Сглобяеми къщи 3

• 370 874
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 855
  • Варна
Има фирми, чиито приоритет са къщите не сайтове. По тнимка в сайтове не се вижда спецификата, а и рекламата от уста на уста е най-добрата. В този смисъл рекламата не е нескопосана. Преди година работих в такава фирма - сайт няма, фирмата си работи и си е напълно ок.

# 856
Намерете си някой, който на място ще ви изгради конструкцията и наистина разбира какво прави. Ще Ви дам пример с  http://qhouse.bg  ... без да преовиличавам са на Европейско ниво - и работят на нормални цени и имат много богат опит в целия сектор на строителството.
както казаха и другите потребители, това си прилича доста на реклама. Може ли снимки на къщата която са ви построили (в друга тема имате пост с коментар, че 118 кв. м. са стрували 45,000 лв).

# 857
  • Варна
Мира Иванова
знам, ама вие не пускате подобни постове..

а това
"както казаха и другите потребители, това си прилича доста на реклама. Може ли снимки на къщата която са ви построили (в друга тема имате пост с коментар, че 118 кв. м. са стрували 45,000 лв)."

вярно ве впечатли.Аз имам оферта за 80 000 лв за 100м. и най-полезния човек тук ми каза , че според него цената е доста ниска..

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 20:28 от smurf

# 858
  • Варна
Simple Smile Не го написах с лошо, нито с агресия...
Имах възможност да наблюдавам как се изгражда такава къща, вкл. преместваема виждах и виждах как в хода на работата се развива позицията на българската част от екипа. В началото много акъли и коментари, после интерес, накрая задоволство от резултата.
Мисля си, че не успяваме да осмислим изцяло философията на къщата с дървена конструкция и важността на детайлите, от материалите, винтовете, n вида профили, та до инструментите, с които се работи. 

# 859
Аз отдавна се каня да се включа по въпроса за вертикалната планировка. В момента при нас се случва едно голямо копаене и укрепване на почва около къщата. Денивелацията на терена е голяма, при първата среща с архитекта допуснахме грешката да кажем, че искаме къщата да следва терена, а не да го изравним. Според мен грешно избраха кота 0...

Здравейте, аз съм архитектът, споменат в публикацията на SvetlaK. Виждам, че е направен коментар относно избора на кота нула на къщата на Светла. Считам, че гледната ми точка има значение, затова ще я представя тук. Мисля, че това ще бъде полезно за всички, на които им предстои да решават подобен казус - избор на правилната кота нула при терен с голям наклон.

Казаното по долу е почти пълен цитат от моя отговор, изпратен до Светла в началото на декември 2014 г., когато за първи път заедно коментирахме този казус:

(......)
Относно неудовлетворението от избраната кота нула - за мен е въпрос на професионална чест и отговорност да дам разяснения. И се надявам аргументирано да можем да коментираме този казус. Затова - нека се върнем малко назад във времето и проследим нещата.

По време на идейния проект непрекъснато показвах как се позиционира къщата спрямо наклона на терена. По мои сведения малко колеги 3D-моделират реалния терен в проект за къща...
И на тази база коментирахме заедно какво би се случило, ако къщата е по-високо разположена, и какво - ако е по-ниско разположена. Тогава бе ясно, че има проблем и че неговото решение ще бъде с известен баланс на компромиси.

В началото вие искахте къщата ви да се планира на едно ниво. Аз бях този, който ви сигнализира за проблем с наклона на терена и за това, че се налага да търсим задължително решение "къща на две полунива". По онова време първата ви реакция беше учудване, че "теренът изобщо не изглеждал да е чак толкова стръмен". Но дори само в рамките на къщата денивелацията е около 2 м (!)

Тогава с помощта на 3D-модела избрахме колко да е денивелацията между двете полунива вътре (в къщата). От интериорна гледна точка се обединихме около разлика 80 см (между полунивата) с цел да не се изолират визуално едно от друго.

След като така компенсирахме 80 см от общо 2 м денивелация, ни останаха 1,2 м. Но какво да ги направим? И се заехме да движим (модела на) къщата по височина, като следим какво се случва с нейната връзка към терена.

Алтернативите бяха две:
А/ Да държим верандата близо до терена и двора.
Б/ Да повдигнем къщата.
(С колкото повдигнехме къщата - толкова трябваше да добавим към височината 1,2 м под  верандата.) От веранда тя се превръщаше в балкон. Със стълбище метър и осемдесет до терена (!) Не искахте това.

Избрахте първия вариант. И едва тогава започнахме техническия проект и проекта по вертикална планировка, който отрази вашето желание.
(.....)
край на цитата

За 44 м дължина имотът има около 6,4 м (шест и половина метра) денивелация. В ниската част на имота е ситуирана къща, за която има изискване да се запази.
Към днешна дата продължавам да мисля, че който погледне имота и тръгне да разсъждава по казуса, след време ще стигне до това решение. Можем да опитаме.
http://prikachi.com/images.php?images/691/8800691g.jpg
(геодезическа снимка на имота)

...Мазето ни е твърде дълбоко - 2,2 м. Вероятно никой не ни е виновен, че не сме го забелязали в проекта и не сме питали.  Confused И тук можеха да се спестят 20 см. ...
Мазето на одобрения проект е с височина 2,40 м. Строителят е изпълнил 2,2 м. Ако "се спестят още 20 см", мазето би било с височина 2 м. (?) Мазе или не, това е помещение, в него се влиза в цял ръст. Не смятам, че предлаганото "решение" е по-добро от проектното.

Темата за сглобяемите къщи е чудесна!

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 00:37 от ivosla

# 860
Малък коментар относно написаното от  ivosla - конструктора:
наличен наклон на обекта където трябва да се проектира къща е предизвикателство.
Аз знам колко трудно беше при мене да се балансира решение между моите представи, виждането на архитекта и конструктора.
при само 1 метър денивелация от единия край на къщата до другия, без да исках се здобих с мазе в цял размер- защото беше правилното решение.
Не искам и да си представям какво щяхме да правим ако имахме такава денивелация като при светла.

Отосно строители като  http://qhouse.bg/
и на мен ми е странно че когато проучвах, не съм ги намерил тези.
уж 9 години опит, а само 3 къщи построени?
ако този пост отговаря на вярна информация: "че 118 кв. м. са стрували 45,000 лв"
то това си е направо смешно и който вярва в това сам си е виновен ако се набута с такъв изпълнител.
при мен са 100 м2 на етаж, и за един етаж и покрива отидоха към 28 м3 дървен материал което при 350лева/м3 са 10.000 лева само за дървен материал. за покриване с керемиди и нужните устройства са при мен 7000 лева за тази площ, а офертата е изключително добра... къде ще се впишат и едни 20-30.000 лева за фундамент не знам. То излиза че производителя ще трябва да извади още едни 100.000 за да плати на вас къщата мечта. По принцип, ако се сметнат само материалите за една къща като бюджет трудно ще намерите майстор който няма да сложи поне 100% отгоре за неговия труд и печалба.... никой не работи без пари, затова такива предложения са за зарибяване и накрая убийствени тъй като нереални.

Отделно строенето на място на обекта отнема най-малко 2 пъти повече време от колкото панелното строителство, която определено трябва да се забележи в цената...

До Слънце_13 и други желаещи да си построят дървен дом:
Моля ви се, намерете време да прочете и да се ограмотите. Когато започнах с идеята за дървена къща, изчетох тук и на други места за 1 седмица всички публикации за последните 8 години назад....
Вие трябва да сте наясно какво искате и как го искате. сляпото доверяване на някой изпълнител само ще ви загроби. Точно това незнание е причина да има толкова много несериозни фирми, защото постояно се намират хора да им се вържат на мазните лъжи.

# 861
  • Варна
Здравейте,
тъй като сами си построихме такава къща на два етажа, сипозволявам за първи път да изкажа мнение в този форум. Много години само четох, имам и познати сред пишещите, съм напълно съгласна с написаното от wolverine070879. От снимките, които е пуснал, видях, че и той като нас не е направил компромис с качеството. Това обаче се постига по два начина: ако си всеки ден със строителите на обекта, или ако сам си строител. Ние и двамата с мъжа ми не сме строители и по тази причина вече шеста година се борим, но сме на финала....почти. Трябва да се чете, много, постоянно и от всички възможни източници, за да прецениш за себе си какво искаш. Сега купихме линеен сифон за едната баня и първите три часа се мотахме с грешни решения, защото "какво толкова - сифон е, мамка му" newsm78. Обаче....четохме, гледахме, кроихме отново пода от черен банд и го сложихме идеално. Трябва да се чете, много и да не се доверяваш на цени от 400 лв. "до ключ". Може и толкова да е цената, но ключът е за дървена барака...почти. Защото при нас само каменната вата в стените е 25 см, обаче при -8 градуса навън, вътре не пада под 12. Това е изпитано вече от три години - при никакво отопление все още е 12 градуса цяла зима и не мърда. Сега, когато вече имаме камина с 1 кв. светъл отвор, като я запалим, за около половин час става 22 градуса и още три дни е 20 градуса без да я палим. Но това изисква вложени качествени материали, а от всичко, което гледах докато проучвахме, ПОЧТИ навсякъде видях жълта еднопластова вата, която ако не се сложи добре, се свлича с годините. Имаше и варианти със стиропорени стени, запечатани с ОСБ, или направо с гипс картон. Почти никъде не видяхме пароизолационно фолио в стените, а то е съществено за дървените къщи.

Всъщност се включих, защото съвсем случайно строител на такива къщи ми стана клиент в работата ми и от дума на дума, спомена, че труда е 40% от цената като правило. Но пък в България правилата са....като полето и вратата в него.

Поздрави на мечтателите, ентусиастите и амбициозните! Толкова отдавна чета в този форум, но никога не се осмелявах да пиша, че всички почти ви "познавам" Wink
Да си направиш такава къща е трудничко, малко се уморяваш, но пък кефа е голям!
 bouquet

ПП Забравих да кажа, че във форума има и жена, при която цената е наистина ниска, но пък там Любознателният й мъж е "ценови виртуоз" Laughing и наистина прави чудеса, и намира невероятни неща на невероятни цени. Hug

# 862
Здравейте,
тъй като сами си построихме такава къща на два етажа,
......

Поздрави на мечтателите, ентусиастите и амбициозните! Толкова отдавна чета в този форум, но никога не се осмелявах да пиша, че всички почти ви "познавам" Wink
 bouquet

ПП Забравих да кажа, че във форума има и жена, при която цената е наистина ниска, но пък там Любознателният й мъж е "ценови виртуоз" Laughing и наистина прави чудеса, и намира невероятни неща на невероятни цени. Hug

Здравей Галена,
честито че си се престрашила да пишеш по темата.
Много е важно всички ние да си споделим опита, както хубавия така и горчивия.

Малко е късно вече за мен, но дай координати на този "ценови виртуоз" да се възползваме   Wink

ДО ВСИЧКИ:
И не забравайте ддс-то в офертите...
Изпълнителите винаги ви дават цени без ДДС, а вие в повечето случаи ще трябва да си го платите.
Спестяването вече е много трудно, да не кажем невъзможно...

# 863

ДО ВСИЧКИ:
И не забравайте ддс-то в офертите...
Изпълнителите винаги ви дават цени без ДДС, а вие в повечето случаи ще трябва да си го платите.
Спестяването вече е много трудно, да не кажем невъзможно...

Това за "Спестяването" на ДДС, няма да го коментирам.
Имам си правило за суми над 5 лв, искам или касова бележка или фактура. За суми над 50 лв, само с фактура. Така хем ще съм сигурен, че съм си платил ДДС-то, хем ще зная, че няма да ме метнат да си го начислят, а да твърдят, че е без ...
Поздрави

п.п. Малко извън темата, ама ми предстои остъкляване на тераси и съм леко казано като в небрано лозе ... Sad

# 864
  • Варна
Здравейте,
тъй като сами си построихме такава къща на два етажа,
......

bouquet

Много е важно всички ние да си споделим опита, както хубавия така и горчивия.

Малко е късно вече за мен, но дай координати на този "ценови виртуоз" да се възползваме   Wink

JoyНе си схванал играта на думи с името - помисли  и ще се сетиш, защото тя пише във форума Wink Неният Любознателен мъж е факира на цените, но той си е нейн hahaha

Ние горчив опит нямаме, само тежък труд на моменти. Но всеки си плаща данъка когато се сроди с мъж, който "както сам си го направи, никой няма да може" ooooh! По тази причина и по причина любов и лоялност, и вата носих, и тухли за барбекю, и....всичко. Истината е обаче, че когато се нави да извикаме майстори за ВиК и гипскартон, и като се почна едно умуване, ама то било сложно, ама на дървени стени, ама на дървена скара, ама...накрая пак двамата си го направихме :xarm

Търпение му  е майката е здрав гръб, или доста пари. Мит е евтината дървена къща, ако е истинска.

bouquet

# 865
  • Перник
...Търпение му  е майката е здрав гръб, или доста пари. Мит е евтината дървена къща, ако е истинска.

bouquet

Така е, въпреки че първоначално всички тръгват към дървените къщи като към евтина алтернатива на монолитните. В процеса на проучване се оказва, че не е точно така.

ivosla, радвам се, че все още следиш темата. По отношение на нашите непредвидени допълнителни изкопи и укрепвания, както написах - грешката си беше наша. Друг архитект вече ни беше предлагал къща на полунива и бяхме изкушени от тази идея. Затова не послушахме съвета, който получихме в строителната тема и от един приятел - да изравним терена и "да не се занимаваме с глупости". Ще станат нещата, но ще трябва здрав гръб, а и не малко пари  Confused
Разминаването на къщата с основата с няколко сантиметра е следващият проблем, който ще трябва да решим...

# 866
Отностно мнението на wolverine070879

Виждам, че си ГОЛЯМ строител и разбираш доста - явно си построил доста освен ЕДНА къща. Относно http://qhouse.bg и компетентното ти мнение опита им е от 21 години не 9 години, като това е в сферата на строителството, а не на строителството на дървени къщи. Имат построени декари - жилищни сгради, офис сгради, търговски центрове, магазини и така нататък. Това, че не си ги намерил може би е резултат на това, че това е нов продукт (дори самия уеб сайт е нов) тъй като за разлика от повечето "СТРОИТЕЛИ" са инвестирали време в това да си развият идеята и да установят най-добрите практики за да предоставят качествен продукт на конкурентна цена. Коментара ти за цената е меко казано скандален 120 кв.м фундамент 20 000-30 000 лв. (или с други думи казано над 100евро на кв.м. - такива цени не съм виждал) тази цена, която те изумява 45 000 лв е само за къщата ( без фундамента ) по БДС (без интериорни врати) и истината е, че такива хора като теб (дето разбират от всичко от футбол до политика през строителство и всичко останало) създават следната ситуация - правите къща за първи и последен път в живота си, имате някакви разпокъсани познания в областта, които определено не са систематични и натрупани с годините и ускъпявате процеса многократно, като всичко това е съпроводено от огормно количество нерви от вашата страна. Но аз го разбирам това - просто всички като тебе разсъждават, че да си строител е равносилно да си измамник (слагали си по 100% печалба), а вие да не сте смотани да им давате 100% печалба?!!? Не казвам, че няма такива индивиди, които товарят супер много, но той пазара ги отхвърля (така работи пазарната икономика). Ама се замисли какво си написал когато някои си сложи нормална печалба и ти предостави нещо за 45 000 лева ти излизаш с гръмкото мнение ТОВА Е ЛЪЖА НЕ Е ВЪЗМОЖНО - жалко за теб, но наистина е възможно и ако не вярваш може да дойдеш и да го видиш с ОЧИТЕ СИ в Евксиноград и ти гарантирам, че е 10 пъти по-добро изпълнение от твоята - 2 пласта каменна вата в стените (50кг и 75кг), 3.2 стъклопакет , Tondach керемиди и т.н.
Да се върнем на случая където Вие сте си инвеститор и строител, строителството като цяло е ПРОСТА работа ама не е за прости хора и си има точно определени норми и правила, които се спазват, няколко различни видове материали, които се съчетават по определен начин и това е. Е добре къде е проблема тогава - проблема идва когато не се спази точно неубходимата последователност на нещата и като се допускат грешки, които съм сигурен че си допуснал дори и в твоя строеж. Всяка работа, която се прави 2 пъти оскъпява процеса. За материалите съм сигурен, че ще ги намериш на по-ниска цена, все пак ти си построил хилдя квадрати и декари покриви, излял си хиляди кубици бетон и всичко за теб е по-ефтино от човек които си изкарва хляба със това (НОРМАЛНО). С работниците - там всичко ти е ясно още докато го видиш и разбираш как да го натовариш каква работа може да ти свърши и всичко останало - разбира се.
Не знам дали осъзнаваш, колко е смешно всичко това, но в крайна сметка фактите са тези 45 000 лева ти изглеждат малко - почваш да строиш сам и цената отива на 70000-75000 хората не работят ти се изнервяш и икономиката върви на доло. Проблема е лично твой ако не вярваш. Самоче тея хора дето ги изкара измамници ЕДНО ИМЕ имат и са много наясно, че МИЛИОНЕРИ от твоята къща няма да станат + че това е точно определен пример, а ориентировъчната цена е  200-250 евро на кв. м. (без фундамента) в зависимост от конкретния обект.
Поздрави и не се заяждам просто си казвам мнението без никакви лоши мисли.

# 867
Отделно строенето на място на обекта отнема най-малко 2 пъти повече време от колкото панелното строителство, която определено трябва да се забележи в цената...
Това е още едно доказателство колко наистина ги разбираш нещата и процеса ти е ясен. Не мога да разбера как го изчисли това нещо, че отнема 2 пъти повече време ?!? Относно цената - да определено се вижда разликата - материала бива многократно по-добре оползотворен (при правилно планиране почти няма отпадаци) много по-лесно е за работниците и много по-качествено се свързват елементите от колкото панелите. Елиминира се всякакъв ВИД възможни грешки (които до колкото знам често се случват) при доставката на готови панели (разминавания в размера, липса на някои от панелите и т.н.). Когато разполагаш с правилните машини и работници с неубходимата квалификация нещата се случват изключително бързо.

# 868
  • Перник
... Коментара ти за цената е меко казано скандален 120 кв.м фундамент 20 000-30 000 лв. (или с други думи казано над 100евро на кв.м. - такива цени не съм виждал) ...

Нашата основа е 120 кв.м. и цената е 30 000 лв. +. И това беше най-ниската оферта, която получихме. Е, имаме и мазе, както и хидроизолация и дренаж.   Peace

# 869
SvetlaK

В твоят случай съм напълно съгласен, но това е съвсем различно, точно заради това не съм казал цена заедно с фундамента (всеки има различни виждания - с мазе, без мазе - терена е важен фактор и т.н ), а тя е такава и практиката, не знам защо wolverine070879 го спомена това с фундамента воабще. Което пък отваря друга тема отностно това да се каже крайна цена, което за бъдещия инвеститор е много важно, но аз тук не виждам нищо конкретно иначе това е поредното предимство на това да ползваш утвърдени в строителството хора като тези от Q Housе, защото могат да ти обяснят наистина колко ще струва ВСИЧКО, а не просто къщата. Всеки си разбира нещата по различен начин при тях системата е следната - инвеститора трябва да е наясно и да си прецени дали ще му стигнат парите, а не в един хубав момент да му свършат парите и работите да са наникаде и да се изпокарат . Това също обяснява и защо са им толкова малко реализираните обекти - просто не са от тези, които за да започнат услужливо ще забравят да споменат за някои разходи.

Общи условия

Активация на акаунт