Отговори
# 90
  • София
... Защото в БГ се кандидатства след 7 клас и има няколко училища които рязко се открояват от другите - защо да не му дам шанс да влезе с тази цяла година? Да не говорим за хигиена, психика, емоционална устойчивост......които са наложителни за едно дете в училище. Изобщо категорична съм, че в България всички деца трябва да тръгват на училище на 7 навършени години.
мдааа, този аргумент с кандидатстването след 7 клас е много сериозен!
Когато се заговори за отлагане на дете-декемврийче всички си мислят за научаване на буквите от азбуката и смятане до 10. Да, ама не. Детето няма да е само в 1 клас и после всичко да се изглади и да "навакса". То винаги ще си остане 1 стъпка след останалите по емоционално, психическо, интелектуално и всякакво развитие. И в този ред на мисли задачата - кандидатстване след 7 клас доста се усложнява...
Иначе моето дете е кротко, спокойно, изпълнително. Но всеки ден да учим буквата А - на другия я е забравила  ooooh! Блъскам се в крайности - минавам от отчаяние в явна нетърпимост и агресия към детето, а то не е виновно, че системата ни е идиотска.
Имам и голямо дете /сега ще е в 4 клас/, знам какво се изисква от първолаците като отговорност, концентрация и колко стремглаво напредва материала в училище - съвсем ненужно. Не знам какво да правя, наистина.
виртуална как го отложи твоето дете - ходихте ли на тези прословути комисии, личната лекарка ли ви прати - изобщо може ли малко повече инфо  Praynig

# 91
Точно до седми клас децата са наваксали достатъчно. Peace

# 92
Детето няма да е само в 1 клас и после всичко да се изглади и да "навакса". То винаги ще си остане 1 стъпка след останалите по емоционално, психическо, интелектуално и всякакво развитие.

Сори, знам, че ще прозвучи гадно, но това са - врели некипели! И двете ми деца са родени в края на годината, малкия - декември. С набора си е от яслата и никога не е изоставал или догонвал  Shocked . Напротив, в много отношения, заради малката разлика с брат си, е изпреварвал деца с месеци по-големи от него, проговори много рано, проходи рано и т.н. И в училище никога не е бил най-малкия, защото има деца тръгнали 6 годишни от следващия набор, родени в началото на годината.

С други думи някой може да изостава и догонва, но е неуместно да се използват думи като "всички", "винаги" и "всякакво".

# 93
Не сме ходили на никакви комисии. Просто го записах в частно училище. Не съм уведомявала и не смятам да уведомявам някой. А що се отнася до майките които си мислят че децата им родени декември са равни на тези родени януари .... ми нека си мислят каквото искат - свят голям , хора всякакви. Това е все едно да кажа че синът ми сега на 6 и половина години ще е на същото ниво като догодина на 7 и половина години. Който иска нека се заблуждава.

# 94
Не обобщавайте.
Аз съм родена декември, тръгнала съм на 6,9 г., никакви проблеми не съм имала.

# 95
Не сме ходили на никакви комисии. Просто го записах в частно училище. Не съм уведомявала и не смятам да уведомявам някой. А що се отнася до майките които си мислят че децата им родени декември са равни на тези родени януари .... ми нека си мислят каквото искат - свят голям , хора всякакви. Това е все едно да кажа че синът ми сега на 6 и половина години ще е на същото ниво като догодина на 7 и половина години. Който иска нека се заблуждава.
Няма какво да си мисля, децата ми са в 5 и 7 клас, отличници са и нямат никакви проблеми. Все за толкова време да съм на ясно с възможностите им, както и да познавам достатъчно техни съученици, че да виждам какво, 'що. Разбира се, че ако аз се запиша в 1 клас, ще се справям с несравнимо по-голяма лекота от всички първолаци взети заедно, въпроса е заслужава ли си да забавяте зорлем децата си.

Подразниха ме обобщенията и категоричността на някои мнения, иначе децата са си ваши.

# 96
  • София и там където не се пуши
Всеки знае себе си, и дадените навреме и по-късно са отличници. Просто кураж на тези, които желаят да ги дадат по-късно.

Водещото се за най-умно и най-най- отличник съученик на синът ми беше роден предишната година октомври месец, което мен лично ме изуми. С какво ли не се справи Олимпиади и какво ли още не.

# 97
  • София
.Ели. съжалявам, ако съм прозвучала обобщаващо, говорих единствено и само за моето дете  Peace
Когато се заговори за отлагане на дете-декемврийче всички си мислят за научаване на буквите от азбуката и смятане до 10...
Ако те е подразнило подчертаното - под "всички" съм визирала личената ни лекарка, учителките в детската градина, логопедката ни, коментирайки развитието на моето дете, и изобщо не искам да правя обобщения.
Няма и как да правя, като другото ми дете също е родено в края на годината, но на 6 години пишеше думите си по английски по 3 реда, а малката на същата възраст не разпознава собствената си буквата, а за писане и дума не може да става...
Знам, че има много примери за деца по-малки от масата си връсници, които се спрасвят по-добре от повечето "батковци и каки" в класа, но моето дете не само, че не е от тях /ми то ако беше нямаше да ми хрумне идеята за отлагане/ а и е от децата, които изостават и за възрастта си. Така че терзанията си ми остават, и това че други декемврийчета са отличници и нямат проблеми с материала в училище на мен лично не ми помага особено, напротив, още повече ме навежда на мисълта, че имаме проблем...
Така че и аз от своя страна не приемам обобщението, че декемврийчетата също са отличници. А врелите-некипели продължават да ме вълнуват...

# 98
.Ели. съжалявам, ако съм прозвучала обобщаващо, говорих единствено и само за моето дете  Peace
Когато се заговори за отлагане на дете-декемврийче всички си мислят за научаване на буквите от азбуката и смятане до 10...
Ако те е подразнило подчертаното - под "всички" съм визирала личената ни лекарка, учителките в детската градина, логопедката ни, коментирайки развитието на моето дете, и изобщо не искам да правя обобщения.
Няма и как да правя, като другото ми дете също е родено в края на годината, но на 6 години пишеше думите си по английски по 3 реда, а малката на същата възраст не разпознава собствената си буквата, а за писане и дума не може да става...
Знам, че има много примери за деца по-малки от масата си връсници, които се спрасвят по-добре от повечето "батковци и каки" в класа, но моето дете не само, че не е от тях /ми то ако беше нямаше да ми хрумне идеята за отлагане/ а и е от децата, които изостават и за възрастта си. Така че терзанията си ми остават, и това че други декемврийчета са отличници и нямат проблеми с материала в училище на мен лично не ми помага особено, напротив, още повече ме навежда на мисълта, че имаме проблем...
Така че и аз от своя страна не приемам обобщението, че декемврийчетата също са отличници. А врелите-некипели продължават да ме вълнуват...

Нали им правят тестове за училищна готовност, би трябвало без проблем да може да се отложи детето, ако не издържи теста.

Като гледам сега назад, най-важното, което трябва да притежава едно дете за да започне училище е воля. С други думи, да може само да си наложи да се занимава с неприятни и досадни неща. Защото училището няма как да е само забавление. Истината е, че първи клас е досаден за повечето деца. Повтарят до безкрай едни същи неща, четат едни и същи текстове, пишат до безкрай, смятат цяла година до 20 и т.н. Не е трудно, но е скучно. Безкрайни домашни, сричане и т.н., вярно, че с практиката идва лекотата, но за да изкараш трябва воля и именно тя липсва у някои деца и те имат проблеми, според мен.

Доколкото си спомням волята се появява някъде към 7-мата година, при някои малко по-рано при други малко по-късно.

# 99
даааа..доста дебати изчетох.
истината е, че повечето (включая и моето декемврийче) не са готови емоционално и най вече концентрацията им не е изградена още добре.
Радвам се, че го отложих за следващият набор.
Дадох му още една година детство.
За мен беше по-важно, да може да бъде дете още една година, училището няма къде да избяга. Глупаво е, да се пуска по-рано, ако може да се отложи.

(Амбициозните майки да не ме нападат и да не сравняват сега , с времето, когато те са били....)

# 100
Тази тема ми е любима. И другата, в която се записвахМЕ в училище. Simple Smile
Много неща научих, кога да раждам, кога да си запиша детето в училище и още доста полезни неща. Искам да попитам тези от нас, които не са родили две- три деца между 22 и 28 години и сме си записали децата по- рано на училище трябва да пристъпим към ритуално самоубийство или да оставим чувството ни за вина да ни убива ежедневно?

Смешно ми е като чета толкова категорични мнения на майки как детето не трябва да тръгва на училище преди да е навършило 7. Още по- смешно ми е как ни обясняват колко правилно са постъпили като са го отложили с една година от училище. Не знам дали децата имат проблеми, но майките определено имат.

А това просто не ми се коментира.

даааа..доста дебати изчетох.
истината е, че повечето (включая и моето декемврийче) не са готови емоционално и най вече концентрацията им не е изградена още добре.
Радвам се, че го отложих за следващият набор.
Дадох му още една година детство.
За мен беше по-важно, да може да бъде дете още една година, училището няма къде да избяга. Глупаво е, да се пуска по-рано, ако може да се отложи.

(Амбициозните майки да не ме нападат и да не сравняват сега , с времето, когато те са били....)

Замисли ли сте се как ще се чувства детето ви в училище на почти 20 години? А след това като им се наложи да работят ще ги „уредите“ със следващия набор ли?

Моля, ви спрете да обобщавате. Това, че вие смятате, че вашите декемврийчета не са готови за училище не означава, че и другите не са готови. Примери много има и сега, не само в миналото.

# 101
  • София и там където не се пуши
Все пак темата не е дали да започне дете по-рано на училище, а може ли по-късно.

Личен опит - да и по-добре, особено за момче.

# 102
Моето декемврийче момче на 29 декември родено, почти в следващата година си тръгна на училище с наборчетата.Горе долу се получи, че цялата групичка от градината си отидоха в училище и са си пак заедно приятелчета.Ако го бях оставила как би се чувствал като знае,че неговите приятели са вече ученици. А после когато и той вече стане ученик доскорошните му приятели, ще са в по-горен клас и ......... . И става кофти. Малкият ми син пък е роден на 13 януари, така че от едната крайност до другата Laughing единият най- малък от наборчетата, а другият най-голям.

# 103
  • София - Рим и обратно
И при нас се очертава тя да е най-голяма винаги в целия клас, родена е на 3 януари. Е, дали ще завърши училище на почти 20 или почти 19, според мен е абсолютно без значение. Важното е, че има възможност да доузрее почти цяла година пред останалите, а училището наистина няма къде да избяга. Казвам го от позицията на дете, започнало училище на 6г. 2 мес. Никакви позитиви не ми е донесло по-ранното завършване.

# 104
  • софия
Аз съм януарче, но 80-те години завършвахме в 11 клас и нямахме 18 години. Освен езиковите гимназии. Единствената ми полза е, че взех шофьорска книжка по-рано.Не виждам кому е нужно това бързане за влизане в живота . Когато влезе - цял живот ще си е вътре. С настоящата пенсионна система наборите от 21 век ще се пенсионират на 90. Cry.

Общи условия

Активация на акаунт