Сглобяеми къщи 3

• 372 424
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 720
Преди известно време обещах да пусна снимки на разреза в стената.
Става въпрос за изрязване на отвор във външна стена изградена от дърво по познатия начин, като пълнежа е от стиропор, няма никакви паропропускливи мембрани.
Вчера отрязахме дупката. В помещението е живяно три години (три зими). Стената е дебела 10см, от вътре навън пластовете са -
гипскартон,2х5см стиропор, ОСБ, 2см стиропор, мрежа и мазилка.
Намерението беше къщурката да е сезонна,затова е направена как да е, но стана постоянна.
    Точно срещу отвора е банята, на която ММ така и не направи отдушник, макар че купи всичко необходимо. Банята съхнеше на отворена врата, тоест пара в изобилие. Живяхме 5 човека. Не можем да говорим за херметизация, проветрението беше доволно.
Тук се вижда разреза, напречната греда е сива от едната страна, долната, но не съм убедена, че не си е била поставена така. Не е обработвана с нищо.
Ето я и самата греда от едната и от другата страна.
Това е гипскартона откъм стиропора: https://lh3.googleusercontent.com/7rjGRQKILvXGXZDQEJVZCsSGNNaUBA … PZNz=w340-h605-no
Така изглежда ОСБ, и от двете страни си е абсолютно чисто https://lh3.googleusercontent.com/HrBFlFL_CMNRxIQ5aiQZG3vb3RgAcn … LU2=w1078-h605-no
А това е стиропора, тук не знам кое отпред кое отзад, но всъщност е без значение, абсолютно чист https://lh3.googleusercontent.com/RTeJq3lBdz2_4kDaP6M1DriYQNEbii … 7a9=w1078-h605-no
  Това е разреза от другата страна. Там спира до колоната. Тази колона си беше открита, част от навеса, няколко години, даже е правен опит да бъде лакирана, донякъде. После я затворихме в стената. Абсолютно суха. https://lh3.googleusercontent.com/uL__isEvvtk3GnLWzHqhqFxVdSTZXI … HCJF=w340-h605-no

Ами това е, правете си изводите. Пак подчертавам, че херметизация не е имало, но помещение от 40 квадрата отоплявахме с по 3 кубика дърва на сезон, отопляваше се от ставане до лягане.

до колкото разбрах от моят консултант, развитието на плесени, мухали и застой на влага при използване на стиропор като изолация не е 100%. Има много външни фактори които работят.
Едното е времето. 3 години са сравнително малък период.
Пенетрация на вода в самата стена много по трудно се изпарява когато стената е затворена със стиропор.
Много зависи от коя страна е слънцето. Ако е хубава южна стена, тя се нагрява от слънцето и развитието на горе посочените проблеми е много трудно.

# 721
Един малък съвет който аз не получих на време.

За строителното разрешение са необходими данни от ЧЕЗ и софийска Вода. Присъединителни данни и/или предварителен договор.
Знаейки че имам партиден номер на ЧЕЗ за имота от предишен собственик отидох при ЧЕЗ за да прехвърлят партидата.
От там ме информираха, че след като искам на ново да строя а стара къща няма, е задължително да се тръгне по процедурата на отваряне на нова партида, предварителни договори, такси за строителен ток и итн.
800 лева досега са само таксите, и 4 месеца процедури които още не са свършили.
От строителния ми надзор ме информира човека, че това е техен трик и че въобще не е задължително да си причинявам това.
Можеше да мине и само с прехвърлянето ако бях достатъчно настоятелен.
Това на немски се нарича "Lehrgeld" - разходи за да се научиш

# 722
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ljuboznatelna , мерси!
Може ли някой да ми каже какъв е реда , в който се оправят документите. Имаме актуална скица на парцела. От там какво следва?
Този линк го препоръчаха в съседна тема, много е полезен.

хвърлям се в темата, макар да разбирам, че не ми е тук мястото  Blush

ние сме на етап "търся си парцел", имаме идея за преносима къщичка.

прочетох горния линк и ми беше много полезен за частта избор на парцел.
срещали ли сте някъде такова обобщение на изискванията за преносимите къщички?

благодаря  Hug

# 723
Преди известно време обещах да пусна снимки на разреза в стената.
Става въпрос за изрязване на отвор във външна стена изградена от дърво по познатия начин, като пълнежа е от стиропор, няма никакви паропропускливи мембрани.
Вчера отрязахме дупката. В помещението е живяно три години (три зими). Стената е дебела 10см, от вътре навън пластовете са -
гипскартон,2х5см стиропор, ОСБ, 2см стиропор, мрежа и мазилка.
Намерението беше къщурката да е сезонна,затова е направена как да е, но стана постоянна.
    Точно срещу отвора е банята, на която ММ така и не направи отдушник, макар че купи всичко необходимо. Банята съхнеше на отворена врата, тоест пара в изобилие. Живяхме 5 човека. Не можем да говорим за херметизация, проветрението беше доволно.
Тук се вижда разреза, напречната греда е сива от едната страна, долната, но не съм убедена, че не си е била поставена така. Не е обработвана с нищо.
Ето я и самата греда от едната и от другата страна.
Това е гипскартона откъм стиропора: https://lh3.googleusercontent.com/7rjGRQKILvXGXZDQEJVZCsSGNNaUBA … PZNz=w340-h605-no
Така изглежда ОСБ, и от двете страни си е абсолютно чисто https://lh3.googleusercontent.com/HrBFlFL_CMNRxIQ5aiQZG3vb3RgAcn … LU2=w1078-h605-no
А това е стиропора, тук не знам кое отпред кое отзад, но всъщност е без значение, абсолютно чист https://lh3.googleusercontent.com/RTeJq3lBdz2_4kDaP6M1DriYQNEbii … 7a9=w1078-h605-no
  Това е разреза от другата страна. Там спира до колоната. Тази колона си беше открита, част от навеса, няколко години, даже е правен опит да бъде лакирана, донякъде. После я затворихме в стената. Абсолютно суха. https://lh3.googleusercontent.com/uL__isEvvtk3GnLWzHqhqFxVdSTZXI … HCJF=w340-h605-no

Ами това е, правете си изводите. Пак подчертавам, че херметизация не е имало, но помещение от 40 квадрата отоплявахме с по 3 кубика дърва на сезон, отопляваше се от ставане до лягане.

Незнам коя фирма ти е изграждала къщата , но от снимките си личи ,че е спестявано доста .

# 724
  • София
Добре де, кажете тогава как трябва да бъде и кои са тези фирми, дето си вършат работата както трябва.

# 725
  • густо майна Филибето
Не е правено от фирма, пригодихме сами един навес  и го превърнахме в къщурка, да отсядаме там почивните дни докато работим в градината. По тази причина е нискобюджетно и направено колкото да пази хлад лятото. Лично аз съм приятно изненадана от резултата на разреза, очаквах да е по-зле. По-любопитна съм как е на покрива, но се надявам да не ми се налага да го разваляме. Там имаше покрив с битум отгоре, залепен върху осб. Отдолу между гредите се напълни със стиропор и се затвори с гипскартон. Засега нямам никъде мухъл, дори и в банята.
Съгласна съм, че при ватата не може да е точно така. Но не мисля, че 3 години интензивно използване не могат да бъдат показателни.

# 726
  • Перник
Благодаря и на Stef4o!
Може ли някой от опит да каже фирми, които предлагат собствен лизинг или такива, които работят с някоя банка за финансирането на къщата.

аз лично не мисля че има такава фирма в този бранш, поне не съм я засекъл...
По-добре сама се разрови и провери възможносттите ти и дали банките ще ги одобрят.
Въпреки че българските банки с техните условия ме отказаха - побъркана работа.
Добре че се сдобих с кредит от Австрия, че иначе с тукашните % лихви и такси направо те таковат...

Не съм 100 % сигурна, но доколкото знам, "Евро хаус" имат собствен лизинг. Но само, ако си поръчаш къщата "до ключ" - така поне пише в сайта им. Фирмата, която прави нашата къща предлага съдействие  за отпускане на кредит (имат финансов консултант, който ползвах и аз, но в крайна сметка строихме с потребителски кредити). За банките в България, техните условия и разбирането им за къща мога много да пиша  ooooh! От обикалянето си научих, че за "Алфа банк" сглобяемата къща не е къща, нищо, че по ЗУТ е  Mr. Green

wolverine070879, наистина, ако има партида, може да се спестят парите за ново присъединяване към ЧЕЗ. Но те никога няма да ти кажат това. Ние се набутахме само със 100 лв. за предварителен договор. Реално в имота се живее от 70 години, ток се плаща от когато го има. С ВиК се заинатих и отказах да сключвам предварителен договор за услуга, която ползвам и плащам, намерих бележка от 1950 г. за присъединяване към водопровода и просто мъжът ми (на него се водят партидите) отиде да подпише актуален договор с тях, който приложихме към документите за разрешение за строеж. 

# 727
Добре де, кажете тогава как трябва да бъде и кои са тези фирми, дето си вършат работата както трябва.
По принцип всички които се занимават с това , трябва да знаят как трябва да стане ,но друг е въпроса дали ЩЕ стане . В България всеки втори вече стана производител ,а реално фирмите които са производители са не повече от десетина . От там идва и проблемът , че тези които се пишат за производители,а реално не са , побългаряват строежа . Не са малко оплакванията от хора ,които "Уж" са си платили за къща ,а то станало палатка и после ние българите сме с мисленето ,че ще падне , ще я духне вятъра , ще се наводни и т.н. Всичко това се получава от тези "ПРОИЗВАДИТЕЛИ" . Българите сме такива ,ако мога да те прекарам .... ще те прекарам . От другата страна и купувачите са си виновни . Плащат за нещо с хилядите уговорки и пазарлъци преди това , радват се че са намерили най-евтината фирма . После си блъскат главите , че не било така както те били виждали и както са си го представяли .
Мога много да пиша по тази тема , но няма смисъл . Аз също се занимавам с това , но от българи ми е писнало . Ще дам съвети на всеки ,които има намерение да строй . Този тип строителство е бъдещето .

# 728
  • София
bandzai без да се обиждаш, ама с много думи нищо не каза. То е ясно, че всеки гледа да ти вземе парите. Купувачите как да отсеят свестните от мошениците? В днешно време всеки първо пита Гугъл, обаче там всеки говори завоалирано и не назовава имена. Аз от четеното тук ще търся оферта от Дом Хоби и Sweet House / за сега/. Дано не съм се подвела.

# 729
bandzai без да се обиждаш, ама с много думи нищо не каза. То е ясно, че всеки гледа да ти вземе парите. Купувачите как да отсеят свестните от мошениците? В днешно време всеки първо пита Гугъл, обаче там всеки говори завоалирано и не назовава имена. Аз от четеното тук ще търся оферта от Дом Хоби и Sweet House / за сега/. Дано не съм се подвела.
Намери време да разучиш как се правят ,къде се правят , с какво , от какво и т.н. Оферта всеки може да ти даде . Отиди да им видиш базата , защото знам и такива ,които в помещение от  40-50 квадрата произвеждат . Отиди до построени от тях сгради , говори със собствениците им .

# 730
  • Варна
касиопея варна
евро холц
милин камък
отзиви на ползвали услугите на някоя от тези фирми дали ще има-ако искате на лични..

# 731
  • густо майна Филибето
Да си призная, при мен настъпи изключително голямо объркване, когато започнах да чета как аджеба трябва да се направи една дървена къща.  Ето например скандинавската технология - там се слага ОСБ от вътрешната страна без никакви мембрани, защото се смята, че ОСБ е достатъчно, за да спре парата. Shocked
Скрит текст:
А тук се е приела технологията то да е отвън, и на всичко отгоре зад него да има мембрана, която според моите си разсъждения няма  как да не възпрепятства изпарението навън в някаква степен, към ОСБ-то, пък каквато и иновация да е.
 И друго ме смущава - ако при вътрешни стени има паронепропусклива мембрана от двете страни, ако едната стая не се отоплява и се получи конденз - къде отива тази влага? И ако ОСБ наистина не пропуска достатъчно парата, дори и да няма мембрана, къде отива влагата от конденз? И този конденз в такъв случай отвън ли е, отвътре ли е, изобщо не мога да схвана.
 Добре че ММ не се е задълбочил като мен , защото щяхме да си останем без къща Mr. Green

# 732
  • Варна
http://albena.bg/bg/hotels/hotel-villa-albena.html

Здравейте, това е последната къща с дървена конструкция, която направихме, издадена Юли т.г.
Стените от вътре навън са: гипсокартон, OSB, каменна вата, ето това решение за фасада http://www.steico.net/fileadmin/steico/content/pdf/Marketing/UK/ … Oprotect_en_i.pdf и бяла мазилка с малко дървени орнаменти, под които има мембрана.

Идеята е вътре къщата да е запечатана, а материалите по фасадата да дишат.

# 733
  • густо майна Филибето
Чудесен дизайн!
Според мен най-удачно е ако къщата е едноетажна, ако имахме място и възможност, щеше да е такава. Тогава отпада страха от скърцане, вибрации и подобни, а и струва ми се, устойчивостта на вятър е по-голяма. .Със собствени сили се изгражда много бързо и лесно.
 А що се отнася до дишането, най-добра ми се струва окачената фасада зад която има само въздух, мембрана и вата. Но тогава не знам как се решава въпроса с мишки , влечуги и бубулеци newsm78

# 734
  • Варна
Как да не влизат вътре ли гадините? Или да не се натъпчат във фасадата?
Тази фасада, която описах по-горе е със залепени слоеве, които са захванати и механично. Дишането не значи видими отвори.

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 12:04 от Мира Иванова

Общи условия

Активация на акаунт