Сглобяеми къщи 3

• 372 706
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 360
Мен пък ме вълнува един въпрос, зимен Simple Smile При монолитното строителство стените акумулират топлината, тоест ако вечерта спре отопляването, сутринта е сравнително топло, защото стените отдават поетата топлина. (в случай, че има добра външна изолация). А какво се случва при сглобяемите къщи, изстиват ли бързо?
Ljuboznatelna,
Иска се интензивен и дълготраен топлинен поток, за да се затопли монолитна стена – например цял ден да е била нагрявана от слънце, проникащо през южен прозорец през зимата. В такъв случай можете да разчитате, че е поета достатъчно топлина, която наистина ще поддържа температура на помещението при спиране на отоплението.
Поради голямата си топлинна акумулация, монолитните стени  рядко успяват да се затоплят за времето, когато е включено отоплително тяло. Те поглъщат голяма част от топлината, предназначена за помещението. Нужно е много време за затопляне, а след това и достатъчно много топлоизолация (не 5, не 8см), за да може да получите ефект на обратно отдаване на топлина.
Затова почти винаги имате ниска повърхностна температура на стените. Всички добре познаваме усещането за "лъхане" на студ от монолитни стени.
Плюс: През лятото, освен ако не са изложени на директно слънцегреене, монолитните стени предпазват помещенията от прегряване, като бавно теглят топлината от тях. Само когато ви е много жега, недостатъкът им може да приемете като предимство.

Напротив, при сглобяемите стени, запълнени изцяло с топлоизолация, повърхността на гипсокартона откъм помещенито е почти винаги топла на докосване, т.е имате висока повърхностна температура на стената. Помещенията бързо се нагряват, а за да изстинат трябва да мине доста време, заради голямото топлинно съпротивление на дебелия слой топлоизолация (~20см). Ако ви е нямало една седмица, помещението в което наново пускате отоплението, се загрява изключително бързо, поради липса на топлинна акумулация от тежки стени наоколо. Бързо получавате топлинен комфорт с приятно топли стени.
Можете удобно да се настаните на канапето си и да прочетете някоя статия "Как монолитните стени отдават поетата топлина и топлят помещенията на хората"  bowuu
Минус: Ако не се вземат слънцезащитни мерки (перголи, сенници, стъкла със слънцезащитни покрития и др.) пропуснатото UV-лъчение през южни и западни прозорци се превръща в топлина, която бързо прегрява помещенията.

Доколкото знам - не, ако има добра изолация. И, мисля, че паропропускливото фолио има роля тук, но не съм чела достатъчно  Embarassed
SvetlaK,
Паропропускливото фолио няма роля тук. То контролира нивото на преминаващите водни пари от помещението да не надвишава критична стойност (защо - това е отделна тема).

Последна редакция: ср, 13 фев 2013, 08:55 от SHB

# 361
Един съществен недостатък на сглобяемите къщи е, че им куца естетиката. Не зная работят ли фирмите с архитект и възможно ли е къщите да не са конфекция, но голяма част от предложените са скучни, посредствени, да не кажа грозновати.
Естетиката куца, защото хората отиват с ниски очаквания при фирмите за сглобяеми къщи. Внушили са си, че това строителство, което има високотехнологичен еквивалент в чужбина, точно в България трябва да е по-евтино от всяко друго. Вярно е, че повечето от фирмите в бранша "просто толкова си могат" и единствения им шанс е да дадат ниска цена срещу ниските очаквания на възложителите.

Без архитект няма как "да ви се направят папки за общината" (папки ми трябват - к'во изкуство, к'ъв дизайн). Идеална ситуация за архитекти-халтураджии. Към тях също има ниски очаквания от този бранш и това е добре дошло за тяхната посредственост.
Повечето от фирмите нямат добри собствени идеи и сайтовете им бъкат от крадени лъскави картинки. От някой друг, вложил старание и успял да създаде сграда с добър дизайн, докато те самите са строили некоя барачка, за да оцелеят.

Конфекцията я има най-вече в страни, в които сглобяемото строителство е традиция.

# 362
  • Перник
В допълнение към последния пост на SHB: преди да се запозная с архитекта ни и аз мислех, че сглобяемите къщи не могат да бъдат кой знае колко красиви. Е, вече съм на друго мнение  Simple Smile Някой ден, когато къщата ни стане готова, ще ви я покажа. Няма да прилича на "сглобяема"  Wink Поне до момента естетиката не и куца, напротив, заедно с архитекта мислим и пробваме по няколко варианта за всеки детайл, докато стигнем до най-доброто решение. Безкрайно съм му благодарна за търпението!
Разбира се, наясно съм, че не всички работят по този начин - фирмата, на която се бяхме спрели първоначално искаше 2,5 пъти по-малко пари за проектиране. Пратиха ми вариант, не го харесах, казаха "добре, ще го променим" и ми върнаха пак същото. Да не говорим, че изобщо никой не обърна внимание на спецификата на терена, върху който ще строим (оказа се, че денивелацията в действителност не е толкова малка, колкото изглежда).

Конфекцията я има най-вече в страни, в които сглобяемото строителство е традиция.

Че при монолитното строителство няма ли "конфекция"?

# 363
  • густо майна Филибето
Конфекцията е ясно, че няма как да се избегне, но поне да е красива Peace
SvetlaK, чудесно е, че имате възможност да работите с архитекта! Гледайки какво предлагат някои, реших, че архитекта го ползват само за подпис.
Пред мен не стои този въпрос, архитектурата си е моя, работила съм в тази сфера и се осмелих, архитекта нямаше забележки по нея,и кореспондирах  директно с конструктора. В процеса на конструиране се наложи да променя някои дреболии, стана ми ясно защо се получава такава голяма височина на помещенията и куп други неща, сигурно много съм досадила с разпитването Simple Smile Но изпълнението ще си е наше, на място.
Принципно погледнато почти не се налагат промени, ако типовия проект е добър. Най-много нещо по фасадата, така е най-лесно да се "преобрази" къща.

# 364
  • Перник
Ние сме тотални аматьори в строителството и беше важно да намерим специалисти, на които да можем да разчитаме. Мисля, че успяхме.
Ljuboznatelna, и аз мисля, че с цветове и материали по фасадата къщата се "преобразява" и добива индивидуалност.  Peace

# 365
Ние сме тотални аматьори в строителството и беше важно да намерим специалисти, на които да можем да разчитаме. Мисля, че успяхме.
Ljuboznatelna, и аз мисля, че с цветове и материали по фасадата къщата се "преобразява" и добива индивидуалност.  Peace

SvetlaK била ли споделила на коя фирма си се спряла, може и на лични. Принципно имам достатъчно време за проучване до есента, но общо взето освен рекламата, която си правят някои фирми из форума, няма кой знае какви мнения на клиенти.
А иначе аз също държа къщата, освен всичко друго, да бъде и красива.

# 366
И аз се записвам за темата понеже смятам тази година да започнем строеж на такава къща.  Равен терен 600м2  на 10км от Варна. Понеже баща ми дълги години си се занимава със довършителни ремонти - гипсокартон, боя, фаянс, теракот, мазилки и др, а тъста е ВИК и ЕЛ техник , смятам да се възползвам максимално от тях.  Тоест да не строя до ключ . 
Спрял съм се на къщите с монолитна дървена конструкция , прочетох трите теми тук и още няколко и виждам, че преобладават като желание.   Искаме двуетажна къща около 150-170м2   .  Надявам се че ще се побера в бюджета от 40 до 50 000 евро, понеже нямам желание да тегля кредити и да се заробвам.   И аз няма да откажа съвети за строителна фирма на която да се доверя.
Ще е добре и да чуя някое мнение за хора имащи информация за тези две фирми  на които попаднах докато чета по темата.
http://www.sweethomeeu.com  - мн приятен сайт , изглежда мн професионално.
http://www.eurohouse.us - доста подробно описано , има снимки не от тяхни обекти което ме дразни.
Блазнеща ми се видя офертата за  ЦЕНА при изпълнение – Construction Kit Wood House    : 80  м2  х    89 Евро  =   7 120 евро     
макар да е по друга технология    , но доколко всичко това е вярно предстои да разбера.  Имам още време да чета и после смятам да говоря и с фирми . Интересно ми е и вие какво мислите. 

# 367
И нас ни чака скоро избор на фирма за сглобяема къщурка и ще ми бъдете от полза  Laughing

# 368
  • густо майна Филибето
Похвално е, че фирмата е дала такава разбивка на работите в цени. Но не е само 89 евро , а  89евро/м2 +монтаж 29евро/м2 +12евро/м2 за  изработване на работен проект.  Получава се съвсем приемлива цена и е добра възможност.

# 369
Ще е добре и да чуя някое мнение за хора имащи информация за тези две фирми  на които попаднах докато чета по темата.
http://www.sweethomeeu.com  - мн приятен сайт , изглежда мн професионално.
http://www.eurohouse.us - доста подробно описано , има снимки не от тяхни обекти което ме дразни.

Аз мога да споделя преки впечатления от SweetHome, защото построиха къщата ми.
На първо място ще кажа защо избрах тях. Преди да се насоча към фирма-изпълнител, изчетох доста сайтове на фирми и останах с впечатление, че се броят на пръсти фирмите, които освен производство и сглобяване на къщи, предлагат и изграждане на бетоновия фундамент. Считам това условие за изключително важно, тъй като в противен случай фундамент от една фирма, а  къща от друга, би представлявало според мен един координационен и логистичен ад. Не ми се мисли какви разправии биха настанали, ако фирмата с къщата не одобри работата на фирмата с фундамента.
Съответно, фирма, която освен къща предлага и фундамент (т.е. носи отговорност за качеството на фундамента) бе предпочитана от мен.
След това добро впечатление ми направиха архитектурните предложения, качени на сайта на SweetHome. Веднага пролича това, че са правени индивидуално, а не са "конфекция" в неовикториански "Уистерия лейн" стил. Последните макар да изглеждат симпатично на картинка, биха изглеждали като на свинче звънче в България. Това просто не е местният стил, не е местната традиция.
Та вземайки предвид двете горни условия - 1) фундамент и 2) способен и с въображение архитект, отидох при SweetHome. Бях посрещнат от симпатичен млад човек, който впоследствие се оказа, че е инженер-конструкторът, който в рамките на около час даде приблизителна цена съобразно параметрите, които му зададох - етажност, квадратура, и които той ме запита - съобразно техен въпросник за степента на завършеност на къщата и за използваните материали. Окончателната цена (след всички последващи обсъждания и уточнявания на подробности с архитекта) беше изключително близо да тази, която получих като предварителна при първото си посещение във фирмата.

На първи етап поръчах проектиране (за което, аналогично на фумндамента, реших, че трябва да се извърши от същата фирма, която строи къщата) и одобрих следното:

Първата копка се състоя на 1 септември 2012 г.

На 16 декември 2012 г. положението е следното:

В момента по и около къщата продължават да се извършват довършителни работи, които отдавна да се привършени, ако не беше зима.

В заключение искам да кажа, че считам работата на SweetHome за висококачествена и професионална и препоръчвам фирмата да бъде избрана.

P.S. Основните параметри на къщата са следните:
Етажи - 1 (очевидно  Wink )
Квадратура - 86 застроена площ (без покритата веранда), 98 със верандата.
По-голямата част от стените са по следната схема - 13 см. сандвич панел (състоящ се отвътре навън от 12 мм гипсокартон / 100 мм минерална вата / 10 мм гипсофазер) + 10 см. EPS топлоизолационни плочи.

# 370
Ще е добре и да чуя някое мнение за хора имащи информация за тези две фирми  на които попаднах докато чета по темата.
http://www.sweethomeeu.com  - мн приятен сайт , изглежда мн професионално.

Аз мога да споделя преки впечатления от SweetHome, защото построиха къщата ми.
На първо място ще кажа защо избрах тях. Преди да се насоча към фирма-изпълнител, изчетох доста сайтове на фирми и останах с впечатление, че се броят на пръсти фирмите, които освен производство и сглобяване на къщи, предлагат и изграждане на бетоновия фундамент. Считам това условие за изключително важно, тъй като в противен случай фундамент от една фирма, а  къща от друга, би представлявало според мен един координационен и логистичен ад. Не ми се мисли какви разправии биха настанали, ако фирмата с къщата не одобри работата на фирмата с фундамента.
Съответно, фирма, която освен къща предлага и фундамент (т.е. носи отговорност за качеството на фундамента) бе предпочитана от мен.
След това добро впечатление ми направиха архитектурните предложения, качени на сайта на SweetHome. Веднага пролича това, че са правени индивидуално, а не са "конфекция" в неовикториански "Уистерия лейн" стил. Последните макар да изглеждат симпатично на картинка, биха изглеждали като на свинче звънче в България. Това просто не е местният стил, не е местната традиция.
Та вземайки предвид двете горни условия - 1) фундамент и 2) способен и с въображение архитект, отидох при SweetHome. Бях посрещнат от симпатичен млад човек, който впоследствие се оказа, че е инженер-конструкторът, който в рамките на около час даде приблизителна цена съобразно параметрите, които му зададох - етажност, квадратура, и които той ме запита - съобразно техен въпросник за степента на завършеност на къщата и за използваните материали. Окончателната цена (след всички последващи обсъждания и уточнявания на подробности с архитекта) беше изключително близо да тази, която получих като предварителна при първото си посещение във фирмата.

На първи етап поръчах проектиране (за което, аналогично на фумндамента, реших, че трябва да се извърши от същата фирма, която строи къщата) и одобрих следното:

Първата копка се състоя на 1 септември 2012 г.

На 16 декември 2012 г. положението е следното:

В момента по и около къщата продължават да се извършват довършителни работи, които отдавна да се привършени, ако не беше зима.

В заключение искам да кажа, че считам работата на SweetHome за висококачествена и професионална и препоръчвам фирмата да бъде избрана.

P.S. Основните параметри на къщата са следните:
Етажи - 1 (очевидно  Wink )
Квадратура - 86 застроена площ (без покритата веранда), 98 със верандата.
По-голямата част от стените са по следната схема - 13 см. сандвич панел (състоящ се отвътре навън от 12 мм гипсокартон / 100 мм минерална вата / 10 мм гипсофазер) + 10 см. EPS топлоизолационни плочи.

# 371
Аз също притежавам имот близо до София. Преди година реших да го застроя, отначало се ориентирах към сглобяеми-дървени къщи, най-вече защото си мислех, че това ще е по бюджетен вариант. Свързах се с доста фирми предлагащи такъв тип строителство. В крайна сметка обаче се оказа, че разлика в цената на дървените къщи и монолитните почти няма. В момента съм на финалния етап на проектирането на монолитна еднофамилна жилищна сграда

# 372
  • Перник
ataknoT, чудесна къщичка си имаш. Постът ти още веднъж ме убеждава, че съм направила правилния избор - Sweet Home проектират и моята къща. За изпълнението обаче мисля да събера още 1-2 оферти. За всеки случай  Peace

Забелязах, че къщата няма комин. С ток ли смяташ да се отопляваш?

# 373
Това е още един мит, че дървените къщи струват колкото монолитните, та дори и по-малко. Там е работата, че ако човек иска качествена дървесина, а не най-евтиния чам, цената става чувствително над 300 евро до ключ. Xy6aBTaTKo се е убедил лично за какво става въпрос ценово и се е спрял на бетон. Не пропагандирам монолитното строителство, не ме разбирайте погрешно, но качествените сглобяеми къщи изобщо не са евтин продукт, което означава, че всеки, който се спира на това строителство трябва много внимателно да отсява фирмите, а не да скача в джаза с най-евтината оферта.

# 374
Забелязах, че къщата няма комин. С ток ли смяташ да се отопляваш?

Газов котел на метан.

Общи условия

Активация на акаунт