Машина за хляб -41част

• 85 516
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
alys, всъщност реших да пробвам това първо.
Говорих днес със свекърва ми,която меси от сума ти време (вярно,че без хлебопекарна,а на ръка) и тя ми каза,че причината за превтасването може да е във времето за втасване.А точно това няма как да се контролира с хлебопекарната,та затова реших да пробвам с количеството на маята.  Grinning

# 421
alys, всъщност реших да пробвам това първо.
Говорих днес със свекърва ми,която меси от сума ти време (вярно,че без хлебопекарна,а на ръка) и тя ми каза,че причината за превтасването може да е във времето за втасване.А точно това няма как да се контролира с хлебопекарната,та затова реших да пробвам с количеството на маята.  Grinning

Каква марка и модел е хлебопекарната ти и колко време е една програма за бял хляб, например?

# 422
Здравейте!
Снимки от великденските козунаци няма, но станаха страхотни! И все пак не издържах да направя само 1  Laughing Първия още по тъмно сутринта го сложих да се меси и си се пече в машината. Стана толкова пухкав и ароматен, че като се прибрахме на обяд сложих още един /и без това сме си вкъщи докато спи малката.. поне козунаци да има  Rolling Eyes /Омеси се той, втаса.. викам си "тя още спи.. тоз ще го сложа да втаса последно навън и да се пече във фурната, пък ще сложа да се меси още един.." Луда работа.. щяха да ме бият накрая.  Mr. Green И последния го пекох във фурната във форма за кекс, но на него сложих сладко от ягоди. Станаха страхотни и .... не останаха естествено! Много съм доволна.

Сега друга треска ме тресе... В събота ще кръщаваме мъжа ми  Crazy и ми се искаше машината да омеси питката. Приял ми се е тутманик след всички тия сладки "хлябове", та се чудя...Ако машината е до 1200гр. колко е максимам тесто, което да сложа да се меси. Ще втасва и ще пека извън нея, та затова... Ако прекаля с количеството само за стасването и печенето ли има значение /ако ще се случва всичко в машината/ или и за самото месене? Може да ви се струва малко тъпо, ама..  Rolling Eyes

# 423
В инструкциите обикновено пише колко брашно максимално може да се меси в машината. Панасоникът е до 1250 г и пише, че може да се ползва до 600 г брашно. Като гледам рецептите за тесто, навсякъде брашното е най-много 500 г. Не е само заради втасването, а при голямо количество тесто се затруднява работата на мотора. Бонго да помага в случая. Simple Smile Дядо Хаджия беше писал, че е претоварил машинката си.
Дядо Хаджия, колко тесто сложи на Мулинекса? Аз месих козунак в Мулинекса с 900 г брашно (това й е таванът за брашното, самата машина е до 1500 г тесто) и нямаше проблем.

# 424
Каква марка и модел е хлебопекарната ти и колко време е една програма за бял хляб, например?
Машинката ми е от ЛИДЛ "Силвър крест". Основната програма за бял хляб ми е 3ч.8мин за 1 кг. хляб.--->3ч.15мин за 1250 гр. хляб

# 425
  • София
...
Дядо Хаджия, колко тесто сложи на Мулинекса? Аз месих козунак в Мулинекса с 900 г брашно (това й е таванът за брашното, самата машина е до 1500 г тесто) и нямаше проблем.

Ми към кило и половина ми отиде. Ама интересно че на следващия ден пак месих същото количество и нищо и нямаше на пущината. Омеси си го като стой та глей.

Сега ... аз пиша за кило и половина ама имайте предвид, че при тая рецепта тестото е много меко.

# 426

Ми към кило и половина ми отиде. Ама интересно че на следващия ден пак месих същото количество и нищо и нямаше на пущината. Омеси си го като стой та глей.

Сега ... аз пиша за кило и половина ама имайте предвид, че при тая рецепта тестото е много меко.

Виждам, че не съм си задала въпроса правилно. По-точно ме интересува количеството на брашното, но ако тестото е 1,5 кг, то това си е в норма.

Машинката ми е от ЛИДЛ "Силвър крест". Основната програма за бял хляб ми е 3ч.8мин за 1 кг. хляб.--->3ч.15мин за 1250 гр. хляб

Съвсем прилично време, т.е. не ти превтасват хлябовете от дълго втасване, а от много мая.

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 10:49 от Анонимен

# 427
Забелязала съм че при пренасянето на дадена рецепта за ръчно замесване на хляб, към замесване в машина, не се намалява маята и оттам хлябовете в машинката превтасват. Аз обикновено си намалявам наполовина маята и не съм имала проблеми.

# 428
Забелязала съм че при пренасянето на дадена рецепта за ръчно замесване на хляб, към замесване в машина, не се намалява маята и оттам хлябовете в машинката превтасват. Аз обикновено си намалявам наполовина маята и не съм имала проблеми.

Сигурно си права, но откакто си купих машина за хляб, дори да ми се е налагало да меся ръчно, слагам същите продукти, както за машина и всичко си става добре. Може би при ръчното месене си наблюдаваме тестото и не му даваме шанс да превтаса, докато в машината все пак е заложено някакво време и рецептите са приспособени към това време и топлина, разбира се. (Не, че казах нещо ново, разсъждавам си Simple Smile)

# 429
alys, дядо хаджия, благодаря ви. Сега гледам инструкциите. За най-големия хляб /1250/ брашното е най-често 760гр. Сега ще потърся рецепта за тутманик с горе-долу толкова брашно и имам време за проби Simple Smile

# 430
  • София

Виждам, че не съм си задала въпроса правилно. По-точно ме интересува количеството на брашното, но ако тестото е 1,5 кг, то това си е в норма.

Съвсем прилично време, т.е. не ти превтасват хлябовете от дълго втасване, а от много мая.

Ами точно си зададе въпроса и точно ти отговорих. Килограм и половина брашно - тестото не съм го мерил колко е излязло. Позволих си го защото по рецепта тестото е много меко и лепкаво.

Сигурно си права, но откакто си купих машина за хляб, дори да ми се е налагало да меся ръчно, слагам същите продукти, както за машина и всичко си става добре. Може би при ръчното месене си наблюдаваме тестото и не му даваме шанс да превтаса, докато в машината все пак е заложено някакво време и рецептите са приспособени към това време и топлина, разбира се. (Не, че казах нещо ново, разсъждавам си Simple Smile)

Времето на програмите в машините е изчислено осреднено и не се съобразавя с различните климатични условия и начините на съхранение на продуктите. Това всъщност е неудобството на готовите програми и машините. Например брашното при съхранение поема влага или пък при по горещи климатични условия се изсушава (и в двата случая се налага промяна на времето на месене), при по високи надморски височини маята втасва по бавно, при по ниски много по бързо и т.н. и т.н. Ето ви отклонения, които машината няма как да отчете и да промени програмата. Може би затова напоследък в по новите модели се дават възможност на потребителите сами да си направят програмите съобразно техните необходимости.

Не забравяйте че за регулиране на втасването може да увеличите и солта, ако рецептата позволява.

# 431
Килограм и половина брашно - тестото не съм го мерил колко е излязло. Позволих си го защото по рецепта тестото е много меко и лепкаво.

Кило и половина брашно! Уау! Браво на машинката!  Simple Smile

# 432
  • София/Варна
Имам питанка - някой има ли наблюдение върху ечемичното брашно? Как се държи като се добави при правенето на хляб в машинката?

# 433
От хляба с айрян на Полин не става само чудесен козунак, но и нелош тутманик  Joy

Ухае просто невероятно!!!! Това е точно по рецепта, но добавих само сирене. Утре мисля да увелича малко съставките.. Да видим как ще се справи машината.. Ако трябва ще й помогна в крайна сметка няма да хвърлям материала Wink

# 434
Имам следния проблем: с машина Мулинекс при изпичане на какъвто и да е хляб (и от малкия грамаж, и от по-големия) задължително трябва да се пусне допълнително изпичане и хлябът да се доопече поне още 20-тина минути. Иначе си остава суров и отвън и отвътре.
Така стана и с козунаците. Дефектът се получава и при задаване на нормалната коричка за изпичане, и при препечения вариант. Т.е. отложеният старт или печенето без надзор е изключено, което е меко казано неприятно. Меря съставките с електронна везна, опитах по няколко пъти с различни продукти, и със суха и с жива мая. Някой да е имал подобен проблем? Дали се дължи на някакъв дефект или аз не правя нещо както трябва Thinking

Общи условия

Активация на акаунт