Хърватия

• 171 535
  • 732
  •   1
Отговори
# 570
  • някъде ... тук ...
Подкрепям за влизането от горния вход. Ние и двата пъти така подходихме. Избегнахме тълпите, които масово се движат в посока от долу на горе. А и влязохме с отварянето на парка в 8 (беше през май), а народа се изсипва към 10-11. Сега погледнах в сайта им, че отварят в 7 даже  Simple Smile

# 571
  • На земята, която е всъщност звезда.

В Загреб за осем часа можеш спокойно да разгледаш най- важните забележителности. В центъра тръгвате от централния площад Бан Йосип Йелачич по уличката в ляво и излизате на Катедралата Успение Богородично и площада пред нея. Разглеждате ги. След това свивате към пазара Долац, можете да си купите нещо за хапване/сувенири и от него се качвате към църквата Свети Марк. Това е най- старата част на Загреб, с калдъръмени улички, а на един завой е Каменната порта със Статуя на Дева Мария от 16 век, която сбъдва молитви. Ще я познаете, защото наоколо е пълно със запалени свещи и табелки с благодарности към светицата. Малко по- нагоре е площад Свети Марк. В центъра е църквата, а около него са Народното събрание, Президентството, Върховния съд, Кметството. Оттам леко се спускате към улица Ткалчичева, където е пълно с кафенета, галерии и магазинчета и можете да похапнете и отпочинете. Ако искате още, можете да се насочите към Ботаническата градина /20 мин. пеша/, която е до Централната гара на Загреб, помещаваща се в хубава старинна сграда (в градината също можете да поседнете, починете, даже подремнете сред тишина и релаксираща обстановка) и близкия парк Зриневац, където се намират паметникът на крал Томислав, Художествената галерия и галерията за Модерно изкуство /срещу парка/. В Загреб има и няколко интересни музея /Археологически, На разбитите връзки, Мимара/, но за тях не мога да дам мнение. Всичко, изброено от мен е в централната част и близо едно до друго.

Тук също има списък на забележителностите, но някои са в покрайнините на Загреб:
http://www.peika.bg/statia/Zagreb_zabelezhitelnosti_za_edin_uike … _l.a_i.85466.html

Относно парите: не сме сменяли, пазарувахме в евро или с кредитни карти, но трябва да се внимава, защото хърватите послъгват и все гледат да закръглят с евро нагоре /в най- добрия случай/. Църквите и бот. градина са безплатни. За музеите може би ще трябват куни, но може да се провери дали приемат плащане с карти.

# 572
Обикалях Истрия преди около 10- 11 години, много красиво ми се видя, особено Ровини. Напомняше ми на Италия само че по- евтино. 

# 573
Ние пък останахме много впечатлени от Плитвичките езера, много повече отколкото от Крка. Може би защото успяхме да избегнем туристическата навалица като тръгнахме в обратната посока на тази, която е дадена в брошурите. Тоест, всички се качиха на корабчето, а ние тръгнахме пеш по пътеката, по която би трябвало да се връщаме (маршрутът е кръгов), а чак на обратно, когато и без друго вече бяхме уморени, ползвахме корабчето. Срещнахме само няколко човека.

# 574
  • софия

В Загреб за осем часа можеш спокойно да разгледаш най- важните забележителности. В центъра тръгвате от централния площад Бан Йосип Йелачич по уличката в ляво и излизате на Катедралата Успение Богородично и площада пред нея. Разглеждате ги. След това свивате към пазара Долац, можете да си купите нещо за хапване/сувенири и от него се качвате към църквата Свети Марк. Това е най- старата част на Загреб, с калдъръмени улички, а на един завой е Каменната порта със Статуя на Дева Мария от 16 век, която сбъдва молитви. Ще я познаете, защото наоколо е пълно със запалени свещи и табелки с благодарности към светицата. Малко по- нагоре е площад Свети Марк. В центъра е църквата, а около него са Народното събрание, Президентството, Върховния съд, Кметството. Оттам леко се спускате към улица Ткалчичева, където е пълно с кафенета, галерии и магазинчета и можете да похапнете и отпочинете. Ако искате още, можете да се насочите към Ботаническата градина /20 мин. пеша/, която е до Централната гара на Загреб, помещаваща се в хубава старинна сграда (в градината също можете да поседнете, починете, даже подремнете сред тишина и релаксираща обстановка) и близкия парк Зриневац, където се намират паметникът на крал Томислав, Художествената галерия и галерията за Модерно изкуство /срещу парка/. В Загреб има и няколко интересни музея /Археологически, На разбитите връзки, Мимара/, но за тях не мога да дам мнение. Всичко, изброено от мен е в централната част и близо едно до друго.

Тук също има списък на забележителностите, но някои са в покрайнините на Загреб:
http://www.peika.bg/statia/Zagreb_zabelezhitelnosti_za_edin_uike … _l.a_i.85466.html

Относно парите: не сме сменяли, пазарувахме в евро или с кредитни карти, но трябва да се внимава, защото хърватите послъгват и все гледат да закръглят с евро нагоре /в най- добрия случай/. Църквите и бот. градина са безплатни. За музеите може би ще трябват куни, но може да се провери дали приемат плащане с карти.
Благодаря много за насоките,ще се възползвам от предложенията.

# 575
  • София
Благодаря ви за отговорите.
Благодаря, Блед. Подробна и точна както винаги. Точно от това имах нужда - подробно, с карта (опитах да я открия, но не успях  Embarassed Благодаря!)Помагаш ми за пореден път bouquet

Още малко насоки...
Да знаеш, че в билета са включени лодката и буса...
Децата да не подават на гъски, патки храна защото могат да ги наранят.
Най-красивата гледка е от Големият или както му казват Велики шамар. Ще го видите на табелките като Veliki Slap.
Вход 1 повече натоварен от Вход 2.
Езерата са 16. Ние сме ги обикаляли изцяло пеша, както и с транспорт.
Възможно е на места по пътеките да има много хора, тръгнете рано. Ще бъдете с една крачка напред.
Възможно е сутрин рано и вечер късно да е хладно.
Всичко е много добре маркирано.
Влизането във водата е забранено.

Приятно изкарване и да разкажеш...

# 576
Благодаря ти, много!  Hug

Маршрута, който ми описа по-горе (късият и удълженият му вариант) приблизително за какво време може да бъде взет. Разбира се, че е относително, но поне ориентировъчно...
На кои места има възможност за почивка с обяд, кафе, сладолед...

Непременно ще разкажа  Wink

# 577
  • София
Благодаря ти, много!  Hug

Маршрута, който ми описа по-горе (късият и удълженият му вариант) приблизително за какво време може да бъде взет. Разбира се, че е относително, но поне ориентировъчно...
На кои места има възможност за почивка с обяд, кафе, сладолед...

Непременно ще разкажа  Wink

Да, наистина си зависи от вас, колко ще продължи всичко. Също и от децата.
Но по принцип в един ден е възможно да се види доста в рамките от 4 до 6 часа. Аз лично не мога да съм там по-малко от два дена.
Организираните обиколки с гид са около 4 часа.
Във вашия случай да приемем бавно, спокойно минимум 6 часа. Вариант с повече ходене и по-малко транспорт и повече почивки, максимум 7 часа. И осем да са, парка е отворен до 19-20,30 часа зависи от отсечката. Ако влезете както те съветвам най-рано ще приключите много навреме...
Най-важното, парка отваря в 7,00 часа. Ако сте там по това време ще спестите опашки, които се образуват за билети, влизане, лодки и бус. Защото ако това се насложи отивате на най-много време.

Съветвам те да си вземете някакви сандвичи и задължително вода за пиене, особено ако е много топло.
Отделно в парка може да се подкрепите на ST1, ST2, ST4. А най-добре да го оставите за P3 след като слезете от лодката. Широка поляна, голямо заведение, много приятно. Но имай предвид, цените са високи. Спомням си, че сладоледа винаги беше кът, дано сега да има повече.
Ти ще получиш карта още в началото...ако не, искай си.

Виж и тези карти:

На тези чудесно се вижда какво-къде-как ?
Ако не се ориентираш питай пак...

# 578
Уникални сте! Съветите и насоките ви освен доста систематизирани са и много полезни! Благодаря ви!!!

# 579
Здравейте,

огранизирам едно пътуване за почивните дни в края на септември, ще сме аз и мъжа ми. С колата. по-голямата част ще е в Хърватска, затова си позволявам да ви попитам за малко практически съвети относно плана, който съм направила. Идеята е да видим повече места, иска ми се основно романтични крайбрежни градчета. Мислих да стигнем и до Котор, в Ч.гора, но се отказах за сметка за Хърватска. Програмата, която съм направила е следната:

петък 16.09 София- Белград 394 км. Нощувка
събота 17.09 Белград-ЗАгреб 393 км. Следобед в Загреб, нощувка
неделя 18.09 Цял ден в Загреб
пон. 19.09 Загреб- Любляна 140 км. Следобед в Любляна, нощувка.
вторник 20.09 Любляна- Опатия 109 км. Ношувка в Опатия
сряда 21.09 Опатия - Сплит 426 км. Следобед Сплит, нощувка
четвъртък 22.09  Цял ден в Сплит
петък 23.09 Сплит- Плитвички езера 257 км. Следобед цял на езерата
събота 24.09 Плитвички езера- Белград 517 км. ношувка
неделя 25.09 Белград- София 412 км.

Това, което ме притеснява е реална ли е тази програма? Добри ли са местата, които съм подбрала? За Плитвичките езера ок ли е цял следобед или няма да е достатъчно да ги разгледаме? Ще съм благодарна на всякакви идея и подобрения по така направения ми маршрут!  bouquet
Идете от Сплит до остров Хвар с първия катамаран до град Хвар (14ч.) на о-ва. Имате около час за градчето. Много е красиво. От автогарата, която е съвсем наблизо с автобус отивате до ферибота в Стари град и от там обратно с ферибот до Сплит. Пристанището в Сплит е до двореца. Това е единствения начин да отидете до град Хвар и да се върнете същия ден. Задар също е интересно място, както и парка Крка.

# 580
  • София
Уникални сте! Съветите и насоките ви освен доста систематизирани са и много полезни! Благодаря ви!!!

Захир
Не знам как да ти го кажа, освободи малко напрежението и разтовари маршрута.
На карта изглежда едно, в действителност друго.
Сигурно забеляза, че относно езерата пишех и за теб, но не искам да се бъркам в другите разговори...
Ти не сменяш маршрута, а сменяш идеята, помисли... По този начин тотално ще се объркаш.
Малко назад някой ти написа ".......направете ваканцията така,както сте планували,без да се съобразявате-хора и идеали разни!......" Помисли и върху това...
Сигурна съм, че с този хъс, рано или късно ти ще видиш всичките тези места. Няма как да стане от раз...
Успех...

Последна редакция: сб, 30 юли 2016, 09:55 от Bled

# 581
Имам отново въпрос относно плитвичките езера. Дали мога да закупя билети предната вечер преди затваряне на касите или online  newsm78

# 582
  • София
Имам отново въпрос относно плитвичките езера. Дали мога да закупя билети предната вечер преди затваряне на касите или online  newsm78

Има само един сайт, който продава билети, но често не се получава точно за езерата...
https://www.croatia-tickets.com/en/parks/
Като закупения билет предварително трябва да е валидиран на място, което е равносилно отново на същата или друга опашка в пик сезон.
Билета задължително трябва да е с дата на деня на посещение, иначе гори...

Другата възможност е да купите тур...
https://kacamarin.com/attractions/lika-plitvice-lakes/national-p … ice-lakes/s/17/20
http://happytovisit.com/attractions/Plitvice-Lakes/visit-td98
Те си поемат всичко...

Има хотели на място, които имат договаряне и могат да ви доставят билета.

Прочете и предишния пост нали ?
Дори да имаш билет отивайки късно се обричаш отново на опашки/бус, лодка, кафе/ и натоварени пътеки.
Тръгват и групите и т.н.
Дори се говореше за ограничаване на посетителите в тези месеци/в които аз не ходя/.
Езерата са изключително красиви дори зимата с намалени маршрути.

# 583
Моля за съвет по отношение на настаняването около Питвичките езера. Интересува ме в селата, които се намират в близост до езерата дали има места за хранене - ресторанти и т.н. Разглеждам Езерце, Чатрня, Селище Дрежнично, Ириновац.
Най-високата точка (вход) най-северната част на парка ли е (гледам картата на Блед, но шрифта е дребен и не ми е много ясно)
Спокойна неделна вечер на всички.

# 584
Моля за съвет по отношение на настаняването около Питвичките езера. Интересува ме в селата, които се намират в близост до езерата дали има места за хранене - ресторанти и т.н. Разглеждам Езерце, Чатрня, Селище Дрежнично, Ириновац.
Най-високата точка (вход) най-северната част на парка ли е (гледам картата на Блед, но шрифта е дребен и не ми е много ясно)
Спокойна неделна вечер на всички.
Аз пазя визитката от мястото, където бяхме две нощувки. Лично аз не направих разлика между различните селища, но пише, че сме били в Селище Дрежничко 7а, в къщата на в къщтата на Marija Bicanic - чиста, уютна и с много цветя. Нощувката беше 35 или 40 евро за стая. email: mabilica@globalnet.hr, tel. +38599501-2484
Наблизо имаше голям и хубав ресторант, където ми се струва се събираха всички туристи от плитвичките езера. И да е имало друго място за хранене, не съм забелязала.

Общи условия

Активация на акаунт