Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 155
  • 512
  •   1
Отговори
# 375
 Страх ме е да кажа какви са отпуските в Холандия  newsm43
В Холандия,ако работиш на 40 часова работна седмица имаш право на 4 седмици годишна отпуска. Grinning
Която естествено може да бъде и по-голяма. Peace
Зависи от компанията,трудовия стаж и други фактори.
Моята лично е 6 седмици,които естествено не мога да взема накуп.
Болничните дни са друга история-зависят от застраховката,която работникът има-в смисъл дали и от кой ден се заплащат.
Интересното е,че можеш да оъсъстваш до 3 дни без проблем,само с информиране на работодателя,ноооо,могат да те проверят дали наистина си болен.Съзнателен народ като холандците не им и хрумва да кръшкат,дори масово се ходи на работа болен  ooooh!

Пропуснах да кажа,че се получават и "вакантие хрелд"  Laughing-8% от брутната годишна заплата.

# 376
и в Германия отпуската е 30 работни дни + 11-13 дни официални празници (светски и църковни) в зависимост от провинцията, обикновено до 3 дни бележка за болнични не е необходима. Болничните заради децата са 10 на година, при самотен родител- 20.

1600е  са си пари,една много добра сума за социална Франция,изключвам Париж и Азюра, с която тричленно семейство може да живее коректно,а не на ръба на мизерията,каквито са коментирите за Германия...
Е аз съм живяла и в двете държави  Peace
И ако сравнявам какво можеш да си купиш с 1600 евро на едното място и какво на другото, няма как да се получат нещата.

често пътувам из Европа и съм забелязала, че цените на стоките (храни и дрехи) в Германия са най-ниски. Говоря за цените в разпространени вериги магазини като Lidl, Zara, Promod...

# 377
Ние сме двама, работим за себе си, доходите ни в кризата паднаха  и от средни към високи сега са средни към ниски за Италия.

Не мога да направя особено точна сметка, но
-храна за двама  е около и под 400 евро на месец /не пием и не пушим,аз пазарувам доста в дискаунти, следя оферти/
-телефон, интернет 50 евро
- телевизия 50 евро
- 50ина евро за ток ( летните месеци повече, защото имаме климатици)
- газта в силните месеци е около 250 евро
- вода не знам колко, малко
- 50ина евро на месец за разни препарати и пр. домашни потреби
- за лайф ( пицерии, кино, кафенета) харчим към 200 евро месечно.
- за боклук не знам колко плащаме..

имаме и разни еднократни годишни разходи, например за да влизам от улицата в двора с колата ( не знам как се казва на бг) това право струва 94 евро годишно. Имаме годишна такса за телевизия ( т.е че имаме телевизор), която е 105 мисля евро годишно.
Данъка на колата е 108 евро, застраховката според категорията, мъжът ми е в най-благоприятната категория т.е ниво плаща 300-400 евро годишно, аз ако трябва да почна застраховка т.е да имам кола на мое име ще почна от 14то ниво, може и 1000 евро да струва ( за това нямам))

за дрехи и обувки харча 100/150 евро на сезон, според нуждите ми. Мъжът ми не го броя, защото той е много инцидентен.
Не съм се интересувала за социални помощи как стоят нещата, дано не се налага да се информирам, но знам, че няма или почти няма такива.

Аз като самоосигуряваща се плащам около 300 евро месечно осигуровки ( най-ниските възможни за Италия), и 23% в/у печалбата. Нямам отпуска, нито болнични, всяка болест си е за моя сметка.
Отпуската ми също:)

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 01:26 от 10 c's

# 378
Данъка на колата е 108 евро, застраховката според категорията, мъжът ми е в най-благоприятната категория т.е ниво плаща 300-400 евро годишно, аз ако трябва да почна застраховка т.е да имам кола на мое име ще почна от 14то ниво, може и 1000 евро да струва ( за това нямам)

При вас има ли застраховка като 2-ри шофьор на семейната единствена кола? И след като навъртиш няколко години да си купите още една кола, но т.к. ти вече имаш застрахователно минало сумата да е много по-малка???

# 379
При нас в НРВ, средно голям град
3-стайно жилище около 75-90 кв в центъра - от 650 - до над 1000 евро, в гаден квартал може и за 550 да се намери
гараж 50
ток (без отопление)  80 месечно
тел+ интернет+разговори с бг стационарен 55 евро месечна твърда такса
мобилни тел. за двамата 80
колата- според застраховката, модела, старостта и % на шофьора... ние плащаме за малка стара кола към 300 данък годишно+80 застраховка месечно+300-400 бенцин на месец (мъжът ми пътува около 40 км до работа и обратно всеки ден)
билетчето е 2.30 за в града
храна минимум 400 месечно за тримата
в ДМ около 120 (с памперсите и био продукти за детето, препарати, но без козметика за мен - купувам предимно от аптеката и Дъглас и там още пари)
цигари за мъжа ми към 150
такса телевизор и компютър 18
сметката излиза доста солена и това без дрехи и излизане  Confused

# 380

имаме и разни еднократни годишни разходи, например за да влизам от улицата в двора с колата ( не знам как се казва на бг) това право струва 94 евро годишно.

Това не го разбрах? Всеки прибира колата си в гараж/двор от улицата. За телепортиране още не съм чула.

# 381
Интересна тема!

За Холандия май никой не е писал. То и аз не се наемам, де.
Но вчера си платихме годишните данъци за къщата - 700 евро.  Tired
Здравни застаховки по 145 евро на месец и то на човек.
За отопление направо не ми се пише...

# 382
Mila, ние плащаме за апартамент 80 кв.м - 1900 евро годишно - местен данък+боклук, така че не ме плашиш Simple Smile

Застраховка - жилище+кола 100 месечно.

Добре, че не пушим Peace

# 383
Интересна тема!

За Холандия май никой не е писал. То и аз не се наемам, де.
Но вчера си платихме годишните данъци за къщата - 700 евро.  Tired
Здравни застаховки по 145 евро на месец и то на човек.
За отопление направо не ми се пише...

напиши моля те
наеми, заплати,  градини   bouquet

# 384
И нашите данъци дойдоха. Канада (Албърта) - $2485, САЩ ( Тексас) - $15860. Къщите ни са еднакви като големина и локация.
Само да отбележа, че по-голямата част от данъка в Тексас отива за училищата и в другите щати данъците не са от този сорт.
Още нещо интересно - Албърта е една от малкото провинции в Канада където има само тяхното ДДС - 5%, но нямат Провинциални такси - 8%. Тексас респективно освен този данък нямаме др щатски данъци

# 385
Аз написах 1600 без наема, защото това видях като пример от някой по-нагоре и ми стана ясно къде ще отиват горе долу, беше ми любопитно. От БГ човек не се сеща за някой разходи, за които ме светнахте вие, като по-дълго пребиваващи в чужбина. Нашите първоначални доходи ще за повече от 1600, така че не се притеснявам, но просто ми се видяха много първоначално, но явно ще има къде да ги наместим:)Zdravei 4i4o Sa6o,

Аз писах за тези 1600 евро преди време. Това е сумата, която банката иска да имаш месечно при вземане на кредит без да е включено в нея кредитната вноска т.е наема. И мен ми се виждаше много, но след като погледнах моито сметки, които си водя доста старателно в продължение на години, се оказа, че и при нас се получава средно долу горе същата сума месечно. Но пак повтарям, че ние сме от 10 години и мога да кажа, че харчим доста повече от колкото в началото. Не водим охолен живот, но си правим достатъчно почивки, излизаме си, сядаме на заведение, но в пърсите години като студенти изобщо не е било така.
Има много разходи, които се плащат годишно и вие ги пропускате в месечната такса, като ряазни застраховки, данъци за колата, такса за телевизия.
КОй колко плаюа за ток и парно е доста идивидуално,. НИе имаме 3стайно жилище 75 кв.м и платихме за миналата цяла година 200 евро парно. Но при нас всички стай са на юг, вътрешен апартамент, ново строителство. Имаме познати в двусатен, който платиха парно 1500 евро за същия период.
Водата също е индивидуално.
Примерно тук кубик студена вода е около 3 евро, а топлата е 12 евро, което според мен е адски много.
Тока бях писала по-назад

# 386
При нас данъка за къщата е около 2500 и имаме училищна такса към 500. Не помня точните цифри. Това за Монреал.  При нас ДДС-то ( то не се нарича така, ама е с подобен смисъл) е провинциална 8.5% и федерална 5%. Не се плаща ДДС върху храните (в магазина, в ресторант се плаща), това важи за цяла Канада. Тока не е скъп, ние плащаме усредено 150 долара на месец, лятото имаме климатици ( около месец) , а зимата( около 6 месеца  Mr. Green) се топлим на ток. Водата е включена към данаците на къщата т.е не плащаме допълнително.

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 16:16 от Zara73

# 387
на нас ни махнаха данъка за първа къЩа  Wink

# 388

имаме и разни еднократни годишни разходи, например за да влизам от улицата в двора с колата ( не знам как се казва на бг) това право струва 94 евро годишно.

Това не го разбрах? Всеки прибира колата си в гараж/двор от улицата. За телепортиране още не съм чула.

Да,и аз не съм чувала, иначе щях да си я спестя тази общинска такса.
Накратко, там, където излизам от къщи  се прекъсва тротара, и има скосяване. Тротоарът
не е наша собственост, а общинска. И за да не се паркира там пред моята врата, плс да имам скосяване, за да влизам/излизам плащам годишна такса. Беше към 70 еуро, сега ни я вдигнаха.

# 389
Данъка на колата е 108 евро, застраховката според категорията, мъжът ми е в най-благоприятната категория т.е ниво плаща 300-400 евро годишно, аз ако трябва да почна застраховка т.е да имам кола на мое име ще почна от 14то ниво, може и 1000 евро да струва ( за това нямам)

При вас има ли застраховка като 2-ри шофьор на семейната единствена кола? И след като навъртиш няколко години да си купите още една кола, но т.к. ти вече имаш застрахователно минало сумата да е много по-малка???

не съм чувала, по-скоро има една врътка с главата на семейството, че ако той е първа група може  някак си и ти да станеш:) но не разбирам много. сегашната застраховка е само на негово име. но ще питам за това минало, звучи добре да трупам застрахователно доверие...Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт