Био зеленчукова градина №8

• 76 276
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
Като чета преторяване, форсиране... Само аз ли приемам много буквално темата и гледам растенията без да ги подхранвам с нищо?

# 271
Миналия ден наблюдавах съседката ми-разсаждаше домати.На всяка ямка слагаше по две стабилни шепи комбинирана тор.На въпроса ми защо го прави ми отвърна-ами ти защо слагаш оборска тор.И тук се връщаме на темата за усвояването на различните видове тор.Изкуствените включително и листните се поемат директно и ударно от растението и го форсират.При естествените растението извлича и синтезира това,което му трябва.Този процес е много по-бавен във времето.И ето резултата-малкото растение е поело химичните елементи и започва буен и несъразмерен растеж/когато е засилено с изкуствени торове./
Миналата година си отделих няколко стръка домати за експериментална група.Тук в темата бях чела за торенето с извлек от коприва.Та поливах един път седмично тази контролна група.След третата поливка растенията се навиха като свински опашки-на спирали,с несъразмерни листа.Прекратих това торене и част от тях разсадих по нормалния си начин.И те постепенно се оправиха,но минаха през етапи на самозадънване,изресяване на цвета,деформирани завръзи.И чак на трета-четвърта китка започнаха да раждат нормални домати.

# 272
Вили, явно в дозата е решението. Ето, копривата е естествен тор. А за изкуствените препарати - не, че съм съвсем против, и аз няма да мина без някой фунгицид като насадя доматите, но максимум 2,3 пъти за сезона и ако в аптеката са ми написали 2 лъж. на пръскачка, то слагам 1 и половина. И то непълни. Така правих миналата година, такива вкусни домати не бяхме яли досега (може и да си внушавам), но се родиха и домати достатъчно, и краставици, и тиквички (тях не ги пръскам с нищо).

# 273
  • При розите и топлата вода ......!
vili__66  , явно някъде грешим, защото всяка година по това времи се получава такова свиване на листата. После постепенно се появяват петна и листата изсъхват. Викам специалист и казва, че е мана. Притеснявам се да не се получи същото нещо. Предишни години слагахме азотен тор и си мислех, че е от него. Тази година ранна пролет разхвърлихме една сива тор. Когато се появиха първите завързи шербетувахме с кокоша, угнила тор. След това се свиха листата. Дали кокошата тор предозирахме, дали поливаме много незнам. Сега сложихме капково напояване и ще поливаме по- рядко.
Ще направя точно така, засега няма да махам листата. Идано се оправят.
lady_Blu , съвсем никакъв тор ли не слагаш?

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 14:29 от gelikas

# 274
Не претендирам да съм капацитет Laughing.Но предлагам всеки да си направи експеримент за себе си.Един,два стръка в някой край на градината,посети без никаква тор,поливани един път седмично,без пръскане,без колтучене.И на есен-ще коментираме резултатите.
Мана в оранжерия се получава при недостатъчно проветряване поради високата въздушна влажност и висока температура.И няма абсолютно никаква връзка с подвиването на листата.
За жалост обикновено се струпват няколко болести,които лекуваме налучквайки и допълнително влошаваме положението.
Преди месец се зачетох във форума на професионалистите.Те пръскат превантивно от преди поникване още.И докато дойде време за разсаждане вече са натоварили растението с много химия,стресирали са го. И дори обикновени признаци на заболяване не са ярко изразени и подлежащи на класификация.
Объркано обяснявам,но с годините ми се върти някаква теория за лесния достъп до торове и препарати и търговския ефект от тях.Който е съвсем различен от градинарстването  Laughing

# 275
lady_Blu , съвсем никакъв тор ли не слагаш?

Миналата година сложих единствено амониева селитра на доматите, когато започваха да се оформят първите доматчета - една шепа на 3 реда домати. И това беше.
http://mimi7070.snimka.bg/hobby/gradina.522270.19890763
А с колтученето съм толкова на вие, карам през просото и току пораснал някой колтук( hahaha има ли такава дума?)
Такъв резултат имаше от моето неторене, gelikas
http://mimi7070.snimka.bg/hobby/gradina.522270.20079774

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 15:36 от lady_Blu

# 276
Но предлагам всеки да си направи експеримент за себе си.Един,два стръка в някой край на градината,посети без никаква тор,поливани един път седмично,без пръскане,без колтучене.

Резултатът от експеримента.
Самонасадил се, без поливане, колтучене и т.н. Все едно е чери (по големина), но мисля, че е някоя семчица от сорта Рила, който ми бяха дали предната година.
http://mimi7070.snimka.bg/hobby/gradina.522270.20099231

# 277
А може да е семка от хибрид F1 и тая големина да е белег от баба му на тоя домат.

Даа, Рила е хибриден сорт F1 http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82 … %80..html?u=91549

# 278
може, може. Оф, сега къде ме прати да търся тия хибриди из гуглето...
По повод хибридите. Свеки работи в института по фуражи в Плевен. Та беше варила царевица преди време, от техен сорт. След като я опитах бях на мнение, че този институт трябва да го забранят със закон или вписване на забраната в конституцията.

Редактирам - мерси за линка  Hug

# 279
  • Вече на светло в София
За експериментите и аз да се изкажа. Майка  и баба махаха само първите братимци ( така казват у наше село на кълтученето) и после оставяше растението колкото изкара без да го чисти  - получаваха се големи , едвам ги удържаше кола. За съжаление от миналата година съм сама в градината- без майка и добри съседи и роднини за да ми помагат опоскаха вички домати от братимците и НЕ съм доволна. Добива беше по-малко и със същата едрина, като предишни години. Тази година няма да разреша на никой да пипа в градината Naughty
За торенето - винаги е било с оборски тор. При нас се купува на каруци Simple Smile
Но тази година сигурно ще сложа малко от комбинирания, защото оборския е на свършване  - до новата поръчка за доставка , а и той не трябва  да е пресен.

# 280
  • Русе
MAD65 какво значи само първите колтуци един, два и това е.А нагоре колко израстъка стават ?

# 281
  • При розите и топлата вода ......!
И аз ще се включа в експеримента тази година. Имам място, което ще засаждам с домати мое производство- Идеал и Наслада. Там няма да сложа никакъв изкуствен тор. Допуснах обаче грешка, че ще са съседи с картофи, но дано да не е фатално.
Пак да ви питамEmbarassedДо сега говорим за доматите. Предстои ми прекопаването на картофите и боб пешак. Не са торени до сега с нищо. Какво ще кажете да слагам ли тор, какъв и колко? Разполагам с угнила тор от крава и кон и угнила кокоша тор.

# 282
Това боб пешак и боб на вършина ми е много симпанично.  Mr. Green
Ние го делим на дето преде, и дето не преде. Не слагай тор на боба и картофите.
Тука заръмя дъжд. Или ще е добре, или няма да е хич добре за царевицана и зеления боб, които скоро посях. Зависи от температурата.
За двете ми кайсии - нулева година, втора поредна. След две слани и студени дъждове по време на цъфтежа, това е рекапитулацията.
Тая вечер преди да завали за пръв път си дръпнах пресен зимен чесън. Обходих руините на ТКЗС-то и събрах почти пълна 10 литрова туба с градински охлюви. Душите им вече отлетяха към ягодови полета.

# 283
Ето и моите репичкиии... http://storage4.album.bg/c22/picture_174_1f53e_27459812.jpg
Малки са още, но поне са доста редовно изникнали и се оформят дългички!!!

А относно доматите да кажа, че майка ми остава първия култук. Останалите се чистят. Така на кола все едно има два корена домати. Успява да изхрани завръза и са страхотни.

# 284
Хубави репички  Mr. Green Аз съм гледал такива, и тази година имам малко, от старо семе.
И ние оставаме един колтук, но не е точно най-долния, а първия над най-долното съцветие.

Общи условия

Активация на акаунт