Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 147
  • 512
  •   1
Отговори
# 390
10 c's, мъж ми купи кола още на вторият месец след като дойде тук. Застраховката миналата година бе 600 евро. По Коледа ме вкл. мен като 2-ри шофьор безплатно, т.к. били му оставали 3 месеца до края на застрахователната година. За тази година застраховката за двамата е точно 333 евро. На далавера е. Mr. Green

Мисля, че е важно: За да ви се намали застраховката е хубаво от БГ да си изкарате документ от застрахователния Ви агент, че имате Х години шоф. досие без ПТП и актове. Според броя на годините пада цената на застраховката.

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 23:07 от мило коте

# 391
  • The QC to be!!!
мило коте за Ирландето това си е повече от далавера  Peace Наши познати които са там от 9 години, в началто са платили над 3000Е и това само за 1 шоф. Разбира се после са им паднали. Ние имахме квоти от 1300-до 3800Е/година, и то за една въшка кола.  ooooh! Аз ги питах по няколко пъти дали съм ги разбрала правилно. Та вие сте на повече от далавера.

# 392
Ще допълня.

Минимална работна - 1400 евро, брутно.
За застраховка на колата ми плащам 50 евро на месец, но нямам пълно каско.
За храна ( 2 възрастни, 1 дете и 1 бебе ) - поне 500 евро.
Училище - 45 евро на година.  Laughing
Газ и ток - 200 евро.
Вода - 50 евро.

За детските градини е малко сложно да се каже, защото работодателя плаща някаква част и данъчните ти връщат също.

# 393
Стана ми интересно че няколко потребителки бяха писали че таксите за градина могат да се приспаднат от облгаемия доход за данъци? Специално в ЮАР не съм чула да има такова нещо. Досега никога не са ми приспадали такси за градината на децата. От градината ви издават някакво данъчно удостоверение или как точно на практика става това?

# 394
От градината ви издават някакво данъчно удостоверение или как точно на практика става това?

Да, от градината издават удостоверение в което пише колко пари сме платили като такса за детската градина и колко за храна. Храната не може да се приспадне, само таксата. Същото важи и за следобедните занимални до 10 годишна възраст. И тук дълго време не можеше, от скоро се скоро се приспада.

# 395
В Германия прилагаме копия от всички възможни сметки по "разходи" на детето при попълване на данъчната декларация. В това число - договорът към детската градина, където пише каква сума се плаща за месец, различните договори и квитанции към спортни или езикови занимания и т.н. Peace

# 396
Данъка на колата е 108 евро, застраховката според категорията, мъжът ми е в най-благоприятната категория т.е ниво плаща 300-400 евро годишно, аз ако трябва да почна застраховка т.е да имам кола на мое име ще почна от 14то ниво, може и 1000 евро да струва ( за това нямам)

При вас има ли застраховка като 2-ри шофьор на семейната единствена кола? И след като навъртиш няколко години да си купите още една кола, но т.к. ти вече имаш застрахователно минало сумата да е много по-малка???

не съм чувала, по-скоро има една врътка с главата на семейството, че ако той е първа група може  някак си и ти да станеш:) но не разбирам много. сегашната застраховка е само на негово име. но ще питам за това минало, звучи добре да трупам застрахователно доверие...Simple Smile
Тук като правиш застраховка и те питат колко човека карат колата и на колко години е вторият водач и ти увеличават застраховката  автоматично , не признават документ от бг кат, важното е ти от колко години имаш ит. книжка. Отговорността е на този който е подписал застраховката. Това не го броят при отваряне на нов договор, не си ли подписал договор почваш от най високата група.
Мисля, че никой не е споменал застраховката за къщата, която е фиксиран разход  при мен 279 евро.

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 16:57 от Zai4enze

# 397
Стана ми интересно че няколко потребителки бяха писали че таксите за градина могат да се приспаднат от облгаемия доход за данъци? Специално в ЮАР не съм чула да има такова нещо. Досега никога не са ми приспадали такси за градината на децата. От градината ви издават някакво данъчно удостоверение или как точно на практика става това?

тук е само за яслата и до само до 1300 евро годишно.
Градината е безплатна, но тъй като не се учи/няма градина в сряда детето ходи на детски център, който струва пари. От тях също можеш да си приспаднеш част.  Peace

# 398
За Канада ти издават документ, който прилагаш към данъчнтата декларация. Имаш правото да приспадаш и до 500 долара на дете за спорт, както и летните детски лагери.

# 399
Понеже малко по-напред стана всъпрос за цените на зъболекарските услуги и понеже много ми накипя днеска, та да споделя офертата която полуЧих за една корона и кореново леЧение: 1250€.  #Crazy Сега обмислям как да комбинирам нещата, така Че поне короната да си направя в БГ, Че само тя е над 800€.  #2gunfire

# 400
А аз платих 65 евро за един час ерго/физиотерапия

# 401
Само да по вашите георграфски ширини признават ли българските шофорски книжки или трябваше наново да се явявате на изпит?
Тук ако нямаш местна книжка няма да ти дадат застраховка. Мисля че 1 година от получаване на резиденса може да караш с българската книжка с превод от посолството, след което ако не я смениш с местна трябва да държиш изпит наново.
Аз естествно изпуснах срока, за който нямах представа, и в момента карам с българската книжка, но ако ми се случи някакъв accident застраховката нищо няма да плати Sad

# 402
В целия ЕС се признават.

# 403
Тук може да караш 3 месеца ако си с временна виза, и 1 месец ако си резидент и трябва да вадиш местна, поне доколкото знам.

# 404
Понеже малко по-напред стана всъпрос за цените на зъболекарските услуги и понеже много ми накипя днеска, та да споделя офертата която полуЧих за една корона и кореново леЧение: 1250€.  #Crazy Сега обмислям как да комбинирам нещата, така Че поне короната да си направя в БГ, Че само тя е над 800€.  #2gunfire
Къде това ?

Общи условия

Активация на акаунт