Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 107
  • 512
  •   1
Отговори
# 495
 Е за 10 души може би съм се поизсилила , но през първите години на емиграцията е било така .В апартамента на моята приятелка е имало периоди когато са били по 10 .Едно момиче ми е разказвало , че първите 4-5 месеца е спяло на терасата (остъклена).Обикновено всеки идва с малко средства , които се изпаряват за отрицателно време .Ако няма кой да те поеме при идване тук , на човек му трябват минимум по 450-500ев на месец , а и работата не се намира днес пристигаш и утре си на работа .Аз моята я намерих след 3 месеца .Това най -вече е въпрос на късмет .

# 496
какво се чудите,
на моята улица една къща  е под наем, на 2 ет. са африканци, на 1 ет. китайци
една съседка е преброила над 20 китайци една сутрн да излизат от къщата.
на етажа им има не повече от 2 стаи и кухня

# 497
мен не ме учудва-по принцип гастърбайтъри така живеят/тези,които работят ,за да изкарат пари  за семейството в родината,и се връщат периодично при тях/,и то навсякъде  Peace
който живее в чужбина,а не припечелва,той не спада в тази категория

# 498
 Има два вида емигранти - едните са наясно ,че не искат да се върнат в България и другите , които си мислят ,че някога ще се завърнат .

# 499
и аз  смятам, че хората тук имат повече, донякъде и защоto спестяват повече. Sparen е мн. често използван глагол.  Laughing

Хаха, и тук! Spare  Laughing Вестниците са пълни със статии от типа - как да спестиш от намалени разходи за електричество, мобилен телефон, застраховки, жилищни заеми.  Crazy И не става дума за мизеруваш, а да избираш по-изгодни алтернативи (и да четеш ситния шрифт на документите, които подписваш). Преди 3 години си сменихме мобилния оператор и към днешна дата плащаме символични сметки за същото потребление като преди. Сменихме си и застрахователното дружество и месечните разходи в това перо от бюджета спаднаха наполовина. В същото време нямаме разходи за алкохол и цигари, което ни дава възможност да се храним навън по-често. Не сме по импулсивните покупки, купуваме необходимото + някоя и друга глезотия, останалото отива в спестовните сметки, от които харчим за почивки например или за по-големи покупки. Ако човек има желание да оптимизира разходите, има начин.  Peace

# 500
Има два вида емигранти - едните са наясно ,че не искат да се върнат в България и другите , които си мислят ,че някога ще се завърнат .

много архаично определение

# 501
Аз също съм на мнение, че въпреки по-високите цени на живота (изключвам храните и дрехите), в чужбина се живее по-нормално. Съпоставям приход спрямо разход, без да конкретизирам колко са стойностите, защото е ясно, че всеки се простира според чергата си, но проблемът е че някак си в България чергата все е прекалено къса и каквото и да правиш не ти покрива стъпалата. Да не говорим и за социалния начин на живот, колко по-подредено и лесно се живее тук, някак си без стресово (освен финансите, които винаги ще са си стресиращи).

Аз живея в най-скъпия регион на Великобритания, може би даже в най-скъпия град, затова и сега ще се местим, но пак в близкия регион, защото тук училищата са с добри статистики и престъпността е ниска и изобщо си е различно сравнено с други части на Англия, а и трябва да сме близо до Лондон, тъй като съпругът ми работи там. Изключвайки цената на имота и таксата към общината мисля, че другите ни разходи са съпоставими с останалата част на Англия. Също така всички цени са в паунди.

_ Наем (апартамент с две спални, хол, кухня, две бани, малък около 70 кв.м.) - 1'125/месец
_ Такса към общината (в това влиза и сметта) - годишно 1'850.55, ние плащаме месечно, но се плаща в рамките на 10 месеца, така че 10 месеца плащаме 185.06/месец, а два месеца нищо не плащаме.
_ Ток - 44/месец фиксирано, като веднъж годишно се изравнява и или връщат или доплащаме, засега общо взето се побираме в тази цифра.
_ Газ - 29/месец фиксирано, като веднъж годишно се изравнява и или връщат или доплащаме, засега общо взето се побираме в тази цифра. Апартаментът е много добре изолиран и досега не сме пускали парното. Предполагам ще го пуснем средата-края на ноември.
_ Телефон - 13.90/месец
_ Интернет - 21.80/месец
_ Вода - 20/месец
_ Застраховка на колата (имаме само една стара кола) - 82.79
_ Напазарихме си спално бельо и малко дрехи от един каталог на кредит, където сега плащаме 20/месец, но до няколко месеца ще ги изплатим.
_ Гориво - около 150/месец (основно мъжът ми кара колата да пътува до работа)
_ Храна - 400/месец, като тук включвам и от време на време някакво ядене на вън, тъй като пазаруваме обикновено около 80/седмица. Аз пазарувам основно онлайн от Теско, като по този начин лесно виждам всички оферти и намаления, а и не се изкушавам да купувам излишни неща. Рядко се налага да отскоча до близкия по-скъп магазин (като Пикадили), ако свършим сока, или зеленчук, плод.
_ Обяд на съпругът ми на работа - 100/месец. Обикновено яде сандвич и напитка.

В общи линии е това. Понякога си купуваме дрехи, но само ако имаме нужда и аз най-обичам да пазарувам от Благотворителните магазини (дрехи втора употреба, но качествени). Тази зима и двете ми палта са от такива на обща стойност 30 паунда. Не намерих обаче дрехи за бременни в тях, та се принудих да си купя два панталона на обща стойност 50 паунда, като от благотворителните магазини засега си купих само няколко пуловера по широчки. Аз съм още в началото и мисля, че тези пуловери ще ме изкарат поне до последното тримесечие.

Предстоят ни и разходи за втора кола (че да спра да го тормозя моя да ме вози на всякъде), отново ще е стара, но ще добави още една застраховка, която очаквам да е малко по-евтина от неговата, защото съм жена, домакиня и не ползвам колата за ходене на работа, нито по служебни цели като него. В момента се опитваме да спестим всеки останал паунд, заради бебето, но нещо все не се получава Sad Като цяло обаче ни е по-спокойно тук и по ми харесва животът. Въпреки финансовите стеснения, които сме принудени да приемем съм по-щастлива. Даже бих казала, че нямам никакъв стрес и изнервеност, които още щом излезех от апартамента ни във Варна ме обземаха.

# 502
  • ENGLAND
varnagirl  ще видиш какво става със застраховката на твое име, нов шофьор и по-стара кола, ужас направо. Това  82 паунда застраховка е на месец, нали? А се плаща и роад такс, колкото колата е по-стара, толкова повече.

# 503
Doret , не си права. Напротив тук е по-евтино да застраховаш на името на жена, особено домакиня. Отидете на www.confused.com или който и да е друг сайт, но този дава най-евтините оферти, разиграйте няколко сценария и ще видиш. Аз не съм скорошен шофьор, карам от 14 години и не съм си сменила книжката още съм с европейската. Имам приятелка, която кара от 2 години, също с европейска книжка и пак им е по-евтино тя да е основния шофьор. Даже, понеже изобщо не карам колата на съпругът ми си мислех, че ще е по-евтино ако се махна като втори шофьор от неговата застраховка. Да ама не, ако щеш вярвай, но се оскъпи със 100 паунда на година. Тоест излиза, че е по-добре да си стоя там като втори шофьор. Междувременно разиграх и сценарият аз да съм основен шофьор на неговата кола и застраховката поевтиня още повече, така че ако има възможност ще се разменим Simple Smile Друг парадокс е, че като цяло се оказа по-евтино да имаме пълно каско отколкото само задължителната гражданска.

Аз даже вече имам идея каква кола ще купувам така че и проверих колко ще е застраховката. На новия адрес, където застраховката се вдига е 56.64/месец, а тази на съпругът ми ще е 85.65/месец. Също така да поясня, че сме тук от тази година и нямаме натрупана застрахователна история. От следващата година ще става все по-евтино с всяка следваща натрупана година, стига да не искаме нищо от застрахователя, а докато караме толкова евтини коли (под 1000 паунда), няма смисъл да искаме каквото и да е. Поради тази причина даже слагаме доброволното участие на 500 паунда (което е в повечето случаи най-високото възможно), това също помага да намали цената на застраховката.

Бях забравила в бюджета да спомена Пътната Такса (нещо като БГ винетките), защото не е месечна а годишна или на шестмесечие, зависи как изберете да плащате. Добре че ми напомни. Нашите коли не са чак толкова стари те са от 2002 и 2001, така че попадат в новата графа на след 2001, където се гледа СО2 емисиите. За тази на съпругът ми е 104.50 на шестмесечие, а моята ще е 90.75 на шестмесечие. Относно бюджета за до 1000 паунда можете да си вземете прилична кола, а за по-малко можете да вземете и не чак толкова прилична, като отново имайте предвид, че около Лондон колите са по-скъпи отколкото други части на страната. Който се чуди дали да имигрира във Великобритания може да види какви са цените тук: www.autotrader.co.uk, по-евтини коли можете да намерите в Ebay и http://www.gumtree.com, пътната такса каква би била можете да гледате тук: http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/OwningAVehicle/HowToTaxYour … hicle/DG_10012524.

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 12:34 от varnagirl

# 504
И аз съм 2-ри шофьор, не съм сменила българската си книжка още. Имаме 2 коли, взети още през първите 6 месеца на пребиваването ни. Майката принципно се води най-безрисковата категория. А ако имаш и книжка и стаж, застраховката ти пада. А като натрупаш някоя и друга година история тук още повече сумата пада.

# 505
  • ENGLAND
varnagirl мъжа митези сценарии ги разиграва вече доста години, но истината е че колата е доста скъпо удоволствие тук. А колкото по-стара, толкова повече такси и разходи. Да не говорим, че тук ги интересуват колко години шофьорски стаж имаш в Англия, а не от колко години имаш книжка.
И ние сме с две коли, една съвсем нова и една на 10. За десетина години сменихме 10-тина коли, та съм наясно с такси, бонуси, експириенс. А и един англичанин като мъжа ми хич няма да се мине да плаща повече щом може по-малко.

# 506
Разбирам те, но аз ти говоря в цифри и факти. Съпругът ми също е англичанин и затова си мислихме, че е по-добре той да е титуляр на застраховката. Оказа се, че грешим. А не е вярно, че ги интересува стажа в Англия. Тъй като сме вече европейци ги интересува стажа ти поначало. Относно застраховката зависи от много неща, колко е стара колата, къде се паркира нощем, какъв ти е пощенския код, каква е стойността на колата, колко е голям двигателя, затова е най-добре да се проверят сравнителните сайтове с конкретни коли. Нова и скъпа кола, както в България е по-скъпо удоволствие, отколкото стара и евтина, стига да не е с голям двигател и да не е от рисковите, които най-много ги разбиват и крадат.

# 507
  • ENGLAND
Разбирам те, но аз ти говоря в цифри и факти.
Аз пък ти говоря от опит, ама  едно си баба знае, едно си бае.

# 508
Аз съшо говоря от опит и както казах с реални факти. И преди съм живяла в Англия и отново това, че съм Българка с европейска шофьорска книжка не е афектирало застрахотвката ни, даже тогава бях с по-малко стаж. Единствено тогава ни беше по-трудно да намерим Trade Insurance, която да приеме моята книжка, но не беше невъзможно. Тогава се се занимавахме с покупко продажба на коли. Но нека приключим този въпрос, ако искаш да продължим да спорим можем да го направим във Великобританската тема, няма нужда да разводняваме тази.

# 509
Ако сте имали застраховки в БГ можете да си вземете клеим бонусите от там. Признават се в ЕС.
На мен ми признаха всичките 5 години от БГ. Така застраховката ще ви е много по ниска.
Процедурата в БГ е малко сложна- подава се заявление при застрахователя, той пък те изпраща в КАТ за да се провери дали не си имал ПТП. С документа от КАТ застрахователя издава клеим бонусите.
Искайте да ви ги издадат на английски.

Общи условия

Активация на акаунт