Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 172
  • 512
  •   1
Отговори
# 330
Не знам за какъв стандарт говориш, аз говоря за социални помощи и екзистенциален минимум, тук толкова се плаща на безработните и не го определям аз. Щом социалните служби дават толкова на 3 членно семейство, значи са изчислили, че това е абсолютният минимум, те богат никой няма да направят.
В цифри се полагаха тогава по 345 евро на човек и 300 на бебе до една година, значи 990, сега може и да са увеличили нещо, тогава беше толкова. Казах 1600, но от тази сума се плаща и наем  ток и сметки. Да, мизерия си беше и то голяма,аз лично няма да съм благодарна, ако бях потенциален емигрант търсещ информация тук и някой ми каже,че с 1600 евро ще съм супер, позволи ми да изкажа мнение по въпроса.
 Виждам ,че  смяташ 1600 евро, но без да влиза наема в тях, това обаче е грешно, а аз в предишните си постове не съм го написала, грешката е моя. Направи си същата сметка с 900 евро. От къде пазариш, че 300 евро ти стигат за двама души??

# 331
1600 evro за първите месеци в страната е ок,
но ако е за семейство дълги години живщяло в страната са крайно недостатъчни.
Сега ще обясня защо.
Живота в Германия не е само наем и храна, а са и други застраховки,
например юридическата /не знам на български как е адвокат или нещо подобно/,
крайно необходима е, повечето имат unfallversicherung, arbeitsunfähigkeitsversicherung,
това са затраховки с които се спи по-спокойно, но и струват пари.
Колата на изплащане също трябва да се сметне, все пак без кола за къде, особено ако семейството живее в малко градче, дори за едно пазаруване си трябва.
Ако си се записал в клуб, фитнес и т.н. като останеш безработен за съжаление не можеш да се отпишеш, повечето договори са по 2 години.
А ако си дошъл без капитал в чужбина, със сигурност доста хора взимат кола на изплащане,
долу горе е около 300 евро на месец., ок при болест има и затраховка която покрива кредита.
За това за семейство, което е живяло вече тук 1600 евро е някакъв минимум, НЕ СЕ мизерства, но
се спестява доста.
А картите за траснпорта забравих.
Проблема е че доста застраховки са с договори и не могат да се прекратят още на следващия месец.
меркантилница на нас ни стигат 300 евро на месец за храна за двама души, това съвсем сериозно,
пазарувам само от Нето и Алди и от един открит пазар директно от селяни, а и от един турски магазин. Не сме на диета Simple Smile))

# 332

Изненадана съм.
В съседна Франция за 1600 евро на месец хората си живеят царски.Нямам предства какъв е размера на социалните помощи,но силно се съмнявам да е повече от 500-600евро.

Не съм съгласна, Франция е определено по-скъпо - и храната и услугите
За наемите зависи какво сравняваш, но по нито един друг параграф не е по-евтино Peace

Да си кажа за отпуските - 25 + 10 дни (изравняване на часовете над 35 (защото по закон във Франция работното време е 35ч) + 10 празници.

# 333
Абсолютно си права  Piny. Чета от известно време темата. Абе говорите тук за едно доходи в Германия,за едни наеми... С 2000 чисто на месец семеиство тук живее добре , ако не иска да спестява за нещо. Аз живея в малък град.До скоро работех само аз.И детето е тук. За наем,ток,лизинг на кола ,застраховки отиват 1300 .Останалите 700 Е стигат за храна ,дрехи екстри. Е вярно не ходя на козметик и скъп фитнес, но това е до начин на живот.Обичам разходките,каране на колело... По същия начин съм живяла и в БГ. Ако някой си мисли,че парите
в Германия са толкова много,че веднага ставаш богат се заблуждава много. Пари се спестяват
с години .А за сравняване на цените на храните , определено в БГ ми е по скъпо.  

# 334

Изненадана съм.
В съседна Франция за 1600 евро на месец хората си живеят царски.Нямам предства какъв е размера на социалните помощи,но силно се съмнявам да е повече от 500-600евро.

Не съм съгласна, Франция е определено по-скъпо - и храната и услугите
За наемите зависи какво сравняваш, но по нито един друг параграф не е по-евтино Peace

1600е  са си пари,една много добра сума за социална Франция,изключвам Париж и Азюра, с която тричленно семейство може да живее коректно,а не на ръба на мизерията,каквито са коментирите за Германия/тук не съпоставям двете държави,защото нямам база на сравнение/ .Да не говорим,че CAF ще удари едно стабилно рано за наема + евентуални други бенефити според текущия статус на претендиращия - EDF,RMI,RSA,RSO,API,АV..

Така говорите все едно стандартните заплати в Западна Европа са 3000+. Преувеличавате според мен. /тук не включвам Швейцария,Скандинавите../

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 11:21 от Not Approved &

# 335
  • The QC to be!!!
Така говорите все едно стандартните заплати в Западна Европа са 3000+. Преувеличавате според мен. /тук не включвам Швейцария,Скандинавите../
Ako някой е търсил техника из Европа може би е видял, че всъщтност в Швейцария са по ниски цените, за един и същи продук. Услугите там са повисоки, пример - подстригване.

Някой от вас да се върнат на зад и видят точно какъв беше ?са на момичето - дали ще се оправят? Тя не пита за забогатяване, не пита за спестяване, не пита дали ще и оставят стотици на месец за дрехи, развлечения, разни козметични процедури и т.н. Като ви чете човек, ще каже че едва ли не Германия е само за семейства с доходи 3000Е+/месец  Crazy Което всеки знае, че не е така.

# 336
 Да, ще се оправят със сигурност, ето Piny на предната страница е постнала пирамидата на Маслоу, за първите две стъпала ще им стигат винаги тези пари. И аз това казвам, екзистенциален минимум, нахранен и подслонен с платени сметки.   Peace

# 337
Toва хубаво, за баба дето знае 2 и 200 пак хубаво, за главата над водата- още по   хубаво. Но аз пак да си завторя въпроса, защо в българската калкулация слагате телешко от 50 лв, а в немско-френския бюджет- дискаунт магазините и държавните помощи ? Mr. Green
Само като видя  емиграция и помощи в едно изречение и ми става ясна работата.

пп. Бейби, информирай модератор  Crazy пък и какво му е на момчето, и той е емигрант, по темата е, така да се каже Mr. Green

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 11:58 от Рокси

# 338
  • The QC to be!!!
Рокси пък аз пак да кажа, аватари като твоят са забранени, че отклоняват и вниманието и мисълта  Mr. Green и .................... си губя и ума и дума  Blush

# 339
Повечето хора заминават, защото в България им е трудно да се справят и дори най-лошото стъпало в Германия да речем е за тях крачка напред ако сравним със ситуацията им в Бг!
Много ясно, че човек бързо свиква на хубавото, колкото повече печели, толкова повече неща си позволява. С течение на времето, стандартът ще се повиши, но ще се повиши и доходът им.

# 340
защо в българската калкулация слагате телешко от 50 лв, а в немско-френския бюджет- дискаунт

не знам колко хора в Бг си позволят месо за 50лв/кг - повечето карат на кайма и колбаси ( освен секретарките, които печелят по 2000 лв разбира се  Laughing )

# 341
Аз написах 1600 без наема, защото това видях като пример от някой по-нагоре и ми стана ясно къде ще отиват горе долу, беше ми любопитно. От БГ човек не се сеща за някой разходи, за които ме светнахте вие, като по-дълго пребиваващи в чужбина. Нашите първоначални доходи ще за повече от 1600, така че не се притеснявам, но просто ми се видяха много първоначално, но явно ще има къде да ги наместим:)

# 342

Абсолютно си права, изпитала съм го на гърба си.
 Съвсем неотдавна ни се наложи на мен, мъжа и детето (бебе тогава) да живеем, няколко месеца от социални помощи в Германия (Hartz IV) сумата, която получавахме на месец от държавата беше точно 1600 евро.
За двама възрастни и бебе това е абсолютна мизерия, освен наем, ток и  храна от дискаунта, нищо друго не можеш да си позволиш, все пак са социални помощи, не се и предвижда да си позволяваш повече.Да не говорим,че в търсенето на най- евтиното жилище се попада на такива райони,че по-добре да си стоят в БГ.

наем и ток за двустайно жилище - 700-800 евро ( и това не е жилище в лош квартал)
храна за двама човека и бебе - 300 евро
перилни препарати, домашна косметика - 150 евро
телефон, интернет - 50 евро
остават  между 300 и 400 евро за дрехи, кино и други развелчения
Къде точно ти се видя мизерия?
Тези хора, които са решили да напуснат БГ, да не мислиш че за развлечение го правят- ей така за по-весело?!?!?!
Сигурно бюджетът им в БГ е доста по-трагичен от горния...

Piny, може ли да поясниш какво се разбира под двустайно жилище, защото тук двустаен е 60 кв.м -спалня, хол, кухня, а едностаен е гарсониера - стая, кухня, тристайния е 2 спални, хол, кухня, но като че ли в чужбина двустайния го разбирате 2 спални, хол, кухня Rolling Eyes?

# 343
Напротив, напротив. Аз не мисля, че много хора емигрират заради чисто икономически причини, а може и аз е заблуждавам. Хората, около мен, които живеят в чужбина ( не обичам думата емиграция, в 21 век тя покрива точно една определена прослойка, към която нито аз, нито приятелите ми се числят) отиват или за да учат, или за да се възползват от по големите възможности за реализация. Говоря за последните нива на така любимата във форума пирамида на Маслоу, а не да избягаш от десет процентната безработица в България, за да отидеш при шестпроцентната в Германия.

Ей, докато публикувам, продължавате да въртите същата плоча:) колко, та колко. Ами има статистики, цъкнете, вижте, прочетете. Не сравнявате коректно, това не носи никаква достоверна информация, освен за собствената ви нагласа.

пп. в Австрия под двустаен и тристаен се разбира същото като в България, това със спалните е в Щатите главно, или изобщо когато се пише 1 bedroom apartment.

# 344
Искам само да уточня защо съм дала такава цена на телешкото месо, тъй като ми направи впечатление, че събудих коментари по този повод. Това е цена на италианско телешко месо, което в момента купуваме / не давам линкове за да не се приеме за реклама/ и го правим по следната причина: в България в момента върлува шап. Всички знаем колко занижен е контрола на храните тук и просто, ако човек не иска да рискува здравето и живота си  купува или нещо по-скъпо или не купува съответния продукт поне докато не отмине реалната опасност...Няма да коментирам повече по темата, тъй като доста я отклонявам от първоначалния и замисъл, за което се извинявам.

Общи условия

Активация на акаунт