Веганството - да споделим опит (5)

• 33 407
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
Аз още не съм се замисляла за противосърбежни мазила. Досега май не сме хапани по много от комари.
Много ме е яд, че съм ги изпуснала тези зелени дни. Хич не съм разбрала, че ще има изложение. Аз не съм много подвижна още, ама можеше поне таткото да пратя с поръчки Mr. Green

Днес имах успешен опит с една яхния от зелен боб и бамя. Сварих малко зелен боб отделно, задуших лук и морков, добавих боба и обилно изплакнатата и отцедена замразена бамя и заварих до омекване на бамята. Сложих копър, джоджен, магданоз, чесън, целина, куркума, черен и червен пипер. Малко царевичен грис за сгъстяване (най-накрая му намерих приложение) и доматено пюре.

Вчера правих за пръв път кюфтенца от мунго боб и се получиха много добре. Сложих кълнове мунго боб, кълнове киноа, леща, магданоз, пулпата от сок от моркови. тиквичка и червено цвекло, подправки.Установих, че пулпата от зеленчуци е много подходяща за кюфтенцата, защото стяга сместа, ако е по-воднистта.
И един въпрос-колко време ги печете? При мен отиват поне 40мин, за да стане хрупкава кора отгоре. Как да намаля времето за печене? Вода в сместта въобще не слагам.

Някой правил ли е тортила чипс и как го правят, че става толкова хрупкав? Нали не е пържен? Днес правих нещо подобно от царевично брашно, разбъркано с вода и чубрица. Разлях го на пекарска хартия на много тънко. Получи се по-скоро жилаво и тук-там хрупкаво. Беше дебело не повече от 3мм.

Откъде си купувате чайове? Търся си по-нестандартни смески. По обикновените магазини има само по няколко вида от традиционните. Купувах от Веда хаус, но там едно пакетче идва 6-7лв.

И последно спирулина откъде купувате? Нашата свърши и сега съм в чуденка.

Норчи, не знам какво да прилагаш за малчо. Аз много пъти съм писала какво давам на щерката и да не става досадна. Вие нали се лекувахте с хомеопатия преди?

# 526
  • Пловдив
Билки за чай аз си бера сама лятото по планините.
И вече като имам различни билки, си правя различни смески, може да се ползват и рецептите на Веда хаус, много са им добри... Peace

# 527
Солей, доколкото знам тортилята не е пържена, а печена и иска мазнина.
А колко време прекарваме в кухнята- честно казано не знам. Но когато трябва да организирам менюто за един обикновен ден, наистина не ми отнема много време. Ако трябва нещо да се суши, го правя през нощта. За накисването също се отнася. Само става малко пренатоварено, когато съм приготвила повечко неща за накисване и покълване. Кухнята ми е мнооого малка.

# 528
Гледах Стойка. Добре се е получило предаването. Харесаха се нещата. Само не разбрах, как е вегетарианка от 14 години като в ББ1(2005г.) се чудеше на Зара и другото момиче, как така не ядат месо Laughing Или нещо не съм чула добре  Thinking

# 529
  • София
Изгледах първо Стойка при Гала и много ми хареса, намятах го насам-натам. Дотук добре, но като гледах Вери и Милен не ми се отрази добре, прекалено много мои разум, чувства, хормони се намесиха.... абе май кърменето ме разби. (положително разбира се)
Сега ке чекам да ми мине,  та да метам пак ....

Толкова много неща бих искала да споделя, но не останаха думи...

Благодаря!

# 530
Спирулина последно взех от Зоя - харесва ми. Миналата година взех и от кабинета на Гайдуркво едни малки разфасовки, но беше ужасна навкус - не се траеше просто...

С Апис нашия хомеопат има спеш случай на ужилване в гърлото (приятел, с който пият бира) и моментална реакция на подуване. Добре, че са имали лекарства под ръка - веднага е спаднал отока и човекът се е спасил от задушаване.
С Ледум пък ние миналата година оправихме пораженията от бълха, която здраво ни беше наяла една нощ...

За царевчния чипс гледах по ТВ технологията - всъщност го потапят в мазнина загрята при Т около 135 С, при която водата се изарявала автоматично и на нейно място влизала мазнината - така ставал хрупкав... Предполагам, че ако си направиш експеримен на решетъчна лъжица да сложиш едно преченце 2 мм дебело и да го потопиш в загрята мазнина, ще получиш чипс...
Навремето съм правила "хляб" от царевично и оризиво брашно само и вода - същият ефект като при теб - на някои места бухва и става хрупкаво, но като цяло средата е глетава. Трябва да изстива дълго на решетка за да става прилично за ядене...

# 531
Mooimeiske,  пер ос (т.е. на ампула за пиене) знам че дават Калциев глюконат за алергии, но повечето доктори го отричат  Wink На нас даваха също в отделението за изчистване от силен обрив.
Но това не е хомеопат. препарат.
Еуфорбиум - е хомеопатичен комбиниран препарат и на капки/спрей, но той е за алергична хрема/дихателната система - основно.

Дава се, както са ти казали основно Апис или Ледум.
Иначе и аз търкам с чесън или оцет и сол/сода - по ухапаното - бабини илачи.

Тортиля, но с царев. брашно и масло, можеш да пробваш
http://trydiani.blogspot.com/2009/03/blog-post_7482.html

# 532
Аз днес се опитах да направя овесен хляб, но нещо не се получи, има леко горчив вкус и се чудя брашното ли е кофти или  newsm78
Направих и салата от сурова коприва, перца лук, краставица и малко сол и зехтин. На мен много ми харесва, но подобна салата ядох на гости и хич не усещах жило на копривата, а при моята на места е останало. Мачках я в плик с точилка, но така много сок загубих. Дано успея да намеря цаката преди да изчезне свежата копривка, че така налитам на зеленко... Mr. Green

Ледум миналата година изписаха на дъщеря ми вместо Тетанус.
Апис  за ечемик, а също и при опит за затваряне на атопична екзема - без ефект и в двата случая.

(тази реклама на Ротарикс все ми боде очите и то само в този подфорум я виждам Twisted Evil) - сори за спама

# 533
  • Пловдив
Аз днес готвих прясна коприва, лапад и зелен лук с кафяв ориз във фурната. Стана супер! Само дето ще си го ям сама... Flutter
Приемам идеи всякакви как да накарам хлапетата да ядат зелении и кълнове... ooooh!

ПП: За АД са изписвали на дъщеря ми кво ли не, сигур цяла хом. аптека мога да отворя вече, пък и сме при трети пореден хомеопат за около седем години  ooooh!, само още Апис не е пила... Laughing
Сегашната хом. иска да й давам при спешни случаи /травма, ухапване.../от последното предписвано лекарство, не спешните лекарства...Много странно ми се видя това... Thinking

Малкият се оправи от АД с хомеопатия много бързо, но каката - Цццц.
И моите не ядат мекички крекери, сладки и бисквитки. Всичко трябва да е хрупкаво и твърдо.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 20:49 от *Бенджи*

# 534
Вери, правих крекери и бисквити по ваши рецепти, но не ми се получават хрупкави. А щерката не иска  яде мекички. Крекерите трябва бая да се дъвчат и са малко жилави. Има ли някаква тактика, за да станат хрупкави?

Бенджи, нашите деца явно много си приличат и по ядене, и по този АД. Ние също много хомеопати сменихме без успех. Засега повече полза съм видяла от билките, отколкото от хомеопатите.

Имам питане пак. Може ли да подквася кашу с бактерии от капсули за пиене Лактофлор?

# 535
Солей, за кои крекери и бисквити става дума?

# 536
Солей, ако ги пуснеш на вентилатор (дори на ниска Т) изтегля влага и стават по-хрупкави. А и после не ги дръж затворени (в кутия, че омекват), да са в тава (купа), отгоре с капак с дупки например.

Моите все стават сухички и малчо не ги иска много - ще се менкаме  Wink

Чай имаше навремето в малки магазинчета около Женския пазар (и едно до Шипка 6), сега се сещам че във Халите има магазин за чайове и подправки, на нелоши цени.
http://www.getlokal.com/magazin_za_kafe_chay_i_podpravki/SOFIA - тук също има магазини

# 537
  • София
Здравейте дами Hug
Да споделя за хайвера, който направих за вечеря:
сварих амарант, добавих лук, лимонче, малко морска сол, пасирах и готово LaughingБързо, лесно и много вкусно Peace
  bouquet  bouquet

# 538
Приемам идеи всякакви как да накарам хлапетата да ядат зелении и кълнове... ooooh!
Мляскай звучно и сумти ''мммммммм", докато ги ядеш. При нас винаги предизвиква любопитство и поне опитва.
Аз тези дни правих кюфтета от лапад, коприва и червена леща, с чесън и кромид (зелени), малко червен пипер, малко домати, сол и пълнозърнесто брашно, печени; много ни харесаха.
Искам и аз да питам нещо - кълновете от сминдух нормално ли е да горчат?

# 539
  • Пловдив
 Joy Joy Joy

Пробвала съм го това...Викат ми: яж си ги като ти е вкусно... Mr. Green

Иначе много обичат всякакви други кюфтенца: фалафели, от червена леща, от боб, картофени...стига да няма зелении вътре... Laughing

А при АД е добре да се консумира коприва, поне на чай я пият... Flutter

Общи условия

Активация на акаунт