"През юни ще сме мами на кавалери и мадами."- тема 21

• 25 471
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Добро утро!
Вещичке, дръж се  Hug
А за връзката между плащането и обясненията - ние и по ЗК плащаме  Peace Така че съм склонна да приема, че е по-скоро до човек, отколкото до плащане и неплащане. Моят гинеколог е по ЗК, педиатърката на Румен е по ЗК - страхотно отношение! И в София съм попадала на страхотни специалисти покрай Румен, някои по каса, други - не - в повечето случаи отношението е било ако не прекрасно, то напълно приемливо. Научих се вече да избягвам лекари, които се държат арогантно, държат се, все едно съм малоумна и ми гледат в портмонето. Научих се и да питам и ако не получавам отговор, който ме задоволява - да търся друг лекар. В крайна сметка става въпрос за моето здраве и здравето на близките ми, нямам право да си играя с тях. И в болниците са различни практиките - на баща ми му правиха операция лятото в частната болница в Благоевград - всичко си беше по пътека, лекарите бяха много отзивчиви и обясняваха, не са взели нищо отгоре. В държавната болница съм срещала по-скоро обратното отношение, предполагам, че е въпрос на навик на лекарите. Но все вярвам, че нещата ще се променят.
Всички ние носим отговорност за работата си - като пиша 3 на студент, той има пълно право да ме пита защо съм писала толкова и аз съм длъжна да му отговоря аргументирано. Като преподавам нещо, трябва да мога да обясня защо точно това преподавам и защо точно тази теория приемам и въобще нямам право да предпоставя, че другият не е дозрял, за да разбере. Същото е и с адвокатите, до които се допитваме, и при счетоводителите, с които работим... Абе не е лошо да се подхожда с малко повече човещина навсякъде...
А Тина не е виновна - млада е, не е лекар, объркана е, и аз като нея съм търпяла много неща преди време. Който се е изгорил от тиква обаче, и през плет я духа.
Тина, и sisi сигурно може да ти даде мнение за горнооряховските лекари. Моята зълва ходеше при една млада лекарка - Андреева, и е много доволна от нея, много внимателна и в нейния случай действа много адекватно, тя изкара доста проблемна бременност миналата година. И свекърва ми дава много добри отзиви.

# 601
ЦВЕТИ, късмет, миличка!

ГЕРГАНА, и на теб!

Засега ще ви пожелая хубав ден!

# 602
  • София
Ваче, аз при личната после не искам да го изкарвам алергичен или нещо такова. Идеята ми, поне за сега, е да отложим ваксините. Не ми се иска да слагат ваксини на толкова малко бебе. То едва се родило бори се за живота и да му вкарат още вируси да се бори и с тях. Още повече че БЦЖ е жива. Ами ще опитам. Ако успея да ги поотложа - успея.

Да, разбирам идеята ти, но БЦЖ мен никой не ме е питал дали да слага. После разбрах, че и първи прием на Хепатит Б е в родилното. Видях в епикризата. Всичко се записва там и честно казано не вярвам без здравословна причина да не поствят ваксините. Те се контролират доста сериозно. Но ще видиш като идеш там дали ще можеш да се договориш.

А относно въпроса за лекарите. Ама момичета, ако лекарят си прави нещата както трябва не е нужно да обяснява. Не е нужно и ние да знаем всичко. Обаче в случая на Тина толкова много неща смущават, че и с най-обикновена обща култура виждаш, че са нелогични. Аз затова се чудя Тина и на теб.. досега можеше да дойде и до София и да те прегледат. Това с кървене, плацента превия и разходки... серклаж с 32 г.с  newsm78 То не е необходимо да четеш, за да си наясно, че издиша.

ichkata83, истерията с избора на екип я правят пациентите  Grinning Аз не съм чула лекар да каже, че ако не избереш екип ще си на произвола на съдбата. Това пациентите си го шушукат. Шушукаха го и аз като раждах преди 8 г. Тогава пък се даваха пари под масата, нямаше редовен избор на екип. Ами аз 3 дни седях в болницата и не видях лошо отношение нито към мен, нито към друг. Изобщо не съм знаела кой на кого е човек.
А лекар ще избера сега по простата причина, че признавам си много ме е страх  Tired повече от първия път... Rolling Eyes

Цвети, късмет на прегледа. На всички с прегледи днес пожелавам добри новини!!!  Hug Hug Hug Hug
Вешице, стискай още малко!

# 603
Добър ден, благодаря за закуската...

Силвия, МамаЗвярка, съжалявам, че не сте случили на лекари, но това не ви дава право да ги слагате под общ знаменател. Другото, което искам да кажа е - станете вие лекари, тогава, имайте добро отношение към всички, обяснявайте едно и също постоянно.
Лично аз бях с още едно момиче на консултация, която 5 пъти пита как да пие Дуфастона, при положение, че и обясниха 2 пъти. Понякога се задават такива малоумни въпроси от рода: ама как ще ги смъкна тези килограми след това, когато това е най-малкият проблем в случая и бебето и има проблем...

Доста се отклонихте от темата. Обърнах се лично към ТинаТ и към нейния случай, не знам вашите какви са, а и честно казано това ме натоварва. Струва ми се нереално и тя ме ядосва, затова, че не полага достатъчно усилия да разбере какво се случва всъщност!
За мен това е безотговорно. Не си лекар, но това е твоето тяло и твоето бебе, целия гугъл ще прочета ако трябва.
Та, като оставим това настрана и подхванем темата за моите "връзки"- не съм със свекърва цял живот, която да ме насочва и второ- въобще не знаете минусите от това да си близък на медицинско лице.

Ана2, никой не казва, че е виновна, че е млада, млада е, че е объркана, объркана е... ама не мисля, че това е причина да се оставиш на течението. И аз съм млада..

Хербелеа, Вещи е писала, че САМО нейните лекари са я информирали.

Цвети, стискам палци ... все още  Hug

Вещи, не сме още, след 5-10 май  Rolling Eyes

# 604
                                  Добро утро момичета.

Стиснати палци за всички нуждаещи се.

Един лекар поема на ден 20–30 че и повече пациенти.Представете си, ако на всеки започне да изнася кратък урок по медицина.Така и с гинеколозите.Ако всичко е наред с бебето и майката, няма нужда от много обяснения.Ако има проблем, съобщава и назначава лечение пак без да обяснява много.Но ако ние се интересуваме от нещо, би трябвало да зададем конкретни въпроси, за да получим конкретни отговори.Съгласете се, че доктора не може да знае какво е в нашите глави, за да ни отговори.Има въпрос–има отговор.Моят доктор на преглед ми казва най–необходимото.Как се развива бебето, как са ми изследванията.Пита ме всеки път–ИМА ЛИ ВЪПРОСИ или нещо, което ме тревожи.Така е и с всички лекари.За това не бива да ги корим, че не обясняват.Ако питаме и не ни отговорят, е, това вече е друга работа.Но не може да седнем в кабинета и да очакваме отговор на незададен въпрос.А и повечето лекари, дори и да има нещо тревожно, избягват да стресират пациентките си с много разяснения.

Избор на екип тук може да получиш в частна болница.Но няма да коментирам цената, която трябва да платите, и която не се покрива от здравната застраховка.Така че и в нашата родина си има предимства.Моят лекар няма да присъства на раждането ми.На който попадна в болницата–това е.

Хубав и безпроблемен ден ви желая.

# 605
Добро утро и от мен!
Честита рожба на Деската! Бързо да се възстановяват, наддават и прибират вкъщи!
Много ме развълнува новината, че си и поплаках! Толкова се радвам, че всичко е наред!!!

Отностно лекарите, аз мисля че и те са хора. Като всички нас. И за това има и добри (като хора) и кофти. Факт е обаче, че професията им е много по-задължаваща от всички отстанали. От друга страна ние като пациенти имаме право на избор и ако усетим, че правата или здравето са ни застрашение- имаме право на второ мнение.
Аз преди бях на ЖК при ужасна жена. Незнам как е била като лекар, но като човек беше отврат. Крещеше на всички- на бременни, на други пациенти, на сестрата. Кошмар. И като я попиташ нещо ти отговаря лаконично и троснато с поглед тип "Баси, тая колко е тъпа". Резултатите ми ги обсъждаше по телефона по следният начин "Нисък ти е хемоглобина" и това е... Добре, че четох тук там и разбрах, че трябва да се пие желязо, та взех да я питам и отговора беше "ДА, много ясно!!! Shocked"Капака беше когато имах възплаено гърло и попитах какво мога да си взема и тя ме прати в аптеката за... нещо  Laughing  Та, взех си аз документите след сериозен скандал от нейна страна и се разкарах от там. Сега ми е по-трудно. Една ме преглежда, друга пуска направления, но съм спокойна. Попаднах на хора и за мен това е важно. Чакам повече, разкарвам се, но се чувствам спокойна и имам доверие на лекарката, че това, което е важно да знам няма нужда да го търся по форумите.
И не е в парите работата, сега плащам по 20 лв за преглед, но доки толкова се притеснява като я няма акушерката и трябва тя да ми ги вземе. Праща ме и при нейни познати, които да ме преглеждат безплатно, по ЗК ако има проблем и говори за НАС. "Сега ние трябва да направим, това, това.... " Чувства се ангажирана. Но тя си е такъв човек. За това мисля, че всичко е до характер, не толкова до нещо друго. Човешко е! Важното за нас като бъдещи майки е да изтеглим печелившата карта и да ходим при този, който ни кара да се чувстваме добре.

Приятна седмица на всички мами!
Аз приключих с основното чистене и сега ще имам повече време.

# 606
"А ако толкова искате да ви се обяснява-плащайте си на частно и ще ви говорят днес и нощес."
Еми извинете ме ,но ей заради такива изказвания здравееопазването ни е на това ниво.
И навън съм живяла и други здравни системи съм видяла и знам ,че за правилно отношение на лекар не се плаща.
Чин ,аз просто изказах мнение ,в никакъв случай не искам да натоварвам никого с него ,а и позволи ми да кажа ,че досега нито веднъж не съм задала малоумен въпрос ....Не говорим за наистина неадекватните въпроси от страна на някои пациенти.
Vache, и мен ме е страх-все пак за пръв път ще раждам,но от началото до сега на нелеката ми бременност гледам да се настройвам положително -да мисля ,че като отида да раждам ще попадна на хора ,които все пак също са били в моето положение,ставайки родители за пръв път ииии не гледам кофти предаванията на Гала по теми за проблемно раждане -ми не искам  .Пускам си музика и си мисля хубави неща .

# 607
Ичката, никъде не съм се обърнала към теб в поста си, не знам защо се припознаваш... Peace

Отклонихте темата!!! Тук се почна от ТинаТ и нейното състояние. На коя от вас не и се струва нелогично с плацента превия и кървене да те карат да се разхождаш ? На коя от вас не и се струва налудничево да се прави серклаж в 32 седмица. Трябва ли да си медицинско лице, че да ти се стори, че нещо не е както трябва? Вие не бихте ли задали въпроса : имам кървене, от къде?!?!?!?
Къде отидохте вие- операцията ми преди пет години, лекарите не са хора, имате избор бе, хора, възползвайте се от него! Не  ви харесва един-отивате при друг. Калпави лекари има много, но и съвестни, кадърни лекари също. Аз празни приказки с тях не искам да си говоря, това, което ме интересува - питам за него, това, което е нужно да ми го кажат, ми го казват... от там нататък всичко е доверие, ако нямате доверие на лекарите си и дръзвате да говорите така за тях, то просто ги сменете, но нека не подхващаме теми за болници, калпави лекари и т.н, това ме натоварва изключително много и не желая да чета драми.  Peace

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 10:31 от chin

# 608
Чин,напротив не се припознавам....
Все пак мисля ,че просто имам право да изразя съгласие или не с мнение ,нали  Grinning

# 609
Добро утро момичета  Hug

Сега да обясня ситуацията накратко,за да не стават конфронтаци и дразги.Когато ходя на ЖК питам за това,което ми се казва,но в случая както стана със серклажа ,който искат да ми правят без да ми дадат обяснение защо и как-не получих обяснение.Затова вчера сме обикаляли да търсим мнение от трети различен и непознат лекар.Мислех без да му давам обяснение за предните двама лекари просто да го питам как са-плацентата,шийката,водите,бебето,но ударихме греда,защото или ги нямаше или имат свободен час чак след 2 седмици,за което време не мога да чакам.Срещнах се с една акушерка,която е близка приятелка на свекърва ми и и обясних ситуацията,за да ми даде някакъв съвет-тя също ми препоръча да ида на 3 лекар и да не давам обяснение кой ме е наблюдавал и каква диагноза ми е дал.Лично мен много ме тревожи кръвта,която е много малко и бледа,но все пак си е кръв.Вчера сутринта като отидох на преглед при настоящия ми наблюдаващ ме гледа и каза,че няма нито вътрешно-нито външно нещо,от което да идва кръвта.А същия този иска да ми прави серклаж,за който дори и не спомена вчера.Объркана съм наистина,питам си Чин,но отговори не получавам или ми се казва нещо от сорта"Важно е,заради теб и детето" и до там.Лошото е,че и акушерката ми каза,че известните лекари са се озверили и като видят бременна виждат кесийка с пари,което е нелошото в нашата държава.Моля се,всичко да е наред,но искам логично обяснение поне откъде идват тези капки кръв.Нито усещам болки,нито ми тежи толкова затова ми е странно как изведнъж двама лекари поставят различни диагнози,като нямам оплаквания и не дават обяснение.....

# 610
Чин,напротив не се припознавам....
Все пак мисля ,че просто имам право да изразя съгласие или не с мнение ,нали  Grinning
Какво мнение изказа? Аз споделих случка, в която съчувствах на лекарката си, заради задаването на неадекватен въпрос от пациент, когато положението му е много по-сериозно.
Никой не е казвал, че ти си позволяваш да зададеш малоумен въпрос!

# 611
Ама защо така мъчат детето при Гала,чак на мен ми се доплака  Cry

# 612
ichkata83 аха...сигурно точно заради такива изказвания сме на това дередже,да знаеш.
Никой не е длъжен да обяснява каквото и да било,ако питаш да ти отговори,ако вече не го направи-тогава може и да каже човек,че не му е обърнато внимание.И това изказване съм го направила възоснова на много опит с лекарите.И понеже искам да ме носят на ръце и да ми обясняват си плащам.А това че някой е безотговорен към себе си...ми не мисля,че вината е в лекарите.Аз ако чаках някой да ми обяснява доброволно,до сега да съм на първа страничка.И абсолютно подкрепям Чин-аз не знам тия хора как издържат на лавината от малоумни въпроси,задавани от бъдещи майки.Пример-жена с кървене,казват й да се пази максимално.Тя се обръща и пита кога може да прави секс...Аз бих и шибнала един шамар.Не са виновни лекарите,а безотговорното отношение на нас самите.А ако някой не може да го рабере,негов проблем.

Чин ей го къде е 5-10 май Simple Smile Дано да ви стигне времето да оправите за появата на малчо Simple Smile

# 613
  • Sofia
Добро утро!  Mr. Green

Успех на преглежданите днес!

И аз май се поддавам на истерията с избор на лекар, говорих с майка ми и мъж ми и реших все пак и аз да си избера. Аз също не съм видяла лошо отношение в болницата, но знам ли дали не съм имала просто късмет, та сега предпочитам леко да си повиша късмета, да не би този път да ме изостави.  Blush

Писах и аз за докторите, нооо няма повече да задълбавам в темата. Важното е човек да намери някой, на когото се доверява, дори да не е много словоохотлив.

За моето кървене до немай коя седмица също 2 доктора така и не казаха откъде може да е.  Thinking Явно се случва, без да е застрашаващо за бебето, но пък е шашкащо за майката.

# 614
 Тина, след като не може да намериш читав лекар, който да ти разясни какво конкретно се случва с теб и бебето, защо не отидете в София?Ще си спестите много нерви и средства.

Шунка и при мен така беше.Кървях до четвъртия месец, ама единственото обяснение от лекарите беше, че е заради отрицателната ми кръвна група.Казаха, че не е нищо страшно нито за мен, нито за бебето и това беше.Отшумя си само.

Общи условия

Активация на акаунт