна помощница за 8 часа работа  в къща взима около 800ев.
 Изобщо според мен Испания не е за емиграция на високо квалифицирани хора .Не съм срещала преуспели българи  (може би защото средата не ми е такава ), но съм срещала доста безработни .

Последна редакция: сб, 15 окт 2011, 21:16 от nninka

# 494
  • The QC to be!!!
Масова практика е българските емигранти да си поделят един апартамент , като това варира от 5 до 10 души .Даже хора , които са си взели апартамент с ипотека си пускат наематели .
#Crazy Shocked ooooh!  Crazy  smile3505

Общи условия

Активация на акаунт