Веганството - да споделим опит (5)

• 33 432
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Здравейте мили момичета Hug Hug
Отдавна не съм писала, но винаги ви чета с удоволствие, коагато имам нужда от някоя свежа идея за нещо вкусно и здравословно, благодаря ви  bouquet
Имам въпросче за остеопорозата и се надявам, тук да ми помогнете Simple Smile Извинявайте, ако темата вече е обсъждана Grinning  Доколкото знам е добре да се приема калций, сещам се за сусам и съответно сусамов тахан. Как е по-добре според вас - с или без мед? Някъде ми попадна информация за маковото семе, че е по-богато на калций от сусама newsm78, дано не греша, има ли такова нещо newsm78Добре ли е да се ядат млчечни, или напротив? Моля ви за мнение, защото става дума за майка ми и много искам да й помогна, че милата женица никога не се е оплаквала за нищо, ама като я гледам как накуцва вече, ми е много тъжно. Има проблем с тазобедрената става и ми се иска да й дам съвет, за което обаче сте ми много нужни-благодаря  bouquet
Да споделя, че днес за първи път ядох истински сусамов тахан- е повече няма да си купя от магазин. Донесоха ми го от Харманли. Невероятно вкусен и ароматен, не мога да ви опиша как се почувствах, защото досега си мислех, че ям истинска храна, но няма нищо общо с този, който продават (или поне който досега аз съм купувала) Sunglasses
Освен тахана си купих и 1 кг сусам и всичко щеше да е чудесно, ако не беше пълен с камъни Joy
Идея нямам как да ги изчистя newsm78Мислех за някакво сито, но и двете (камъните и сусамовите зрънца) са дребни и не се получи Sad Май ще трябва на ръка да стане, но ще ми отнеме много много време. Сещате ли се за някакъв начин, по който лесно бих могла да го почистя newsm78 Simple Smile
Желя ви много усмихнат ден, бъдете здрави Hug

# 406
Monick, много неприятно това с майка ти, това което намирам:
- калция се усвоява по-добре, когато няма киселинообразуващи храни (месо, пълномаслено мляко)
- калций основно се усвоява добре от зеленолистни зеленчуци, сусам, зеле, броколи, ядки, семки и варива, пълнозърнести...
- адекватен прием и на витамин Д (повече слънце)
- повече движение, но леко (разходки навън)
- без кафе и черен чай (танина пречи на усвояването)
- намален прием на бели брашна, захар и алкохол
- повече цинк и магнезий също
- да се следи да не се отслабва (диети и др., костите отслабват също)
http://www.zdravnitza.com/a/nav/products/one/one/products/408/ca … 2/koz/koz/koz_n/9

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 17:35 от M_Nik

# 407
Сигурно пълномаслено мляко си искала да напишеш  Grinning

В едно предаване казваха да се правят упражнения с вдигане на краката все едно изкачваш стълби.

# 408
д-р Гайдурков има успешно преборили се с остеопорозата пациентки. Знам, че вади почти всичко животинско от диетата (т.е. оставя по нещо от време на време) и препоръчва много тофу, правено от не-ГМО соя и по традиционна рецепта от една жена в София. Взимала съм от нея, вусно е но, нетрайно, а тя по-малко от 1 кг не продава (не си струва усилията просто) и няма какво да го правя...
Освен приема на калций е от значение и усвояването му, т.е. трябва зрадав стомашно-чревна система. 

Сусама може да изчистиш на порции. Той е по-лек от камъните и при подрусване на съд (примерно буркан, или стъклена купа), камъчетата ще се насочат към дъното. Поне горната половина на буркана ще е изчистен сусам. С долната половина пак подрусваш и пак отбираш само горната част от изчистения сусам. Накрая ще останат горе-долу равни количества камъчета и сусам и вече ще трябва на равно да ги отбираш, но ще е много по-малко работа.

# 409
monick, все едно за мен пишеш. майка ми също е с коксартроза.
другото съвпадение е, че лично си купих сусамов такан от село до Харманли.
освен всичко останало, тахана е в стъкло. този дето виси по витрините в евтина пласмасова опаковка, определно е с мигрирала пласмаса в тахана. Биотахан в стъкло намирате ли?

Сега се заемам да издиря координататите на бабата и дядото с тахана.
Системата на дядото за тахан е като турситическа атракция.
Може и да имает вече координатите им.

Освен всичко полезно, което е описала M_Nik,
бих добавила целината, вълшебна е.
Друго невеганско, което се препоръчава е черупки от яйца, домашни разбира се.
стрити на прах. имам още инфо, но сега не го откривам.

този украински сайт предлага чудесни идеи от народната медицина

http://www.babushka.ua/receipts/list/?cat=12

# 410
  • София
Момичета, сърдечно ви благодаря за бързите отговори Hug
Ане, дано майка ти да се оправи Peaceнаистина много съвпадения Hug
Мег, дадох координатите на Гайдурков на майка си, да си запише час Hug
Идеята ти за почистване на сусама е страхотна Grinning-ще пробвам  bouquet
M-Nik, Jeni B -  и на вас много благодаря за съветите и инфото:peace:
Да видим, дали ще се получат нещата с д-р  Гайдурков Grinning
Много хуабав ден Hug

# 411
Тъкмо се връщаме от Гайдурков. Предписа диета на детето. За 2 седмици изключваме глутена, животинските мазнини, захар, мед, боб, елда, просо.

Наблягаме на морковен сок, суров и варен морков и червено цвекло, плодове и плодови сокове.
Плодовите и зеленчуковите сокове не ги смесваме.
От зърнените киноа, ориз, царевица. Бобови леща, нахут, мунго боб и соя.

За соята каза, че фитоестрогените не били женски полови хормони и нямало проблем да се дава на детето по малко. Към яденето добавяме много подправки и никаква сол.

Мазнина само по малко краве масло. Също така по 1 суров жълтък на ден.

За подслаждане на чай по малко стевия. За бонбони петмез от фурми и ядки, но с щипка джиджифил и канела, за да се предотврати ферментация.

ПЛодовете да не ги смесваме с нищо, бананите с авокадо по изключение.

Кълнове от люцерна и без бобови. Каша от коприва да правя. Никакъв хляб. Сурова храна над 50%, като целта е до 75% на ден.
Питах какво е доброто съотношение между зърнени, плодове, зеленчуци ибобови на ден. Каза, че децата много добре сами си усещат и регулират. Да й давам от изброените храни по колкото иска и когато иска без ограничения.

Каза, че здравият стомах ходи по 2-3 пъти до тоалетна на ден. Това е и нашата цел 2 пъти на ден, което на мен ми се вижда недостижимо. Много трудно ми се струва, каквата е злояда, трудно се опитва нови храни. Утре трябва да я заведа да й вземат кръв.

Каза и аз да мина с нея на диетата, като за мен само на сурова храна. То иначе и няма как де, защото детето гледа и попива.
Нашите Великденски празници минаха не по планувания начин. Оказа се, че имам възпаление и вода в коляното и съм доста обездвижена Tired

Връщам се да ви чета.

# 412
Солей, много интересно!!! Защо изключва елдата и просото - те са безглутенови, така ви остава малък избор като цяло...
Заради АД ли ходихте или заради това, че е злояда?

# 413
  • София
Soleil*, успех!
Все искам да ви се похваля, че след режима на Гайдурков  си останах с по-чисти стави- правя чудеса с главоколянната поза, каквито не съм можела никога. А когато съм яла месо съм била такова дърво, че ме е срам да си спомня....
По време на суровото пречистване правех "пеперуда" до земята.... това също никога не съм можела. Сега почти го мога (ям рядко млечни, резултатът е ясен)

Вери, какви са танците, на които ходиш? Веднъж писа 3 часа....

Откъде купувате течен лецитин за торти? Нищо не намерих в интернет, освен справката на РИОКОЗ ,че  е с ГМО....

# 414
Елдата я изключи, защото била по-тежка, за просото май същото. Киноата била много пълноценна храна. Ходихме за корема и нередовните изхождания. Ако си спомняте имаше болки в корема преди месеци.
Водих я при двама гастро, единият каза никакво мляко, другият каза много мляко Crazy

Забравих  да пиша, че препоръча белен коноп, пчелен прашец и спирулина. За дерматита забравих да му кажа, но той досега не съм забелязвала да се влияе с храна. Забравих да го питам да давам ли и пробиотици? Аз давам сега на Лактофлор.

Много интересни наблюдения направих върху себе си и нея преди две седмици. Нали говорихме, че с плодове не трябва да се прекалява и т.н. Тя по принцип много плодове не яде, да не кажа хич, ако  не й настоявам или по-скоро пъхам в устата. Та, аз от лутане тук и там решавам да й давам смляно ленено семе, сусам, кълнове ръж. Съответно го включвам и в моето меню. При мен се получи ужасен дискомфорт и запек. При детето никакво повлияване на изхожданията. Зарязах тази схема и започнах сутрин с топла вода, после портокал или круша на гладно, после овесени ядки. И при двете веднага се усети регулирането на стомаха. Явно лененото семе не подейства по предназначение или комбинацията му с другите работи не беше добра.

Търся си ник, лецитин бях гледала в айхърб. Пишеше, че не е ГМО.

Мег, ти си казвала, че навремето си пила сурови яйца? Откъде ги намираше или купуваше био? Мен ме е страх да й давам и не знам това да го изпълнявам ли?

Момичета, събирам всякакви безглутенови рецепти Praynig М_ник, може ли да ми дадеш линк към безглутеновия блог?

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 17:22 от Soleil*

# 415
Вери, какви са танците, на които ходиш? Веднъж писа 3 часа....
Зумба, карибски, салса. Отделно на йога и quick boxing(на мен ми прилича на тае бо). В сряда ги правя 3 часа: зумба, quick boxing, карибски. Един и същи човек ги води.

# 416
Soleil*, био яйца (ако даваш) има в Биомага на пл. Журналист, но проблема със салмонелата си остава.
И при мен овесените ядки влияят най-добре на запека  Simple Smile Също и редовно бобови (леща, грах, зелен фасул).
http://celiakbg.blogspot.com/ - блога, но там си има яйца и мляко в повечето рецепти.
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/07/vegan-vegetarian-recipe-index.html -
тук са вегански/вегетариански безглутенови рецепти  Simple Smile

За вода в коляното: http://www.dunov-knigi.com/voda-kolanoto-p-3623.html - печен лук и квасец, също листа от репей (зеле).
http://zdraveopazvane.com/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D0%BA … 0%BE%D1%82%D0%BE/ - това с хумата/бяла глина действа също много добре.

Мег, елдата и просото ги водят по-протеинови/белтъчни безглутенови.

# 417
А лецитина в аптеките пак ли е соев и ГМО?  newsm78

В био Слънце и Луна има студено пресован сусамов тахан в стъклено бурканче.

# 418
Едно събитие в унисон с темата за Зелен туризъм и екология, също и биопродукти:
http://www.zelenidni.com/
Гледах и фотоизложбата преди 2 дни - трябва да се види!

Бенджи също купува от Харманли тахана  Simple Smile Някаква връзка, моля   bouquet

# 419
Бенджи ще праща колети по пощата!  Mr. Green

Я и тук да попитам - какви маслини давате на малчовците?

Общи условия

Активация на акаунт