Био зеленчукова градина №8

• 75 915
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
  • Пазете Гор
Методът за отглеждане на копър, описан от Вълкът, е идеален за домашна градинка. При стоково производство се прави другояче. Семето на копъра зимува, нова, проблемът е, че младите растения никнат при първо затопляне, а не понасят слана, и така много загиват. Все едно обаче, при прекопаването на градинката поникват други, разпиляно, и така си има копър за таратор.

Баба и дядо изкараваха на пазара по една щайгичка връзки за по 15 ст всеки ден. Сееха веднъж месечно от март до юли, и всяка вечер дядо окосяваше с нож, а после седнал на столче, правеше връзките. За такава продукция е нужна обаче плътно израсла леха, затова се събира семето и се сее специално, по срокове.

Магданозът никне и по 40 дена, Вълк, не му се отчайвай,.Сипи му една лейка, и за всеки случай направи една лехичка, с друго семе. Grinning
Тedy, Goody - това агастаче било за мъжка сила, бре! Сейте, ама не забравяйте магданоза, той е номер едно в тоя бизнес.  Wink

# 151
Ааа, и розмаринът увеличавал половата мощ - http://gotvarstvo.georgievi.net/a/article_2 Mr. Green

# 152
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....Тedy, Goody - това агастаче било за мъжка сила, бре! Сейте, ама не забравяйте магданоза, той е номер едно в тоя бизнес.  Wink

Joy Joy де да знам бре куркума, шефа ми го даде  Whistling

той е пчелар и това е за пчеличките, а нали ме знае, че всякакво изчекнато ми се ще да имам и ми даде семенца. сега аз имам разсад и семенца (че ме беше страх да ги посея всичките), а той няма нито едното, нито другото. та мисля да му върна остатъка от семената и да му добавя някой стрък разсад, има и за мен да остане. та се чудих каква фира дават при пресаждане, яде ли ги нещо, имат ли някакви особени щения .... та да преценя колко да си оставя. нива от това няма да правя  Laughing

та затуй питам  Hug

а вие мъжкарите в темата не се издавайте какво ползвате  Whistling

# 153
  • Пазете Гор
Две-три думи ще кажа за почвите. Почвообразуването е дълъг, хилядолетен, непрекъсваем процес на изветряне на скали, отлагане на утайки и биологична маса, химични (в т.ч. и биологични) процеси. Днешната растителност върху някаква почва я формира донякъде, но също има значение и растителността, била там и в отминали времена. Например, сега може да има иглолистна гора върху почва, формирана под степна растителност. Един и същи вид гора може да се4 случи на различни видове почва. Факторите, които определят почвообразуването са много: минерален състав на почвообразуващата скала и/или наслагите, вид и количество на органично вещество, вид и количество валежи, релеф, изложение, преобладаваща фауна, включително и микрофауна и флора, човешко въздействие.

Уникалната комбинация на тези фактори е тази, която прави почвата във всяка от градините ни различна.

Конкретно по питането на daniabc мога само да гадая дедуктивно – У нас иглолистни (естествени) гори има върху сиви и канелени горски почви. И двете са подходящи за картофи и листни зеленчуци. Пластът полуугнили иглички в тези гори все още не е почва, но участва във бавен процес на формирането.

Почвената реакция се определя лабораторно, но има и разни полеви методи. Наличието на карбонати например се тества с малко солна киселина. Сипва се малко върху буца от почвата и ако шупне – има карбонати, реакцията на почвения разтвор е вероятно алкална.

Goody
, почти всички зарзавати са полезни за мъжката сила. Много по-добре действат, ако се приемат вечер, след полудневна поне работа с мотика. И най-заспалият се превръща в тигър  Laughing.

# 154
Човек се учи докато е жив и си умира ненаучен.
http://www.monitor.bg/article?id=47841
С това чудо се боря всяко лято,а то било скъпо и вкусно newsm78.Сега чакам да поникне да пробвам.За мъжката сила не пише,но що експериментираме и това Mr. Green

# 155
  • Пазете Гор
Жива да си, vili__66. И аз колко го скубя, ето че вече ще имам нова култура в градината си. Тученица.

# 156
  • Вече на светло в София
Боже мили и аз го мислех за трева!

# 157
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Wink аз пък ще изчакам някой да го пробва и да сподели лично мнение за вкуса
 Laughing тук го наричат "свинска трева"

# 158
  • Пловдив
         Защото прасетата го ядат та ушите им плющят. Laughing Виждала съм го в Турция по сергиите със зеленчуци, но листенцата са по- големи. Хората са го култивирали, а у дома само дъждът го полива. От миналата година се кандърдисвам да си направя салата вместо да го изхвърлям, ама все нещо ме възпира. Но тази година непременно ще го опитам.
           Извинявам се за спама. Embarassed

# 159
Моята тлъстига расте по поливните вади и смея да твърдя си е култивирана-ако я оставя стига метър в диаметър Mr. Green

# 160
Надявам се да приемате начинаещи търсещи идеи и вдъхновение. Благодаря!  Hug

# 161
Човек се учи докато е жив и си умира ненаучен.
http://www.monitor.bg/article?id=47841
С това чудо се боря всяко лято,а то било скъпо и вкусно newsm78.Сега чакам да поникне да пробвам.За мъжката сила не пише,но що експериментираме и това Mr. Green

Аз пък, преди 5-6 години, когато бях съвсем начинаеща градинарка, си го отглеждах съвестно.  Embarassed Просто бях посяла калдъръмче на конкретното място и си мислех, че е някакъв специален вид. Embarassed

# 162
ние му викаме тлъстица. Лесно се скубе, ако хванеш всичко, близо до корена.
 Аз, като голям карък, мисля, че я отвъдих.

# 163
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
привет,

някой има ли опит в отглеждането на зелен фасул?
взех си някакъв сорт, който ставал доста висок, но незнам на слънце или на сянка да го сея? newsm78 още е в саксийка...

марулите на какво място се сеят - слънце, сянка? не съм сяла до сега... Blush

тлъстига се слага на салатите, на мен не ми харесва.  Rolling Eyes
ползва се доста май в Италия, в Германия също я ядат.

аз от днес си имам градинка с подправки  Mr. Green

# 164
  • Стара Загора
Аз рядко пиша в тази тема, но по въпроса за тученицата не мога да не се включа  Grinning
Научих за нея миналото лято и от тогава редовно си я обирам от градината. Хапваме си я на салата с добавка на малко лук и магданоз. На вкус прилича на маруля. А иначе като се нареже, пуска една лека слуз и салатата стои леко желирана. Особено есента расте в невероятни количества. В интернет има рецепти и за супа и зелена баница с тученица, но не съм пробвала друго, освен салата.
Та като стана въпрос за бурени, хайде да напиша и за овчарската торбичка - оказва се, че също е много полезен зеленчук, от който китайците приготвят "супа за сто години", а те нали са големи дълголетници, може да е от тази трева.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:u-OOc9PSk-w … rce=www.google.bg

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/07/proletni-bilki-ov … -torbichka.331644

(Нея още не съм я опитвала)

Общи условия

Активация на акаунт