Подправки в саксии

• 136 541
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, дайте идея, какво да направя за да не изсъхнат цветята за една седмица докато ни няма, не ми се иска да ангажирам хора да ги поливат.

# 406
  • Карлово
Здравейте, дайте идея, какво да направя за да не изсъхнат цветята за една седмица докато ни няма, не ми се иска да ангажирам хора да ги поливат.
Копирам от нета:
изобретателен начин да осигурим вода на любимите растения е използването на тексилен филтър – дебел усукан вълнен конец или синтетичен шнур. Единият му край се слага в съд с вода, а другият се прикрепя към пръстта в саксията, най-добре чрез колче. По този начин влагата от съда се придвижва към корените на растението чрез капилярно налягане, но за да се осъществи трябва да намокрим филтъра предварително.
За да сме сигурни в резултата, трябва да тестваме тази самоделна напоителна система предварително. Например, да проследим с каква скорост един или друг филтър провежда водата, като следим нивото на течността в съда. Може да се окаже, че само за няколко часа се показва дъното му, а ценното ни цвете е плувнало във вода. Или обратното – количеството на постъпващата влага е недостатъчно. Важно е също така да изберем съд с подходящ размер и да определим на какво ниво спрямо саксията да го поставим, за да осигурим оптимално напояване. Едва тогава сме готови да отпътуваме, без да се притесняваме за зелените си питомници.

Да си направим Домашна напоителна система

Нужни са ни пластмасови туби с капачки (малки или големи в зависимост от обема на саксията). С нагорещено желязо (аз съм използвала метално шишче, нагорещено на пламък) правим дупка с диаметър 1 см. Пълним бутилката с вода. Предварително на мястото където ще поставим шишето правим около 3 см дупка. С бързо движение забиваме шишето в пръстта с капачката надолу. Цветята "пият" от шишето колкото вода им е необходима.

# 407
Благодаря, мисля, че втория метод ще свърши работа.

# 408
  • София-Младост
Освен за чай, как ползвате ментата?
Аз за чай не, но харесвам да слагам по малко за аромат в зелени салати, в паста от авокадо (тип гуакамоле). Дори просто във водата за пиене,  леконамачкана за да пусне и с малко лайм. Много свежа напитка за лятото.
АЗ направих безалкохолна мента, децата я харесаха, пият я като студен чай.

Подскажи рецептата?  Praynig
http://www.cookwithasmile.com/%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0 … 0%BD%D1%82%D0%B0/
Аз обаче я направих с много по-малко захар като за директна консумация, защото не знаех дали ще се хареса. Но вкъщи ментов сладолед много се яде и тази мента свърши бързо.

# 409
Дадоха ми 2 стръкчета индрише и ми казаха да ги бодна направо в саксията ,за да се хванат.
На какво място да държа саксията - слънчево или сянка ?

# 410
Докато се хване, може би на полусянка. Моето е на източен прозорец и му харесва. През лятото е навън, пече го до обяд.

# 411
alys ,благодаря ти много за бързия отговор !

bowuu bouquet

# 412
Коя подправка в саксия на прозореца се ползваше да прогонва комари и мухи? Някой ползвал ли е> Ефекта какъв е? Thinking

Лавандула.

Лавандулата мисля, че е най-ефекасна против молци, макар и че на много места да се споменава и за комари.
Иначе босилек, мента, маточина и за невен знам..

# 413
http://www.cookwithasmile.com/%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0 … 0%BD%D1%82%D0%B0/
Аз обаче я направих с много по-малко захар като за директна консумация, защото не знаех дали ще се хареса. Но вкъщи ментов сладолед много се яде и тази мента свърши бързо.
Направих, благодаря! Много свежо!   Heart Eyes

# 414
  • Plovdiv, Bulgaria
подариха ми люти чушки в саксия, но са купени от магазин за цветя и се чудя мога ли да ги ползвам в кухнята или не е ок  newsm78

# 415
Защо да не е ок. Според мен няма проблем. Обикновено тези малките люти чушленца са мноооого люти.

# 416
Скоро подарявах такива чушлета, много са симпатични, но в магазина ми казаха, че не стават за ядене.

# 417
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Също смятам , че е най-удачно да попитате в чагазина, от който е купено или в друг цветарски, че евъзможно сорта да е само декоративен  Naughty  Simple Smile

# 418
подариха ми люти чушки в саксия, но са купени от магазин за цветя и се чудя мога ли да ги ползвам в кухнята или не е ок  newsm78

Могат. Но е добре да имаш поне 2 саксиите, та да могат да се опрашват и да ти раждат още Simple Smile

# 419
Това за двойката саксии не го знаех. Иначе имахме почти винаги до сега чушки в саксия.

Общи условия

Активация на акаунт