Био зеленчукова градина №8

• 76 167
  • 751
  •   1
Отговори
# 450
Mad65, Лейди, Честити ви празници!Да сте мноооооого здрави, много късмет и плодородна година дави пожелая   bouquet

Макар и да изписах сума неща за почви, познайте как си провалих пиперовия разсад... Sad. Субстратът, който използвах, е кисел, с кисела реакция, имам предвид! Излезлите растенийца, постепенно залиняха, след като изразходваха запасите си в котиледоните и сега са тъжна гледка. Ще опитам да пикирам по-здравичките, но мисля, че се провалих. Ще си взема уроците за догодина. Ще си открадна почва от една откривка на сегашна пясъчна кариера, бивш бостан, и ще си садя в нея.

Охлювите пируват. Една млада лехичка копър е опасена на 100%, заминава си и младият магданоз. Ама пък магданозът ми е екстра качество, де - на сутринта видях, поне 8 двойки охлюви правеха охлювчета, а на едно място се занимаваха с групов секс. Червеите и те се обичат мнооого усърдно.  Laughing

Куркума, пак ме разсмя  с описанието си за охлюви и червеи Joy
Ако искаш пробвай със щипка захар и малко разтворена мая за хляб във всяка кофичка и им сложи и от хубава почва - мисля че ще се справят чушлетата - аз си сложих около 1/2 кубче в шише от 1,5л хладка вода и ги полях моичките изнежени създания )домати и краставици, пипера ще чакам от леля) само за няколко дена си личи разликата - засилиха се и стъблата станаха по-дебелички  Peace даже си мисля да ги поливам и през вегетацията

# 451
  • Пазете Гор
Ще опитам, Тedy.

Пиперът по принцип не става добре по нашите места. Не зная защо, и сигурно не е една причината: почви, климат, води, слънчево греене, калпави градинари. Като бях малък, капиите и сивриите ги виждахме само ако някой се разшета по Пловдивско или по Петричко. При нас се гледаше някакъв сорт "селски" едни безформени, тъмнозелени, тънкостенни и люти като арнаутин (албанец  Wink) пиперки. Добивите бяха отчайващо ниски. Може би и затова се използваше всяко чушле. Обраното преди сланите се наричаше "пабирок" - разнородна маса недоразвити чушлета. По разнообразието рецепти за консервиране на тоя "пабирок"съперничи на френските сирена (е, тука малко преувеличих).

Харесвам тая идея за консервиране на всичко, пестеливо е, с уважение към земята, към труда. Някак не обичам да се пилее, всичко да е еднократно, да изхвърляш, храна или друго, само защото може да си го позволиш. Тъй мисля, никого не съдя.

А пабирок някъде се нарича самия процес по ръчно, не стоково дообиране на някоя нива/градина, след основната беритба. Да събереш нападалите мамули след комбайна, примерно.
И имената са различни: баберкуване му казват по Тунджа към Елховско, тука някой писа и други думи.

# 452
Тараш му викаме, след комбайните за парчета мамули, та и цели, пити слънчоглед, зелени динчета и доматчета след развалянето на бостана.

# 453
  • Вече на светло в София
Благодаря за милите пожелания.
Рожденниците сме били двама. Лейди, здраве, късмет и берекет!  ura
Куркума, и у наше село също  казваме паберок на чушките, които са останали последни. Всичко се използва до шушулка или за ядене или за консервиране. Селската чушка е много хубава, тънкокора. Много е хубава изпържена цяла сурова или изпечена с яйца. Едно от любимите ми и бързи летни ястия. Нашите селски чушки не са люти, което ме навява на мисълта, че има 2 сорта.

# 454
Благодаря за пожеланията мили момичета и момчета!
Мад, каквото си си пожелала - да ти се сбъдне!
Изпратих си гостите, отивам да си прибера на топло кофичките с домати. При нас или е много студено или пиенето ми е малко...

Мад, освен, че сме родени на една дата, носим и едно и също име.  Grinning

# 455
Студено си е ooooh!, Лейди, преди около час ми казаха по телефона.

# 456
Тараш му викаме, след комбайните за парчета мамули, та и цели, пити слънчоглед, зелени динчета и доматчета след развалянето на бостана.

Вълк, кутията ти е пълна, от вчера се опитвам да ти благодаря за съвета.   bouquet

# 457
То пък един съвет беше - да си търпиш къртичетата, за да ядат бръмбарите  Mr. Green
Сега сложих да покълнават тиквички, утре ще сложа краставички, и ще се надявам, когато покълнат, времето да се е пооправило и земята изпръхнала.
Със семена собствено производство е по-широко покрай врата - слагаш със шепата, първите печелят.
Тиквички сея 4 гнезда, на каре, през метър и половина. Сея по три покълнали, по късно най-слабото отскубвам и оставам 2 в гнездо. Оставал съм и по 1 тиквичка, много красиво като листа се развива, но  остават повече неопрашени, а загниващи плодници на цветовете ме дразнят, не ми е естетско.

# 458
Чух някаква прогноза за слани в котловините за утре.Разсада ми е още в тунела,но картофите newsm78.Май ще се спи нощес на село и заран ще правим димки.
Куркума,поръси малко гасена вар в кофичките-ще неутрализира киселинността.Но при възможност ги премести в друга почва.

# 459
  • Вече на светло в София

Мад, освен, че сме родени на една дата, носим и едно и също име.  Grinning
Е това е съвпадение. Значи и на именния ден заедно newsm10

Точно поради лошото време ние се отказахме да пътуваме. Снощи е прехвърчало сняг на село. На височко сме си , какво да се прави. Егаси и работата, сбъркано време. Дано другата седмица се постопли.

# 460
Аз,прегърнала идеята за рътенето на семена, вече си имам големички, пикирани тиквички.
Вече ги обърках кои са бели и кои зелени. Мислех да ги бодна произволно из картофите, ама времето все е неподходящо. Има ли проблем ако прерастат и да залагам ли нови ?http://media.snimka.bg/8536/023327057.jpg?r=0 , http://media.snimka.bg/8536/023327054.jpg?r=0

# 461
Времето е отвратително! Ще треперим над картофите, Вили, моите са много буйни, за възравяне са. И домати имам на открито, и пиперки.  newsm78 Цялата градина няма как да одимя, а пък за цъфналите ябълки не ми се мисли!
Утре е Гергьовден, празник на овчари/то има ли такива/, на армията, и на ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ! Честит ни празник!
По нашия край сутрин рано берем букови клонки, с тях си закичваме къщите, колите, градините, сградите на животните. Може би защото букът е яко дърво, за здраве, берекет и късмет.
И после печем агнето-цяло, а дробинето е в коремната кухина. Събираме се цялата фамилия, идват племенниците от градовете, месим пити и погачи, правим салати и бъбрим край масите.
Тежък ще е утрешният ден! Joy

# 462
  • густо майна Филибето

.... аз си сложих около 1/2 кубче в шише от 1,5л хладка вода и ги полях моичките изнежени създания )домати и краставици, пипера ще чакам от леля) само за няколко дена си личи разликата - засилиха се и стъблата станаха по-дебелички  Peace даже си мисля да ги поливам и през вегетацията

О, много интересно! Тази хитринка как успява да подобри нещата? (Тedy , представих си те с онези дълги островърхи шапки, от върха на които се спуска воал, стоиш с разкошна дълга рокля пред гърненце, а то клокочи ли клокочи, но под него няма огън Simple Smile )

# 463
  • Вече на светло в София
Руми и моите са така и аз това се чудя newsm78

# 464
Аз съм син на овчар. На портите закичвахме глог и здравец. Имахме по това време двадесет и няколко агънца, за Гергьовден нарочвахме мъжко, с рогца и бяло на челото. това агънце се оставяше неотбито. С рогца, за да има къде да се залепи восъчна свещ, домашно направена. Агнето го печахме цяло в пещтта, с болгур и джоджан. А сипичка от тънките чревца, дробче и овче мляко, с ориз, магданоз и маалко целина.
Бог да го прости тате, едно балканче го уби през есента на 1967, когато се вадеше цвеклото.

Общи условия

Активация на акаунт