Отговори
# 75
  • Варна
Понеже и мен ме вълнува тази тема, прочетох всички мнения и коментари и искам да споделя моя опит. Преподавала съм на първокласници (ИТ) и мога смело да заявя, че по никакъв начин не се е разбирало кое дете кога е родено. Имаше деца, които бяха будни и много бързо се справяха с материала, имаха дисциплината и вниманието, което е нужно за учебния процес, а имаше и такива, които не стоят на едно място, не усвояват добре и като цяло се справят по-трудно дори на ниво фина моторика. Когато сме коментирали с класните ръководители, те самите са ми подчертавали кое дете колко годишно е тръгнало на училище. Но наред с това са слагали и факти от рода: от коя ДГ идва, какви са родителите - дали се занимават с детето, дали имат време за него, дали са ангажирани по някакъв начин с обучението му и т.н...
Дъщеря ни е родена в началото на декември и реално би трябвало да тръгне на училище, на възрастта, на която съм тръгнала аз (родена съм в края на ноември). За момента не мисля, че се развива по-зле от децата в групата си и не смятам да я отлагам. Но мисля, че за децата, родени в края или в началото на годината е редно да има нещо като комисии, които да преценяват дали детето е готово за училище или не. Не бива да се оставя това само на преценката на родителите, защото тя е доста субективна и варира от болните амбиции да изкраш детето си вундеркинд, до желанието да му спестиш една година "бачкане", за сметка на игрите Simple Smile

# 76
  • София
Моята дъщеря трябваше да се роди в края на декември, роди се по рано през септември. Тази година завършва предучилищна, но има някои проблеми с моториката и разказването. Според учителките в детската градина е готова за училище, аз съм и правила тестове и ги покрива, водих я при роднина начална учителка и тя каза, че детото е супер и да тръгва.
Обаче аз казах в детската градина, че искам да имам и мнение на детската психиатрична клиника "Свети Никола", защото предвид недносеността й е добре да имаме професионално мнение. С талон от личната лекарка и педагогическа характеристи от детската, включваща силните, слабите страни на детето и отношението с децата ходихме за преценка и там.
Там обследването е в 3 срещи и дават различни задачи на детето. Накрая ни казаха, че много зависи от училището, в което ще я запишем, от учителката, класа, нашата помощ и т.н. А тези неща няма как да ги предвидим сега, колкото и родителите уж да проучваме. Казаха ни,  че ще ни дадат документ за отлагане, ако искаме да го използваме. Изразиха мнение, че в частно училище най-вероятно ще се справи /тя и сега е в ЧДГ/, но в държавно е по-проблемно. Доколкото разбрах след една година се очаква да е по-независима от всички фактори. Аз мисля, че има и юни месец комисии за отлагане и ще помислим още малко.
Според мен, ако се чудите дали детето е достатъчно зряло единстевното място, където може да ви направят качествена преценка е детската психиатрична клиника "Свети Никола". Трябва да се започне през април, защото продължава около 1 месец, докато намерят подходящо време за всички срещи.

Аз  се чудя за отлагането, защото съм чувала, че сега към тези деца често учителите развиват отношение като към неможещи, но ще видим. Преди 5-6 години е имало избор за родените след септември месец и не е било толкова сериозно с комисии, протоколи и т.н, но сега няма избор.

От друга страна има много деца върнали се от чужбина по средата на годината и пропуснали една година, така че не съм сигурна дали не може просто да не се запишат децата в първи клас.

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 12:00 от TanyaMG

# 77
При нас малкото е родено декември месец.Преди много години когато от градината му дадоха документ за първи клас, детето категорично ми заяви че няма да ходи на училище а ще си ходи на градина.Тогава аз ходих до регионалния инспекторат,пуснах молба в която писах че детето е родено в края на година и ни беше разрешено да сме си още една година в детската градина.За тази една година детето много се промени и вече наистина беше готов за училище, разликата беше очевадна.

# 78
Детето тръгва с набора си, без значение дали е навършило 7г.

въобще не е вярно.
моят син е роден на 31 декември. подадох си документи и го отложиха. сега ходи на училище със следващият набор.

# 79
И моята племенницата е родена на 31 декември, но сега ще е първокласничка.
xamelion, какви документи подаде и къде? От любопитство питам, защото сме се чудили дали не е по-добре да тръгне със следващия набор.

# 80
И аз питах в София но все не можело....което са пълни глупости. Не ми казаха че  с молба може да се отложи, както чета тук. В крайма сметка записах детето в частно училище на предучилищна, догодина живот и здраве ще е 1 клас. Никой държавник не съм уведомявала за решението ми. Но всички с които говорих от администрацията БЯХА ОТЛОЖИЛИ собствените си деца родени декември месец....явно само за техните деца става безпроблемно.

# 81
чета чета и се чудя чудя. как е възможно да се допуска изобщо смесването на набори и в градини и в училища? какво мислите? явно някои родители си мислят че децата им са супер умни и ако могат и на 4 години ще ги пуснат в 1 клас в БГ. истината обаче е че дори децата родени в началото и в края на годината имат съществена разлика до 3 клас. какво остава за разлика от 1 или 2 години ??? дори детето на 5 години да чете, това не значи че е готово за 1 клас по нашата система. така се натоварват класовете излишно, защото процента на несправящи се деца на 6 години в 1 клас е много по голям от този на несправящите се 7 годишните.
Моят син е роден декември и аз съвсем тенденциозно го записах с групата в ДГ от следващия набор.Простот детето не беше съзряло И не сбърках.
Така че оставете общите приказки.Майката най-добре познава детето си и може да прецени.
Официално се пуска писмо до МОН.Нямах проблеми с разрешението.
Не слушайте хората,а собственото си дете.То ще ви покаже.

# 82
  • София
Родена съм декември и бях най-малката в класа, никога не ми е бил труден учебният материал. Дъщеря ми е родена през януари, исках да я пусна по-рано на училище, но точно тогава току що бяха въвели задължителната предучилищна и директорката на детската градина отказа да даде свидетелство за завършена предучилищна и се наложи да я запишем с набора й (доколкото знам, по онова време не всички директорки и училища са били толкова стриктни, просто ние не сме имали късмет).
Нормално е детето да няма проблем с учебния материал, но всеки свой успех сега тя обяснява с това, че е по-голяма от съучениците й, което никак не ми харесва - явно някой (най-вероятно учител или съученици) са й натяквали, че била по-голяма, затова била разбирала от математика (или какъвто и да е друг предмет), като по този начин омаловажават постиженията й.

# 83
Мойто дете също е родено декември месец (19.12). Сега беше седми клас, а трябваше да бъде осми. Преди години не съм подавала никакви молби или документи където и да било. Никои не ме е търсил,  глобявал или каквото и да е за това, че не съм го пуснала на у-ще, просто една година не ми плащаха детски надбавки (тогава бяха 15-20 лева) Реших на собствено основание да му дам още една година безгрижно детство, че после като го завърти водовъртежа на живота. Изобщо не съжалявам за това. Тръгна на училище така да се каже дорасъл, вярно беше до сега все най-големия в класа ама какво от това. Съветът ми към всички колебаещи се ,дайте още една година детство на децата си. Все пак разликата между родените на 01,01 и тези родени м.12 предишната година на практика е някакви си дни.

# 84
  • София - Рим и обратно
Така е, права си, но все пак какви са недостатъците според теб?

Една година по-малко детство например?
Явно не си имала досега дете в първи клас. Тогава "свършва" всъщност живота за тях - повече детство и безгрижни игри няма да има.
А че ще завърши една година по-рано, повярвай ми, никаква полза няма. Казвам го от опита си на 6 годишно първолаче. Нито съм имала повече време за "живот", нито нищо.
Моята малка дъщеря е родена в началото на януари и нямам никакви колебания да я пратя с набора й. Радвам се, че ще има малко повече детство от другите деца и ще бъде по-узряла да се концентрира.

# 85
  • София
Много ме вълнува темата, и моето дете е родено декември и никак не е дорасла до предучилищна към момента /от септември е предучилищна/. Сравнявам я с деца от нейната група - тя до скоро не можеше да запомни на колко е години, още чисти бебешки говор /много късно проговори/, има проблем с някои съгласни /работи с логопед/ и т.н. Знам че по един или друг начин ще се справи с училище, ако тръгне с набора си, но не съм убедена, че ще е много мотивиращо за нея да е детето, на което училището му е трудничко...Дала съм си време до навършването й на 6 години, ако все още виждам очевидното изоставане от връстниците й - ще търся начините за отлагане.
Иначе учителките в градината, личната лекарка - те в хор казват - ооо, нищо му няма на детето, е, да, някои познават буквите, ама не всички деца, нищо, тя ще ги научи...ще ги научи, знам, ама с цената на какво? Нерви за нея и мен, излишни усилия?

# 86
 И моето дете се роди декември, а трябваше да се роди януари . Няколко е дена след това - 10 дена говорих с моя приятелка ,която се оказа, че празнува първия рожден  ден на детето си.  И тези две деца сега трябва да са в един клас  Thinking Процентно разликата в тези 12 месеца към годините им, към момента  е огромна.  Като навършат 20 години няма да се усеща.   Та приятелката  ми обясняваше как нейното се справяло прекрасно в яслата на 2 години ,а другите ( сигурно като моето на една година) безгранично изостанали  Wink   Живеем в различни страни с приятелката.                                 
 В чужбина сме ,детето ми трябваше да започне да се учи да чете и пише ръкописно на 5 години  и  два  месеца. Правили им диктовки преди края на годината.....  Много и беше трудно и плачеше ,че не знае. Но това си зависи от детето, дали е чувствително. Всеки ден учихме докато напредне.  Сега е първи клас на 5.9 месеца. ...

# 87
Не съм сигурна, но май може! Аз също съм родена в края на декември, учителите имаха идея да ме пуснат със следващия випуск, но все пак тръгнах със връстниците си, което беше по-добрия избор! Simple Smile

# 88
  • софия
Не съм сигурна, но май може! Аз също съм родена в края на декември, учителите имаха идея да ме пуснат със следващия випуск, но все пак тръгнах със връстниците си, което беше по-добрия избор! Simple Smile
Но не се знае какво би се случило , ако детето би тръгнало 1 година по-късно. Въпрос на хипотези просто!!!

# 89
Отложих сина си в 1 клас и си мисля че взех правилно решение. Вярно той доста се промени от май месец до сега, но си остава дете, на което много му се играе и малко се седи на едно място. Записах го в частно училище предучилищна където ще учи 3 часа всеки ден английски и още 1-2 часа на ден нещо друго. Избрах му учителка за догодина 1 клас. Как я избрах? Ами имам навика да ходя при директорките на училищата, да им обясня моите деца какви са и от какво имат нужда и ги оставям от наличните им учителки те да ми препоръчат някоя. Защо все пак реших да го отложа? Защото имам друго дете родено в началото на годината и виждам огромната разлика, която зее между нея и децата родени в края на годината. Защото в БГ се кандидатства след 7 клас и има няколко училища които рязко се открояват от другите - защо да не му дам шанс да влезе с тази цяла година? Да не говорим за хигиена, психика, емоционална устойчивост......които са наложителни за едно дете в училище. Изобщо категорична съм, че в България всички деца трябва да тръгват на училище на 7 навършени години.

Общи условия

Активация на акаунт