Масло или маргарин?

  • 21 269
  • 182
  •   1
Отговори
# 45
  • в колонките
  • Мнения: 510
Масло у дома се купува около Коледните и Новогодишни празници.Маргарин - никога.Целогодишно употребяваме маслинено олио /зехтин/ домашно. Naughty

# 46
  • Sofia
  • Мнения: 179
Здравейте! Ако може да добавя и моето мнение по въпроса - маргаринът е много вреден за организма продукт, защото  съдържа транс мазнини, които се получават при химичната преработка на растителни мазнини. С две думи маргарина се получаява по изкуствен начин от олио, на което са му добавени, водородни атоми, за да се получи твърда консистенция подобна на масло. Получават се продукти, които са различни изомери, много от които не  се срещат в природата и не могат да се метаболизират от организма. Смята се, че те се натрупват в кръвоносните съдове и допринасят за развитието на атеросклерозата. Маслото е естествен продукт и в умерени граници не вреди на организма (50-70г. дневно).

# 47
  • Мнения: X
Абе,най-вкусно е с Гхи,ама  много скъпо ,бе.....   Grinning   

# 48
  • Мнения: 7 433
Здравейте! Ако може да добавя и моето мнение по въпроса - маргаринът е много вреден за организма продукт, защото  съдържа транс мазнини, които се получават при химичната преработка на растителни мазнини. С две думи маргарина се получаява по изкуствен начин от олио, на което са му добавени, водородни атоми, за да се получи твърда консистенция подобна на масло. Получават се продукти, които са различни изомери, много от които не  се срещат в природата и не могат да се метаболизират от организма. Смята се, че те се натрупват в кръвоносните съдове и допринасят за развитието на атеросклерозата. Маслото е естествен продукт и в умерени граници не вреди на организма (50-70г. дневно).
    Това е много добре да се знае!

    Но лошото е ,че когато взимаш масло,изобщо не можеш да бъдеш сигурен,че това наистина е масло,а не 50% (или колко там) маргарин.
    Истинско краве масло има един особен сметанов аромат,изглед  и твърдост.....Честно казано даже Президент не ми отговаря на всичките критерии.  Confused

    Може и да съм в грешка....   33uu Поправете ме,ако съм.  Peace

# 49
  • Мнения: X
Селма,хич не си в грешка.   Peace
Аз дори съм попадала на "масло" с аромат на свинска мас.
Не че имам против,аз я ползвам чат-пат....Но когато плащам за масло,искам масло.
Все пак двете са на различна цена...

# 50
  • Мнения: 169
Селма,хич не си в грешка.   Peace
Аз дори съм попадала на "масло" с аромат на свинска мас.
Не че имам против,аз я ползвам чат-пат....Но когато плащам за масло,искам масло.
Все пак двете са на различна цена...

И аз подкрепям!!! В чудо се виждам като застана на щанда с маслата, уж има много пък което съм избрала все не ми е харесало:(

# 51
  • Мнения: 27 523
Масло у дома се купува около Коледните и Новогодишни празници.Маргарин - никога.Целогодишно употребяваме маслинено олио /зехтин/ домашно. Naughty

Как си правите домашен зехтин, това ме заинтригува много  Shocked - откъде берете сурови маслини и как си ги пресовате?  newsm78

# 52
  • Мнения: 399
Блонди, Sivila е с местожителство в Гърция,може да са производители.Аз мисля така,а тя ще си каже.

# 53
  • Мнения: 27 523
А, да, може, не погледнах местожителството  Simple Smile

# 54
  • Мнения: 258
Блонди- изпревари ме с въпроса, също ме заинтригува. Звучи си супер, но трябва да сменяме държавата.Simple Smile)) Прави ми впечатление, че зехтина който тук ползвам, нагарча. Вероятно така трябва да бъде, нямам представа. Ако някой има нека сподели. В пъти е по евтин от бг, пише, че е 100% ,знам ли?

# 55
  • в колонките
  • Мнения: 510
Здравейте, Hug
 Съжалявам,че късно се включвам,но напоследък съм много служебно заета.Свекър ми е грък./свекървата си е наше производство/  Joy.Та имат около 70-80 дървета маслини и си правят за нас.Не продаваме,че дават и на моите родители,дъщеря си,нашата дъщеря...А бе на целият ни сой,но не продават. Peace

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 179
Цитат
Но лошото е ,че когато взимаш масло,изобщо не можеш да бъдеш сигурен,че това наистина е масло,а не 50% (или колко там) маргарин.

Това си е сериозен проблем. Търговците са  длъжни да пишат съдържанието. На евтините масла пише напр. 50% растителни мазнини, което си е маргарин. Търсете по-скъпите, немски и няма да сбъркате.

# 57
  • Мнения: 27 523
Немски? Че откъде у немците маслини?  newsm78

Прави ми впечатление, че зехтина който тук ползвам, нагарча. Вероятно така трябва да бъде, нямам представа.

Има различни марки, съответно и вкусове. Както писах по-напред, по-евтините са кофти на вкус - горчат, киселеят, имат прекалено силен и тежък дъх. При хубавите не е така.
За да е наистина качествен един зехтин, киселинността му трябва да е под 1%, но не на всеки етикет е отбелязано.

# 58
  • светлата страна на Луната
  • Мнения: 68
Само масло, маргарина е забранен вкъщи!  PeaceИ то масло, което не е с растителни примеси! Знае се за вредата от комбинацията на растителни с животински мазнини, както използват в млечните продукти! А за маргарина най - малкото, което не е вредно в него е, че е олио, гадното  е че го хидрогенизират, за да се получи маргарин, добавят му вода! Ето това прави гадостите!  bouquet

# 59
  • Мнения: 50
Предимно използвам масло,но напоследък ми прави впечатление,че българските производители предлагат уж масло,пък то някаква имитация 50 на 50,или 60 на 40 и като отворя пакетчето да помириша-ужас,някаква смес мас+неясни субстанции.Че то маргарина Калиакра мирише по-хубаво.От доста време купувам само немско масло и се чудя как хората могат да работят коректно,а ние-не.

Общи условия

Активация на акаунт