Био зеленчукова градина №8

• 75 713
  • 751
  •   1
Отговори
# 15
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Goodyр да не бъркаш бакла - бамя? Мисля, че лятос Куркума я ся доста по-късно, ако не се лъжа втора реколта. Сега се сее бакла.

бамя е  Wink не и разбирам, но чета от плика  Hug
 ooooh! и сега какво? подранила ли съм?

# 16
Браво, Вълк!  Peace
Бамята се сее късно, когато трайно се затопли и цъфнат салкъмите/не налъмите Joy/
Ех, Титина, как ми се иска и тук най-сетне да се стопли, но не би.
Люлин, патладжан, казваш. При мен не желае да поникне, отново Crossing Arms Отказвам се от него, ще търся разсад.
Има сняг на отсрещния баир, джанката и кайсията ги отписвам.

# 17
Нищо, Goody. Ще станат клочки семенцата. А може като се стопли, да поникнат, ама надали. То на пакетчето би трябвало да пише кога са подходящите срокове за сеитба. Прочети последното изречение -
http://farmer.bg/news_view.php?id=6880 След 16 май. Аз чета темите с една година назад - кой какво е засял, какво е било времето, какво съм сял аз.
Бъркам ги бакла, бамя, балка - бялата тиква, да не говорим, че има и сорт домати балка. Замислям се, за да кажа кое какво е.
И аз отписвам кайсиите - днес са цъфнали на макс, два големи черно-жълти бръмбара опрашваха и нито една пчеличка. По миналата година като си опрях гърба о ствола, бръмчеше ми, като в кошер. Студено е.

# 18
  • Русе
Браво, Вълк!  Peace
Бамята се сее късно, когато трайно се затопли и цъфнат салкъмите/не налъмите Joy/
Ех, Титина, как ми се иска и тук най-сетне да се стопли, но не би.
Люлин, патладжан, казваш. При мен не желае да поникне, отново Crossing Arms Отказвам се от него, ще търся разсад.
Има сняг на отсрещния баир, джанката и кайсията ги отписвам.

Защо ги отписваш слана ли е паднала при теб?

# 19
И тати сее бамя по-късно. А и аз да питам, как изглежда малкия пащърнак, никога не съм виждала, да не го оплевя, ако се излъже да поникне, че нещо тая година всичко трудно ми пониква.

# 20
И аз тук.
Вълк,  Peace
Трябваше да садя картофите, че и без това окъснях, но нещо не ми е добре и ги отложих. Преуморена съм и изнервена, вече 3-та седмица сме с майстори на къщата. Оплаках се.
Дърветата са нацъфтели, а каква красота е вишната. Цветовете на кайсията и зарзалата изглеждат странно - с опадали венчелистчета и някак като изгорени. Единствено арпаджика, дето садих в края на март расте с пълна сила, а, и репичките. Патладжана белия ми е само на 1 поникнало стебълце, иначе от другите видове има достатъчно.

Вишната

ПП анн, не съм ходила да взена пратката - утре.

# 21
Деведесет и няколко процента от опрашването е дело на пчелите, а те си седят в кошерчетата и папкат сироп, потдържат температура на пилото - дечицата им. Студено е. Точно в тоя период малките се повече на брой от пчелите.
Аз сях в една леха чубрица и босилек, един стар газда бе изхвърлял, а клончетата пускаха още семенца. И аз нямам представа как изглеждат, лятос разсаждах, но подарен разсад. Разчитам, че познавам тревите. Непознатото ще ми бъде чубрица или босилек, до доказване на противното.

lady_Blu, след още няколко дни като чукнеш един клон от кайсията и пада цветчето - това, което е останало от него, значи или е имало замърз, или е останало неопрашено.

# 22
  • Пазете Гор
Имаме си нова тема, браво и благодаря, Вълк. Първом за тебе за босилека и чубрицата. Чубрицата е вече поникнала при мене със стотици. За едно семейство стигат двадесетина стръка.
Изнася първо дребни, нарастващи до колкото лещено зърно двойка листенца на издължено стъбълце. Понася разсаждане.Още от най-ранна възраст си мирише на чубрица, та можеш да пробваш.

Босилекът изнася също два котиледона, със приблизително триъгълна форма. Важно за него е, че не понася слани. Семената също не издържат в по-студени зими. Семето го събирам (паничката вдясно):
http://media.snimka.bg/7647/021548922.jpg?r=0
При мене някоя година се самозасажда, а друга не успява, затова приготвям разсад и го бода където има място, и главно покрай масата, че пазел от комари. Добре е по някое време да се пречупи...за това, като му дойде времета. Ето една група с двата вида сравнително, 10 юли 2010:
http://media.snimka.bg/6661/019576736.jpg?r=0

Goody, тая сега сятата бамя да я забравиш, и след месец - пак.  Simple Smile Пак от 10 юли стрък бамя с предпазен шлем за опазване на охлюви. Фаза около 5 лист. Мисля, че някъде тогава върза, но миналият юни при мене беше хладен:
http://media.snimka.bg/6661/019576738.jpg?r=0
Изкарва два котиледона, леко удължени, после листо приблизително петоъгълно. Интересното е, че колкото по нагоре са листата, толкова по-насечени стават. Бамичките никнат от листните пазви и красиво цъфти. Вариант за съхранение - замразена:
http://media.snimka.bg/7647/021548921.jpg?r=0

Пащърнакът изнася два дълги (накрая до към 3 см) котиледона, после няколко прости (лист и дръжка) назъбени приблизително кръгли листа. След време излизат сложни листа, по няколко на дръжка. Като при магданоза. Някъде от тоя период може и да се скубе за супен корен.

Най-дребните листеца прави риганът. В една щайга преди време, напрваих масов посев, за да направя разсад. След няколко дни видях, че щайгата е хванала "мъх", алгии. Тъй помислих. Приближих се, и трябваше да се взра, за да видя, че било напокълнало.

Още десетина дена ще изчакам с фасулът. Няма смисъл, няма да се качи над 17 градуса. Ще сея вейковия - около царевица. Нека имаме реколти:http://media.snimka.bg/6660/019576312.jpg?r=0

# 23

Хайде, запис и от мен в новата тема с цвят от био-овошка в двора ни Peace

# 24
И аз да се разпиша в новата тема  Hug

Ани , моят патладжан поникна - имаш няколко от мен ако ги опазя Simple Smile (бял с лилав отенък - за проба - никна 1 месец)
Вълчо, като посееш босилека от напояването с вода - семенцата стават синееещи  Joy аз така една година си унищожих посева в една саксийка - мислех , че трепя ларви на гадини  hahaha  Joy Моят босилек е с аромат на лайм (миналата година , го завъдих и много ми харесва)- ако някой иска  - имам за даване!
Доматчета вече са за пикиране миличките .... ама са от онези шантавите за цветна салата си ги глася Simple Smile .... краставици имам няколко -вече ще цъфтят в кофичките от мляко; а другите се мъдрят с едни дълги корени в петритата под климатика ... ама ще чакат до сряда да се запознаят с почвичка и кофички...
Вили да споделиш резултатите от "пилешкият трактор" - много се радвам , че намери пиложение тук в темата, че в къщи няма как да се сътвори .... като ми споделят още интересно  - веднага ще пиша; обещаха ми книжки на английски - само да ги получа и разбера ... ще пиша Hug

ПП Ако има грешки извинете пиша на сляпо по клавиатурата, че е тъмно и спят домашните Mr. Green

# 25
Вълк, мерси за инфото, май цветчетата не са мръзнали, нямаше студове, но пък може да е нещо с опрашването - цъфнаха точно в големия вятър, после още два дни духаше силно и тъкмо спря и видях, че са без венчелистчета. Вятърът не опрашва ли? (дано не задавам много глупав въпрос)

За подправките сте се разговорили.
Суртинта видях, че моята екзотична, поне за мен, майорана е поникнала. Насях я в голяма саксия и я оставих навън.
Прочетох, че като подправка майораната се използва и във винарството, листата и цветовете се прибавят към салати, рибни, зеленчукови и месни ястия, в сирена и салами, за ароматизиране на оцети, чайове. В медицината се използва като нервноуспокояващо и ободряващо средство - тъкмо се оплаках, че съм изнервена и уморена, да расте по-бързо пустата му майорана  Grinning

# 26
Вятъра е опрашител, но с много нисък дял, над 80% е от пчели. Ползата от пчелите е повече от опрашването, отколкото от меда. На запад фермери плащат на пчелари, да си пренесат пчелите, и им оставят място сред насажденията си. И у нас започнаха фермерите започнаха да се усещат, пазара е стигнал до 20 лв на кошер за сезона на цъфтежа. Инфото ми е от Тополовград, парите се връщат с печалба. Транспорта е от пчеларя, охраната на кошерите - от фермера.

# 27
и аз да се оплача от студа. Картофите ги рътя, но не искат да прокълнат нормално. Дали е от сорта, защото го смених, а съм свикнала с другия?

# 28
  • на брега на Дунава
Само четири дни ме нямаше и не мога да ви изчета.Много студ имаше на балкана.По небето препускаха бързи облаци и всеки пускаше по нещо -големи капки дъжд, малко снежинки ,пак малко капки и т.н. гарнирано с вятър.Небето изглеждаше като в библейските сцени -синьо , облаци , лъчи и сякаш ще се покаже някой иззад тях.
Аз упорствах в градината и пикирах домати под найлон , но едва не отлетях с него.Добре ,че си тежа достатъчно.Иначе като си нямам място в градината започнах да завладявам един пущинак до нея , пълен с трева ,коренища и камъни.Голяма борба падна.
И аз имах зор с патладжана.Хванах му цаката.Първо рътя.Като се покажат коренчета ,веднага го садя и на втория ден вече е поникнал.Става бързо и най-вече няма изненади.
По целината ми в саксията има някакви малки петънца,сякаш е напрашена с нещо.Трябва да е мана .С какво пръскате или да я изхвърля?

# 29
Ето малко снимки и от мен   bouquet
Вълк, така изглеждат в момента моите чубрица и босилек

Това до камъка дали е пащърнак  Embarassed или надценявам възможностите на снимката  hahaha Има и едно по-масово поникнало, но подозирам, че е кучешко грозде, миналата година го мислех за цветя, грижих се, плевих, поливах, пък то какво порасна накрая  Embarassed

Моята черешка  Heart Eyes

Граха толкова е пораснал, дали ще успее да стане навреме, че ми е на мястото на доматите?
Това са и самите те

Общи условия

Активация на акаунт