Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 171
  • 512
  •   1
Отговори
# 315
Нали наскоро кабинета на Борисов искаше да въведе ценови контрол на производителите,коити определено нагаждат помежду си цените.Тогава те скочиха срещу политиците,че били,горките,много следени,нямали свобода в работата си...Не знам докъде стигнаха в тази кауза,какво се случи с цената на горивото.
Смятам,че в тази хаотична държава,ако се намери 1,който да поиска да въведе ред и контрол,срещу него ще скочат 100,за да го издърпат надолу...за голямо съжаление.Откъдето и песимистичният ми поглед в бъдещето.

# 316
  • The QC to be!!!
Maлко отклонение от темата............ Рокси такива аватари са забранени  Mr. Green направо ми убиват желанието да чета или да пиша  Laughing От къде го измъкна  Blush

# 317
След въпроса за съотношението цени - разходи - заплати остана и още един важен въпрос за доизясняване, а именно възможностите да си намериш работа, отново съпоставени с България.
*Тук - тотална безработица, за всяко работно място се явяват по 300-400 човека най-малко. Времето за намиране на работа е различно, естествено, но ако си млад специалист обикновено ти отнема около година в зависимост от специалността... Rolling Eyes
* Изискванията на работодателите понякога граничат с пълно безумие: примерно искат да си до 30 години, висше образование, да имаш няколко години стаж по специалността, да владееш 2-3 езика и ти предлагат "атрактивна заплата" от 350-400лв. ooooh! Ако пък изпълниш изискванията, може пак да те отсвирят, без обяснения, ти си мислиш, че си прекалено квалифициран сигурно #Crazy Има и обяви, където за продавачка искат чужд език, компютърна грамотност и не знам си още какво, кому е нужно, да се чудиш, освен на работодателя да се гаври с хората, изпаднали в нужда #Cussing out Работното време рядко е по 8 часа, обикновено се работи 10-12 часа.
*Друг важен въпрос са осигуровките. Може да се прочете много често,че се предлага реална осигуровка за позицията, с една дума това вече е някакъв голям плюс, а не задължително условие за всеки работодател от закона. Е, как досега няма осъден никой, да се чудиш.... Sick Наистина много хора са осигурявани на 4 часа и на 240 лв. Ако гъкнеш си вън веднага. Зет ми работи 2 години като шофьор-снабдител на 16-дори 18- часов работен ден със заплата 450 лв и осигуровки за 4 часа и на 240 лв . Платеният му отпуск - 1 седмица за 2-те години. Извънреден труд почти никъде не се заплаща, работа в празнични дни- като при обикновени. Почти няма човек, който да не е бил ограбен от работодателя си с няколко заплати, и ние го изпитахме, мъжът ми осъди работодателя, ама пари ще види на куково лято.  Sick
Казвайте сега по тези въпроси как е при вас.....

# 318
  • The QC to be!!!
Платеният му отпуск - 1 седмица за 2-те години. Извънреден труд почти никъде не се заплаща, работа в празнични дни- като при обикновени. Почти няма човек, който да не е бил ограбен от работодателя си с няколко заплати, и ние го изпитахме, мъжът ми осъди работодателя, ама пари ще види на куково лято.  Sick
Казвайте сега по тези въпроси как е при вас.....
Белгия платен отпуск - 30 дни, + 10 дни национални празници платени. В щатите ми беше малко по висок, но това след няколко години стаж при същият работодател, като от тези дни ми се приспадаха взети за националните празници. В Ирландия - 20 работни дни платен и националните празници също бяха платени. Но там шефа ми даваше към 10-ина дни около Коледните празници - неписано  Wink Плюс беше малко като да работиш на черно, можех да си вземе и повече от тези 20 дни ако ми се наложеше. В щатите болничните бяха без ограничение но за болничен ден ако искаш да ти платят ти приспадат от платените дни отпуска. Тук в Белгия - ако не се лъжа са 10 болничните дни. В Ирландия - там можеше да си взема ако ми трябва болничен без ограничение  Crazy

За осигуровки и на 3те места е различно, но е въз основа на заплатата ми, не е като в Бг. както му е кеф на шефа, няма такова нещо. А това за невзети и заработени пари от работодателя - е много обичайна практика в Бг. и говорим за не 1-2 месеца, в някой случай ставана ?с и за > половин година. Информацията ми е 1ва ръка.  Peace

# 319
След номера на ниво осигуровки,режат и от заплатата,при допуснати дребни грешки.

Baby,ти си феноменално флексибъл за мен.Всеки път изскачаш от ново място.Днес си в Париж,утре си в Делхи,вдругиден в Каспичан...  Laughing
Сега като се замисля,за последната година съм живяла в 4 държави.  ooooh!

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 22:09 от Not Approved &

# 320
аз си търсих работа точно 3 месеца ( без стаж в Австрия, без големи изисквания - само исках да е "на бюро")
Тогава ми се стори безкрайно дълго, но сега като се замисля май не е чак толкова дълго време.
За хората, които нямат никакви претенции, какво ще работят - предполагам максимум един месец!

това, което ми направи впечатление, беше че в цялата фирма ( 30 служители) само аз и шефът бяхме с висше образование. А в Бг 80% от децата се принуждават да следват, защото шансовете им да си намерят работа без това са минимални

# 321
За търсенето на работа в Канада има огромно значение дали имаш прословутия канадски опит. Първата работа се намира най-трудно, от там нататък става по лесно след 1-2 години работа, след 5 вече сами почват да те търсят разни headhunter, могат да бъдат много нагли, звънят ти направо на работното място.  Twisted Evil Работната седмица стандартно е 40 часа т.е 8 часа на ден, обедната почивка не се заплаща. По принцип часовете над 40 х на седмица би трябвало да се плащат по 1.5, но по малките фирми ги плащат като редовните часове или си ги събираш отделно и после може да ги вземеш като свободно време. Аз предпочитам свободното време, но при нас ги плащат  по 1.5 ,  тези пари изчезват обаче под формата на данъци. Confused Стандартната отпуска 10 работни дни. При мен е 15 работни дни  + 3 дни на всеки 5 години във фирмата, имам някакви 3 дни допълнително около нова година , празниците не ги знам колко са точно, май са 8. Определено в това отношение е по зле отколкото в Европа.
С болничните е доста трудно, на практика , за да вземеш болничен трябва да си болен повече от 2 седмици, затова хората ходят болни на работа, а децата на градина с лекарствата.

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 20:57 от Zara73

# 322
  • На остров
Намирането на работа в Швеция се базира преди всичко на лични контакти или така наречените връзки, нещата са така и за самите шведи. Минималната заплата е около 18 000крони., нормална работа  в офис,  музей, или железопътната им компания например..около 20 - 25 хиляди крони..
Без шведски много много трудно, но не невъзможно зависи от квалификациите и контактите отново..наемите в Стокхолм от 4 до 10  и нагоре зависи от това дали е първа или втора ръка, квартал големина и т.н...карта за градски транспорт 690крони включва всички зони..
храна от 3 до 6 на месец ..ние за съжаление сме в горната граница ...
разходи за кола имам идея само за нова, колко е лизинга и застраховката на месец..

ако някой се интересува от още да каже  Simple Smile

# 323
  • Paradise

Естествено, за да има достоверност трябва да се сравняват артикули и магазини от един и същи ценови клас.

Абсолютно.
Пикадили и Била са доста скъпи супермаркети в България.
За един и същи продукт, напр. моцарела - в Пикадили е 2,20, а в Лидл - 1,29
Синьо сирене - 2,69 (за 100 гр. в Пикадили), в Лидл за същата разфасовка на същата фирма - 1,99 лв.

# 324

и с наем, и без наем, оправията е на ръба на преживяването. дрехи и др. "екстри" не се купуват, за ресторант или ваканция, да не говорим.

Абсолютно си права, изпитала съм го на гърба си.
 Съвсем неотдавна ни се наложи на мен, мъжа и детето (бебе тогава) да живеем, няколко месеца от социални помощи в Германия (Hartz IV) сумата, която получавахме на месец от държавата беше точно 1600 евро.
За двама възрастни и бебе това е абсолютна мизерия, освен наем, ток и  храна от дискаунта, нищо друго не можеш да си позволиш, все пак са социални помощи, не се и предвижда да си позволяваш повече.Да не говорим,че в търсенето на най- евтиното жилище се попада на такива райони,че по-добре да си стоят в БГ.
  Момичето, което питаше, дали ще се справи с  1600евро ще работи за тях (или мъжът ѝ) и също са с дете, ами ще се справят, но с едното справяне ще са, но като за начало става, докато и двамата почнат да работят.
 Иначе аз като студентка навремето и с 300евро (тогава 600 марки) на месец съм изкарвала, но въпросът е КАК...

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 01:54 от меркантилница

# 325
С болничните е доста трудно, на практика , за да вземеш болничен трябва да си болен повече от 2 седмици, затова хората ходят болни на работа, а децата на градина с лекарствата.

Тук не съм съгласна с теб - повечето хора като се разболеят си остават вкъщи няколко дена и не се изисква абсолютно никакъв болничен. Работодателите въобще не изискват такова нещо. Аз понеже съм свикнала от България да представяме болничен от лекар, като занесох бележка от лекаря (бях вкъщи болна около 2 - 3 дена) всички се чудеха какво е това и защо им го нося въобще. И това се случва доста често - като кажеш че си болен, хората обикновено ти вярват и никой не допуска разни други неща.

Виж вече ако си болен по-дълго време, тогава подаваш за EI Sick Benefits, но това е примерно ако не можеш да ходиш на работа няколко месеца.

# 326

и с наем, и без наем, оправията е на ръба на преживяването. дрехи и др. "екстри" не се купуват, за ресторант или ваканция, да не говорим.

Съвсем неотдавна ни се наложи на мен, мъжа и детето (бебе тогава) да живеем, няколко месеца от социални помощи в Германия (Hartz IV) сумата, която получавахме на месец от държавата беше точно 1600 евро.
За двама възрастни и бебе това е абсолютна мизерия, освен наем, ток и  храна от дискаунта, нищо друго не можеш да си позволиш, все пак са социални помощи, не се и предвижда да си позволяваш повече.

Изненадана съм.
В съседна Франция за 1600 евро на месец хората си живеят царски.Нямам предства какъв е размера на социалните помощи,но силно се съмнявам да е повече от 500-600евро.

# 327
  А„ дали не са 500-600 евро на човек? В такъв случай пак ще са около 1600 евро на месец, това е абсолютен минимум, а че някой си живее царски с тези пари в Германия може да каже, единствено човек, който никога не е живял с 1600 евро на месец  там, за Франция нямам представа как е.

# 328
ох моля ви се - чак пък мизерия - не бих казала.
Ние сме живяли с 1300 евро - само мъжът ми работеше, аз бях бременна. И не сме мизерствали изобщо.
Някои от вас май страдат от принцесизъм... Разбрахме, че вашият стандарт е много висок, но моля слезте на земята!
С 1600 евро в началото ( аз предполагам че това е една заплата само) ще се справят без проблеми и без мизерия!
Ако искате да докажете обратното - моля в цифри, а не в лирически отколонения!!!

# 329

За двама възрастни и бебе това е абсолютна мизерия, освен наем, ток и  храна от дискаунта, нищо друго не можеш да си позволиш, все пак са социални помощи, не се и предвижда да си позволяваш повече.Да не говорим,че в търсенето на най- евтиното жилище се попада на такива райони,че по-добре да си стоят в БГ.

наем и ток за двустайно жилище - 700-800 евро ( и това не е жилище в лош квартал)
храна за двама човека и бебе - 300 евро
перилни препарати, домашна косметика - 150 евро
телефон, интернет - 50 евро
остават  между 300 и 400 евро за дрехи, кино и други развелчения
Къде точно ти се видя мизерия?
Тези хора, които са решили да напуснат БГ, да не мислиш че за развлечение го правят- ей така за по-весело?!?!?!
Сигурно бюджетът им в БГ е доста по-трагичен от горния...

Общи условия

Активация на акаунт