Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 159
  • 512
  •   1
Отговори
# 360
Таша, не са ме впечатлили 2000 лева, напротив, много ми се иска това да е средната заплата в България, ...

Не, в никакъв случай не е средна. 606,- лева е средната заплата.
Ето един хубав източник по темата.

Между другото познавам една "шефска секретарка" точно в Австрия,
кара Мерцедес Кабрио и живее в една вила до винарския квартал във Виена.
Не, не спи с шефа, наближава 60-те. Simple Smile

# 361
а мъжът на секретарката какво работи? Mr. Green

# 362

Пенсионер е, май прави си вино, но не за продан.
Не знам всъщност, бегло я познавам. Служебно.
Едва ли всички секретарки там взимат толкова, ясно.
Жената е и преводач и счетоводител, дори самата тя има асистентка.
Мисълта ми беше, че има разлика и от секретарка до секретарка.

Това имах предвид горе, но не улучих линка.
София е със средна заплата 922,- лева.

Линка пак е с проблем.
Сайта www.economynews.bg, клик на "Теми", после "Българските заплати", под графиката "Размер на средната заплата по райони".

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 17:13 от Таша

# 363
 Наистина целта ми не е била да вкарвам когото и да било в заблуждение и наистина не си спомням да съм казала, че това, което споделям е общовалидно. Това е моята гледна точка, която реших, че би могла да е полезна за да се преценят нещата неедностранно. Далеч съм от мисълта, че сме представителна извадка на бг обществото, но сме част от него. Твърдя както и по-рано беше споменато от някой, че нещата в Бг/ а и не само / не са нито само черни нито само бели... всяко твърдение има и изключения.
 А за шапа аз си имам своите съображения да не се доверявам на това, което се говори и за мен притесненията ми  не са неоснователни.
 Извинявам се отново, ако съм засегнала някого не съм го направила умишлено.

# 364
  • На остров
Да има разлика от секретарка до секретарка аз имам в предвид човек с образование с опит с поне един чужд език работещ в международна компания, посолство , представителство и т.н со доста голям ареал на задължения...и говоря за София за други градове нямам идея как е..и разбира се те осигуряват на целия ти доход..всичко това коментирам на база личен опит..не си говоря просто така..

# 365
С болничните е доста трудно, на практика , за да вземеш болничен трябва да си болен повече от 2 седмици, затова хората ходят болни на работа, а децата на градина с лекарствата.

Тук не съм съгласна с теб - повечето хора като се разболеят си остават вкъщи няколко дена и не се изисква абсолютно никакъв болничен. Работодателите въобще не изискват такова нещо. Аз понеже съм свикнала от България да представяме болничен от лекар, като занесох бележка от лекаря (бях вкъщи болна около 2 - 3 дена) всички се чудеха какво е това и защо им го нося въобще. И това се случва доста често - като кажеш че си болен, хората обикновено ти вярват и никой не допуска разни други неща.

Виж вече ако си болен по-дълго време, тогава подаваш за  EI Sick Benefits, но това е примерно ако не можеш да ходиш на работа няколко месеца.

При нас също не искат бележки, казваш, че си болен и оставаш вкъщи, но политиката на фирмата е тези дни се взимат от отпуската, ако имаш такава, ако не неплатени. Аз предпочитам неплатени, но не ми ги дават, ако имам останала отпуска, приспадат ги и това е. Накрая оставаш без отпуска, ако децата боледуват много, затова си ходя болна на работа, че да имам дни за децата и евентуално все пак някаква отпуска. Повечето колеги си ходят болни на работа поради същата причина, при мъжа ми също .  EI Sick Benefits бенефитите влизат в сила след 2 седмица на болестта и за тях ти трябва бележка. Аз съм с частна застраховка и болничните ми влизат в сила след първата седмица от болестта и е по добре платена от държавната., но трябва да взема документ от лекар.  Има фирми в който имаш от 3 до 5 дни за болест и друго лично време, но май не е чак толкова масово ,защото редовно в градината има деца, които ида ват на градина с лекарствата. Предишната ми фирма имах 3 дни, но за две децата това си е нищо.

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 18:44 от Zara73

# 366
  • The QC to be!!!
имам в предвид човек с образование с опит с поне един чужд език работещ в международна компания, посолство , представителство и т.н со доста голям ареал на задължения...и говоря за София за други градове нямам идея как е..и разбира се те осигуряват на целия ти доход..всичко това коментирам на база личен опит..не си говоря просто така..
И от около 2 млн. живеещи в Сф. колко работат на такива места  newsm78

# 367

1600е  са си пари,една много добра сума за социална Франция,изключвам Париж и Азюра, с която тричленно семейство може да живее коректно,а не на ръба на мизерията,каквито са коментирите за Германия/тук не съпоставям двете държави,защото нямам база на сравнение/ .Да не говорим,че CAF ще удари едно стабилно рано за наема + евентуални други бенефити според текущия статус на претендиращия - EDF,RMI,RSA,RSO,API,АV..

Така говорите все едно стандартните заплати в Западна Европа са 3000+. Преувеличавате според мен. /тук не включвам Швейцария,Скандинавите../

Е аз съм живяла и в двете държави  Peace
И ако сравнявам какво можеш да си купиш с 1600 евро на едното място и какво на другото, няма как да се получат нещата. Но съм съгласна, че за този доход във Франция има доста помощи, но за току що дошъл емигрант не знам доколко могат да се вземат предвид.  Thinking

Иначе съм съгласна, че не всички взимат 3000 евро заплата.

# 368

Пенсионер е, май прави си вино, но не за продан.
Не знам всъщност, бегло я познавам. Служебно.
Едва ли всички секретарки там взимат толкова, ясно.
Жената е и преводач и счетоводител, дори самата тя има асистентка.
Мисълта ми беше, че има разлика и от секретарка до секретарка.

ами аз познавам много семейства тук, при които мъжът работи на пълен работен ден, а жената -само до обяд. И въпреки това карат две хубaви коли, живеят в прекрасни къщи, в скъпи райони. И това не е защото печелят много добре, а просто защото имат по-малко разходи. Много е лесно, когато получиш къща от родителите си например  Wink

# 369

При нас също не искат бележки, казваш, че си болен и оставаш вкъщи, но политиката на фирмата е тези дни се взимат от отпуската, ако имаш такава, ако не неплатени.

За първи път чувам за такова нещо, но явно съществува щом казваш. Във фирмите, в които аз съм работила в Канада, никога не са ми вземали тези дни от отпуската и винаги са ми ги плащали. Явно зависи от политиката на фирмата.

# 370
Аз съм в американска компания, може и заради това да е. Предишната фирма не ми ги взимаха от отпуската, но аз и не съм боледувала, само по 2-3 дни. С появата на децата се промени положението. На мъжът ми му ги плащат, а отпуската е фиксирана т.е винаги си я има, но му правят проблем, ако липсва много или поне той твърди така. Confused

# 371
Аз съм в американска компания, може и заради това да е.
Няма общовалиден "американски подход" към болничните и отпуските. Всичко зависи от конкретната компания - дори не от щата, а от компанията. Някои са по-щедри с личните/болничните дни и отпуските, други са стиснати, и така. В нашата фирма например отпуската започва от 10 дни на година и с повишаване на стажа се повишава и отпуската. Но пък лични и болнични дни имаме неограничен брой, и никой не те проверява от какво си болен (за "лични дни" се считат неща от рода на трябва да отидеш на нечие погребение, имаш час при лекаря, детето е болно и други подобни наложителни причини за отсъствие когато ти самият не си болен). Идеята е че ако са неограничени, хората няма да изпитват нужда да си ги "изгърмят" в края на годината ако им останат, и всъщност статистиката на такива компании показва че при неограничен брой такива дни хората всъщност отсъстват по-рядко.

# 372
Американците са много стиснати когато става вьпрос за отпуски и т.н #Cussing out. Компанията ми е клон на американска компания и ние сме с минималните дни ваканция и лични. Дори официалните ни празници са с 2-3 дни повече в годината, но на тях пак им се струва че в Канада почиваме повече.  Добре е че сме разделени географски и минаваме с с допълнителни дни през лятото и околоКоледните празници. Обещала сьм си че следващата компания за която ще работя ще е Канадска, единствено заради този фактор.

# 373
Много интересна и полезна тема!

# 374
В ЮАР отпуските стандартната отпуска е 15 дена. След определен борй години стаж и в зависимост от конкретната фирма може да се увеличи. Специално на моята работа след 5 година ти дават  допълнителен ден на година докато се стигне до 20 дена максимално след 10 години стаж в същата фирма. Естествено ако се преместя на друга работа ще трябва да се върна на 15 дни. Имат доста официални празници, мисля че са към 12 общо с почивните дни по коледа и великден. Тук повечето хора си взимат отпуските декември за да съчетаят с коледните и новогодишни празници и април, когато има 2 почивни дни за коледа.
Болничните са 30 дена на 3 години, които ако не ги ползваш се губят и 3 дена за гледане на болно дете или ако почине член на семейството. За 1 ден не ти искат бележка от лекар, но ако се съберат 2 последователни дни, например си болен понеделник или петак ти се иска, ако не можеш да я представиш ще ти одържат деня от годишен отпуск.
ЮАР не е социална държава, тъй че който има намерение да живее или ползва някакви социални помощи не е за тук. Работодателят не е длъжен да плаща нито здравни осигуровки, нито пенсионни. Здравното и пенсионно осигуряване е изцяло на доброволни начала, ако имаш възможност плащаш. Всеки плаща едни и същи вноски, тъй че няма такова нещо хора с по нисък доход да плашат по малко и да ползват същите привилегии и облаги.

Общи условия

Активация на акаунт