Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 123
  • 512
  •   1
Отговори
# 405
Понеже малко по-напред стана всъпрос за цените на зъболекарските услуги и понеже много ми накипя днеска, та да споделя офертата която полуЧих за една корона и кореново леЧение: 1250€.  #Crazy Сега обмислям как да комбинирам нещата, така Че поне короната да си направя в БГ, Че само тя е над 800€.  #2gunfire

Е, пак не е много, на мъжа ми кореново лечение в Холандия му искаха около 700 €, нищо че там зъболекарите минават за евтини в сравнение с Италия  Mr. Green Здр. застраховка не ти ли покрива нещо?

За тези пари ще се прибереш в БГ, ще ти направят зъба, че и ще ти останат  Wink

# 406
Markrit, в Австрия и по-тоЧно във Виена.

Фата, застраховката ми покрива само кореново леЧение, без корона и някакъв щифт. ОбаЧе това кореново леЧение дето го плаща касата било лошо както ми обясниха, за нищо не ставало, зъбът щял да се сЧупи ако го приложат него. Та казаха ако изобщо искам да имам зъб поне покрит с корона било абсолютно наложително да направя такова леЧение което касата не плаща. Но то в интерес на истината е най-евтиното в цялата история. Не мога да правя всиЧко в БГ защото това знаЧи да пътувам 3 пъти за един зъб. Правело се кореново леЧение, след това контрола след 1 месец, след това се взима пробата за короната и после слагат короната. 3 пъти в рамките на 2-3 месеца да пътувам ще ми дойде нагорно откъм стрес и време, а накрая и финансово няма да има смисъл. Затова обмислям дали да не направя леЧението тука, а короната по време на отпуската ми в БГ, за 2 седмици трябва да стане. Като попитах може ли така, хиЧ не им стана приятно, обаЧе и на мен ми се стъжни като видях офертата, сЧитам Че сме квит.  Mr. Green

# 407
  • The QC to be!!!
Vjara питай за инлей. Цената му е с 100-150Е по малко от коронката, мн по добър вариант от коронка.  Peace Но си трябват сръчни ръце и желание от страна на зъболекара, както и останал достатъчно здрав зъб. Обикновенно никога не се предлага като заместител, освен ако попаднеш на честен зъболекар с желание найстина да помогне. Повече работа си е, чака се, често се случва да не се направи хубаво и пасне по мярка, по малко $ за зъболекара. Те нямат интерес да го предлагат, но е по добър вариант.

Нека не се приема лично, но аз не виждам защо някой ще пръсне 2К-3К евро за седмица почивка някъде, пък на никой не му се плаща за лечение на зъби  newsm78 Найстина ми е много чудно какъв е отговора? Аз лично бих предпочела да си отрежа от почивки, скъпи ресторанти, дрехи и какво ли не друго, но за зъбно лечение или здравно не бих. Стигне ли се до вадене на корени, или до лечението, значи е вече в коста, а за това лечение няма. И след десетки години може да се види, че е имало проблем там с определен вид снимки.

# 408
Baby, благодаря за съвета, но явно няма да остане много от зъба щом и щифт трябва да му слагат за да се закрепи короната.

Ами аз не съм щастлива и когато трябва да платя за поправка на колата или пералнята. Какво сега да подскаЧам от радост Че след като плащам маса здравни осигуровки, трябва да изплатя и мерцедеса на зъболекарката?! Истината е Че цените са страшно надути. Аз и в БГ беден зъболекар не познавам, но цените не са такива, нали. А пък твърдите Че животът в БГ бил скъп, ами щом там зъболекарите живеят добре с доста по-ниски цени, как ли живеят тия тука.  И като плащам толкова много пари, поне каЧеството да беше добро, ама и то не е...

А и нали целта на темата е да ориентираме хората които още не са дошли. Ами нека си знаят Че тия услуги са много по-скъпи отколкото в БГ. Такава е действителността. И ако аз макар и не с особено щастие мога да платя тази услуга, един Човек дошъл вЧера, без работа или работещ на Черно може доста да се затрудни, нищо Че олиото и брашното са по-евтини отколкото в БГ.

# 409
2009г. за 700 еуро освен, че отидох и се върнах до БГ ( и си покрих вс. разходи там) ми направиха и 2  моста,  поднових си почти всички пломби, почистих зъбен камък , че и подаръци получих.
Сравнение никакво не може да става все още, некадърници обаче работят както за 10, така и за 400 еуро на зъб. Мъжът ми няма никакво доверие на моята зъболекарка в София, смята, че хигиенно нещата са на мн. ниско ниво ( на мен не ми се струва така, но аз тук не съм била на зъболекар), че апаратурата е по-стар модел,че столът е по-малък, че много говори и т.н. неща, с които тук не е свикнал. За мен условията в София са ОК, ходя ( вече) редовно и нямам проблеми. Усмихвам се смело. Тук редовно виждам хора с изпочупени зъби зад усмивки , или липсващи, особено моларни.
Направо ми се свива сърцето, като видя някоя такава гледка ( не че и в Бг не е пълно).
Така че докато е много по-евтино нямам някакъв особен мотив тук да ходя на зъболекар, освен по спешност.

Не мога да кажа същото за фризьорските услуги, които доста се изравниха , като цена. Но съпоставяйки един добър салон в София с нашата квартална бръснарница. Качеството е еднакво с леки предимства на тукашния салон ( в бързина), в обстановка ( интериор, атмосфера в салона) София е на светлинна година напред.

# 410
Аз от 6 месеца съм почнала тук root treatment на един зъб, през месец -два ходя на контролни прегледи и не знам кога ще ми сложат корона, тъй че ако трябва да се връщам в България за всички тези процедури не знам къде ще му излезе края. Мисълта ми е че определени процедури отнемат повече време и поне няколко посещения при зъболекар, а и винаги може да се получи усложнение или нещо да не е било направено както трябва. Не е като просто да ти сложат пломба.
Не знам кой в тази тема наистина вярва че защото броколито например било по евтино не знам си къде то животът извън България е наистина по евтин. Цените на услугите в Европейските дървави са къде по високи. Ние като си ходим в България, например ни излиза по евтино да ходим всеки ден на ресторант вместо да готвим да речем. Тук едно излизане ти струва доста повече, а съм сигурна че във Виена или Париж ще е дори още по скъпо, защото тукашните все се жалват колко било скъпо в Англия, Франция и т.н.

# 411
цените при зъболекарите много варират- аз наскоро си направих тук коронка на зъб, който е правен в БГ преди доста години, с кореново лечение, пломбата беше доста голяма и зъбът беше леко пукнат. Така, че се налагаше коронка, защото, ако се счупел, трябвало да ми го извадят.
Та почистиха ми каналите и ги запълниха наново, и сложиха коронка (металокерамика) за общо 415€, като касата поема 125€, т.е. аз платих 290€. Някаква част от тях ще си приспадна и от данъците.

В БГ цената започваше от 300лв нагоре без да имам доверен зъболекар, така че за мен не си струваше да ходя на зъб. туризъм там  Wink

допълвам: за хора с по-малко финанси има и коронки от метал с някакъв вид пластмаса, които почти изцяло се поемат от касата.
Има и изцяло керамични коронки, които са съответно и по-скъпи.

За коронките на първите 5 горни (4 долни) зъба касата плаща 250€. Пломбите от фотополимер за тези зъби изцяло се поемат от касата, а при другите зъби се доплаща за фотополимер. Амалгамовите пломби са безплатни. Има и някакви бели пломби безплатни. А някои зъболекари пък предлагат безплатни фотополимерни пломби, но пък цените на другите им услуги са повече завишени.

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 11:08 от Azalee

# 412
Само дето в Бг заплатата е 300 лв.С тях  трябва да си платиш консумативите и евентуално нещо за ядене. За други неща изобщо не си и помисляш. .Така че и в България скоро ще има мнооооого хора с изпочупени развалени зъби, и не само.

# 413
Тук редовно виждам хора с изпочупени зъби зад усмивки , или липсващи, особено доларни.
Направо ми се свива сърцето, като видя някоя такава гледка ( не че и в Бг не е пълно).

според мен специално за италия най_4есто е въпрос на приоритети, манталитет, здравна култура, а не на безпари4ие
има доста пенсионери със страШна картинка в устата, но с хубави коли, по4ивки, добри банкови сметки ...
не 4е не е скъпо, скъпо е, но 4овек ако ходи редовно, се справя
аз си правих имплант за 2 хил. и кусур евро,прежалих ги някак си
мой колега, който взима 3 пъти пове4е от мен, не си направи, понеже му е скъпо

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 11:09 от gioia.

# 414
Айде стига с тези заплати от 300 лв. На мен преди 10 години в Пловдив за начинаеща позиция в банка ми предлагаха 400 лв а от тогава заплатите доста се увеличиха.
То и с 1400 евро минимална заплата в Западна Европа какво толкова можеш да си позволиш?

# 415
# 416
http://www.careerjunction.co.za/jobs/admin-lady-in-witbank-12359 … a5164aaadd90b8cb0
За протокола да уточня че курсът е 1 към 5 което ще рече заплата от приблизтелно 900 -- 1000 лв за секретарка в провинцията.
Ами то и тук с 900 лв си на границата на бедността тъй че не виждам каква е разликата.

# 417
70-80 лв за детска градина, 100 лв за голямо дете за училище, 100 лв за ток.Това е което може да покрие една такава заплата тук в родната България.Повярвайте че по-голямата част от българите живеят с такива заплати ако въобще са наработа. Добре че съпруга ми работи и той. На съпруга ми колегата ще го съкращават от другия месец, а родителите на момчето бяха съкратени миналия месец поради закриване на фабриката в която работеха. Има още много такива семейства покрай мен. Cry

# 418
венус, не си запозната със Западна Европа
€1400 заплата в някои страни е добра и определено не е минимална
със заплата, каквато и да е тя, в Западна Европа може да се живее много по_добре от колкото в Бг с 300 лв.

# 419
Имам предложение всички българи да се изнесат в Западна Европа. Там само тях чакат.

Общи условия

Активация на акаунт