вредни ли са витамините prenatal?

• 16 310
  • 45
  •   1
Отговори
# 30

Аз започнах да пия преди няколко дена, но много ми се гади от тях и едвам се сдържам....та дали ще има ефект ако ги пия след като премине периода на гадене, а дотогава да си пия само Ф К?
  bouquet

Гаденето едва ли е само от витамините, въпреки че може те да го засилват. Пробвай да смениш марката - най-добре питай лекаря си.

# 31
Съгласна съм за пиенето преди да се забременее, но не мисля, че в началото още трябва да се пият витамини. По-добре сега да си пие само фолиевата киселина и да набляга на повече плодове и зеленчуци, за да си получава витамините от естествени източници.

# 32
Съгласна съм за пиенето преди да се забременее, но не мисля, че в началото още трябва да се пият витамини.

Всеки случай е индивидуален, не може да се обобщава така. Много жени, които не могат да забременеят пият витамини и хранителни добавки, които да им регулират цикъла и хормоните. Правят грешката като разберат, че са бременни, да ги спрат. И тогава за съжаление липсата на витамини, които са поддържали в нормални граници хормоните, води до спонтанни аборти.

# 33
  • София
Много витамини са вредни при предозиране.

Говоря по принцип, не конкретно за Пренатал, не съм запозната с тях или с други синтетични коктейли. 

Flip, за предозирането си права, но тук се обсъждат витамините за бременни. Както писах вече, количествата са съобразени и едва ли са вредни. В цяла Северна Америка лекарите препоръчват да се вземат витамини от бременните. Колкото и здравословно да се храниш, просто не можеш да си набавиш необходимите количества само от храна, плодове и зеленчуци. Много по-лошо ще е, ако ти липсват витамини, докато си бременна.

Тук се обсъждат витамини за бремени, но когато някой изцепи принципното изказване "това са витамини, няма как да вредни", се чувствам длъжна да го поправя.

Иначе не, не мисля, че минали контрол и пуснати в аптечната мрежа витамини може да са "вредни". Но определено не съм съгласна, че "колкото и здравословно да се храниш, просто не можеш да си набавиш необходимите количества само от храна, плодове и зеленчуци"  Shocked Ако това беше вярно, човечеството щеше да се е затрило много отдавна. Синтетични витамини се продават от няколко десетилетия и вече доста жени си ходят с промити мозъци, убедени, че от храната нямало как се сдобият с необходимите им полезни вещества. Преди тия няколко десетилетия някой свише ли пускаше витамини на народонаселението, та да си бременеем без проблеми?

# 34
Преди няколко десетилетия със сигурност почвата не е била отровена с пестициди като сега. Не е имало толкова масово използване на всякакви препарати. Ако решиш да си набавяш витамините от плодове и зеленчуци, трябва да си сигурен, че те са биологично чисти. Защото наистина трябва да изяждаш килограми за да си набавяш препоръчаната дневна доза за бременни.
Примерно за да си набавиш дневната доза желязо трябва да ядеш по 1,5 кг спанак на ден!

# 35
  • София
Гледай сега... Първо, твърде преувеличен е страхът от пестициди и т.н. поне в нашата страна, в която още не е развито индустриалното земеделие (а митът за "отровената  почва" кара хората да си купуват какво ли не синтетични препарати, за които не знам дали са по-полезни от стандартния зеленчук - е айде да не ти е толкова отровена почвата все пак, гледам, че растения и животинки си живеят и нищо им няма). Все още има пазари, на които се предлага прясна българска продукция, за която аз лично съм убедена, че е по-полезна от хапчетата от аптеката (това е лично мнение и не ангажирам другите с него).

Второ, витамините не се съдържат главно в плодове и зеленчуци, повечето мастноразтворими се съдържат в млечни, месо, риба и т.н. Всяка храна съдържа определени витамини и минерали и е важно да се храниш балансирано, а не да изяждаш по 4 килограма зеленчуци на ден. Ако вярваш, че желязо има само в спанака, пий желязо за хапчета или яж по 2 кила спанак на ден... само че и двете не са добър вариант, просто защото желязо далеч не се съдържа само в спанака. Сега съм на работа, но ако ти и интересно, довечера ще постна линк към подробна таблица на съдържанието и количеството на витамини и минерали в различните храни, имам си я в bookmarks. Напълно е възможно да се набавят необходимите количества витамини и минерали от свежа храна и е много по-полезно да се набавят така, а не да действаме на принципа - витамини от аптеката, а за храна - пица и баничка. Всъщност практиката да се приемат полезни вещества на хапчета е порочна именно защото хората не са мотивирани да търсят качествена и полезна храна, а разчитат на готовия препарат.

Това, разбира се, е въпрос на личен избор, но постулатите "не можеш да си набавиш необходимите вещества от храната" чисто и просто не са верни. Всеки има право да е информиран, преди да реши как и откъде ще си осигурява витамини и др. полезни храни. Но да твърдиш, и то категорично, че има само един източник, си е чиста дезинформация. Пак казвам, ако беше толкова невъзможно да се осигурят необходимите вещества чрез хранене, човешкият род щеше да се е затрил много, много отдавна  Peace

# 36
Flip, наистина ще е интересно да се види как може да се набавя препоръчителната доза витамини за бременни само от различните храни, без да се използват синтетични витамини и без да се стигне до предозиране на опасния вит.А. Защото в цитрусите например има голяма доза от витамин С, но и от вит.А.
Много важен е и въпроса с минералите, за които е далеч по-сложно да се набавят с храната.

Да опитаме да съставим дневно меню с необходимите витамини и минерали за една бременна жена. Peace
Предлагам да използваме тези таблички:
Ето таблица за съдържанието на витамини и минерали в някои плодове,  зеленчуци, ядки и семена

Препоръчителната доза витамини за бременни и кърмачки взависимост от възрастта е:

Последна редакция: пн, 16 май 2011, 13:10 от Greene

# 37
  • София
Сериозно ли чакаш да хвана калкулатора и да ти направя дневен режим? Поне да си беше направила труда да ми постнеш източници, които използват една и съща мерна единица. Да си изгубя 2 часа да конвертирам, само защото си решила да се заяждаш - не, мерси.

Ако ще се питаме, аз пък чакам да ми отговориш на въпроса как е оцеляло човечеството, преди да бъдат измислени синтетичните витамини и съпровождащите ги таблици с препоръчителни дози.

# 38
Сериозно ли чакаш да хвана калкулатора и да ти направя дневен режим? Поне да си беше направила труда да ми постнеш източници, които използват една и съща мерна единица. Да си изгубя 2 часа да конвертирам, само защото си решила да се заяждаш - не, мерси.

Ако ще се питаме, аз пък чакам да ми отговориш на въпроса как е оцеляло човечеството, преди да бъдат измислени синтетичните витамини и съпровождащите ги таблици с препоръчителни дози.
Не разбирам и не съм очаквала подобна груба реакция  ooooh!! Ако искаш да си полезна с нещо в темата, бъди и си защити позицията. Може пък да се откажем да пием синтетика, ако се види как на практика само с храната е възможно да се набавят необходимите ни витамини и минерали.
Сайта, от който е табличката е ТОЗИ.
А относно това колко са чисти почвите и съответно колко био-продукция произвеждаме, само бих споменала, един факт, върху който трябва сериозно да се замислим -  вече и у нас започнаха масово да умират пчелите http://money.bg/news/id_418875629

Последна редакция: пн, 16 май 2011, 13:52 от Greene

# 39
  • София
Не съм искала да те обидя, имах предвид, че постваш препоръчителна таблица в милиграми/микрограми, а източниците са дадени основно в IU. Е, аз да не съм ходещ калкулатор? Ето сайта, от който гледам източниците и дневните дози на едно място -

http://www.healthyeatingclub.org/info/books-phds/books/foodfacts … /data/data1a.html

Тук може да направиш справка в кой продукт колко микро/милиграма от основните витамини и минерали се съдържат, мисля, че информацията е по-лесна за смилане от сайта, който си дала ти (защото в него са зададени продукти, а когато цъкнеш на количество от дадения елемент, ти излиза в IU и става манджа с грозде).

Както виждаш, дори от прословутата фолиева киселина човек си набавя препоръчителната дневна доза от една порция дробчета с броколи, и споменавам конкретно фолиевата, защото за нея най-много се шуми колко било трудно да си набавиш от храната. А споменатото от теб желязо можеш да си набавиш от същата порция + 50 гр. корнфелйкс сутрин или няколко блокчета черен шоколад, или мюсли с малко сусам и сушени плодове... Само виж в раздела SAUCES AND CONDIMENTS за какви количества желазо става въпрос Wink А между другото, в спанака се съдържа много малко желязо и не знам защо всички само за него се сещат. В месото и маята има пъти повече.

С удоволствие бих направила и примерни менюта елемент по елемент от препоръчителната таблица, която си дала, но едно, че съм на работа в момента, и второ, че едва ли е нужно - всеки може да си сметне и сам.

За чистотата на продуктите - ясно е, че не са толкова чисти, колкото преди 100 години, но не знам с какво синтетичен препарат (при това смесен с поддържащите вещества, които правят препарата да изглежда като хапче, капсула или какъвто му е търговският вид) гарантират по-голяма чистота или полезност  newsm78

# 40
Да и този сайт е хубав и става за да сравним дозите, за които говорим.  Simple Smile

Някои витамини и минерали могат да се набавят чрез храната, но други не.
Освен, ако не трябва да се подувам от ядене на храни, които по-принцип не ям или на такива, които са висококалорични.
Аз примерно не обичам субпродукти, а виждам, че желязо се съдържа най-много в тях, както и в някои морски дарове, по-точно миди и стриди. И тях не ги ям.
Обичам зеленчуци, но не мога да ям и по 1 кг спанак или по 300 гр магданоз всеки ден.
Необходимото желязо го има и в кашуто, само че ако ядеш по 300 гр дневно. А отделен въпрос е, че в тези 300 гр дневно - има 1660 ккл.
Така излиза, че трябва непрекъснато да внимаваш по тези таблици дали приемаш препоръчителните дневни дози на около 20-тина витамина и минерала. Разбира се да не забравяме и колко излишни калорий и съответно килограми можеш да качиш по този начин.

Последна редакция: пн, 16 май 2011, 15:49 от Greene

# 41
  • София
Е, аз не твърдя, че е по-лесно, а че е по-естествено и по-природно, поне за мен. Иначе е ясно, че е хамалогия и много сметки. То дори да приемем, че всички полезни вещества се съдържат в една-единствена салата, пак е по-лесно да глътнеш хапченце, отколкото да  режеш салати Wink

В днешно време да се храниш пълноценно си е цяло изкуство, факт, но според мен си струва. Това, разбира се, е личен избор. Аз смятам, че никой не е умрял нито от приемането на синтетични витамини, нито от неприемането им...

# 42
В този ред на мисли, трябва да се отчита и усвоимостта на синтетичните витамини, която май не е точно това, което пише на шишенцето. Ако греша, моля поправете ме Peace

И още нещо, тук /в Канада, САЩ/ наистина държат бременните да приемат синтетични витамини, но на мен кръв са ми взели само веднъж в началото на бременността, т.е. контрол върху влиянието на тези витамини върху кръвните показатели няма Naughty И последно, аз въобще не съм убедена, че аз бременна тежаща има няма 50 кг и бременна тежаща 100кг, трябва да приемаме една и съща доза от един и същ витаминен препарат, т.е. няма индивидуализиране на дозата newsm78
Това ме притеснява мен и съответно вземам синтетични витамини, но само събота и неделя Crazy

# 43
В моя случей по-добре да не ги пия сега, защото рискувам заедно с тях да загубя и останалите неща които съм успяла да си набавя  Sick
Поне като не пия витамини само ми се гади  Tired
Ще си карам с фолиевата и пресни сокчета а в момента в който приключи този така неприятен период, веднага ще започна с витамините   bouquet

# 44
  • София
Второ, витамините не се съдържат главно в плодове и зеленчуци, повечето мастноразтворими се съдържат в млечни, месо, риба и т.н.

За това си 100% права и даже могат да бъдат токсични при продължителен прием на по-големи дози особено витамин А. Проблемът е в набавянето на водноразтворимите - термичната обработка на храната ги унищожава и наистина витае страх не само в бременните, че плодовете и зеленчуците, предлагани в днешно време, не са това, което бяха когато ние и нашите родители са били малки (това във връзка с въпроса как е оцеляло човечеството без синтетични витамини). Страх от прекалено много нитрати, пестициди, инжектиране и мазане с химикали, позволяващи по-дълъг срок на годност и т.н. ни карат да посягаме към хранителните добавки.  

Общи условия

Активация на акаунт