Веганството - да споделим опит (5)

• 33 431
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
Търся си ник ,точно защото имам такъв тефтер ,в който си пиша,забелязвам,че много често боледува...Като махна първите няколко месеца от живота му ,в които бях напълно заблудена,мога да кажа ,че до тази есен не ми е боледувал така,в Бг е пил веднъж хомеоптаично,от както сме тук се лекуваме с народна медицина -сиропчета,чайчета,солен р-р и т.н.Последният път с китайска.
Яде сравнително добре,напоследък не иска  много плодове,обаче,вода пие малко,но свиква лека полека,сучи още.Около нас има деца дето се тъпчат с боклуци,като се разболеят ги блъскат с антибиотици и са по-здрави от нас.Не знам какво ще стане като спре да суче и като тръгне на някакво учебно заведение,тогава не ми се мисли.
Не мога да открия причина ,а трябва да има.Аз си мисля,че е донякъде заради времето,но знам ли.
В Бг. откакто сме почнали да излизаме навън, като бебе,докато заминем за САЩ ,сме пропуснали сигурно 2-3 дни,в които да не сме излизали изобщо,иначе все излизаме поне за 20-30 минутки,зима,лято няма значение.Никога не съм го навличала...Откакто сме тук и почна да се разболява есента,взехме доста да пропускаме разходките,все или е студено ,или духа или пък вали...напоследък и гледам да е по-облякан,побърквам се.

Soleil*  ,много под 1,5 литър трябва да е ,ако е вярно това ,което аз знам- 30-35 мл.на килограм ,това прави 480-560 мл. дневно за 16 кг.
Дано да е нещо такова,защото моето дете не пие повече от 300-400 мл. на ден Sad .Знам,че приема вода и чрез хранат и чрез кърмата ,но трябва да пие много вода.Говоря му ,обяснявам му,даже вече постоянно го подканвам за да му стане навик,сутрен ,обед,вечер,преди ,по време на ,след ядене,просто за да свикне да пие вода.

Вери браво на вас,дано и занапред да са така децата.Това предполагам е тясно свързано е с промяната на хранителния ви режим.

Мег сподели,моля те, рецепта ,по която ти направи пицата ,щом ви е допаднала Praynig

Търся си никза ягодите, може да пробваш евентуално със замразени.

# 466
Най-харесваните кюфтенца от моите мъжленца  Simple Smile
Кюфтета от червена леща и овесени ядки:
сварена червена леща
овесени ядки
настъргана тиквичка
настърган морков
накълцан на ситно лук
подправки  слагам различни на вкус,най-често кимион,магданоз,чубрица,червен пипер,често слагам и куркума,сух лук,сух чесън,слагала съм и копър,експериментирам.Последният път нарязах една шепа пресен магданоз,станаха прекрасни.Пропорции точни не мога да ви дам,правя ги на око,но да кажем не пълна чаша леща,овесени ядки колкото поеме сместа ,за да се оформят кюфтетата,тиквичка, голям морков и лук по 1 брой.

# 467
Момичета, овесено брашно откъде пазарувате и има ли марка, която да ми препоръчате. Общо взето попаднах на тези двете освен био овесеното брашно:
http://www.titbg.com/index.php?main_page=popup_image&pID=252
http://www.-spam112-/magazin/hrani/brashna/oveseno-brashno--100- … alno-tit-413.html

Норчи, кюфтенцата звучат съблазнително!
Между другото пиенето на вода по време на хранене и непосредствено преди и след май не е много препоръчително.

# 468
  • Пловдив
Норчи, не всичко е хранене...
Може би ти се притесняваш много, страх те е от болестите, напрегната си и различна от бг...и това дава отражение и върху детето...
Моите хлапета, при положение, че са далече от перфектното хранене, което ти правиш, също не боледуват: боледуват веднъж годишно и това е. Е, каката има още АД, но пък малкия, при положение, че яде много повече нездравословни храни, отколкото нея, отдавна вече няма обриви...Той се храни на ученически стол, и понякога си купува "буклуци", но като ги продават в стола и му се прияжда...пък и всички около него ядат такива неща...Все пак, много по- малко "боклучави храни" ядат от останалите деца, а и вкъщи доста се старая, все пак... Wink
И покрай него съм се замислила върху това: никога не съм обръщала голямо внимание върху неговото АД: появят се обривчета и изчезнат...А съм се вторачила в каката: постоянно проверявам има ли, няма ли, само като почне да се чеше и изпадам в ужас...И тя не се оправя това е... ooooh!
Абе, на мен май ми трябва лечение вече.  Mr. Green

Много ми харесват кюфтенцата, ще пробвам диванетата дали ще ги ядат...

За водата и аз знам, че не трябва да се пие по време на хранене, както и малко преди и след това.

Последна редакция: нд, 01 май 2011, 20:49 от *Бенджи*

# 469
  • София
Норчи, ами то си е едно здраво дете! Просто трябва да се нагодите към новата климатична и емоционална среда!
Щом се справяте с тези леки болестни състояния на мускули Simple Smile

Забравих преди  да ти пиша да си подготвена за посещението при стоматолог- в САЩ се пракиткува покриване с фотополимер (май беше) на всички зъби, за да не се развалят  Joy
Щом те набарат че си влязла вътре, ще излезете силанизирани (ако и това не бъркам).
Моята приятелка е горда, че това им се е случило.
Чудесни са темите пуснати от Людмил за здравите зъби.

Преди срещата ни в Дриймхаус детето ми беше с тежка  кашлица (с предистория дълга хрема). Тогава ви се похвалих за бързото действие на солите на Шуслер.
Сега да  отчета- след подобряване с 50% за няколко часа и след подобряване общо със 90% за първия ден, останаха няколко единични кашляния, които ту се засилват (+нова хрема), ту намаляват... и така  общо 20 дни. То и причини има за влошаванията, детето периодично ходи голо/босо/мокро и се самовледенява. Основната цел е да се измъкне от правилата и да прави наопаки ....на пракитка още не е напълно здраво.

# 470
  • София
 Почти безобидна, не се подлъгвай по брашното на ТИТ. Купих от техните брашна и всички бяха гранясали или както там се нарича разваленото брашно. Миришеха ужасно и ги изхвърлих.

# 471
За брашната на ТИТ - ползвала съм овесено и ленено, не съм имала проблеми.

За водата - въобще ли не пиете чешмяна? А чешмяна, но филтрирана през кана Брита?

# 472
Най-добре е водата да се пие половин час преди хранене. По време на хранене разрежда стомашните сокове, но пък колко от нас се сещат да пият преди това. То за кое да следиш по-напред, плодове на гладно, пък вода половин/един час след това, аз лично не мога.

Паля,
 ние не пием от чешмата. Дори готвя с Девин розов етикет. Имам кана Брита, но тук не я ползвам. Струва ми се невъзможно да пречисти всички боклуци в софийската вода. При нас като налея в леген и водата е абсолютно бяла от хлорта.

Норчи,
 за моята щерка  беше литър и малко, но като не помня точната формула говоря на изуст. Там имаше значение каква е храната. За мен беше около два литра и нещо, които аз въобще не успявам да изпия. Според мен има значение идвижението. Ако детето е много подвижно, бяга, поти се, тогава ще му се пие повече вода. А и твоето нали все още пие  и кърма, така че от там също си набавя течност.

За разболяването и аз съм на мнение, че промяната в средата оказва влияние, както и състоянието на майката. Изчакай да се аклиматизирате, да си намерите спокойствието и рутината и ще се оправят нещата.
Ние пък обратното се разболяваме повече като сме в България. Няма да споменавам, че вече е пила 6пъти АБ, първите пет АБ изпи за 5 месеца престой в БГ преди две години, а последният тази година пак тук.
Отдавна мисля, че не всичко е хранене. Има си и някакви гени и предразположеност.
Забелязвам например, че и в хомеопатичната тема много хора споделиха, че след започване на хомеопатия децата им главно се справят без АБ, но не боледуват по-рядко. Тези, които не са боледували често и преди това, пак не боледуват, както и техните родители. Не знам с какво друго да го обясня това, освен с генетична предразположеност.

Ние дерзаем трети ден на диетата. Без сол и зехтин всичко е ужасно безвкусно. Сурови яйца се отказах да й давам.

# 473
Момичета  bouquet
 Знам аз за водата- пие се  30 мин -1 час преди и след хранене(даже аз преди 1 час преди и 1 час след ядене не пиех и за него гледах така,но се оказа ,че изобщо не пие така,тоест по време на ядене и след това си пийва.За сега целта ми е да го науча да пие много вода,да му стане дори като навик,а като порасне малко ще се оправяме с това кога ,как и защо)Аз не пия ,когато ям освен,ако не е нещо адски сладко,солено и люто,но мъжа ми не може без вода да седне да яде.

Soleil* Прави си,имат значение много неща,храненето,полът,състоянието,възрастта,килограмите и т.н. за определянето на количеството вода,но аз казвам грубо,уж както казват за възрастни 6 -8 чаши на ден(по 250 мл. миля ,че ги смятат  Simple Smile)
*Бенджи*  Hug,аз съм много притеснителна по принцип,особено пък щом е за детето и понякога също си мисля ,че предизвиквам съдбата,хем съм чела и гледала много за позитивното мислене и пак съм си една голяма паника,сръдла и мрънла...
За боледуванията,не знам вече,дали не му липсват някакви витамини,дали  не е някаква алергия,дали има нещо тук вкъщи-прах,мухъл,дали е заради климата(аз се заканих,че ако продължава така....особено и другата зима се прибирам,не мога така).
Знам ,че е нормално,когато децата се местят да боледуват повече докато свикнат,но той в началото си беше ок(беше лято),първите сополки си бяха при захлаждане,началото на есента,което аз приемам за нормално при всяка смяна на сезоните....и изведнъж от там

# 474
Пак от Лабрекс - Ябълкова баклава - за гости:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg14039576#msg14039576
ако ви притеснява захарния сироп, можете да залеете със ябълков сок от кутия (без захар), който е леко стоплен  Simple Smile

Да кажа, че ме домързя да пека Овесената питка и задуших лук, морков, черв. чушка, сложих 1 ч.ч. овесени ядки и към 2-3 ч.ч. вода+сол+подправки на вкус (кимион и чубрица сложих) и се свари за 10-ина минути (да поеме водата). Много бърз обяд (за 15-20 минути). Е, яде се с лъжичка, наистина  Simple Smile но като поизстине - се стяга. Всъщност така си правя елдата...

# 475
Пак от Лабрекс - Ябълкова баклава - за гости:
Щом е само за гости, искам да съм от гостите!  Mr. Green

# 476
Точно така. Simple Smile
Тръгнах да пиша снощи в тази насока, но се отказах.
Аз съм боледувала често като малка и до преди няколко години.

Последна редакция: нд, 01 май 2011, 17:28 от Вери

# 477
Момичета, много съм притеснена. Току що излязоха резултатите на детето. Гайдурков ни предписа какви изследвания да пуснем. Завишен албумин (51 при горна граница 51), завишен общ холестерол (5.58 при прицелна стойност 5), завишен асат (32.30 при горна граница за жени до 31), завишена алфа амилаза (109 при горна граница в серум до 100). Четох из нета, че това са показатели за панкреас, черен дроб и бъбреци. На какъв лекар да я заведа според вас. Cry Cry Cry

# 478
  • USA
Записвам се докато не е свършила темата, кой знае колко полезни и интересни неща съм пропуснала.

Soleil, не съм сигурна, но може би вътрешни болести newsm78. Дано да се оправи бързо детето и не е нещо сериозно!

# 479
Може би ти се притесняваш много, страх те е от болестите, напрегната си и различна от бг...и това дава отражение и върху детето...
newsm10
...дам, така е.
nor4y, толкова промени станаха около вас, ти постоянно се притесняваш за нещо, това неминуемо се отразява и на детето. Успокой се! HugПравиш всичко по силите си да отгледаш пълноценно детето си. От време на време се сещай за родителите, които хранят децата си постоянно с кроасани, маргарини, кюфтета и пак са живи, нали... Да, избрали сме различен път и го следваме, но не на всяка цена. И най-полезната храна не е полезна ако непрекъснато страдаме, задълбаваме и се линчуваме за нещо.
Давай му любов, внимание, много търпение и всичко ще е наред Peace

Моите свекъри са ми точно такъв пример - хранят се ужасно-пържено, колбаси, бял хляб и т.н. на 60 год. са жизнени, енергични. Работят умствена работа, събота и неделя физическа, боледуват колкото нас, които се стремим към по-здравословен начин на хранене, та може и по-малко...Но не си слагат нищо на душата - свекърва ми не задълбава, повърхностен човек е, рацио, а свекъра по-задушевен, но умее да парира и са си ок.

Вери, какви са танците, на които ходиш? Веднъж писа 3 часа....
Зумба, карибски, салса. Отделно на йога и quick boxing(на мен ми прилича на тае бо). В сряда ги правя 3 часа: зумба, quick boxing, карибски. Един и същи човек ги води.

Стеф, аз ходя на йога и да потичам малко след работа. Тъй като йога е късно от 19:30, като реално с физически действия се започва от 20:00, хапвам нещо по-засищащо около 18 ч. - примерно филия с тахн или ако е останало нещо от обяда. Да тичам ходя от 17:00 ч. така че преди това само някой плод мога да хапна. После докато приготвя вечерята и то станало 19:30...
Мили ми момичета, моля споделете кога смогвате Peace
Честно се интерисувам, не се заяждам  Peace
Аз ли съм смотана или каква не знам, но...не се получават нещата при мен. До обяд долу горе се моткаме из нас - готвене, ядене, после навън и вечерта ми се спи, кога да ги направя тези неща за себе си Crazy Ръцете ми са ужасни /като на стара текейсарка/, едва от време на време веждите да си оскубя, а за друго даже не искам да си мисля...Дори и да имам някакво временце, то ми е за четене, че иначе наистина ще полудея. На компа имам накачулени поне двайсетина неща и всяка минутка, която мога да открадна съм опулена и чета. Така се усещам човек, събирам си мислите, нареждам си пъзелите, анализирам...Та вие кога, чудя се newsm78 А да не говорим, че Меги е и на работа, ами детето.... newsm78 Може би повредатра е в моя телевизор...А като тръгна и на работа какво ще правя не знам...ще трябва да минаваме на полуфабрикати Mr. Green

Обичате ли Самардала-ние вкъщи сме й големи фенове-не сядаме на масата без нея Hug
дааа, но много отдавна не съм яла. Тук не знам от къде да си я набавя newsm78 Като живеех в другия край на бг си растеше там...

Момичета, много съм притеснена. Току що излязоха резултатите на детето. Гайдурков ни предписа какви изследвания да пуснем. Завишен албумин (51 при горна граница 51), завишен общ холестерол (5.58 при прицелна стойност 5), завишен асат (32.30 при горна граница за жени до 31), завишена алфа амилаза (109 при горна граница в серум до 100). Четох из нета, че това са показатели за панкреас, черен дроб и бъбреци. На какъв лекар да я заведа според вас. Cry Cry Cry
Споко, човече Hug Нали сте предприели разтоварването. Всичко ще е ок. И мъжа ми имаше разни такива недобри стойности, но се оправиха след програмата. Всичко ще се изчисти Hug Точно на време си взела мерки. Много трудно за дете да спазва подобно нещо, ама като се налага... ooooh!
Звънни на Гайдурков и му кажи за резултатите.

Общи условия

Активация на акаунт