Отговори
# 60
  • София
За съжаление не можах да задържа дъщеря ми да тръгне със следващия набор и тази година просто се гърчихме от ужас! А както чувам трети клас вече бил доооста сериозен и не искам да мисля как ще сме след две години!
Лоренка, в класа на дъщеря ми повечето деца са родени януари-април и да ти кажа те вече са си на 8 и разликата се усеща очевадно! И понеже госпожата не е от търпеливите и работи предимно с тези деца...изобщо недей да ме питаш какво става с децата, които скоро направиха 7.....нямам сили отново да преживявам кошмарната учебна година!
И стократно съжалявам, че не успях да я задържа със следващия набор! Това е само и единствено моя личен опит!

# 61
  • софия
Моргана извинявай ,но имах предвид детенцето на хамелион, а написах теб. И моето е декември, отлично се справи с първи клас. Но първите два-три  месеца имаше проблем с концентрацията. Имам чувството , че след това узря. Разликата с януари - април е видима. Да не говорим за 2004 набор , "които по-бързо ще завършат"... въпреки че четат и събират до 20 от памперс възраст.

# 62
И стократно съжалявам, че не успях да я задържа със следващия набор! Това е само и единствено моя личен опит!

И аз съжалявам за ситуацията. Явно има външни фактори извън детето, довели до това.- напр. таз госпожа защо да работи само с "по-големите"Sad В такъв случай може би са необходими малко занимания и вкъщи ...
Желая ви успех във втори клас!  Peace

# 63
всеки родител преценява възможностите на детето си. Още повече в къщи имаме и педагози.
Определено сина ми не е готов за първи клас . Ще направя всичко по силите си да бъде с набор 2005.

Освен възраста, той е и асматик на помпи. Хиперактивен и му куца концентрацията и финната моторика. Определено си е за отлагане. Дано в ресурсният център ме подържат и дадат становище за отлагане.

Майка ми бе директор на учулище, където преди десетиления вървеше програмата на ФОЛ за по-ранно започване на училище. Децата до 3-ти клас се справяха прекрасно, но в четвърти направо окапаха.

lorenca  момичетат апроделено до пубертета се развива по-бързо от момчетата, така че не сравнявай, моля.

# 64
Говорехме си веднъж с мойта голяма дъщеря, разказва какво как в училище - 10ти клас и спомена за едно момче, което се имало проблем, все се старае, ама някак не успява. Пък и се оправдавал, че бил по-малък. Оказва се, че той е почти 2 години по-малък от децата в класа. Основно класът е от деца, родена 94та година и дори повечето са началото на годинат. А това дете, е родено 95та декември. И наистина се получава почти 2 години разлика. Много е важно наистина сами да прецените дали ще може да се справи детето, защото ето това горкичкото се мъчи и то наистина се мъчи да се конкурира с тези почти 2 години по-големи деца от него. Той си е почти 8мокласник, а в клас с 2метрови мъже почти вече. Мен искрено ми е мъчно за него и се чудя защо им е било на родителите да го пускат толкоз рано. Сигурно е билобудно дете и се е справяло чудесно навремето, но постепенно му е било все по-трудно и направо не искам да съм на негово място, непрекъснато да трябва да надскачам себе си.
Та наистина, много е лично това решение, дали да тръгне по-рано или по-късно детето на училище и тук е много важно родителя, да прецени максимално точно. Аз лично подкрепям авторката Simple Smile да отложи започването на училище.

# 65
Нека  тръгне детето с набора си! Simple SmileАз съм родена на 30 декември и съм учила с набора ми.Никога не ми е пречило! Simple Smile

# 66
  • София

И аз съжалявам за ситуацията. Явно има външни фактори извън детето, довели до това.- напр. таз госпожа защо да работи само с "по-големите"Sad В такъв случай може би са необходими малко занимания и вкъщи ...
Желая ви успех във втори клас!  Peace
Вярвай ми, че с баба- учителка - начална и после по български заниманията в къщи са супер яко много!!!!То е всекидневно чанчене по 2!!!! допълнителни часа след занималня по БЕЛ, с мен по математика е по-малко... И въпреки това днес домашното по математика, което писа е пълно с грешки!!!! И цяла ваканция й се пише ежедневен гърч, та дано във втори клас някак да се оправя.....Та сериозно питах годпожите кога е първия възможен клас за повтаряне...просто не беше готова за училище...ама на!

# 67
xamelion, нищо не сравнявам. Стискам ви палци да се наредят нещата!

Относно рухването в четвърти клас - отнася се до повечето деца. До трети клас си мислят, че е лесно, че всичко знаят, и забравят да довършват условията на задачите:)
Смятам и че това се получва, защото днешното поколение си мисли, че винаги всичко знае - още от малки - са си философи:)

# 68
  • София и там където не се пуши
Ооо тук имало тема, от която уж разбирам.

Да може да се отложи дете - без проблем, когато се заяви предварително, че ще тръгне по-късно и не кара предучилищната група и с малко труд, ако е изкарало предучилищната (заради безплатните учебници). Пуска се молба със приложени съответните документи, които по никакъв начин не обиждат детето и родителите.

Има изследвания, че момчетата трябва да тръгват една година по-късно от момичетата (само за информация) .

Това с по-късното пускане на училище има общо и с пубертета. По навреме включват, защото имат период на изключване тогава.

В класовете на синът ми най-силните ученици са тези, които са тръгнали със следващия набор. Има и деца родени октомври предишния набор.

# 69

Има изследвания, че момчетата трябва да тръгват една година по-късно от момичетата (само за информация) .

Вчера попаднах на статия, че в пубертета даже с 2 години се различават половете.
Замислих се дали следва да въведат различна възраст за тръгване на училище, стори ми се доста странно, но ...

# 70
  • София
По принцип това разделение "по набори" е неправилно, защото учебната и календарната година са различни неща. Преди години, до колкото си спомням, разделението по класове беше "родени преди юни...и след юли..." Така в един клас са деца от юли 2004 до юни 2005, примерно, и в периода на учебните месеци децата са на по-близка възраст, отколкото при сегашното разделение по набори  Peace

Моята най-добра приятелка от класа е родена април 1997, аз съм октомври 1976, бяхме в един клас, на един чин

# 71
Dorothy ти на практика правила ли си го. На моят въпрос в ДГ, дали можем да не бъдем предучилищна ми казаха, че трябва да има медицински показания за това.
Напиши нещо по-конкретно - на кого се пуска заявление/молба и какви документи се прилагат./може и на ЛС/ Предварително благодаря! 

Моят син е 3 група в ДГ. Роден е в края на годината и самата аз виждам, че е по-близо да следващия набор като знания и умения.

# 72
За съжаление трудно можете да се измъкнете от тръгването с набора на 7 на училище, но поне не правете грешката да си пращате децата по-рано. Българското училище НЕ  Е пригодено за деца.  В него трябва да се седи на един чин минимум 4 часа всеки ден, ако са на занималня - мисля, че в първи клас това е/или скоро ще стане задължително - седенето е по 8 часа дневно. Дъщеря ми е родена през ноември, тръгна на училище на 6 г. и 10 м. В средата на втори клас вече е с гръбначно изкривяване и очила за късогледство. Иначе с ученето се справя отлично /засега/. Въпросът е в това, че децата ни са все по-умни и информирани, но физическото им развитие и укрепване /костна структура, фиксиране на очните мускули/ не може да бъде форсирано, защото на някого така му изнася. Последиците обикновено са лоши. Да не си мислите, че бумът на затлъстяване, изкривявания и други гадости при децата е от ритане на топка на двора  Confused

# 73
  • София и там където не се пуши
 мими.ива,

Да, но с комисия.

Директорката на детската градина предлага да се отложи и подготвя съответните документи.

А когато решиш, че ще ходи със следващия набор, просто заявяваш това и повтаря 3-та група не 4-та.

# 74
Моргана, мисля че вашият проблем касае по-скоро не възрастта и подготвеността на детето, а по-скоро наложения и неправилен подход на учителката, която води занятията в класа на дъщеря ви. Аз бях в обратна ситуация на вашата - със стресираща, а в действителност незанимаваща се с децата учителка в ПДГ и със сърцата, и едновременно работеща с всички деца начална учителка до 4 клас включително. Толкова много я обичаше дъщеря ми, че искаше да си я "вземаме" с нас през лятото. Аз съм на мнение, че нещата не могат да се обмислят едностранно - само според един фактор, например възраст на детето, а по-скоро като комплексни фактори от обучаващата и въздействаща на детето среда. Аз като родител винаги реагирам, ако усещам проблем. Вярно е, че психологически децата са по-крехки в по-ранна възраст, но ние като родители трябва да ги подкрепяме за да не губят вяра в себе си, дори при неправилен подход към тях чрез допълнителни занимания или ако може чрез преместване в друга учебна среда. Моята дъщеря е по-малка от съучениците си, физически ще компенсира чак след пубертета, но в същото време беше в страхотна като атмосфера среда в началното училище. Винаги ще има проблеми с неподходящи за детето учители, но в такива случаи трябва да помагаме на децата си като поговорим с тях,както и с техния учител, а ако последното е невъзможно да преместим детето в друго училище или клас.

Общи условия

Активация на акаунт