Отговори
# 105
Аз съм януарче, но 80-те години завършвахме в 11 клас и нямахме 18 години. Освен езиковите гимназии. Единствената ми полза е, че взех шофьорска книжка по-рано.Не виждам кому е нужно това бързане за влизане в живота . Когато влезе - цял живот ще си е вътре. С настоящата пенсионна система наборите от 21 век ще се пенсионират на 90. Cry.

Как януарче, пък си нямала 18? Thinking
Аз съм деквемврийче и завърших на 17 г., 11 клас. Peace

Изобщо не съжалявам и никога не е стоял въпроса да ме отлагат, аз си четях и пишех на 6 съвсем спокойно. Нямаше никакъв смисъл да стоя още една година в ДГ.
Не бих си отложила детето, само защото е родено през декември.
Ако има някакъв здравословен проблем, да, но това е различно и се минава през комисия.

# 106
  • София и там където не се пуши

Как януарче, пък си нямала 18? Thinking
Аз съм деквемврийче и завърших на 17 г., 11 клас. Peace

Ето, не си била зряла да учиш (просто се шегувам)

Давам с пример за да ме разбереш - Ако примерно си родена декември 1979, а тя е януари 1980 и двете, ако сте учили до 11 клас (едини същи випуск)  и двете НЕ сте били навършили 18 години, ти си ги навършила същата година декември, а тя следващата година януари.

С една дума сте започнали първи клас на 7 ненавършени, започнали сте 11 клас на 16 навършени и сте завършили на 17 .

И е написала 80 -те години не 80-та година

# 107
  • София
Изобщо не съжалявам и никога не е стоял въпроса да ме отлагат, аз си четях и пишех на 6 съвсем спокойно. Нямаше никакъв смисъл да стоя още една година в ДГ.
Ако има някакъв здравословен проблем, да, но това е различно и се минава през комисия.
За пореден път ми се налага да напиша, че ако и моето дете чете и пише съвсем спокойно - аз няма да пиша в тази тема, изобщо няма да ме вълнува тя. Но моето дете не познава собствената си буква. Не може да брои от 10 до 1 /наобратно/. Не познава цифрите - познава само 1 и 2. И това на възраст, на която други деца четат съвсем спокойно. И не,не искам да отложа детето си само защото е родено през декември, а защото няма нужната подготовка за 1 клас.

# 108
И аз съм родена декември на 22-ри. Тръгнах на училище с набора си нямах все още 7, но никога не ми е пречело. Големият ми син и той е декември на 29-ти и него си го пуснах с набора, и на него като гледам не му пречи, вече е в 3-ти клас.

# 109
За пореден път ми се налага да напиша, че ако и моето дете чете и пише съвсем спокойно - аз няма да пиша в тази тема, изобщо няма да ме вълнува тя. Но моето дете не познава собствената си буква. Не може да брои от 10 до 1 /наобратно/. Не познава цифрите - познава само 1 и 2. И това на възраст, на която други деца четат съвсем спокойно. И не,не искам да отложа детето си само защото е родено през декември, а защото няма нужната подготовка за 1 клас.

В такъв случай се минава през комисия и се отлага. Peace

# 110
  • София и там където не се пуши
Ако се заяви, че родителя желае да е със следващя набор, няма нужда от комисия.

Това преди да започне предучилищната подготовка

# 111
Дъщеря ми е родена краят на декември, но и за миг ,не съм си и помисляла/преди 7 год. / да я оставя да тръгне със следващият набор.Неможеше да чете и пише освен собствената си буква и то печатно.Повярвай ми мандаринка в началото на първи клас до към втори имаше известна разлика с децата от нейният клас,особено родените в началото на годината.Нооо в един момент тя дори ги надмина по успех,а след 4 клас вече не се усеща абсолютно никаква разлика.Днес се гордея с една прекрасна тинейджърка в 8 клас на елитна гимназия.  Peace

# 112
  • София
Дъщеря ми е родена краят на декември, но и за миг ,не съм си и помисляла/преди 7 год. / да я оставя да тръгне със следващият набор.Неможеше да чете и пише освен собствената си буква и то печатно.Повярвай ми мандаринка в началото на първи клас до към втори имаше известна разлика с децата от нейният клас,особено родените в началото на годината.Нооо в един момент тя дори ги надмина по успех,а след 4 клас вече не се усеща абсолютно никаква разлика.Днес се гордея с една прекрасна тинейджърка в 8 клас на елитна гимназия.  Peace
Sun's  bouquet  Много окуражително ми подейства твоя пост  Hug
Онзи ден се карах на брат й - способен е, умен, ама тоя пусти мързел  ooooh! непреодолим! Докато малката е толкова прилежна, толкова старателна, такова желание има да пише, да рисува, да учи нещо, само дето мнооооого й е трудно, а на другия ден го е забравила  Sad Та си мислих как с това усърдие, старание, желание - белким компенсира и се изравни в някой момент със способните мързеливци  Laughing

# 113
мандаринка спокойно и аз и брат ми бяхме така като деца / той е с 1год. и 9 месеца по-голям от мен/. Аз учееех, учееех и на следващия ден нищо не помнех, а той с едно прочитане и беше готов, но мързелът му идваше малко в повече. Но днес сме възрастни хора пораснахме, изучихме се, имаме семейства, успешни хора сме.

# 114
  • При любимите ми хора
Моето дете е декемврийче и го отложих, не защото не беше готово интелектуално - напротив - на теста при психолога се справи супер. Доста умувах и реших, че няма смисъл да бързам толкова - детето ми не е ходило на градина, заради  чести боледувания и тази година е в предучилищна група на 6 години и 11 месеца  е вече. Щеше да й се събере прекалено много стрес и натоварване, само за да спазя закона или да завърши по-рано. По-добре всичко свързано с училище да й се случи по-късно (защото там за съжаление се учат не само хубави неща), да бъде по-зряла и готова, в това число се надявам и имунната й система да укрепне. А  колкото до житейските събития като кариера и раждане на дете, не мисля, че 1 г. е от такова значение. Детето ми е спокойно и се радва на безгрижни игри още една година, дори ученето й е на игра и с лекота възприема всичко, сама си чете без да съм я учила дори (показах й буквите и до там) - какво повече да искам на този етап? Всичко останало е индивидуално, но знам какъв отпор намират родителите, решили да се отклонят от нормата и да играят по свои правила. За това пиша тук - да вдъхна кураж на тези, които не се страхуват да отстояват интересите си Според мен всеки трябва да прецени според нуждите на детето си и да се води  от тях.

# 115
  • Пловдив
Аз също съм от тръгнала на училище на 6 г., родена съм края на декември.На 17г. бях абитуриентка. На 21г. завърших бакалавър и веднага започнах работа по специалността до ден днешен. След две години завърших и магистратура. Не знам тази една година по-късно дали би имала някакво значение?  newsm78 Освен, че започваш по-рано работа /ако си намериш такава /. Joy
По лошо ми звучи ако си около 55г. и имаш ученик вкъщи и останеш без работа....и никой не те иска. Rolling Eyes

# 116
  • Гърция
.... на 6 години и 11 месеца  е вече. Щеше да й се събере прекалено много стрес и натоварване, само за да спазя закона или да завърши по-рано.

Дъщеря ти е 2007г ако съм изчислила правилно. Моята е на същата възраст и е втори клас, родена е 29.9. Не живеем в България и тук всички тръгват на 6г. учебните часове са по 45мин. и всички деца са родени след март, защото тези родени през първите три месеца на годината имат право да си запишат децата с предния набор. Казвам всичко това, защото ми се струва излишен страха на родителите, че децата им няма да се справят, като винаги говорим за деца без специални нужди.

# 117
  • При любимите ми хора
Не се страхувам, че няма да се справи с уроците, ужасяват ме  болестите. За една година имунитетът й ще укрепне още, надявам се. Пък и кога, ако не сега, ще има време за игри??? Само аз ли мисля, че безгрижното детство свърша с първия училищен звънец?
А и някак ми се струва некоректно да се сравняват образователните  системи в различните държави. Със сигурност стандартите са различни.

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 01:10 от Zarieta

# 118
  • Гърция
Само аз ли мисля, че безгрижното детство свърша с първия училищен звънец?
А и някак ми се струва некоректно да се сравняват образователните  системи в различните държави. Със сигурност стандартите са различни.

Не мисля, че безгрижното детство свършва с първия учебен ден  Peace. Стандартите също нямат нищо общо, децата на 6-7г и в България и в останалите Европейски държави са еднакви. Според мен училището нищо не взима на децата, а само им дава.
Само мисълта, че детето ми ще ходи на училище на 20, би ме накарала да я пусна още на 5-6г.

Общи условия

Активация на акаунт